fredag den 28. juni 2013

Lagkage med jordbærskum.

Det er jo sæson for danske jordbær lige og de smager jo fantastisk. Så hvorfor ikke finde noget at fejre og så prøve at lave denne lagkage.


Lagkage med jordbærskum.
8 per.
3 stk. Lagkagebunde, lyse - Se opskriften her
1 port. Kagecreme - se opskriften her
3/4 - 1 l. Piskefløde
6 - 8 spsk. Jordbærsyltetøj
500 g. Jordbær, tag lidt fra til pynt og resten hakkes groft
125 g. Makroner, knuste
Hasselnødder, fint hakket
Mørk Chokolade, fint hakket

Dagen før servering lægges kagen sammen.
Der piskes en ½ liter fløde til skum og den blandes sammen med kagecremen. Tilsæt 2 - 4 spsk. jordbærsyltetøj - alt efter smag. Og vend de grofthakkede jordbær forsigtigt i. Husk at tage ca. 2 dl. af jordbærskummet fra og gemme det til serveringsdagen.



En lagkagebund ligges på serveringsfadet og smøres med 2 spsk. syltetøj, herefter fordeles halvdelen af de knuste makroner ovenpå. Ovenpå dette fordeles halvdelen af jordbærskummet og endnu en bund lægges på toppen. Alt dette gentages endnu engang og der afsluttes med at fordele lidt jordbærskum på siden af kagen hele vejen rundt. Dette gør at flødeskummet på serveringsdagen kan hænge fast.
Herefter pakkes kagen godt ind, gerne i noget plastik og stilles på køl natten over.
 

På serveringsdagen piskes det sidste fløde til skum, og kommes i en sprøjtepose, gerne med en stjerneformet tyl i.

Der startes med at smøre den gemte jordbærskum på toppen. Herefter sprøjtes der fløde rundt langs kanten - Husk at flødeskummet lige skal op og "hæfte" fast på toppen så bliver den hængende.





 Kagen pyntes herefter med jordbær, hakkede nødder og chokolade.





Kagecreme med hvedemel.

Det er supernemt at lave sin egen kagecreme. Det er faktisk ligeså nemt som at købe det på brev. Det smager bare meget bedre.


Kagecreme.
1 port.
5 dl. Sødmælk
4 stk. Æg  
4 spsk. Sukker
4 spsk. Hvedemel
1 stk.. Vanillestang

Mælken tilsættes vanillekorn og de tomme vanillestænger, og  bringes i kog. Æg, sukker og mel piskes sammen til en tyk æggesnaps. Den kogende mælk dryppes i under piskning.
Cremen hældes tilbage i gryden og gives et opkog. Den afkøles i ro, piskes igennem og vanillestængerne fjernes.


BEMÆRKNINGER: Bagerierne bruger altid flødecreme i lagkagerne. Det laves ved at tage 1 portion kagecreme og røre det sammen med ½ liter pisket piskefløde



Lagkagebunde.

De er lette, lækre og luftige. Helt sikker et forsøg værd :O)


Lagkagebunde.
3 bunde
3 stk. Æg
125 g. Sukker
50 g. Hvedemel
50 g. Kartoffelmel
¾ tsk. Bagepulver

Æg og sukker piskes til en luftig og sej æggesnaps. De tørre ingredienser vejes af i en anden skål og vendes forsigtigt i æggemassen.
Dejen fordeles på tre stykker bagepapir, hvor der er tegnet en cirkel på 22 cm. i diameter.
Bagepapiret gives lige et sprøjt lidt olie eller en fedtspray, så hænger den færdigbagte bund ikke i.
Bages ved 1750 C i ca. 12 minutter.


FRYSEEGNET: JA
BEMÆRKNINGER: Bundene kan sagtens også bages i en springform. Den skal være smurt og meldrysset. Bages ved 1750 C i ca. 30 minutter. Deles i 3, når den er afkølet.

Hvis bundene skal lægges ovenpå hinanden, giv dem så et drys sukker, så de ikke klistre sammen og derved ikke skilles ad uden at gå i stykker.









torsdag den 27. juni 2013

Pulled pork.

Nu ville jeg ikke være den sidste i verden, der ikke har smagt det der pulled pork, så ugen startede med indkøb og planlægning. Og en invitation til min mor om at komme ud og spise sammen med os.

Låvises pulled pork.
10 per.
2,3 kg. Nakkefilet
3 port. Bbq sauce - se opskriften her
2 port. Tzatziki - se opskrift her
10 stk. Grove burgerboller - se opskriften her
2½ port. Tomatsalsa - se opskriften her

Dagen før servering lægges kødet i marinaden.
På serveringsdagen kommes det marinerede kød og marinaden i en stegeso.

Steges i ovnen ved 1000 C i ca. 10 timer.

Hvis marinaden ikke dækker kødet, skal dette vendes et par gange undervejs.
Når stegen har været i ovnen, gives den ca. 30 minutter på grillen, gerne med lidt rygesmuld, så den får den dejlige røg smag. I mens koges resten af marinaden ind, til en tyk og lækker sirupsagtig sauce.
Herefter trækkes kødet fra hinanden med 2 gafler, og burgerbollerne flækkes og lunes på grillen.



Burgerbollebunden smøres med den indkogte marinade, tomatsalsaen lægges her ovenpå og en god håndfuld kød tilsættes. Der afsluttes med et par skefulde tzatziki og toppen af bollen.
 

 
BEMÆRKNINGER: Er der noget tilbage af marinaden, kan den opbevares på køl og bruges som bbq sauce eller marinade.

Grove burgerboller.

Burgerboller bager jeg selv. Jeg har altid en portion i fryseren, så de er lige til at tage op og lune i en snæver vending.
De tager ikke lang tid at lave, så når jeg bager brød alligevel, laver jeg gerne en ekstra dej, så der igen er brugerboller til fryseren.


 Låvises grove burger boller .

10 stk.
25 g. Gær
2½ dl. Vand, lunt
½ tsk. Salt
1 spsk. olie
120 g. Grahamsmel
500 g. Hvedemel
Sesamfrø
Nigella frø


Gæren røres ud i vandet, resten af ingredienserne tilsættes og dejen æltes godt sammen. HUSK ikke at tilsætte al melet på en gang, det er ikke sikkert dejen kan absorbere det hele. Dejen stilles til hævning lunt sted i ca. 45 minutter.
Herefter slås den ned, vejes af på 100 gram stykker og formes til boller. De sættes med god plads på en papirbeklædt bageplade til hævning i ca. 20 minutter. Herefter trykkes de helt flade, pensles med sammenpisket æg og drysses med sesam og nigella. Hæver så yderligere i ca. 10 minutter.


Bages ved 200o C i ca. 20 minutter.



ENJOY!

BBQ sauce.

Det er nemmere end man tror at lave sin egen bbq sauce til sommerens grillning.


Låvises BBQ sauce.
200 ml.
200 g. Ketchup
1 spsk. Olie
2 fed Hvidløg, finthakket
3 spsk. Farin
1 spsk. Mørk Balsamico eddike,
½ tsk. Paprika
½ tsk. Paprika, røget
½ tsk. Sennepspulver
Chili
Salt
Peber

Alle ingredienserne blandes sammen og smages til med salt og peber.

BEMÆRKNINGER: Saucen kan holde sig ca. 14 dage på køl i en lufttæt beholder.



Tomatsalsa.

4 per.
4 stk. Tomater
1 stk. Løg, fint hakket
½ bdt. Persille, finthakket
1 spsk. Mørk balsamico eddike
1 spsk. Oliven olie
Salt
Peber

Tomaterne deles i kvarter og indmaden skæres ud og kasseres. Resten skæres i små tern og blandes med løg og persille. Eddike og olie røres sammen til en dressing og smages til med salt og peber. Må gerne stilles køligt i ca. 60 minutter inden servering.

onsdag den 26. juni 2013

Langtidsbagte tomater.

Bagte tomater er noget af det nemmeste at lave, det kræver dog lidt tid - men din ovn gør al arbejdet for dig. 
Tomaterne er fulde af smag og kan bruges til næsten alt. De kan spises både kolde, lune og varme.
Jeg bruger dem gerne som de er, som tilbehør til aftensmad, rester smager fantastiske i madpakken dagen efter. Jeg synes de er smukkest, når de tilberedes med stilken på.


Låvises langt tids bagte tomater.

500 g. Tomater, på stilk
Oliven olie

Tomaterne skylles og lægges i et ildfast fad. Olien hældes over.

Bages ved 100o C i minimum 3 timer.

Sennepsvinaigrette.

1 port.
½ dl. Olie
1 spsk. Citron
1 spsk. Akacie honning
2 spsk. Dijon sennep
Salt
Peber


Rør sennep med honning og citron. Herefter piskes olien i og dressingen smages til med salt og peber.






tirsdag den 25. juni 2013

Blåbær muffins.

Jeg har lavet blåbær muffins i dag. Jeg fandt en pose frosne bær, de trængte til at blive brugt.

Jeg fandt ud af, at det næste jeg skal have købt til maskinsamlingen, er en sprøjtepose. Den jeg havde, er åbenbart gået tabt. Så måtte da lige tænke kreativt et øjeblik -Det gør det meget nemmere at fordele dejen i formene. Også uden at der er dej over hele køkkenet  :O)


Blåbær muffins.

14 stk.
2 stk. Æg
2½ del. Mælk
120 g. Smør
100 g. Sukker
100 g. Farin
375 g. Hvedemel
4 tsk. Bagepulver
1 tsk. Salt
300 g. Blåbær
100 g. Hasselnødder, groft hakket


Æggene røres grundigt sammen med sukker, mælk og smør. Mel, salt og bagepulver blandes i en anden skål og vendes sammen med de våde ingredienser. Tilslut fordeles nødder og bær forsigtigt i dejen.
Dejen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud i muffinsformene. De fyldes ca. 2/3, så er der plads til at de kan hæve under bagning.

Bages ved 2000 C i ca. 25 minutter.

KILDE: Inspiration fra www.muffinsopskrifter.dk + blandet med egne idéer.



 
 
 

mandag den 24. juni 2013

Nemme fiskefrikadeller med dild.

Jeg indrømmer gerne, at vi spiser alt for lidt fisk hos os. Grunden til dette, er at vi egentlig ikke er så vild med smagen og måske heller ikke er så fantasifuld og kreativ når det gælder om tilberedning. Men en af de få, ting vi virkelig elsker og kan finde ud af at lave, er fiskefrikadeller.

I dag serveret med nye danske kartofler med smør og spids-coleslaw - se opskriften her


Låvises dild deller.
4 per.
1 port. Fiskefars
1 bdt. Dild, fint hakket
Citron, saft fra
Chili
Salt
Peber

Fiskefarsen tilsættes dild, citron og krydderierne. Farsen stilles koldt i 60 minutter, inden at den formes til deller og steges gyldne ved svag varme, ca. 8 min. på hver side.



Spids-coleslaw.

Jeg elsker den danske sommer og alle de friske grønsager. En af mine yndlings, er helt klart spidskål, den er så nem og kan bruges i så mange varianter. Denne er dog en helt ny, men utrolig lækker kombination.

 

Låvises spids-coleslaw.
4 per.
½ stk. Spidskål, meget fintsnittet
1 bdt. Forårsløg, skåret på skrå
1 pk. Bacon, i skiver
3 spsk. Græskarkerner
2 dl. Græsk Yoghurt, 10 %
2 tsk. Hvid balsamico eddike
2 - 3 tsk. Peberrod, fintrevet
Salt
Peber
Sukker

Græskarkernerne ristes på en pande uden fedtstof. Herefter steges baconen og lægge bagefter på fedtsugende papir. Imens røres dressingen sammen, af yoghurt, balsamico og peberrod. Den smages til med salt, peber og sukker. Herefter vendes den sammen med spidskål og forårsløg. Lige inden servering, pyntes der med græskarkernerne og baconen.
Bon appetite.

lørdag den 22. juni 2013

Ajvar marineret kylling.

For lidt tid siden, faldt jeg over et glas Ajvar i en nyåbnet Fakta, Og med sammen var der en klokke der ringede; jeg synes, at huske at jeg havde set det brugt i nogle tyrkiske opskrifter, så det måtte da bare med hjem.

Men så var det at min søde veninde Lærke varmt anbefalede det til marinade til kylling.


Ajvar marineret kylling.
3 per.
3 stk. Kyllingefilet
6 spsk. Græsk yoghurt
3 spsk. Ajvar
Salt
Peber
Der skæres en lomme ind i kyllingen, uden dog at skære den helt igennem, så den får en stor flade og derved en mere ens tykkelse. (se billede)
Herefter blandes yoghurten og Ajvar til en marinade og det kommes i en pose sammen med kyllingen. Lad det marinere nogle timer, gerne natten over. Drysses med salt og peber og steges på grillen eller en grillpande 2 - 3 minutter på hver side.

Jeg serverede det til en græsk salat med et twist - se opskriften her


Græsk salat med et twist.

Jeg elsker græsk salat. Det er en fantastisk sommerspise med de skønne danske tomater. Jeg havde åbenbart undervurderet, hvor mange tomater køleskabet indeholdt, så derfor fandt jeg en rest kogt pasta og det blev ganske velsmagende alligevel:


Græsk salat med et twist.
3 per.
100 g. Pasta, groft, kogt
125 g. Tomater, små
½ stk. Agurk, skåret i halve på skrå
1 stk. Peberfrugt, grøn i strimler
½ stk. Rødløg, i tynde skiver
1 bøtte Feta
1 gl. Oliven, sorte
1/3 gl. Pesto, grøn
1 spsk. Olie
Salt
Peber

Pasta, grønsager, oliven og feta vendes sammen. Pestoen røres op med olien og tilsættes salaten. Det hele vendes sammen og smages til med salt og peber.

fredag den 21. juni 2013

Ultra nemme solsikke brud

Som skrevet tidligere, bager jeg jo en del, og til det har jeg fået mig den bedste og mest trofaste ven, nemlig "Kenny" :O)


Der fulgte en masse dejlig udstyr med til min Kenwood, piskeris, K-spade, dejkrog, en ekstra skål, blender, kødhakker og 2 slags pølsehorn. Og så kan der købes en masse andet gejl til den. Thumbs up for det, jeg ELSKER køkkengadgets :O)

Denne maskine har virkelig gjort det nemmere og ikke mindst sjovere for mig, at hygge mig i køkkenet.


Solsikke brud.
36 stk.
1 l. Vand
1 pk. Gær
450 g. Gulerod, revet
300 g. Solsikkekerner
200 g. Grahamsmel
1 spsk. Olie
4 tsk. Salt
2 tsk. Sukker
Ca. 2 kg. Hvedemel
Æg til pensling
Solsikke kerner til pynt

Gæren opløses i vandet. Temperaturen på vandet afhænger af hvor længe du vil have at dejen skal hæve. Jo varmere vand jo hurtigere hæver dejen. Dog ikke varmere end 370, så dør gærcellerne.
Når gæren er opløst tilsættes gulerod, kerner og grahamsmel. Dette røres grundigt sammen, inden at olie, sukker og salt kommes i. Herefter skal hvedemelet i. Husk at hold lidt af melet tilbage, det er ikke sikkert dejen kan absorbere hele mængden. Dejen æltes grundigt og skal være lidt klistret, inden den stilles til hævning. Den skal hæve til den når dobbelt størrelse.
Den slås herefter ned og æltes godt igennem. Da dejen er klisteret sættes den på bagepladen, med en ske, der er dyppet i vand. Det gør at bollerne kommer til at se rustikke ud. Bollerne stilles til efterhævning i ca. 20 minutter. Hvorefter de pensles med sammepisket æg og drysses med solsikke kerner.

Bages ved 2000 C i ca. 25 - 30 minutter

onsdag den 19. juni 2013

Pasta med tomatsauce og grønsager.

Upppps....da jeg var i fryseren efter mad i går, glemte jeg vist at tjekke vejrudsigten (rødme). Jeg synes, da helt bestemt at vi skulle grille i dag, så jeg hev nogle lækre grillmedister og lidt grønne bønner til en lækker salat op, og hvad sker der så i dag; det regner vildt og uhæmmet, så ingen grillning til os.

Nå men, så er det jo godt at vi har "Billy". Det er en reol, som fungere som  vores spisekamme. Her gemmer der sig alskens lækkerier, som f.eks. pasta, mel, gryn, konserves og mange andre spændende ting. Når alt går i vasken, som i dag, giver vi Billy et besøg :O)

Menuen blev til planlagt reste- og frysemad, af min kære mands fantastiske tomatsauce, med medisteren skåret i tern, svitses og tilsat, samt pasta til.


Opskriften på tomatsaucen er her:

Tomat sauce.

4 ds. Flået tomater
1 ds. Tomatpure
1 pk. Bacon, i tern
1 gl. Champignon, i skiver
3 stk. Løg, i tern
6 fed Hvidløg, knust
2 stk. Peberfrugt, i tern

200 g. Grønne bønner

½ l. Piskefløde

2 stk. Hønse bouillon, terninger

75 g. Persille, hakket

Karry

Oregano

Salt

Peber

Sukker

Parmesan, revet



Champignonerne svitses uden fedtstof i en stor gryde, til væsken er væk. Tag dem derefter op, og  rist nu bacon og løg af i karry. Tomatpuréen tilsættes og ristes af også.
Herefter tilsættes de flåede tomater, hvidløg, fløde, bouillon og sauces koges godt igennem. Tilsæt nu grønsagerne og smag til med krydderierne. Persilles vendes i lige inden servering. Parmesanosten rives over inden servering.


Sammensætningen af karry og tomat er virkelig undervurderet, det smager himmelsk :O)





Har I ris, ros, en opskrift eller et tip, som I synes at jeg simpelthen ikke kan undvære, er I altid velkommen til at sende mig en besked. Det kan enten gøres på Facebook i en besked via Låvises mad. På hjemmesiden under "kontakt" eller på mail på laavise181@gmail.com

ENJOY
 
 

Tzatziki.

Min søde mor aka Mobber kiggede forbi en tur i går.
Det er nu altid hyggeligt og hundene elsker deres mormor, så det var stor glæde for os alle. Meeen Mobber havde endnu et ærinde, hun havde nemlig en lille gave til mig:


Hun ved jeg har en svaghed for kogebøger, så hun havde købt: Italiensk køkken, 222 nemme retter.
Der er vild mange lækre ting i, så mon ikke at der snart kommer opskrifter på bloggen derfra :O))

Hæve kurven som I også ser på billedet, forkælede min dejlige mand mig med forleden, så nu skal der bages andet end boller :O))


Sommer herhjemme er ofte lig med meget nem mad: et stykke kød på grillen, lidt salat og måske lidt hjemmelavet brød eller dyppelse.
Menuen i går var en af denne salgs. En saftig grillet kotelet, marieneret i lidt amerikansk grillkrydderi, rørt op i lidt neutral olie.
En lækker salat bestående af tøm-køleskabet-for-grønsager: tomater, revet kinaradisse, agurk, ærter, peberfrugt og en ordentlig dusk persille fra haven. Og min hjemmelavet tzatziki:


Tzatziki.
4 per.
2 dl. Græsk yoghurt, 10 %
3 - 5 fed Hvidløg, presset
1 stk. Agurk, revet
Salt
Dild, tørret

Agurkerne trykkes fri for væske. Yoghurt, hvidløg og krydderier blandes og agurkerne vendes i til slut.

TIPS: Der kan med fordel anvendes frisk dild, i stedet for den tørrede

VELBEKOMME :O)
 

søndag den 16. juni 2013

Rosinboller.

Manden min ved at, jeg har en svaghed for rosinboller, så da han alligevel havde gang i bløddejen, til brunsvigerbollerne, lavede han lidt ekstra dej og fremtryllede en portion af de lækreste rosin boller.


Rosinboller.
20 stk.
½ portion BLØDDEJ
400 g. Rosiner

PYNT:
Perlesukker
Hasselnødder, hakket

Følg opskriften på bløddejen, men tilsæt rosinerne, sammen med mel, sukker og salt. Når dejen er glat og ensartede, stilles den til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter.

Herefter slås dejen ned og vejes af i 100 grams boller, sættes på en bagepapirbeklædt plade og stilles tildækkes til efterhævning i ca. 30 minutter, inden at de pensles med sammenpisket æg og drysses med sukker/nøddeblandingen.

Bages ved 2000 C i ca. 30 minutter.

Brunsvigerboller.

Manden har rigtig været i det bage-lystne hjørne denne weekend :O)))
Så har jeg fået ordnet lidt i huset imens og så hygger vi sammen bagefter, med nogle af de lækkerier han har lavet.

I dag blev det til brunsviger- og rosinboller. 


Brunsvigerboller.
20 stk.
½ portion BLØDDEJ

REMONCE:
100 g. Smør
100 g. Farin

PYNT:
Perlesukker
Hasselnødder, hakket

Følg opskriften på bløddejen til den har hævet. Under hævningen laves remoncen; fedtstoffet blødgøres i en gryde og farinen tilsættes.
Efter endt hævning slås dejen ned og vejes af i 100 grams boller. De rulles fladt ud og det smøres et par spiseskefulde remonce på hver. Herefter skal de lukkes og her det er yderst vigtigt, at de lukkes godt, da remoncen ellers vil flyde ud.
Lukningen gøres ved at tage to sider, der er overfor hinanden og lade dem mødes på midten og overlapper hinanden. Det sammes gøres med de to andre sider. Kig efter at der ingen sprækker er.

Stilles tildækkes til efterhævning i ca. 30 minutter, inden at de pensles med sammenpisket æg og drysses med sukker/nøddeblandingen.












Bages ved 2000 C i ca. 30 minutter.

FRYSEEGNET: JA