mandag den 30. juni 2014

Røget tunmousse

Det kan jo ske at man glemmer at købe ingredienser til den planlagte menu, men så opstår der ofte nye og anderledes lækkerier. Det er sådan en, du skal være vidne til dag. Denne gang er det ikke mig der har været glemsom (ellers noget der ofte sker), jeg har blot ladet mig inspirere af en der har :-)


Røget tunmousse med DILDDRESSING
Røget tunmousse.
4 per.
2 ds. Tun, i vand
200 g. Rygeost, sødmælk
50 g. Purløg, fint klippet
3 blade Husblas
1 ½ dl. Piskefløde
2 – 3 spsk. Citron, saft fra
Salt
Peber

Husblas-bladene lægges i blød, i koldt vand i ca. 10 minutter.
Tunen drænes i en sigte og blandes sammen med rygeost og purløg. Fløden piskes til blød skum og vendes i tunblandingen. Den smages til med salt, peber og citronsaft.
Den udblødte husblas kommes i en gryde og smeltes. For at husblassen ikke klumper, kommes lidt af tunmassen i gryden, så temperaturen udlignes. Derefter kommes husblassen i tunmassen og det vendes forsigtigt rundt. Kommes i en form og stilles i køleskabet, til moussen er stivnet, gerne i ca. 6 timer.


TIPS: For er mere fedtfattig udgave skiftes piskefløde ud med skyr og evt. et blad husblas ekstra.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: ??
SERVERES MED: Rejer, brød, salat, citron og DILDDRESSING
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Bruges opskriften til aftensmåltid, vil jeg sige at der er til 4 per. Som forret er der til ca. 6 - 8 per.

søndag den 29. juni 2014

Svampet banankage

Når jeg får ordnet hår af min søde frisør-veninde, har jeg opfundet en lille aftale :-) Hun kræser om mig (mit hår) og jeg forkæler hende med kage, slik eller noget andet lækkert. 
Så får vi en god tøse-snak, vendt verdens situationen og en lækker kop te. Det er hygge på højeste plan. Noget jeg faktisk ikke er så god til - fordi den angst fylder så meget. Men hun har heldigvis god forståelse for, hvad det er jeg tumler med. Så det er et fantastisk venskab, vi har fået bygget op. Og jeg er efterhånden blevet så "dygtig", at jeg kan tage på besøg hos hende alene.

Sidst jeg var hos hende, havde jeg lavet dobbelt portion af denne opskrift. Lavet halvdelen som muffins (bagte dem i ca. 20 minutter) og medbragte dem. Resten spiste Manden, behøver jeg at fortælle at han er kage-glad :-)



Svampet banankage.
6 per.
3 stk. Æg
170 g. Sukker
2 tsk. Vanillesukker
125 g. Hvedemel
2 tsk. Bagepulver
100 g. Smør, smeltet, afkølet
3 stk. Bananer, moset

PYNT:
100 g. Mørk chokolade, smeltet og tempereret

Æg, sukker og vanillesukker piskes hvidt og luftigt. I en anden skål blandes mel og bagepulver sammen. Dette vendes forsigtigt i dejen, sammen med smørret og bananerne. Dejen hældes i en smurt franskbrødsform (2 liter).

Bages ved 175o i ca. 60 minutter nederst i ovnen.

Når den er færdigbagt vendes den ud på en rist til afkøling, hvorefter den pyntes med chokoladen.


TIPS: Dejen kan osse kommes i muffinsforme, der fyldes ca. 2/3 og bages ca. 20 minutter.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.arla.dk
FRYSEEGNET: JA – uden chokoladen
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: TEMPERERING AF CHOKOLADE
ANDET: -

lørdag den 28. juni 2014

Artiskok pesto

Jeg har for lææææænge siden købt et glas artiskok pesto fra Svansø og jeg var hooked. Så derfor tjekkede jeg ingredienslisten og begav mig ud i min egen udgave. 
Og wow siger jeg bare. Hvis man er til artiskokker, vil man elske denne pesto, den er god til mange ting, f.eks. dip, spread i en sandwich og den klassiske pasta-dressing-ting.

Glasset til venstre er BASILIKUM PESTO og de to øvrige er artiskok pesto.
Artiskok pesto.
2 store glas
1 ds. Artiskok hjerter
15 g. Basilikum blade
40 g. Semidried tomater
2 fed Hvidløg
1 dl. Olie
2 tsk. Citron, saft fra
Salt
Peber

Lidt af olien kommes i bunden af blenderen, sammen med artiskok, basilikumblade, hvidløg og tomater. Dette blendes og der hældes olie i, til den har den konsistens som du ønsker.
Det kan godt være at der skal tilsættes mere olie, end der står i ingrediens listen, Pestoen skal være blød og ikke for fast. Smages tilslut til med salt, peber og citronsaft.





INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Basilikum pesto

Når jeg kigger tilbage, er det egentlig lidt mærkeligt at der er mange en del ting som jeg først har begivet mig ud i at afprøve, her inden for det sidste års tid. Ting som faktisk er ret normale for mange andre at have prøvet, eller ihvertfald starte ud med at prøve, inden de kaster sig ud i andre udgaver. ;-)

Denne basilikum pesto er et meget godt eksempel. Lærke-musen var ved at falde ned af stolen, da jeg stille måtte spørge ind til, hvordan hun lige lavede hendes udgave, så denne opskrift er inspireret af Musen :-)

Men det jeg vil frem til er, at det pudsige er, at jeg har jo før lavet pesto. RUCOLA, PERSILLE, RAMSLØG og purløg, bare aldrig en af basilikum. Og da jeg åbenbart har fået "grønne fingre" og ikke har slået den potte ihjel i løbet at de normale 2 dage - den har faktisk hold OG groet i over en måned her i Casa Fangel, så måtte det være på tide at få pestoen afprøvet. 

Til venstre er det basilikum pesto og de to øvrige er ARTISKOK PESTO.
Basilikum pesto.
1 stort glas
35 g. Basilikum blade
50 g. Græskar kerner - solsikke, kan også bruges
25 g. Parmesan
2 fed Hvidløg
1 dl. Olie
2 tsk. Citron, saft fra
Salt
Peber

Lidt af olien kommes i bunden af blenderen, derefter tilsættes basilikum-bladene, sammen med hvidløg, parmesan og kerner. Dette blendes sammen og der hældes olie i, til den har den konsistens som du ønsker.

Det kan godt være at der skal tilsættes mere olie, end der står i ingrediens listen, Pestoen skal være blød og ikke for fast. Smages tilslut til med salt, peber og citronsaft.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift & lidt Lærke-musens
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 27. juni 2014

En lækker lille sommerhapser

En hurtig sult meldte sig og jeg fandt yndlingsknækbrødet i skuffen, en rest rygeost i køleskabet og var ved at ordne 5 kg. jordbær. Så selvfølgelig måtte denne kombination afprøves...Og godt jeg forsøgte det, for wow for en smags eksplosion....uhhhmmmm den fede røgede smag op mod de søde bløde jordbær - lige toppet med en smule skarpt fra peberen........


Knækbrød med rygeost & jordbær.

Knækbrød
Rygeost, sødmælk
Jordbær, i skiver
Friskkværnet peber

Knækbrødet smøres med rygeosten – giv den evt. et lille drys salt. Læg de skivede jordbær ovenpå, kværn peber henover og server………


TIPS: Et stykke lækkert ristet rugbrød ville osse fint kunne fungere i stedet for knækbrødet.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

onsdag den 25. juni 2014

Pasta med rucola

For længe siden prøvede vi nogle pastaretter med rucola. Der bare skulle tilsættes vand og så koges til pastaen var mør. Jeg opfordrer ikke til at købe disse halvfabrikata, men jeg ved, at i en travl hverdag, kan det være lokkende. 
Her har du derfor mit bud på en rimelig nem pastaret. Og synes du den er for fed, kan du sagtens skifte fløden ud med mælk, men så skal du nok lige tage højde for at den muligvis skal have lidt jævning :-) 

Pasta med rucola.
2 per.
300 g. Spaghetti, kogt
1 spsk. Olie
1 stk. Løg, hakket
2 dl. Piskefløde
1 dl. Mælk
½ - 1 dl. Kogevand fra spaghettien
75 g. Rucola
75 g. Parmesan, revet
125 g. Kylling, tilberedt, i små stykker
Salt
Peber

Spaghettien koges i rigeligt vand, med massere af salt i. Se tidsanvisningen på posen.
Imens laves saucen. Olien varmes op og løget svitses heri – det må ikke tage farve. Fløde, mælk og parmesan tilsættes og bringes i kog, saucen må nu gerne koge lidt ind.

Når spaghettien er færdig, hældes vandet fra – Husk at gemme 1 dl. af kogevandet til saucen. Spaghettien holden lun i gryden med låg over, imens saucen laves færdig: Rucolaen hakkes meget groft – så groft at hvert blad deles i 2 – 3 stykker. De kommes i saucen, sammen med kylling og spaghetti. Saucen varmes op og konsistensen justeres med kogevandet. Smages til med salt og peber og serveres straks.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 23. juni 2014

Rabarber boller

Da jeg lavede RABARBER SAFT, nænnede jeg simpelthen ikke og bare smide alt det lækre frasigtede rabarber snask ud. 
Så i bedste STOP-MAD-SPILD-stil, lavede jeg en portion bolledej og kom det deri. De blev lidt grønlige i farven, men smagte rigtig dejligt - lidt ekstra søde.

Rabarber boller.
Ca. 10 stk.
65 g. Smør, smeltet
1 ½ dl. Mælk
½ pk. Gær
1 spsk. Sukker
1 stk. Æg
¼ tsk. Salt
Ca. 500 g. Hvedemel
350 g. Rabarber pulp
Æg, til pensling

Æg og sukker piskes let sammen. Mælken lunes og gæren opløses heri. Derefter blandes den afkølede smør og salt i. Æggemassen og rabarberen vendes i. Og tilslut tilsættes melet. Der skal mel i til dejen, "kun" klister en smule.
Derefter skal dejen hæve til den har den dobbelte størrelse, ca. 1 time. Herefter slås den ned, vejes af på 100 gram og formes til boller. De stilles til efterhævning i ca. 30 minutter, til de igen har hævet til dobbeltstørrelse. Pensles med sammenpisket æg.

Bages ved 200o C i ca. 15 minutter.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: Smør
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Rabarber saft

Jeg elsker virkelig min have. Idag har jeg været ude og plukke solbær - der var et helt ½ kg. Og der er ihvertfald samme portion tilbage på busken endnu - de skal bare lige have lidt mere sol, så er de klar. 
Denne busk var et "påske-æg" jeg gav mig selv sidste år - 25 kroner kostede den i Netto. Og så giver den allerede så mange bær og så tidligt - Er det ikke meget tidligt at kunne plukke solbær ?????

Mine rabarber kommer virkelig osse flot, de er jo fra iår....og gror og gror og gror.......Jeg hører stadig efter hvad Lærke-musen siger om, at jeg ikke må pille i dem førend næste år....meeeeennn det er godtnok svært - SUK. 

Har hun ret - må jeg virkelig ikke bruge af dem før næste forår ???????
Her er et par billeder af dem:



Nå, men når jeg nu ikke har fået lov til at pelse min egen rabarberplanter, har jeg været ude og købe lidt friske rabarber, osse til fryseren. 
Og ja, du ser helt rigtig - dette billede er tyvstjålet fra min RABARBER SIRUP opskrift. Og det er den af den simpleste grund: Saften blev aldrig foreviget på billede, for (indsæt gerne bandeord her) den glasflaske jeg valgte at hælde den varme saft i, fejlede åbenbart noget i glasset, og elsplomderede.... 
Heldigvis i vasken, så jeg skulle ikke til at rengøre hele køkkenet. Pyyyhhhhaaaa :-)

Jeg nåede dog at få et enkelt glas af denne portion, den lille smule der ikke var plads til i flasken.....Nå, men det smagte godt og skal helt klart laves igen. Og næste gang køler jeg saften af INDEN den kommer på flaske.....Af skade bliver man klog........nogle gange :-)
Rabarber saft.
Ca. 1 l.
500 g. Rabarber, i mindre stykker
1 l. Vand
250 g. Sukker
1 st. Vanille, korn fra
Citron, saft
Atamon

Vand, rabarber-stykkerne, vanillekorn og -stang bringes i kog, og koges ved svag varme under låg i ca. 15 minutter. Herefter hældes saften gennem en finmasket sigte og kommes tilbage i gryden. Den koges op med sukker – hold evt. lidt af det tilbage og smag saften til, alt efter, hvor sød du ønsker den.
Herefter afkøles saften, inden den kommes på flasker.


TIPS: Gem den frasigtede rabarber pulp og brug det til RABARBER BOLLER




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 22. juni 2014

Og vi går all in....

og eksperimentere lidt mere med de dersens hyldeblomster :-) 

SAFTEN kastede jeg mig jo allerede ud i sidste år. Den smagte fantastisk, men faldt desværre ikke i hverken Mobbers, Mandens eller min smag. Men skønt at jeg havde en sød veninde, der elskede det.
Nå, men når jeg nu alligevel var ude og plukke skræme til HYLDEBLOMST EDDIKE, tog jeg lidt - eller faktisk en del flere skærme med hjem. Til dette mini projekt har jeg brugt ca. 10 - 12 mellemstore skærme, så afsted med dig, inden de forsvinder helt, for der er ikke mange tilbage - ihvertfald ikke herude omkring hvor jeg bor.

Men du vil helt sikkert osse gerne vide, hvad de skal bruges til. Du skal lave hyldeblomstsukker. Jeg har en svær mistanke, om at det gør sig fantastisk som drys til jordbær, andre desserter og muligvis osse i dressinger.

Hyldeblomst sukker.

30 g. Hyldeblomst blomster
60 g. Rørsukker
60 g. Rørsukker

Blomsterne nulres forsigtigt af stilkene – Mobber beskrev det ligesom at ribbe ribs – hvis det gør dig klogere.
Blomsterne blendes sammen med den ene portion af rørsukkeret. Sukkeret fordeles på et stykke bagepapir. Det kan tørres på køkkenbordet, men har du som jeg, ikke tålmodighed til det, så skal det en tur i ovnen.

Tørres ved 50O (varmluft) i ca. 4 timer.

Herefter afkøles det og kan evt. gives endnu en tur i blender eller morter, hvis de tørrede klumper er for store. Tilslut blandes det med den sidste portion sukker – jeg gjorde dette, for at der var rigtige sukkerkorn i blandingen og ikke kun ”flormelis”.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: 
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 21. juni 2014

Jordbær-rabarber grød

Jeg har længe lovet mig selv op til flere gang, at IDAG var dagen, hvor du skulle spammes med opskrifter - det er nemlig ikke ventende opskrifter jeg mangler, næ nej - har ca. en 20 stykker liggende. De venter "bare" på at blive skrevet. Ingredienserne har jeg jo nedskrevet i en syndigt rod på løse blade og blokke. Billederne er redigeret og gemt i fine mapper på mit USB-stik. SÅ der er bare at sige: SÆT IGANG......men jeg orker det simpelthen ikke, måske på grund at de rodede opskrifter, måske ordene bare ikke vil ud. Aner det ikke - udover at jeg er total drænet for energi i øjeblikket.

Måske det er fordi jeg har en masse andet rod i hovedet. Som jeg (forhåbentlig) får styr på i den kommende uge. Og så lover jeg at du nok skal blive indviet nærmere i det. Jeg er helt sikker på at du vil forstå. 

Igår kørte jeg Manden på job, for selv at fortsætte ud og plukke 5 kg. jordbær......vil slet ikke nævne, hvor mange der endte i maven, i stedet for spanden, der skulle med hjem :-) Men frokost behøvede jeg ihvertfald ikke :-)
Her er hvad nogle af dem er gået til:





Jordbær-rabarber grød.

500 g. Jordbær
500 g Rabarber, i små stykker
3 dl. Vand
175 g. Sukker
1 st. Vanille, korn fra
3 spsk. Maizena, til jævning
3 spsk. Vand, til jævning

Rabarberne koges, sammen med vand, vanillekorn, -stang og sukker, i ca. 5 minutter. Herefter tilsættes jordbærrene og frugtblandingen koges yderligere 5 minutter, hvorefter vanillestangen fjernes.
Vand (til jævning) og Maizena røres sammen og kommes i grøden under omrøring. Grøden skal herefter koges igennem 2 – 3 minutter for at fjerne melsmagen. Den smages til med sukker, hældes i en skål og sættes på køl.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: Fløde
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 19. juni 2014

Hyldeblomst eddike

Jeg skrev for en lille måneds tid siden, at jeg endelig havde fået taget mig sammen til at få tid hos min læge. Med henblik på at trappe ud af de stærke vanedannende smertestillende piller, som jeg har taget siden efteråret.  

Og igår var det præcis 3 uger siden, at jeg tog min sidste Dolol. Jeg er simpelthen så stolt af mig selv. Normalt har jeg en rygrad som en regnorm. Men det har været relativt nemt at trappe ud af dem, selvfølgelig med abstinenser....massere af dem. Den konstante hovedpine og uroen når jeg skal sove, er heldigvis begge godt på retur nu. 

Bare et lille arsenal af Mandens pille-beholdning.

Jeg havde jo egentlig besluttet mig for, ikke at skulle eksperimenters med hyldeblomst i år. Jeg er ikke den største fan af dem, synes de er alt for parfumeret.

Men på mine daglige gåture med hundene, møder jeg en del hylde træer på min vej og jeg jeg må indrømme at jeg faktisk synes at de dufter fantastisk - har taget mig selv flere gange i at stå med næsten dybt begravet i en skærm :-)

Så er det jo godt at have en (ubrugt) hunde-pølle-pose ved hånden, når man i et svagt øjeblik beslutter sig for at man kunne jo godt liiige eksperimentere lidt alligevel......... baaaare i mini-små-mængder. Så ville det jo ikke være så meget der gik til spilde, hvis det nu var at det ikke blev en succes.....Jaja man har et standpunkt til man tager et nyt :-)

Og så er kunsten jo, ikke at få det til at blive alt for parfumeret. Og det synes jeg faktisk er lykkes meget godt. Jeg lod eddike og skærme trække sammen i 5 dage. Ønsker du en kraftig eddike, lader du dine skærme trække i 7 dage og kommer også gerne flere i, end jeg har gjort. 

Hyldeblomst eddike.

3 stk. Hyldeblomstskærme, store
1 dl. Hvid balsamico eddike
1 spsk. Rørsukker

Hyldeblomstskærmene rystes godt, så evt. smådyr rystes af. De tykke grene klippes af, så der kun er stænglerene tilbage. De kommes i et glas, der er skyllet i kogende vand, sammen med sukker og eddike. 

Her skal de så hygge sig en 5 - 7 dage, hvor du vender på hovedet hverdag, så sukkeret opløses.

Herefter fjerner du skærmene og lader eddiken løbe gennem et kaffefilter, så de sidste urenheder og oversete dyr fjernes. Den kommes på skoldede flasker.


TIPS: 




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Ønsker du en mere kraftig eddike, tilsætter du bare nogle flere skærme. Jeg bryder mig ikke om at den er alt for parfumeret – derfor har jeg kun brugt 3 stk. og lod den osse kun stå i 5 dage inden jeg filtrerede den.

mandag den 16. juni 2014

Ananas limonade

Lige en hurtig idé, til en iskold forfriskning i sommervarmen.

Ananas limonade.
3 – 4 glas
1 stk. Ananas, moden
2 – 3 spsk. Flormelis
1 st. Vanille, korn fra
Isterninger

Ananassen skrælles og skæres i mindre stykker – jeg brugte osse stokken. Vanillekornene gnides ud i lidt at sukkeret så de fordeles i hel drikken.
Annanasstykker og vanillesukker blendes godt, gerne 3 – 5 minutter, så det findeles mest muligt. Drikken smages til med flormelis og hældes på glas fyld med isterninger.
Hvis du ikke drikker limonaden med det samme, skal den omrystes inden brug.


TIPS: For en mere slush-ice agtig lemonade, kan isteringerne i stedet blendes med.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen ospkrift
FRYSEEGNET: ??
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 15. juni 2014

Bønnegryde med chili

Det har stået på total afslapning i Casa Fangel idag...ihvertfald det meste af dagen.....

Vi stod tidligt op og skyndte os ned på sofaen. Manden blev igår forkæle med et 55"  tv, så det skulle indvies med Le Mans under morgenmaden. 

Ved middagstid blev vi enige om, at en "morfar" var på sin plads, så vi luskede i soveværelset et par timer........pludselig vågnede vi ved, at det sagde dryp....dryp....dryp......


Manden spørger: Hva´er det der siger sådan??

Mig: Det er sikkert bare Charlie der står og tisser.....

Manden: Fandme ikke så længe, det har sagt sådan et stykke tid.


Og så ser man mig flyve op af sengen, uden en trevl på kroppen og total muldvappe uden briller...ned af trappen, for at opdage at bryggerset stå under vand!!!!!!

Den norske idiot har igen været på spil, og denne gang var det ligefør han blev lavet til en langhåret sutsko :-)
I bryggersetvasken havde jeg smidt det tørret tøj, jeg havde pillet med fra snoren og ikke nået at lægge det sammen endnu. Han har så åbenbart synes at det ville være fantastisk at lave sig en hule deri. Hvilket normalt osse er ok, hvis han så ikke lige havde formået at åbne for vandhanen. Tøjet var vådt, forderspanden, med en hel nyåbnet hundemad i, var fuldt af vand - det var posen med hundemad osse. Plus at der lå et par cm. vand over hele gulvet........
Fårk jeg kunne have slået ham ihjel, mens jeg stod der i bar mås og fjernede vand.......Mit bryggers vender heldigvis ud til en mark og jeg priser mig lykkelig for at Bondemanden VAR færdig med at vende høet :-)


Nu er vandhanen Norsk-idiot-sikret :-)
Heldigvis ikke en vandhane vi bruger meget.
Madam blå salt-bøtten er arvegods fra min oldemor.

Nå, men den norske idiot har nu opdaget han ikke er i særlig høj kurs, så han er trisset i stativet for at sove. 
Og efter mine fjernelse-af-vand-eskapader, fik jeg bixet denne bønnegryde sammen. Den er inspireret at en vegetarret, som vi lavede i min læretid på OUH. Jeg har bare peppet den op med lidt kød :-). Men det kan sagtens undværes og istedet tilsættes ekstra grønsager. Manden var vild med den.
Mobber kommer herud imorgen og spiser rester, så jeg er spændt på hendes reaktion - hun er nemlig ikke så vild med de dersens bønner.


Bønnegryde med chili.
4 per.
250 g. Hvide bønner, tørrede
400 g. Kartofler
1 stk. Løg, stort
1 – 2 stk. Peberfrugt
4 fed Hvidløg, knust
2 stk. Kyllingefilet
100 g. Chorizo
2 ds. Fl. Tomat
1 ds. Tomatpuré
1 ½ dl. SØD CHILI SAUCE
1 – 2 tsk. Oregano, tørret
1 – 2 tsk. Timian, tørret
Salt
Peber
Evt. 1 spsk. Olie, til stegning

DAGEN FØR SERVERING:
De tørrede bønner sættes i blød i rigeligt vand, i ca. 10 - 12 timer. Beregn 3 dl. vand til 1 dl. bønner.

PÅ SERVERINGSDAGEN:
Iblødsætningsvandet kasseres. Bønner og frisk vand kommes i en gryde, sammen med lidt grønsagsbouillon og salt. De koges i 25 – 30 minutter. Jeg smager på mine efter ca. 25 minutter, for jeg kan ikke lide at de bliver overkogte og derved smattede. Når du synes, at de er færdige, hældes vandet fra.

Kartoflerne koges også og skæres i små tern på ca. 1 x 1 cm. Løget hakkes, peberfrugterne skæres i små strimler, chorizoen skæres i halve tynde skiver og kyllingefileterne skæres i tern på ca. 2 x 2 cm.

Så er vi klar til at trylle: Chorizoen svitses i en varm gryde uden fedtstof, herefter tilsættes løg og hvidløg. Når det hele er tilpas brunet, tages det op af gryden.
Er der mere fedtstof tilovers fra chorizoen, bruger du dette til at brune kyllingen i. Hvis ikke, kan du tilsætte 1 spsk. olie, så den ikke brænder på. Når kyllingen er fin, tilsættes tomatpuréen og brunes med. Det har den rigtig godt af, for det bringer sødmen frem i den.
Herefter tilsættes de flåede tomater, løg/chorizo-blandingen, peberfrugt, 1 dl. sød chili sauce, oregano og timian. Lad nu retten småsimre i ca. 15 minutter, til kyllingen er mør. Herefter tilsættes kartofler, bønner og retten varmes op og smages til med den sidste ½ dl. sød chili sauce – hvis det er nødvendigt. Og smages til med salt, peber og krydderierne.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA – men så skal kartoflerne undlades.
SERVERES MED: Cremefraiche
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 13. juni 2014

Drømmekage fra Brovst

Til den store lave-hus-dag i Pinsen, havde jeg bagt den berømte drømme-kage fra Brovst. Faktisk var det mit første forsøg ever, at lave sådan en bandit. Men god det blev den. 
Og jeg er faktisk tvunget til at bage den igen, snart. Fordi i alt virakken med malegrej, folk og børn, nåede jeg aldrig at få taget et billede af kagen. Men heldigvis er den jo meget berømt, så du kender den helt sikkert allerede - både af udseende og smag.....uhhhmmmm jeg elsker drømmekage :-)



Istedet for det manglende billede af drømmekagen, kan du få lov at se min nye kogebogshylde:

Hvis du nærstuderet billedet, kan du måske regne ud, at det er taget fra trappeafsatsen fra køkken op til 1. salen. Tidligere har vi opbevaret alle vores dvd film her, men de er nu pakket væk - jeg synes det så for "tung" ud. Så pynter det mere med bøgerne og måske gør det at jeg husker at jeg har dem og derved får kigget i dem...haha.



Drømmekage fra Brovst.
Ca. 10 per.
250 g. Hvedemel
250 g. Sukker
50 g. Smør
3 stk. Æg
2 dl. Mælk
3 tsk. Bagepulver
2 tsk. Vanillesukker

FYLD:
125 g. Smør
½ dl. Mælk
200 g Farin
100 g. Kokos

Æg og sukker piskes luftig og skummene. Smørret smeltes og mælken tilsættes, så blandingen bliver lun. Herefter hældes det i sukker-massen. De tørre ingredienser blandes og vendes i dejen. Den hældes i en smurt bradepande. (ca. 25 x 35 cm.)

Bages ved 200o i ca. 25 minutter.

Imens laves fyldet: Smørret smeltes, mælk og farin tilsættes og blandingen bringes i kog. Tilslut røres kokossen i. Blandingen fordeles over kagen.

Bages igen ved 200o i ca. 10 minutter.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.amo.dk
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 12. juni 2014

En fynsk sommerbebuder

Det fantastiske vejr viser det, kalenderen siger det osse. Men bedst af alt, kan vi se det på alle de dejlige danske grønsager, der begynder at titte frem. Sommeren er over os :-) 

Men for mig betyder sommeren osse, at nu er det ved at være tid til de årlige kræmmermarkeder. Der slår vi altid et smut forbi boderne, hvor de laver friskrøgede rygeoste.


Rygeost salat.

¼ stk. Rygeost, sødmælk
100 g. Græsk Yoghurt, 10 %
Ca. ½ dl. Mælk
½ bdt. Purløg, fint snittet
1 bdt. Radisser, i tynde skiver
Salt
Peber
Citron, saft fra

Rygeosten røres op med yoghurten. Er konsistensen stadig for fast, tilsættes der mælk lidt ad gangen til du får den som du ønsker. Radisser og purløg vendes i, og salaten smages til med salt, peber og et skvat citronsaft. Den bliver kun bedre af at få lov at stå og trække inden servering.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

onsdag den 11. juni 2014

Sådan var min Pinse

Pinsen havde vi, i Casa Fangel, set meget frem til. Manden havde fri i hele 5 sammenhængende dage. Der har, og er fortsat, uendelig travlt på hans job, og han overarbejder hver uge, indtil sommerferien. 

Så vi nød de 5 fridage meget, men sådan som det altid er, så flyver sådanne dage afsted. Vejret var jo fantastisk og som jeg skrev i mandags, var vi til den årlige VI ROCKER koncert søndag. Derudover blev der osse lavet lidt forberedelse til det kommende hussalg. Mandens bror, søster og Mobber kom og gav en hånd med, så vi fik malet og tapesesret lidt.

Selv Cæso hjalp...han havde ihvertfald fået maling på næsen :-)



Fredag morgen væltede jeg ud af sengen, godt mør i kroppen, på med tøj. Og afsted til Dr. dyr. Denne gang var det (næsten) helt uden ondt i maven, for det var en planlagt tur. Misserne skulle neutraliseres og det passede med at Anne ville være i klinikken denne dag. 
Så når jeg nu havde valgmuligheden, ville jeg helst at det var hende, der ordnende dem. Ikke fordi der er noget galt med de andre dyrlæger. Overhovedet ikke, men i min "sygsdoms-verden", handler tingene meget om tryghed. Og jeg føler et helt specielt bånd til hende, efter alt det med Whiskey.

De blev derudover øretatoveret og vaccineret osse. Og vejet. Mivmiv fylder 4 år til oktober vejer 3,2 kg. Og Micki der fylder 1 år til august vejer 3,6 kg. Han bliver vist en stor basse.
De kunne hentes ved eftermiddagstid igen. Jeg siger det gerne igen, Micki er en kæmpe diva og skulle igen gøre opmærksom på sig selv. Han er i sele og Miv er i transport kasse. Og da vi står i venteværelset for at betale, synes han åbenbart, at det hele tager for lang tid. 
Han gider ikke sidde på min arm mere, så jeg sætter ham på gulvet. Her skal det lige indskydes, at HELE venteværelset er fyldt med mennesker OG hunde. TO gange prøver han på at hoppe op på skranken, hvilket resulterer i at han vælter alt ned.......Så kom han altså i skammekrogen i bilen....Den liile norske idiot :-)

Da vi kom hjem fik jeg hurtigt ondt at Mivmiv. Hun elsker at være udenfor. Hun er en meget aktiv og sky kat, så det ikke at måtte komme ud, men osse være fanget i en kæmpe krave var pludselig alt for meget for hende. Og at hendes dåmme moar ikke kunne finde ud af at vende kraven ordentligt, hjalp ikke på problemet. De første par timer så hun sådan her ud:




Uhhhmmm, det er nu altså godt med noget mad efter sådan en omgang. Og nu har kraven sat sig helt rigtigt af sig selv :-)

Og pludselig blev det hele mere acceptabelt.
Hun fandt ud af at kunne sove på sin elskede box.

Ham her, var der intet at mærke på. Det første han gjorde, var at smide stængerne i vejret og undersøge hvad der var sket "dernede".


Efter vi havde malet om torsdagen, smed vi nogle pølser og en svinekam, på grillen. Kammen var marineret i noget paprika-halløj - ikke noget jeg selv havde kreeret. Dertil lavede jeg SALAT MED BAGTE GRØNSAGER og så denne vandmelon salat, som jeg tror jeg blevet sommeren nye yndlings salat.


Vandmelon salat.
4 per.
2 store håndfulde små blandende salater
400 – 500 g. Vandmelon
200 g. Feta, i tern
1 dl. Græskarkerner
1 spsk. Olie, til stegning
Salt
Peber

DRESSING:
Vandmelon saft
1 stk. Citron, saft fra
1 tsk. Akacie honning
Salt
Peber

Olien varmes op på en pande, græskar kernerne ristes heri, krydres med salt og peber. De er færdige når de begynder at poppe. Herefter afkøles de på fedtsugende papir.
Salaten skylles og tørres godt, gerne i en salatslynge. Vandmelonen befries for skræl og kerner og skæres i mundrette stykker.
Salaten blandes – gem saften fra melonen til dressingen. Den piskes sammen med de øvrige ingredienser og smages til med salt og peber.
Salaten drysses med græskar kernerne og dryppes med dressingen




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -