lørdag den 30. november 2013

Bøf Lindstrøm.

Vi har slappet af idag, sovet længe og bare været sammen med dyrene.

Jeg har pyntet lidt til jul, ikke meget endnu - bare lidt. Jule dekorationerne har været så heldig at Mobber har lavet til mig i år, jeg skulle bare aflevere de lys og fade.
Og så har jeg været i køkkenet for at forberede flere hemmeligheder :O)) Jeg lover at så snart det bliver december, vil der blive afsløre mere (altså imorgen).

Bøf Lindstrøm, serveret med
RØDBEDEKOMPOT MED LØG & ÆBLE, kogte kartofler og skysauce.

Bøf Lindstrøm.
4 per.
500 g. Oksekød, hakket
1 stk. Løg, fint hakket
1 glas. Kapers
200 g. SYLTEDE RØDBEDER, i små tern
Salt
Peber
Olie, til stegning

Det hakkede oksekød, æltes sammen med løg, kapers og rødbeder. Smages til med salt og peber - HUSK at kapersen er salte. Kødet deles i 4 portioner og til runde bøffer. De må gerne "slås" hårdt fra hånd til hånd, et par gange, så hænger kødet bedre sammen. Herefter trykkes de flade, så de har en ensartede tykkelse hele vejen rundt.

De steges i olie, ca. 6 - 8 minutter på begge sider.
Psssst. saucen er bare et afkog af panden, jævnet med lidt mel og kulør for farvens skyld.

Rødbedekompot med løg & æble.


Rødbedekompot serveret med
BØF LINDSTRØM, kogte kartofler & skysauce.

Rødbedekompot med løg & æble.
4 per.
250 g. Rødbeder, i tern - ca. 1 x 1 cm
1 stk. Løg, i tern
1 ½ stk. Æble, i tern - ca. 1 x 1 cm
Olie
Salt
Peber
Wasabi
Honning

Rødbederne svitses i olien. De steges i ca. 5 - 7 minutter, indtil at de er al dente. Et øjeblik før de er færdige tilsættes løg og æble, de svitses med et øjeblik og retten smages til med salt, peber, honning og wasabi.

fredag den 29. november 2013

Tomatsuppe.

Der har været lidt stille de sidste par dage på bloggen. Men vi har haft en del om ørerne, blandt andet har vi fået ny bil, egentlig det samme mærke & model, bare med nogle forbedringer i forhold til den gamle.
Og så har jeg også lavet en del hemmeligheder her til bloggen. Det er jo snart december og så må man godt have hemmeligheder :O))))))........Jeg kan kun opfordre til at følge med de næste dage :O))

Når det nu har været sådan lidt hektisk  i Casa del Fangel har vi spist en nem suppe, med de sidste tomater fra haven.

Dampende varm tomatsuppe.
Serveret med grove suppenudler, kødboller & brød.
Tomatsuppe.
4 - 6 per.

2 kg. Tomater, i grove stykker

2 - 3 stk. Løg, i grove tern

2 pk. Bacon, i tern

Olie

½ l. Piskefløde

6 fed Hvidløg, knust

Chili

Salt

Peber

Sukker


Baconen svitses i en lille smule olie, når det er gyldent, tilsættes løgene og tomaterne og brunes godt. Fløden kommes ved og suppes skal nu småsimre i ca. 30 minutter til grønsagerne er møre. Herefter blendes suppen. Den behøver ikke at være helt glat, men gerne med lidt tomatstykker i. Er suppen for tyk, kan konsistensen justeres med lidt bouillon, vand eller ekstra fløde. Herefter koges den op og smages til med krydderierne.

TIPS: I stedet for friske tomater, kan dåsetomater sagtens bruges.

 

tirsdag den 26. november 2013

Kylling på cremet porrebund

Jeg surfer jo meget rundt på forskellige websider, der handler om mad. Det har jeg altid gjort og denne opskrift er en af dem jeg ofte har stødt på. Hver eneste gang siger jeg altid til mig selv "Nu skal jeg altså snart have den afprøvet". Det er vist et par år siden, at jeg sagde det første gang :O)))

Men en  af fordelene ved at jeg har startet bloggen her, er at vi får lavet mange forskellige nye ting. Det er ikke bare de samme 5 - 10 forskellige retter, man normalt er tilbøjelig til at vælge imellem.


Kylling på cremet porrebund.
4 per.
300 g. Porre, i skiver
150 g. Bacon i tern 
½ l. Piskefløde
4 stk. Kyllingefilet
50 g. Ost, revet
Olie
Salt
Peber

Baconen svitses i en smule olie i en gryde. Når de er gyldne og sprøde tilsættes porrerne og svitses med et par minutter. Fløden hældes ved, saucen koges op og smages til med salt og peber. Herefter kommes den i et ovnfastfad.

Kyllingen brunes hurtigt på begge sider i lidt olie. Krydres med salt og peber, lægges oven på sauceblandingen og drysses med list ost.
Steges ved 220o C i almindelig ovn i ca. 20 - 30 minutter.

TIPS: I original opskriften var der  tilsat 1 dl. tør hvidvin til saucen.




INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk Alletiders kogebog

mandag den 25. november 2013

Hønsesalat med sprøde æbler

Jeg vil jo gerne smide så lidt mad ud som muligt, så da vi havde spist GRYDESTEGT KYLLING forleden, pillede jeg skroget for det sidste fedt og skind til hundene, og kødet til en portion hønsesalat til Manden & jeg.

Jeg fandt et glas champignoner i Billy-reolen. Der har vi har altid en del forskellige konservesvarer på lager.
Der er sikkert mange delte meninger om brug af glas/dåse champignonger, men når jeg endelig bruger dem, svitser jeg dem altid ved høj varme på en pande uden fedtstof. Jeg steger dem helt tørre, det vil sige at, når de begynder at "snakke" er de færdige, så får de lige et skud salt, peber og lidt citronsaft. Så er de faktisk ok-spiselige. :O)


Hønsesalat med sprøde æbler.

125 g. Hønse- eller kyllingekød, tilberedt
50 g. Champignon
50 g. Æble
4 spsk. MAYONNAISE
3 Spsk. Yoghurt, naturel
2 tsk. Sennep
Citron, saft fra
Salt
Peber

Mayonnaisen og yoghurten røres sammen. Hønsekødet skæres i mindre stykker. Æblerne skæres i små tern på ca. ½ x ½ cm. Champignonerne svitses, afkøles og skæres i mindre stykker. Det hele smages til med salt, peber, sennep og citronsaft. Salaten må meget gerne trække et par timer inden servering.

søndag den 24. november 2013

Karbonader med grønærter.

Det er en ret, der i min verden hører sammen. Man kan simpelthen ikke spise andet end grønærter til karbonader :O) 
Det har i mange år været min livret. Jeg har endda fået Manden til at kunne lide karbonader, for da jeg mødte ham, var det en absolut haderet fra hans side. Men jeg har lært små tricks i mit barndomshjem til ikke at få dem tørre, som de meget nemt bliver.

Dampende varme grønærter med karbonader & kogte kartofler.

Karbonader med grønærter.
4 per.
500 g. Svinekød, hakket, ikke for magert
1 stk. æg,
½ dl. Mælk
50 g. Rasp
Salt
Peber
50 g. Smør, til stegning
STUVNINGEN:
400 g. Gulerødder, i små tern

400 g. Ærter

40 g. Smør
60 g. Hvedemel
3 - 4 dl. Mælk
1 dl. Piskefløde
1 bdt Persille, hakket
Salt
Peber

Kødet deles i 4 og hver enkelt portion æltes let. De formes til runde bøffer og må gerne "slås" hårdt fra hånd til hånd, et par gange, så hænger kødet bedre sammen. Herefter trykkes de flade, så de har en ensartede tykkelse hele vejen rundt.
Ægget slås ud i en dyb tallerknen og piskes sammen med mælken. Raspen, salt og peber kommes også i en dyb tallerken og blandes.
Smørret smeltes på en pande og når det har bruset af, vendes karbonaderne enkeltvis først i æggemassen og derefter i raspen og så på panden.
Når de er brunet godt af på den ene side vendes de, og så er det nu mit trick kommer ind i billedet: Med en spiseske dryppes karbonaderne med smørret fra panden, gerne så tit som muligt, der skal måske tilsættes mere smør under stegningen.
De steges ca. 5 - 7 minutter på begge sider.

Til stuvningen smeltes smørret i en gryde og melet piskes ud heri. Mælk og flød tilsættes under stadig piskning, ad flere omgange, indtil at saucen har den ønskede konsistens. Når det er til en stuvning, må den gerne være lidt tyk inden, at grønsagerne tilsættes, da de altid har lidt vand ved sig.

Saucen skal koge igennem i ca. 5 minutter, for at fjerne melsmagen. Herefter smages den til med salt og peber og de dampede gulerødder, ærter og persille tilsættes.


TIPS & TRICKS:
Karbonader der ikke bliver tørre:
Før det første skal det hakkede kød ikke være alt for magert, men når de steges er det vigtigt, at paneringen ikke brydes - den holder på saften. En anden  vigtig ting, er som jeg skrev længere oppe, at når de er stegt på den ene side, dryppes de med smeltet smør, så ofte som muligt til de er færdig stegt. 

fredag den 22. november 2013

Vores nye baby

Vi har fået et nyt familiemedlem, en nullermand af en norsk skovkat på 12 uger.
Han var total uplanlagt, men da vi så ham, tog han os med storm! Han har et fantastisk blidt sind, er legesyg, nysgerrig og fræk.
Han har boet på adressen i 2 døgn nu og er faldet utrolig godt til. Han er renlig allerede, sover i sengen, sammen med bullerne, Manden og jeg. Jeg overvejer om vi snart skal have en ekstra seng, så vi alle kan være der :O)))

Hundene og ham skal blot lige vænne sig til hinanden, han er ikke så godtroede som Mivmiv (vores anden kat), han hvæser og viser klør, når han ser dem. Men mon ikke de blot skal have lidt tid.

Han har samme vilde hår, som jeg havde, da jeg var baby og jeg blev kaldt en Micki-trold. Så vi har døbt ham Micki.


Idag har vi fået en gammeldags grydestegt kylling. Traditionelt spises den med kogte kartofler, AGURKESALAT & rabarberkompot. Jeg har dog skiftet kompotten ud med små, dampede rødbeder.

Grydestegt kylling serveret med kogte kartofler,
brun sauce, dampede rødbeder & AGURKESALAT.

Gammeldaws grydestegt kylling med brun sauce.

4 per.
1 stk. Kylling, hel  
1 bdt. Persille, frisk  
Salt
Peber
25 g.  Smør, til bruning
Hvedemel, til jævning
Vand, til jævning
Ribsgele

Kyllingen renses indvendigt for indvolde og evt. andre rester. Den skylles og duppes tør. Indvendigt drysses den med salt og persillen kommes i - den skal ikke hakkes.
Udvendigt gnides den med salt og peber. Smørret smeltes i en stor stegegryde og kyllingen brunes på alle sider. Herefter vendes brystet nedad og der hældes vand ved, så ca. 2/3 af kyllingen er dækket. Den skal nu småsimre i 1 - 1½ time, alt efter størrelsen. HUSK at der skal være væde ved, under hele stegningen.

Når kyllingen er færdig, tages den op, evt. dækkes til, mens saucen laves: Væden sies, koges op og jævnes med en meljævning, som er mel og vand der, er rystet sammen.
Når saucen har fået en passende konsistens koges den igennem, så melsmagen forsvinder. Herefter smages den til med salt og lidt ribsgele og kulør tilsættes.

Kyllingen skæres ud i 6 - 8 stykker inden servering.



TIPS: Man kan med held tilføje rødvin, løg, persillerod og gulerødder, for at tilsætte fonden noget ekstra smag. Saucen kan sagtens også tilsættes lidt fløde ved tilsmagningen.

Agurkesalat

Det er faktisk ikke så svært eller tidskrævende, at lave sin egen agurkesalat. Den kan sagtens spises med det samme, men bliver kun bedre af at stå et par timer, gerne natten over.
Det kan krydres med lige hvad hjertet begærer, f.eks. traditionelt med sennepsfrø og peber, eller asiatisk-style med citrongræs og chili. Jeg laver dem oftest blot med peberkorn og dildskærme i.


Agurkesalat.
1 stort glas
2 stk. Agurker

LAGE:
1 ½ dl. Lager eddike
1 ½ dl. Sukker
¼ tsk. Salt
3 peberkorn
Dildskærme

Evt. Atamon til at skylle glasset i og for at forlænge holdbarheden.

Agurkerne skæres i tynde skiver. Jeg bruger mit rivejern, som jeg ”lånte” hjemme hos mine forældre, da jeg flyttede hjemmefra :-)
På dette bliver skiverne millimeter-tynde og det synes jeg er lækrest, men skær dem, som du bedst kan lide. Herefter knuges de for vand og kommes i desinficerende glas.

Til syltelagen kommes ingredienserne i en gryde og koges op, til sukkeret er opløst. Herefter afkøles og hældes den over agurkerne. Salaten stilles på køl i nogle timer, gerne natten over, inden servering.


TIPS:




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

onsdag den 20. november 2013

Duften af jul - kanelkage

Vi skulle have gang i ovnen alligevel idag, så kunne vi ligeså godt udnytte at den var tændt og bage en lille kage :O)))

Hvad  ville mere nærliggende end en kanelkage, når vi nærmer os den skønne juletid. Den er nem og hurtig at lave og så smager den jo også forrygende. Et ekstra plus er, at hele huset dufter dejlig julet nu.


Kanelkage.
12 stk.
125 g. Smør, smeltet
400 g. Sukker
400 g. Hvedemel
5tsk. Kanel, stødt  
2 tsk. Natron
5 dl. Kærnemælk

Glasur:
200 g. Flormelis
2 spsk. Kakao
1 - 2 spsk. Vand

Den smeltede afkølede smør og sukker røres sammen. Kærnemælken tilsættes, sammen med de øvrige ingredienser. Dejen hældes i en smurt form (Ca. 25x35 cm.)

Bages ved 200o C. almindelig ovn i 30 minutter. Herefter afkøles den.

Glasuren røres sammen og smøres på, når kagen er afkølet.


INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk Alletiders kogebog

mandag den 18. november 2013

Masser af køkken-gadgets.

For et stykke tid siden, kom Mobber med en rå rullepølse. Det røg i fryseren, for jeg have på det tidspunkt ikke lige  oveskud til at lave den.
Mobber var på ferie hos min Moster, da jeg blev indlagt. Og de to elsker at gå i Genbrugsforretninger og finde guld, så da hun kom hjem derovrefra, havde hun fundet en rullepølsepresser til mig, og så var det meget nemmere at komme igang med :O)
  
Rullepølsen koges i 2 ½ time. Kogelagen kan evt. tilsættes lidt urter og sorte peberkorn.
Efter kogning lod jeg den afkøle en smule i kogelagen, kom den i en plastpose og lagde den ned i presseren og stillede den på køl i 2 dage.

Jeg valgte, at komme den i plastposen, for at undgå fedteriet i presseren, i køleskabet og sikkert også mange andre steder :O))


Rullepølsepresser.



 Sidste jul ønskede jeg mig en pålægsmaskine,
så jeg kunne skære mit eget pålæg ud. 



Mobber begavede mig osse en vakuummaskine. Vi har ikke fået den brugt så meget, som jeg egentlig gerne ville have at vi gjorde, så nu er den flyttet ned i køkkenskabet, så den er lettere at finde frem. 
Det er faktisk ikke så svært at lave sin egen rullepølse og da slet ikke når man kan købe den rå, rullet og færdigkrydret.
Har man ikke alle disse fancy køkkenmaskiner, som jeg viser billeder af her, kan man jo sagtens lave den alligevel. I stedet for en rullepølsepresser, kan man f.eks. ligge den mellem to skærebrætter med noget tungt ovenpå. Den kan skæres i hånden og behøver jo heller ikke vakuummeres :O))
Min næste udfordring må være at købe et svineslag
og lave rullepølsen helt fra bunden

søndag den 17. november 2013

Risengrød.

Vi har været ude for at handle idag. Der var en del tilbud, som jeg synes vi skulle have fingrene i. Men også fordi Mandens Lillebror, imorgen, kigger forbi med en and. Så der skulle også hentes et par ting til den menu også.

Så idag har vi fået meget nem mad, men også rigtig julemad. Og en af Mandens livretter. Jeg ved, at han fik det et par dage, da jeg var indlagt :O)

Jeg ved godt, at mange måske ikke har brug for en opskrift på risengrød, men det er ligeså meget for at minde om denne dejlige spise.


Risengrød.
4 per.
1 l. Sødmælk
200 g. Grødris
2 dl. Vand
1/4 - ½ tsk. Salt

Vandet koges op, grødrisene drysses i og koges i 2 minutter. Mælken tilsættes og bringes i kog under omrøring. Varmen sænkes og låg lægges på. Grøden koges i ca. 30 minutter under jævnlig omrøring. Når grynene er møre, smages grøden til med salt og grøden samler sig nu og bliver tykkere i konsistensen. Grøden serveres med kanel, sukker, smør, rød saftevand eller hvidtøl :-D




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION:  Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 16. november 2013

Knoldsellerisuppe.

Det er åbenbart suppetid hjemme hos os i øjeblikket. De sidste par dage, har vi spist denne lækre grønsagssuppe, men jeg ligger også stadig underdrejet med influenza.
Jeg håber, snart at det forsvinde, for jeg begynder, så småt at komme i julehumør. Jeg har jo haft massere af tid, til at planlægge en masser lækkerier til Jer i december måned. Så I kan godt begynde at glæde Jer :O))


Knoldsellerisuppe.
4 - 6 per.
1 kg. Knoldselleri, i grove tern, til suppe
½ kg. Knoldselleri, i små tern, til topping/fyld
3 stk. Løg, i grove tern
1 stk. Æble, i grove tern
1 l. Vand
2 ½ dl. Piskefløde
Chili
Salt
Peber
Citron, saft fra
200 g Bacon, i skiver
100 g græskarkerner

Knoldselleri, æble og løg svitses i lidt olie i en stor gryde, uden at tage farve. Herefter tilsættes vandet og det skal nu småsimre under låg i ca. 40 - 50 minutter. Når grønsagerne er kogt helt møre, blendes de. Suppen koges op, fløden tilsættes, sammen med evt. ekstra vand, hvis konsistensen er for tyk. Herefter smages den til med salt, peber, chili og citronsaft.

TOPPING:
Sellerien dækkes med vand og dampes, så at der stadig er bid i dem. Vandet kan bruges til at justere konsistens på suppen.
Græskarkernerne ristes på en varm pande uden fedtstof, og kommes på fedtsugende papir til afkøling. På samme pande steget baconen, til den er gylden og sprød. Den kommes også på fedtsugende papir. Og når den er afkølet, skæres den i mindre stykker.

Suppen serveres rygende varm, med selleritern i og bacon og græskarkerner på toppen.

INSPIRATION: En eller anden gruppe på FB., mixed med egne idéer.
For en vegetarisk udgave undlades baconen i toppingen

onsdag den 13. november 2013

Pitabrød med pulled pork & coleslaw.

Idag fejre vi at det er 3 år siden at vi blev gift. Hvor tiden dog flyver afsted.

Jeg er stadig influenza-syg, så vi har bare hygget herhjemme sammen med hundene og så har Manden lavet mad til os.
Han fandt en rest af den grillede PULLED PORK fra i sommers, i fryseren. Sammen med lidt lækker coleslaw og pitabrød, blev det såmænd et helt lækkert lille måltid.


Pitabrød med pulled pork og coleslaw.
2 per.
3 stk. Pitabrød
1/3 port. PULLED PORK
½ port. COLESLAW

Grisen kommes i et fad, sammen med lidt æblemost. Dækkes med folie og lunes i ovnen ved 150o i ca. 30 minutter.
Pitabrødene lunes også, flækkes og der kommes en god skefuld af den pulled pork i, toppes med coleslaw og velbekomme så er det mad :O))

Coleslaw

En lækker salat, der passer til det meste. Min udgave er mere fedtfattig og  mere cremet end den originale amerikanske udgave. Den indeholder nemlig masser af mayonnaise. Jeg har brugt Græsk yoghurt i min udgave, men har du kun cremefraiche, yoghurt naturel eller ligneden, kan disse osse sagtens bruges, måske du så bare skal tilsætte lidt ekstra sødme.

Coleslaw.
4 per.
200 g. Gulerod
2 stk. Æbler
250 g. Hvidkål
350 g. Græsk yoghurt 10 %
2 spsk. Akaciehonning
1 spsk. Citronsaft
½ spsk. Dijon sennep
Salt
Peber

Gulerødderne skrælles og rives groft. Æblerne rives groft og hvidkålen snittes ultra fint.

Yoghurten smages til med honning, eddike, sennep salt og peber. Gulerod, æble og hvidkål vendes i og stilles køligt ca. 30 minutter, inden slawen smages til og serveres.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -
OPDATERET: Oktober 2017

tirsdag den 12. november 2013

Hvidkålssuppe med kålpølser.

Idag har det været sofahygge i stor stil. Jeg har trængt til at slappe af, for Manden har smittet mig med influenza. Men også fordi vi var ude at shoppe igår og al den gåning har gjort, at jeg er en del øm i og omkring arrene idag. Lidt øv, MEN vi fik faktisk købt de fleste julegaver, mangler storset kun dem til hinanden.
Hvor er det skønt at være i god tid :O)

Jeg har drukket lækker julete af mine nye Poul Pava kopper,
som jeg fik af Mobber, da jeg var indlagt.

Den gule dims, der ligger foran appelsinerne på billedet, er en af de mindste køkken-gadgets jeg har, men den er fantastisk og uundværlig, til når man skal pille appelsiner. Jeg ved ikke hvad den hedder, men den er gammel, for den er fra mit barndomshjem. Så jeg er faktisk ikke klar over om de stadig kan fås, jeg mener at denne er fra Tupperware.
Den bruges til at lave "baner" ned i skallen, så man nemmere kan fjerne den.


Manden stod for lækker dampende varm mad igår efter vores shoppetur.


Hvidkålssuppe med kålpølser.
4 per.
3 stk. Porrer, i skiver
2 fed Hvidløg, presset
Olie
800 g. Hvidkål, i strimler
1 l. Grønsagsbouillon
1 dl. Piskefløde
2 - 3 spsk. Dijon sennep
Salt
Peber
4 stk. Kålpølser
Persille, hakket

Porrerne svitses i olien, hvidkål og hvidløg tilsættes. Grønsagerne svitses godt, dog uden at tage farve. Bouillon og fløde tilsættes og suppen skal nu småsimre under låg i ca. 30 minutter, til at grønsagerne er helt møre.
Herefter blendes den og smages til med salt, peber og sennep. Konsistensen kan evt. justeres med lidt ekstra bouillon eller fløde.

Pølserne koges efter anvisningen på pakken, skæres i mundrette stykker. Suppen toppes med pølserne og et drys persille.

TIPS: Som topping kan man også bruge et par håndfulde fintsnittet hvidkål vendt i hvidvinseddike, sukker og sennep.

Inspiration: http://viskalspise.dk