lørdag den 31. januar 2015

Digestive kiks

Da jeg for en måneds-tid siden skulle skifte profil billede på FACEBOOK, brugte jeg det øverste af disse to billeder. Jeg tør næsten ikke nævne hvor længe siden jeg har bagt dem. Men en 8 - 9 måneder er vist ikke helt galt (indsæt selv en rødmende smiley) Jeg havde lykkeligt glemt alt om dem, lidt synd for de var virkelig sprøde og lækre. Jeg køber aldrig Digestive kiks mere efter at have prøvet at bage dem selv.



Digestive kiks.
Ca. 40 stk.
250 g. Fuldkornshvedemel
250 g. Smør, blødt
250 g. Havregryn
75 g. Farin (125 g. for en mere sød kiks)
1 tsk. Salt, fint
2 tsk. Bagepulver
1 spsk. Mælk

Det bløde smør skæres i små terninger. Havregrynene blendes – jeg blendede ikke mine helt fint, men så de stadig havde en smule struktur, men du kan sagtens blende dem helt fint.

Smør og fuldkornshvedemel røres sammen til det krummer. Havremel, farin, salt og bagepulver tilsættes og røres sammen. Herefter tilsættes mælken dråbevis til dejen er samlet og let klistret.

Dejen pakkes ind i film og lægges i køleskabet 1 times tid. Den kan sagtens ligge på køl i nogle dage inden du bager kiksene. I så fald skal du tage den ud af køleskabet en times tid inden du kan rulle dem ud, da den er blevet meget hård.

Dejen og bordet drysses med mel. Dejen rulles forsigtigt ud til en tykkelse på ca. 3 – 4 mm. Det kan godt være at det er nødvendigt at flytte rundt med dejen og drysse mere mel under udrulningen.
Herefter trykkes kiksene ud med en rund udstikker på 5 – 6 cm. i diameter. De flyttes med hjælp fra en palet over på en papirbeklæde bageplade.

Bages ved 180o i ca. 10 minutter. Men tjek dem ofte efter halvdelen af tiden er gået, så de ikke bliver brankede.

Når du tager dem ud af ovnen, lad dem blive på bagepladen i ca. 5 minutter, inden du flytter dem over på en bagerist til afkøling.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Bogen: ”Hverdags mad fra River Cottage” af Hugh Fearnley-Whittingstall
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 30. januar 2015

Appelsinkage med mandler

Jeg læser jo meget, hver eneste dag faktisk. Og har længe haft i tankerne, inspireret af Lene fra SPISESTUEN, at jeg ville lave et indlæg med alle mine bøger. For så var det nemt at gå på bloggen, når jeg faldt over en bog, for at se om den allerede stod i reolen. Har jo altid telefonen med mig ;-) Men selvfølgelig osse for at inspirere andre.

Men efter idag bliver det ikke aktuelt :-D Jeg er nemlig blevet forkælet af Manden og drengene - de var ihvertfald med ham  da han købte den. 

Han har købt mig en tablet. Og et abonnement til MOFIBO. Så nu behøver jeg ikke ønske mig bøger mere, ikke flere til at fylde i reolen eller flere der skal støves af. Jeg skal ikke vente evigheder på de nyeste bøger på biblioteket. Men ej heller reservere, hente og aflevere dem igen.  

Og hans begrundelse for denne fantastiske gave, var at han bare er glad for at have mig i sit liv - er han ikke fantastisk ???



Appelsinkage med mandler.
30 stk.
400 g. Smør, blødt
8 spsk. Appelsin skal (øko)
2 dl. Appelsin saft
350 g. Mandler
8 stk. Æg
500 g. Sukker
400 g. Hvedemel
2 tsk. Ingefær, stødt
2 tsk. Kanel, stødt
2 tsk. Bagepulver

DESUDEN:
1 dl. Appelsin saft

PYNT:
75 g. Chokolade, mørk

Appelsinerne vaskes og skallen rives fint. Herefter halveres de og saften presses ud. Mandlerne blendes fint. Er du til knas, kan du sagtens undlade at blende 50 gram, men nøjes med at hakke dem groft.

Smør og sukker piskes let og luftigt. Æggene tilsættes et ad gange og der røres godt mellem hvert. Hvedemel, bagepulver og krydderier blandes sammen og vendes i kagen, sammen med mandlerne, appelsinsaft og -skal. Dejen hældes i en lille bradepande 23 x 33 cm., der er beklædt med bagepapir.

Bages ved 175o nederst i ovnen i ca. 90 minutter. Men prøv at prikke i den med en kniv efter en 1 time, hænger der dej, skal den bage længere tid.

Når kagen er færdig, tages den ud af ovnen og dryppes med appelsinsaft. Når den er kold, pyntes den med smeltet chokolade.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.hendesverden.dk
FRYSEEGNET: JA uden chokolade
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 29. januar 2015

Bagt selleri med timian

Yearh, endelig har vi fået taget os sammen. Vi har fået hængt min tallerken-række op, som jeg fik i julegave. Jeg lovede at vise dig resultatet og synes selv at det er blevet godt. Så hyggeligt med kogebøgerne fremme, istedet for at de bare står i bogreolen.




I kantinen, hvor jeg er i praktik (arbejdsprøvning), laves der hver dag en salatbar med 9 forskellige ting i. 3 af dem er fastlagte til oliven, feta og hytteost. Resten er godt fordelt mellem forskellige salater, bagte og marinerede grønsager, pestoer, dressinger og ligende.

Jeg har fået utrolig meget inspiration til nye måder at spise sæsonens grønsager på og et utal af lækre opskrifter :-D 
Denne er en af dem jeg har lavet der, og da jeg ELSKER knoldselleri, skulle den bare laves og deles med dig. 
Du kan spise den som tilbehør til kylling, FRIKADELLER eller en bøf. Skulle du have lidt til overs, vil den osse gøre lykke i en salat enten til næste dags madpakke eller aftensmaden. 


Bagt selleri med timian.

1 stk. Knoldselleri

DRESSING:
½ bdt. Timian, frisk
2 spsk. Olivenolie
2 spsk. Rapsolie
1 – 2 spsk. Citron, saft fra
1 – 2 spsk. Akacie honning
Salt, groft
Peber

Sellerien skrælles og lægges i et fad, hvor bunden er dækket af et tyndt lag groft salt.

Bages ved 160o i ca. 60 minutter, måske mere. Prik evt. i den med en pillekniv – du skal kunne trække den ud igen uden modstand. Afkøles herefter.

Imens laves dressingen. Timianen skylles, dyppes tørre og bladene tages af de grove stængler. De kommes i en skål sammen med olien. Dressingen piskes sammen og smages til med citron, honning og peber. Vent med at tilsætte ekstra salt til sellerien er kommet i.

Når sellerien er afkølet, skæres den ud i grove tern og vendes sammen med dressingen. Salaten smages til og serveres.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Cafe WG
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 26. januar 2015

Muuuhhh med bearnaisesmør & honningbagte gulerødder

Sidste weekend lavede vi dette gudemåltid. Vi gad ikke piske en ÆGTE BEARNAISE sammen, så det blev en smør-udgave istedet....nøøøj den skal laves igen. 

Vi valgte at lave HASSELBACH KARTOFLER og den lækrerste sprøde HVIDKÅLSSALAT MED BALSAMICO FIGNER, som jeg lavede indlæg om den anden dag.


Bøf med bearnaisesmør & honningbagte gulerødder.
4 per.
4 stk. Bøffer af oksekød

SMØR:
100 g. Smør, blødt
4 tsk. Bearnaise essens
2 tsk. Estragon, tørret
Akacie honning
Salt
Peber

GULERØDDER:
400 g. Gulerødder
2 spsk. Oliven olie
2 spsk. Akacie honning
½ tsk. Timian, tørret
Salt
Peber

Til bearnaisesmørret røres det bløde smør sammen med bearnaiseessensen og estragon. Smages til med salt, peber og honning. Stilles bagefter på køl et par timer inden servering, så det kan så at blive fast igen.


Gulerødderne skrælles, halveres og skæres i stave. De vendes i olie, honning, timian, salt og peber.

Bages ved 200o i ca. 30 – 40 minutter. Vend dem halvvejs.


Bøfferne kan du jo tilberede som du synes bedst om. Vi smed vores på grillpanden. De var ikke så tykke, ca. 1 cm. og da jeg er til medium fik min ca. 1 minut på hver side. Jeg har HER lavet en mindre guide til stegning af bøffer i de forskellige intervaller.





INFO OM RETTEN:
INSPIRATION:  Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
TIPS & TRICKS: -
ANDET:  Har du frisk estragon, brug det i smørret i stedet for det tørrede

lørdag den 24. januar 2015

Farserede porre med porre-gulerodsstuvning...mums for en gang mormormad

Vi spiser altså rigtig meget mormor-mad for tiden. Det må være fordi det er vinter :-) Vi havde fået smidt et bundt porre i indkøbskurven, som ikke var udtænkt til noget bestemt måltid. Så Manden stemte for farserede porre. 

GISP tænkte jeg, for jeg mindes da vi lavede det for ca. 100 år siden, var det mega besværligt. Men han fik overtalt mig og mums det blev lækkert. Det var faktisk ikke så besværligt at gå til, som jeg huskede det ;-)


Der mangler godtnok lige et grønt drys på toppen, men jeg var altså løbet tør :-(
Farserede porre med porre-gulerodsstuvning.
4 per.
FARSEREDE PORRE:
2 - 3 stk. Porre
500 g. Svinekød, hakket
1 stk. Løg (stort)
8 g. Salt, fint
1 stk. Æg (L)
50 g. Hvedemel
½ dl. Vand
Peber
1 stk. Æg, til panering
3 spsk. Mælk (til panering)
100 g. PANKO (til panering)
Smør (til stegning)
Olie (til stegning)

STUVNING:
225 g. Porre, renset
225 g. Gulerod, skrællet
1 spsk. Olie
2 dl. Piskefløde
4 dl. Kogevand fra porrerne
Hvedemel (til jævning)
Vand (til jævning)
Salt
Peber

FARSEREDE PORRE:
Porrerne renses og skæres i 6 stykker på ca. 8 cm. Du skal bruge det midterste stykke, samt det nederst mod roden. Toppen bruges til stuvningen.

Porrestykkerne dampes i saltet vand i 5 - 7 minutter, alt efter hvor tykke de er Når du prikker i dem, skal de være bløde men stadig med med bid i. Når de er færdige fiskes de op og afkøles i isvand, så kogningen stopper. Gem kogevandet til stuvningen.

Imens porrerne koger, laves farsen. Løget pilles og hakket meget fint. Det røres sammen med kød og salt. Peber og æg røres i, sammen med melet. Tilslut tilsættes vand og farsen røres godt igennem og smages til. Den skal have en god fast konsistens.

Til paneringen slåes ægget ud i en dyb tallerken og piskes sammen med mælken. Pankoen kommes også i en dyb tallerken og vendes sammen med salt og peber.

For at lave en farseret porre tager du ca. 100 gram fars. Dette lægges på et stykke husholdningsfilm, der flades ud og pakkes om porren. Filmen rulles sammen om farsen og ”film-pølsen” trilles frem og tilbage et par gange, så farsen fordeler sig bedre om porren. 

Herefter fjerner du filmen (den kan sagtens genbruges til alle porrerne), den vendes i æggeblandingen og herefter i pankoen.

De steges i olie og smør, i forholdet 1:1, ca. 15 minutter til de er sprøde og gyldne. Har du fars til overs, kan disse steges med på panden og du har frikadeller til madpakken ;-)

STUVNING:
Porretoppene skæres i tynde ringe Og gulerødderne rives groft. Olien varmes op i en gryde og grønsagerne svitses heri uden at de tager farve. 

Herefter tilsættes kogevand og fløde og saucen bringes i kog. Imens rystes en meljævning sammen af hvedemel og vand, når saucen koger hældes den i under omrøring, til saucen har en god tyk konsistens. Herefter skal den koges igennem i 8 – 10 minutter for at fjerne melsmagen. Stuvningen skal nu smages til med salt og peber.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: Kogte kartofler
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 22. januar 2015

Hvidkålssalat med balsamico figner

Lige en rest af de sidste (meget tørre) tørrede figner fra jul. De blev skåret i mindre stykker og overhældt med noget lækker eddike :-)

Og kom de i en hvidkålssalat. Vi forsøger nemlig at nedkæmpe et kæmpe hvidkålshoved, som vi købte tilbage i december måned til kun 5 kr. Jeg vil skyde på at det har vejet ihvertfald 3 - 4 kg. Så meget billigt mad, men det kræver en smule kreativitet for ikke at blive alt for kedeligt - jeg skal nok opdatere dig, med hvilke retter vi har fået ud af det, når alt sammen engang er spist.

Hvidkålssalat med balsamico figner.
4 - 5 per.
FIGNER:
10 stk. Figner, tørrede – jeg brugte små spanske
3 spsk. Hvid balsamico eddike
1 spsk. Rørsukker

SALAT:
350 g. Hvidkål
150 g. Edamame bønner, uden skræl
200 g. Æble, syrligt & sprødt
100 g. Valnødder

DRESSING:
3 spsk. Hvid balsamico eddike
2 spsk. Olie
2 spsk. Akacie honning
Salt
Peber

Fignerne skæres i tynde strimler. Eddike og rørsukker røres sammen og fignerne kommes heri. Vend rundt i dem og lad dem stå til de har suget al væsken op, det tager et par timer.

Valnødderne ristes uden fedtstof på en varm pande, herefter afkøles de og bagefter hakkes groft. Hvidkålen snittes meget fint. Edamame bønnerne tøes og afpryppes. Kernehuset fjernes på æblerne og de skæres i tynde skiver.

Hvidkål, bønner, æble og valnødder vendes sammen i en skål. Alle ingredienserne til dressingen røres sammen, smages til og hældes over salaten. Når fignerne har opsuget al væsken, vendes de i salaten og den smages til.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Grillet bøf, BEARNAISESMØR & HONNINGBAGTE GULERØDDER
TIPS & TRICKS: 
ANDET: -

tirsdag den 20. januar 2015

Bagekartofler med bolognese - superskøn restemad

Egentlig ikke en decideret opskrift, men et forslag til at få brugt en rest Bolognese på en anderledes måde.



Jeg havde en vild lyst til bagekartofler, men havde ingen i huset. Derfor fandt jeg nogle af de største af de almindelige kartofler.

De blev skrubbet, skåret i X i dem, bare lige øverst i toppen - dette gøres for at de ikke eksplodere under bagning, det KAN ske, har prøvet det. Herefter blev de bagt ved 180o i ca. 1 time, men når tiden er gået så prøv at prikke i dem og se om kniven slipper nemt, så er de færdige. Bruger du bagekartofler skal du nok beregne 1½ time.

Hvis du ikke har 1 - 1 ½ time, så kan du godt lave dem i micro-ovnen. De skal selvfølgelig osse vaskes og skrubbes og have det berømte X i toppen. Så lægger du dem på en tallerken og giver dem 5 minutter ved højeste effekt. Tager dem derefter ud prikker i dem med en kniv for at tjekke konsistensen og giver dem igen 5 minutter. Hvis de ikke er færdige nu, så må du give dem lidt mere tid. 

Jeg bruger helst at bage mine kartofler i ovnen, jeg synes de får den bedste bagte smag der og en mere kogt smag i micro-ovnen.

Jeg havde en rest af min 5:2 BOLOGNESE i fryseren, som jeg varmede i en gryde og tilsatte lidt kogte red kidney bønner. 

Da kartoflerne var helt færdige skar jeg i X så det blev dybere og trykkede på begge sider af kartoflerne så de åbner sig. De blev toppet med bolognesen og gavmildt med revet ost.

Virkelig nem og smagfuld restemad.

søndag den 18. januar 2015

Paprikakylling i Crock pot

Det er søndag og vejret indbyder ikke til andet en indendørshygge. På sådanne dage er det fantastisk at maden passer sig selv, så selvfølgelig er det sådan en opskrift du får idag. Jeg har selvfølgelig lavet mig i min elskede CROCK POT, men har du ikke sådan en fætter, kan du sagtens bruge en gryde eller Roemertopf.

Jeg har tidligere gjort mig TANKER om at jævne saucerne under tilberedning. Men jeg kom til at tænke på at min mor i min barndom, nogle gange brugte melpudret kødet til at jævne gryderetterne. Og det virker - ihvertfald til denne ret :-D

Paprikakylling.
6 per.
1400 g. Kylling
50 g. Hvedemel
150 g. Bacon, i tern
2 stk. Løg (store)
4 fed Hvidløg
250 g. Champignon
1 stk. Peberfrugt, rød (lille)
1 stk. Peberfrugt, gul, (lille)
1 ds. Tomatpure (stor)
1 ds. Hk. Tomat
1 dl. Vand
2 dl. Piskefløde
2 – 3 tsk. Paprika
1 ½ tsk. Salt
½ tsk. Akacie honning
Peber

Kyllingen parteres i 6 stykker; 2 bryst, 2 lår med overlår og 2 vinger. Jeg kasserede ryggen. Skindet fjernes - det eneste sted hvor jeg ikke kunne få det væk, var på låret længst ned mod foden.

Løgene skrælles og hakkes groft. Hvidløget skrælles og hakkes fint. Champignonerne rengøres og hakkes groft. Peberfrugterne skylles og skæres i tynde strimler.

De hakkede tomater, tomatpuré og hvidløgene kommes i bunden af Crock potten. Baconen svitses på en varm pande uden fedtstof til det er gyldent. Herefter fiskes ternene op af panden, uden at fedtstoffet kommer med - de kommes i Potten. Løgene svitses i baconfedtstoffet og kommes i Potten. 

Champignonerne svitses herefter på panden uden ekstra fedtstof. Når væsken er fordampet, kommes de i en skål for sig, de skal nemlig ikke med fra starten da de vil smatte ud under den lange tilberedningstid.
1 dl. vand, salt og paprika kommes også i Potten og alle ingredienserne røres sammen.

Hvedemelet kommes i en dyb tallerken, sammen med lidt salt og peber. Kyllingestykkerne vendes heri og kommes ned i saucen, rod lidt med dem så de gerne er dækket af saucen.


Koges ved HIGH i 4 timer. (eller 8 ved LOW)

Når der er 1 time igen, tilsættes champignon, peberfrugt og fløden.  

Når den time er gået, passer det med, at imens dine ris koger (hvis det altså er det du vil servere til ;-) ) så fiskes kyllingestykkerne op og kødet tages af benene. Jeg gjorde det med to gafler, jeg rev det af i grove stykker, så det ville virke som en ”almindelig” gryderet og ikke pulled kød, men gør som du synes bedst om.

Jeg kom al kødet tilbage i Potten og tilsatte et par dl. ekstra vand, da saucen var blevet alt for tyk. Så smagte jeg den til med salt, peber, paprika og et dryp honning og serverede den med kogte ris.





INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: Ris
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Du kan sagtens bruge kyllingefilet, hvis du ikke gider bøvle med skind og ben.

lørdag den 17. januar 2015

Couscous med figner & svampe i balsamico

Julen 2014 skulle blive året, hvor jeg fandt ud af at jeg elsker figner. Jeg har spist store mængde at de små tørrede lækkerier....uhhmmmm. Nu glæder jeg mig til at prøve de friske, når de kommer i sæson.

Nå, men jeg havde altså nogle der nåede at blive tørre og kedelige og da jeg er ny i figen-verden, søgte jeg råd i en STOP-MAD-SPILD-gruppe på Facebook, hvad de kunne trylles om til. 

Der var rigtig mange gode ideer, en af dem var at bløde dem op i portvin og servere med flødeskum til - hvilket sikkert smager fantastisk, hvis man er til portvin ;-) Men jeg synes om udblødningsforslaget og valgte at bruge dem til nogle af januars salater. 


Couscous med figner & svampe i balsamico.
2 - 3 per.
SALAT:
12 stk. Figner - jeg brugte små spanske
6 stk. Mandarin, saft fra
250 g. Couscous, kogt og afkølet
100 g. Gulerod
75 g. Sugarsnaps
100 g. Tomater, små
75 g. Artiskok hjerter, grillede

DRESSING:
5 spsk. Mandarin, saft fra
5 spsk. Citron, saft fra
5 spsk. Solsikke olie
1 spsk Akacie honning
Salt
Peber

SVAMPE:
200 g. Champignon
1 spsk. Olie
½ dl. Mørk balsamico eddike
Salt
Peber

DAGEN FØR SERVERING:
Fignerne skæres i mindre stykker og den hårde stængel fjernes. Mandarinerne halveres og saften presses ud. Fignerne kommes i en skål og saften hældes over, det stilles på køl natten over. 
Couscoussen (1 dl.) kommes i en skål, 1 ½ dl. kogende vand hældes over, sammen med et drys salt. Låget lækkes på, grynene skal stå og trække i ca. 10 minutter. Herefter kommes de i køleskab til dagen efter.

PÅ SERVERINGSDAGEN:
Til couscoussen skrælles guleroden og skæres i minitern på ca. 2 x 2 mm. Tomaterne skylles og skæres i ¼. Sugarsnapsene skylles og skæres i tynde strimler på langs. Artiskokhjerterne skæres i mindre stykker. Alle disse ingredienser vendes sammen i en skål. Fignerne fiskes op af mandarinsaften (SMID DEN IKKE VÆK - den skal bruges til dressing) og vendes i couscousen.
Dressingen røres sammen af mandarinsaft, citronsaft, olie og honning. Den smages til med salt og peber og vendes i salaten.

Svampene børstes fri for jord og er stokken med rod fjernes denne. En pande varmes op og olien kommes på. Svampene tilsættes og svitses til de er gyldne. Herefter tilsættes eddiken og skal nu koges ind i svampene. Herefter tages de af panden og smages til med salt og peber.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Grillet kylling
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 15. januar 2015

Sprød hvidkålsfad

eller hvidkålsbudding, fars i fad, hvidkål i fad - det er en ret der går under mange navne. Om der er forskel på opskrifterne har jeg ingen idé om, men det smager fantastisk. 
Og så er det billig mad, som i rigtig billig mad. Jeg regnede ud at denne portion, i råvarer, ca. kostede os 25 - 30 kr. Og så er der mad til os i minimum 2 dage.


Sprød hvidkålsfad.
4 per.
FARSEN:
500 g. Svinekød, hakket
1 stk. Løg (stort)
2 stk. Æg (L)
50 g. Hvedemel
1 dl. Vand
12 g. Fin salt (1 ½ tsk.)
Peber

900 g. Hvidkål
2 dl. PANKO
Ca. 50 g. Smør

SAUCEN:
8 dl. Kogevand fra kålen (eller mere hvis din familie er store sauce-forbrugere)
2 dl. Mælk
Hvedemel (til jævning)
Vand (til jævning)
Salt
Sukker
Muskat, revet

Start med at røres farsen. Løget pilles og hakkes fint. Disse kommes i en skål, sammen med kød og salt og røres sejt. Peber og æg tilsættes og farsen røres godt sammen. Herefter tilsættes mel under omrøring og derefter væsken. Farsen stilles på køl og hviler imens du klargør kålen.

Kålen snittes fint og kommes i en gryde. El-kedlen fyldes med vand og når det har kogt, hældes dette hen over kålen, 1 tsk. salt drysses deri, låg lægges på og skal nu stå ca. 5 minutter. Herefter hældes det gennem en sigte – gem vandet, det skal bruges til saucen.

Farsen fordeles i et smurt fad – mit var 30 x 22 cm. Kålen kommes ovenpå i et jævnt lag, drysses med Panko (eller rasp) og små smørklatter fordeles ovenpå.

Bages ved 175o i ca. 45 minutter – men hold øje med det, toppen må ikke blive branket.

Imens farsen er i ovnen, laves saucen af kål-kogevandet. Vandet og mælken koges op. Du ryster en meljævning af mel og vand og kommer den i den kogende væske under piskning. Bring saucen i kog igen og er den stadig for tynd, laver du endnu en meljævning.
Når saucen har den konsistens du ønsker, skal den koge igennem i en 5 – 8 minutter for at fjerne melsmagen. Herefter smager du den til med et lille drys sukker, salt og friskrevet muskat.

Saucen og farsfadet serveres med kogte kartofler til.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Kogte kartofler. Eller uden sauce og blot med rugbrød til
TIPS & TRICKS:
ANDET: 

Snasket kanel stang

Sikke en velkomst jeg fik, da jeg først på ugen kom hjem fra arbejdsprøvning. Watson var (som altid) så fantastisk glad for at se mig, at han nærmest ikke kunne være i sin egen krop af begejstring. 
Derudover duftede hele huset af kage. Manden havde lavet disse, imens jeg var afsted. Så jeg kunne bare gå på sofaen og slappe af, mens jeg fik kage og en kop varm te serveret...heldige mig :-D 


Snasket kanelstang med creme.
3 stk.
DEJ:
250 g. Smør
2 stk. Æg (L)
½ dl. Mælk             
1 pk. Gær
460 g. Hvedemel
100 g. Sukker

REMONCE:
200 g. Farin
200 g. Smør
3 tsk. Kanel, stødt

CREME:
2 ½ dl. Sødmælk
2 stk. Æg (L)
2 spsk. Sukker
2 spsk. Hvedemel
1 tsk. Vanillesukker
                
GLASUR:
Vand
Flormelis

Æg, til pensling

Start med at lave dejen. Smørret smeltes og afkøles til det er lillefinger-varmt.
Smør, mælk og æg blandes sammen og gæren røres ud heri. Mel og sukker tilsættes og dejen æltes godt sammen. Den dækkes til og hæver et lunt sted i ca. 20 minutter.

Imens laves cremen. Mælken bringes i kog. I en skål piskes æg, sukker, vanillesukker og mel sammen til en tyk æggesnaps. Den kogende mælk dryppes i under omrøring. Når al mælken er tilsat, hældes cremen tilbage i gryden og bringes i kog. Herefter afkøles den. 

Herefter er det tid til remoncen, dette laves ved at røre smør, farin og kanel sammen.

Når dejen har hævet, slås den ned og deles i 3 lige store stykker. Dette gøres nemmest ved at veje dejen – mine stykker vejede 300 g. stykket.
Hvert stykke rulles ud til en rektangel ca. 38 x 20 cm. med en tykkelse på ca. 3 – 4 mm.
Remoncen fordels på de tre bunde og smøres ud i et jævnt lag til ca. 1 cm. fra kanten hele vejen rundt. Herefter piskes den kolde creme igennem og fordeles ovenpå remoncen.

Nu skal du rulle hver langside sammen som en roulade, men kun til den når midten. Så ruller du fra den anden siden til du når midten og står nu med to ”pølser”, holdt sammen af et stykke dej. Enderne foldes et par cm. ind over dejen, så fyldet ikke flyder ud. Stængerne kommes på en papirbeklæde bageplade og efterhæver ca. 30 minutter, hvorefter siderne pensles med sammepisket æg.

Bages ved 200o midt i ovnen i ca. 20 – 25 minutter, til den er gylden.

Når den er afkølet kan den pyntes med lidt glasur. Dette er flormelis rørt op med en lille smule vand.


TIPS: Hvis du ikke bryder dig om creme i kanelstangen, undlader du det bare.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk Alletiders kogebog
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 11. januar 2015

Bacontun-frikadeller med rejesalat & spicy avokadodressing

En af de skønne lette menuer vi har fået her i januar måned, fyldt med dejlige sunde sager. Sprød salat, toppet med spicy dressing og så de mest fantastiske fiskefrikadeller til, lavet af tun med masser af bacon i. 
Jeg lover dig at selv det mest kræsne barn (eller voksne) kan lide disse. De smager overhovedet ikke af fisk, kun af lækker røget bacon.


Bacontun-frikadeller med rejesalat & spicy avokadodressing.
4 per.
SALAT:
225 g. Edamame bønner, uden skal, frosne
250 g. Iceberg (eller din yndlings salat)
100 g. Sugarsnaps
200 g. Peberfrugt, rød
500 g. Rejer, frosne

DRESSING:
2 stk. Avokado, moden og spiseklare
25 g. Løg
100 g. Skyr
1 spsk. Citron, saft fra
Salt
Peber

FRIKADELLER:
2 ds. Tun, i vand
125 g. Spinat, hakket, frosset
50 g. Løg
1 fed Hvidløg
125 g. Bacon, i skiver
2 spsk. Citron, saft fra
1 stk. Æg (L)
25 g. Hvedemel (eller 1 spsk. FiberHUSK)
2 spsk. Vand
Salt
Olie, til stegning

DAGEN FØR SERVERING:
Rejer, Edamame bønner og spinat tages op fra frost. De kommes i hver sin skål – rejerne må gerne lægges i en sigte så væsken kan løbe fra. De stilles i køleskabet natten over.

Salaten skylles, tørres og snittes fint. Sugarsnapsene skylles, tørres og deles i 4 – 5 stykker. Peberfrugten skylles, blomsten i toppen og frøstolene fjernes. Resten skæres i tynde strimler. Alle ingredienserne til salaten vendes sammen i en skål.

Til dressingen halveres avokadoerne og stenene fjernes. Kødet tages ud af skallen og moses med en gaffel. Løget pilles og hakkes fint. Det tilsættes sammen med skyr, chilisauce og citron og dressingen røres sammen og smages til med salt og peber.

Til frikadellerne steges baconen gylden på en varm pande, herefter afkøles det og skæres i små tern. Tunen drænes for vand. Spinaten tøes op og vrides fri for væske. Løget og hvidløg skrælles og rives fint på et rivejern.
Alle disse ingredienser blandes sammen. Citronsaft og æg tilsættes og røres ud i farsen, hvorefter hvedemelet tilsættes under omrøring og derefter vandet. Farsen krydres med salt, peber og evt. mere citronsaft. Stilles herefter på køl i en 30 minutters tid og smages til igen bagefter.

En pande varmes op og olie hældes på. Farsen formes til små frikadeller – enten med fingrene eller ved hjælp af en spiseske dyppet i den varme fedtstof, som bruges til at forme frikadellen inde i håndfladen.

Frikadellerne lægges på panden og den steges ca. 4 – 5 minutter på hver side. Fortsæt sådan indtil at der ikke er mere fars tilbage i skålen.



INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egne opskrift
FRYSEEGNET: JA – frikadellerne, men jeg synes de kommer til at smage af fisk
SERVERES MED:
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 10. januar 2015

Medister i svøb med hvidkålstzatziki

Det er egentlig ikke ret ofte at vi spiser medister. Faktisk har vi ikke fået det siden, at vi spiste det sidste af vores JULEMEDISTER, som vi lavede til julekalenderen i fjor. 
Men da jeg så et par pakker på datosalg, fedtfattige og med en stø-tanke om at pakke dem ind i bacon, som jeg havde set i en af de skønne madgrupper fra Facebook, måtte de da bare med hjem - og hvilken succes - jeg pakker vist bare min medister ind i bacon for fremtiden :-D  


Medister i svøb med hvidkålstzatziki.
4 per.
500 g. Medisterpølse
200 g. Bacon, i skiver
1200 g. Kartofler – eller hvor mange dine familie nu spiser ;-)
600 g. Gulerødder
4 stk. Rødløg
½ dl. Olie – smagsneutral
1 spsk. Flagesalt – jeg brugte Maldon
Peber

TZATZIKI:
350 g. Skyr
250 g. Hvidkål
2 - 3 fed Hvidløg
1 tsk. Dild, tørret
Salt
Peber

Medisteren duppes tør og baconskiverne vikles om, så enderne lige overlapper hinanden.
Kartofler og gulerødder skrælles og skæres i grove stykker på ca. 2 x 2 cm. De duppes osse tørre og kommes i en plastpose. Løgene skrælles, halvers og kommes ned i posen til de andre grønsager. Olie, salt og peber tilsættes, der slås en knude på posen og grønsagerne vendes rundt, så olie og krydderne fordeles.

En bradepande smøres – jeg brugte min fedtspray. Medisteren lægges i midten og grønsagerne fordels rundt om.

Steges ved 200o i ca. 60 minutter.

Efter halvdelen af tiden vendes medisteren og der rodes i grønsagerne. På dette tidspunkt så min medister så en smule bleg ud (tror altså ikk min ovn virker helt optimalt) så jeg valgte at skrue temperaturen op til 225o de sidste 30 minutter.


Imens medister og kartofler er i ovnen laves tzatzikien. Hvidkålen snittes meget fint, evt. på et mandolinjern.

Skyren røres sammen med de knuste hvidløg og dild. Den smages til med salt og peber.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION:  En madgruppe på FB
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -