fredag den 31. januar 2014

5:2 Kuren - fastedag nr. 9.

Der er egentlig ikke så meget at sige om fastedagen i går. Vi fik spist lidt rester til aftensmaden, fra tidligere fastedage. 

Jeg er blevet helt forelsket i sirup på min skyr, så går og gør mig en masse tanker om hvilke andre der kunne være lækre på Skyren. Og som osse kan fungere til fastedagene.

Skyr med blåbærsirup og kiwi:
 
MÅLTID 1:
200 g. Skyr                            122
20 g. BLÅBÆRSIRUP                63
100 g. Kiwi                             61          
TOTAL:                                 246 Kcal  

Skyren blev toppet med BLÅBÆRSIRUP og kiwi skåret i små tern.


MÅLTID 2:
KAYYRSUPPE MED KYLLING
700 g Suppe                           231
TOTAL:                                  231 Kcal                            
"GRATIS":


DAG TOTAL: 246  +  231 =     477  Kcal

 
Jeg have frosset en portion af karrysuppen, som jeg spiste. Manden fik en portion af RODFRUGTLASAGNEN fra i mandags.





INFO OM RETTEN:


INSPIRATION: -

FRYSEEGNET: -
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Blåbærsiruppen indeholder 316 Kcal pr. 100 g.

Blåbærsirup

Jeg blev inspireret til at lave blåbærsirup fra en af de skønne madgrupper, jeg opholder mig meget i på Facebook.

Jeg har aldrig før lavet sirup, men det er godtnok nemt. Jeg har med vilje ikke lavet den alt for tyk, for jeg har planer om kun at spise den på min Skyr.

Skyr med blåbærsirup og kiwi.
Blåbærsirup.
Ca. 2 dl.
250 g. Blåbær                       
1 dl. Vand                             
100 g. Sukker                       
1 spsk. Citron, skal fra
1 spsk. Citron, saft fra
Atamon

Blåbærrene blendes til pure. Vand, sukker, citronskal og saft tilsættes og det koges under omrøring i  15 - 20 minutter.
Siruppen sigtes og kommes på Atamonskyllede glas.







INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: En gruppe på Facebook
FRYSEEGNET: ?
SERVERES MED: Skyr eller til pandekager
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Skal opbevarer på køl

_______________________________________________________________________________
Kcal af blåbærsirup:
Blåbær                                  48 Kcal pr. 100 g.
Sukker                                  406 Kcal pr. 100 g   
Citron, skal fra                       51 Kcal pr. 100 g.
Citron, saft fra                        37 Kcal pr. 100 g.


256 g. Blåbær                        123
1 dl. Vand                             0
110 g. Sukker                        447
14 g. Citron, skal fra (1 spsk)   7
30 g. Citron, saft fra (1 spsk)   11
Kcal ialt                                588 Kcal

Mængde total                         186 g.
(Kcal total : Mængde total x 100 =  pr 100 g)

588 : 186 = 3.16 Kcal pr 1 g.
3.16 x 100 = 316 Kcal pr. 100 g.

Udregninge af portionsstørrelse:
(Portionsstørrelse x Kcal-indholdet i 1 g. = Kcal-indhold i den enkelte portion)

En portionsstørrelse på 20 g, er Kcal indholdet:
20 x 3.16  = 63 Kcal

torsdag den 30. januar 2014

Farsbrød med nødder.

Vi fik jo den lækre RODFRUGTLASAGNE MED HYTTEOST til vores fastedag i mandags. Det var en kæmpe portion, vi fik bikset sammen, så i stedet for at komme mere i, vores allerede overbelastede fryser, vi bestemte os for at spise den, de efterfølgende dage, bare med lidt kød til.

Så jeg legede med lidt tanker om hvad, der kunne være lækkert tilbehør til lasagnen. Det skulle dog indeholde fetaost, for jeg fandt en rest i fryseren. 

Resultatet blev et farsbrød og det blev faktisk rigtig vellykket. 
Normalt forventer man ikke, at man skal bruge tænderne meget, når man spiser farsbrød, men bare at få en lækker blød mundfuld fars. 

Nødderne i dette farsbrød gjorde at et almindelig gennemsnitlig hverdagsmåltid, blev hevet op på gudeniveau :O)


Farsbrød med nødder.
4 per.
500 g. Svinekød, hakket
100 g. Løg, i små tern
75 g. Spinat, hakket
125 g. Feta, smuldret
50 g. Hasselnødder, groft hakkede
2 stk. Æg
1 spsk. Hvedemel
½ - 1 dl. Vand
Salt
Peber

Kødet røres sejt med salt. Løg, spinat, feta, nødder, peber og æg tilsættes og farsen røres godt. Herefter kommes melet i under omrøring og derefter væsken. Farsen skal have en passende konsistens, ikke for fast og ikke for blød.
Farsen stilles på køl, i ca. 30 minutter, for at hvile. Bagefter smages den til.

Farsen kommes i et smurt fad og formes til et farsbrød. Der tilsættes vand i fadet, som kan bruges til sky til sauce.

Steges ved 200o i ca. 35 - 40 minutter, eller til en kerne temperatur på 75o

TIPS:



INFO OM RETTEN:

INSPIRATION: Min egen opskrift

FRYSEEGNET: JA

SERVERES MED: RODFRUGTLASAGNE

TIPS & TRICKS: -

ANDET: -

onsdag den 29. januar 2014

System i rodet og biksemad.

For et par uger, siden tog jeg mig selv i nakken, og fik ryddet op i min fryser.

Jeg havde total mistet overblikket, over hvad der var kommet i den, og hvor de forskellige ting var placeret. Og hvis der er noget jeg hader, er det at jeg ikke har styr på min fryser. Så jeg fik ryddet op og organiseret.

Jeg ved godt at mange skriver ned, hvad de har af ting i fryseren, nogle bruger endda forskellig APP's. Jeg ved bare, at det ikke vil fungere for mig. Jeg vil glemme at få den opdateret. I stedet har vi en uskrevet regel herhjemme, nemlig at det kun er mig, der går i fryseren. Dette gør at jeg, (for det meste) har styr på hvad, og hvor tingene er.

Jeg ved godt, at jeg har skrevet det før herinde, men NU skal der ryddes op og tyndes ud i fryseren. Jeg var nemlig chokeret over, bl.a. hvor meget frugt og grønt jeg fandt. Der var egentlig ikke så forfærdelig meget kød, men en hel del færdigretter fandt jeg osse.

Jeg troede, at jeg havde et godt system, til min kødrester til biksemad. Nemlig at komme dem over i det lille rum i siden i vores kummefryser. Men puuuhhhhaaaa, jeg måtte indrømme, at det system åbenbart ikke fungere, for jeg fandt biksemad til ca. 3 gange.

Så der blev taget op til både biksemad og en masse kagerester til romkugler.

Nu har jeg så bestemt mig for at i fremtiden, når der er kødrester til biksemad, bliver det skåret i tern, med det sammen. Og kommes i fryseren, samlet i en bestemt plastbøtte, hvorpå der er skrevet: BIKSEMAD.
Det var egentlig det lille tip, jeg vil videregive til Jer med dette lange indlæg :O)


Men når vi er ved det, kan vi jo lige evaluere på, hvordan det er man laver biksemad, hvis der nu skulle være nogle, der har glemt det, eller ikke ved det :O)

Rester af kød i tern og kogte kartofler i tern, svitses på en pande i lidt olie, sammen med nogle løg, til det er lækkert gyldent.

I min verden skal biksemad smages til med engelsk sovs, HP sauce, worcestershire sauce og selvfølgelig salt og peber.

Man kan enten servere ketchup, spejlæg og SYLTEDE RØDBEDER eller bearnaisesauce til.







INFO OM RETTEN:

INSPIRATION: Min egen opskrift

FRYSEEGNET: NEJ

SERVERES MED: Ketchup, RØDBEDER og spejlæg eller bearnaisesauce

TIPS & TRICKS: "Styr på kødresterne i fryseren til biksemad"

ANDET: -

tirsdag den 28. januar 2014

5:2 Kuren - fastedag nr. 8.

Det går bare derud af med vores fastedage. Vi er blevet rigtig glade for dem. Humøret er i top, og sulten er vi ved at lære at kontrollere.

Det kommer ligesom i bølger og så gælder det om at få tankerne hen på noget andet. Hos mig hjælper det at gå en tur med hundene eller gå i køkkenet .

I går spiste vi:
Skyr med honningmelon & kiwi:

MÅLTID 1:
200 g. Skyr                            122
80 g. Kiwi                              49
200 g. Honningmelon              46
TOTAL:                                 217 Kcal

Skyren blev toppet med blendet honningmelon og kiwi i tern.

Vi er blevet rigtig glad for at spise skyr med frugt til vores brunch.


Rodfrugtlasagne med hytteost:

4 - 6 per.
10 g. Olivenolie                     
200 g. Gulerod, groft revet                                   
200 g Pastinak, i små stave                                  
675 g. Knoldselleri, i små stave              
300 g. Rødbede, i små stave                  
300 g. Løg, i både                  
300 g. Spinat, helbladet, frosset                                                         
2 ds. Hk. tomat                                    
2 stk. Hønsebouillon, tern        
3 dl. vand                             
Oregano, tørret                     
Timian, tørret                        
Spidskommen, stødt               
Chili                                     
Salt                                     
Peber
12 stk. Grove lasagneplader    
600 g. Hytteost, 1,5 %                                         
150 g Ost, revet                                   

HUSK: Inden tilberedningen, skal alle ingredienser nøje afvejes for at kunne udregne Kcal-indholdet i den færdige suppe, hvis den skal bruges i 5:2 Kuren.

Olien varmes op i en stor gryde og løgene svitses heri, til de er gyldne. Rodfrugterne tilsættes og svitses med. Hakkede tomater, vand, bouillontern og spinat tilsættes og grønsagsblandingen koges op og smages til med krydderierne.
Lasagnen lægges sammen i et stort ovnfastfad. Der startes med et lag grønsagssauce, så et lag pastaplader (det passede med 4 plader i et lag, i mit fad), og til slut et lag hytteost. Og sådan fortsættes det med endnu to lag. Til slut drysses der med revet ost.

Bages ved 200o i ca. 30 minutter.

Udregning af kalorieindholdet:
Olivenolie                              884 Kcal pr. 100 g.
Gulerod                                 36 Kcal pr. 100 g.
Pastinak                                63 Kcal pr. 100 g
Knoldselleri                            35 Kcal pr. 100 g.
Rødbede                                51 Kcal pr. 100 g.
Løg                                       46 Kcal pr. 100 g.
Spinat                                   20 Kcal pr 100 g.
Hk. Tomat, dåse                     22 Kcal pr. 100 g. (1 ds. er der 400 g. )
Hytteost, 1.5 %                      72 Kcal pr. 100 g.
Grove lasagneplader                345 Kcal pr. 100 g. (1 pl. vejer 22 g)
Ost, 40+                                310 Kcal pr. 100 g.
Hønsebouillon, tern                 260 Kcal pr. 100 g.

Jeg ordnede alle grønsagerne og vejede alle ingredienser, af inden jeg startede tilberedningen.

10 g. Olivenolie                      88
294 g. Gulerod                       106         
232 g Pastinak                       146         
667 g. Knoldselleri                  233         
287 g. Rødbede                      146         
306 g. Løg                             141         
314 g. Spinat                         63                         
800 g. Hk. tomat                    176         
607 g. Hytteost                      437         
43 g. Grove lasagnepl. (12 pl) 838         
144 g Ost, revet                     446         
20 g. Hønsebouillon                52
3 dl. vand                              0
Oregano, tørret                      0
Timian, tørret                         0
Spidskommen, stødt               0
Chili                                      0
Salt                                       0
Peber                                    0
Kcal total                               2872       

Den færdige lasagne vejede:    3797 g.                             

2872 : 3797 =                        0,76 Kcal pr 1 g.
0.76 x 100 =                          76 kcal pr 100 g.

(Kcal total : Mængde total x 100 =  pr 100 g)
Udregning af Kcal-indhold i en portion:

350 x 0.76 =  266 Kcal


(Portionsstørrelse i g. x Kcal-indholdet i 1 g. = Kcal-indhold i portionen)

MÅLTID 2:
RODFRUGTLASAGNE MED HYTTEOST:
350 g. Lasagne                       266         
TOTAL:                                 266 Kcal                       
"GRATIS": Vand, chili, oregano, timian, spidskommen, salt og peber
DAG TOTAL: 217 + 266  =      483  Kcal

 
INFO OM RETTEN:

INSPIRATION: Min egne opskrifter
FRYSEEGNET: JA, lasagnen
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 27. januar 2014

KanIkkeHuskeImorgen-pastafad.

Dette pastafad er en god måde, at få brugt nogle rester fra både køleskab og fryser. Deraf navnet: KanIkkeHuskeImorgen-pastafad :O)

Du kan komme i lige, hvad du har lyst til og familien godt kan lide. Det er en rigtig god hverdagsret, hvor tingene godt må gå lidt hurtigt. Når ingredienserne er gjort klar, passer nemlig sig selv i ovnen. 

Piskefløden kan sagtens skiftes ud med en fløde med færre kalorier i. Der kan drysses med ost...ja mulighederne er rigtig mange.

Jeg fandt peberfrugt, bacon og fløde fra Jul i fryseren. Broccoli og en rest pølser i køleskabet. Sammen med en rest semidried tomater og oliven.

Pastafadet før tilberedning.
Efter tilberedning.
  
 
Pastafad.
5 - 6 per.
350 g. Grov penne pasta, tørrede
250 g. Bacon, i tern
200 g. Pølser, i skiver
2 stk. Løg, i tern
2 stk. Peberfrugt, gule, i tern
125 g. Broccoli, i små buketter
60 g. Semidried tomat
50 g. Oliven, sorte, i skiver
1 l. Piskefløde
3 dl. Letmælk
Oregano
Salt
Peber

Baconen steges sprød på en varm pande. Herefter kommes det på fedtsugende papir.
Grønsager, pasta, pølser, bacon og krydderier kommes i et ovnfastfad og blandes rundt. Mælk og fløde hældes over. Væsken skal dække ca. 2/3 af fyldet.

Bages ved 200o C i ca. 60 minutter. Der skal røres rundt i fadet 2 - 3 gange undervejs.






INFO OM RETTEN:

INSPIRATION: Tidligere arbejdsplads. ABB, Fredericia

FRYSEEGNET: NEJ

SERVERES MED: -

TIPS & TRICKS: -

ANDET: Der kan anvendes grønsager, kød og krydderier efter eget valg.