lørdag den 25. april 2015

Tykmælksfromage med nøddekrokant

Det er ikke meget jeg har været på bloggen i den sidste uge. Det er ikke fordi at jeg mangler lysten, tværtimod, men der har bare været rigtig mange andre ting der kræver al min energi. Og når der ikke er så meget af den i forvejen, er det med at prøve at fordele den ligeligt, ikk ?

Nå, men jeg har alligevel fået smidt en gang weekendguf sammen. Der var et par liter Tykmælk fundet på DATO-salg i køleskabet og da jeg ved at Manden elsker eftersmagen af dette surmælksprodukt, var der ingen overvejelser: Han skulle forkæles med en fromage.

Jeg har taget udgangspunkt i YMERFROMAGEN og så tryllet lidt. Smagen sender mig fluks frem til varme sommerdage, for den smager nemlig af koldskål :-D


Tykmælksfromage med nøddekrokant.
4 - 6 per.
500 g. Tykmælk
75 g. Rørsukker
2 st. Vanille, korn fra
½ stk. Citron, skal fra
2 ½ dl Piskefløde
5 bl. Husblas

Krokant:
100 g. Hasselnødder
50 g. Sukker

Start med fromagen. Husblassen lægges i koldt vand i ca. 10 minutter. Vanillestængerne halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De moses ud i lidt af sukkeret for at skille dem ad. Citronen vaskes og skallen rives af.

Tykmælk, sukker, ”vanillesukker” og citronskal røres sammen og smages til. Fløden piskes til en blød skum.

Nu er det vigtigt at alt er klart inden du giver dig i kast med husblassen. Altså sprøjtepose, serverings-skåle, dejskraber osv. ligger fremme på bordet.

Så er du klar til at fiske husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved – altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme under omrøring, til det bobler i bunden.

Herefter tages gryden af varmen og lidt af tykmælken kommes i husblassen, under omrøring, for at udligne temperaturforskellene. Herefter hældes husblassen i tykmælksblandingen under konstant omrøring - her kan det være rart med et par ekstra hænder til hjælp. 
Bagefter vendes piskefløden i. Når fromagen er rørt godt sammen, kommes den i en sprøjtepose og fordeles i portionsglassene. Mine havde en størrelse på 2 dl. Jeg fylde dem til ca. 1 ½ cm fra kanten og fik 8 portioner. 

Herefter stilles fromagen på køl til den er stivnet, det tager minimum et par timer.

Til krokanten starter du med at riste hasselnødderne på en varm pande uden fedtstof, til de er gyldne. Herefter hældes de over i et rent viskestykke og skallerne nulres af heri.

I samme pande kommes sukkeret på og smeltes til det er gyldent. Nødderne tilsættes og røres ud i karamellen – det er nemmest med en træske.
Karamelnødderne hældes op på et stykke bagepapir og afkøles.

Inden servering, hakkes krokanten groft og fordeles henover fromagerne.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egne opskrift
FRYSEEGNET: Ja fromagen er uden krokant
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 18. april 2015

Bananmuffins med Nutellafrosting

Så er det weekend igen, dejligt ikk ??? Og det betyder kage i Casa Fangel.......eller en eller anden for for lækkerier :-D

Denne gang skulle det være noget med banan, da der lå et par brune i frugtkurven. Og Nutella, fordi jeg stadig har noget til overs fra da Manden havde en spandfuld med hjem hans tidligere arbejdsplads. Så jeg gik i tænktebox og tog en rundtur i Blogland, hvor blev inspireret hos MISS MUFFIN. Og pludselig stod det lysende klart for mig, hvad det skulle være.




Bananmuffins med Nutellafrosting.
Ca. 12 stk.
MUFFINS:
3 stk. Æg (L)
170 g. Sukker
2 tsk. Vanillesukker
125 g. Hvedemel
1 tsk. Bagepulver
100 g. Smør
2 stk. Bananer

FROSTING:
100 g. Flødeost, naturel (IKKE LIGHT)
125 g. Nutella

Smørret til kagedejen smeltes og afkøles. Bananerne moses med en gaffel.

Æg, sukker og vanillesukker piskes hvidt og luftigt. I en anden skål blandes mel og bagepulver sammen. Dette vendes forsigtigt i dejen, sammen med smørret og bananerne. 

Dejen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud i muffinsformene, de fyldes 2/3 op.

Bages ved 175o i ca. 20 minutter. Prik i dem med en strikkepind. Hænger der ingen dej ved, er de færdige. Herefter afkøles de.


Imens kagerne bages, laves frostingen. Nutella og flødeost piskes sammen og kommes i en sprøjtepose, men en stjernetyl i bunden. Herefter lægges posen på køl. Så når kagerne er helt kolde og klar til at blive pyntet er frostingen blevet mere fast i det og nemmere at fordele på kagerne.


TIPS: Er du til meget mere frosting end der er på mine kager, så laver du bare en dobbeltportion, men jeg synes at den er tilpas sød med denne mængde på.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Muffins: www.arla.dk – Frosting: http://frkmuffin.blogspot.dk
FRYSEEGNET: Muffins er uden frosting
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 12. april 2015

Karrysuppe med kylling & couscous

Som lovet den ANDEN DAG, får du her opskriften på den lækre suppe, som vi spiste i et par dage mens vi har været syge. 

Når vi nu spiste den over nogle dag, valgte jeg at opbevare couscoussen i en gryde for sig, og så blot komme den ønskede mængde i hver skål og hælde den kogende suppen henover. På den måde undgår du at grynene suger en helt masse ekstra væske. 
Men har du en stor familie og I spiser hele portionen samme dag, kan du sagtens komme det i suppegryden ved servering.


Karrysuppe med kylling & couscous.
5 – 6 per.
600 g. Kyllingfilet
250 g. Løg
4 fed Hvidløg
10 g. Ingefær, frisk
2 stk. Peberfrugter, røde
200 g.  Ærter
2 l. Hønsefond
2 ¼ dl. Piskefløde
Ca. 20 g. Karry
Salt
Olie, til stegning

3 dl. Couscous
4 ½ dl. Vand kogende
Salt

Kyllingen skæres i små mundrette stykker på ca. 1 ½ x 1 ½ cm.  Løgene pilles og hakkes. Peberfrugterne skylles, frøstolen og blomsten i toppen fjernes – resten skæres ud i små tern. Hvidløg pilles og hakkes fint. Ingefær skrælles og rives fint

Olien varmes op i en stor gryde, karryen brændes af heri, hvorefter kyllingen svitses heri, sammen med løgene. Hønsefonden hældes på og bringes i kog. Ingefær og hvidløg tilsættes og suppen småsimre i ca. 20 minutter til kyllingen er mør.

Imens kommes couscous i en anden gryde, sammen med et drys salt og det kogende vand hældes på. Låg lægges på og det skal nu trække i mindst 10 minutter.

Når kyllingekødet er mørt, hældes piskefløden i, sammen med peberfrugt og ærter. Suppen bringes igen i kog, smages til og serveres med couscous til.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: JA uden couscous
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 10. april 2015

Uhhmmm chokoladescones

Vi ligger syge herhjemme i Casa Fangel - jaja jeg er ramt IGEN, men denne gang er det ikke stress-influenza, men en rigtig god gammeldags en af slagsen med snot, hoste og alt hvad der til høre. Og om jeg ikke så osse har fået smittet Manden. Sorry siger jeg bare :-D
Så vi har levet af suppe de sidste mange dage, blandt andet en vildt lækker en, som du selvfølgelig får opskriften på en af dagene.

Men idag skal du ikke snydes for lidt weekendguf. Jeg har aldrig selv bagt chokoladescones før, har manglet en vildt god opskrift og da Svigermor havde medbragt nogle lækre hjemmebagte af slagsen, til vores nevø's fødselsdag, slog jeg til og tiggede opskriften. Og her får du min version

Chokoladescones.
Ca. 20 stk.
700 g. Hvedemel
250 g. Smør
75 g. Sukker
4 spsk. Bagepulver
1 tsk. Salt
½ l. Kærnemælk
50 g. Chokolade, hvid
150 g. Chokolade, mørk

Start med at hakke chokoladen groft.
Smørret smuldres ud i melet. Sukker, bagepulver og salt tilsættes og dejen samles med kærnemælken. Og chokoladen æltes ind i dejen.

Dejen rulles ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 2 ½ cm. og sconene stikkes ud. Min udstikker var 8 cm. i diameter. De lægges på en papirbeklæde bageplade og pensles med kærnemælk.

Bages ved 220o i ca. 15 – 18 minutter.


TIPS: De færdigbagte scones skal være gyldne, lysebrune i bunden og revne på midten.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Svigermor Jette
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 9. april 2015

Grønsagstærte med farsbund

Henover vinteren har jeg set at mange af mine med-madbloggere rundt om i Blogland er begyndt at lave tærter med kød- i stedet for en brødbund. Det hænger jo oftest sammen med at man gerne vil undgå kulhydrater.

Jeg har dog bare lavet en helt almindelig frikadellefars, som jeg har krydret lidt ekstra. Men er du en af dem der gerne vil undgå mel, så skifter du den bare ud med FiberHUSK.

Jeg er fan. Det smager helt vildt godt - også kold, dagen efter. Og du kan jo bruge lige netop dit yndlingsfyld. Uhhhmmmm :-)


Grønsagstærte med farsbund.
4 per.
BUND:
500 g. Svinekød, hakket
1 stk. Løg (stort)
1 fed. Hvidløg
2 stk. Æg (L)
10 g. Salt, fint
50 g. Hvedemel (eller 1 spsk. FiberHUSK)
½ dl. Vand
1 spsk. Oregano, tørret
Peber

FYLD:
225 g. Cherry tomater
150 g. Peberfrugt, rød
225 g. Spinat, frosset
6 stk. Æg (L)
300 g. Hytteost, 4 %
Salt
Peber

DAGEN FØR SERVERING:
Spinaten tages op fra frost og kommes på køl til optøning.


PÅ SERVERINGSDAGEN:
Løget pilles og hakket meget fint. Det røres sammen med kød og salt. Peber og æg røres i, sammen med melet. Tilslut tilsættes vand og farsen røres godt igennem og smages til. Den skal have en god fast konsistens.

Farsen kommes i et smurt fad, gerne tærtefad. Den fordeles i et jævnt lag, også op af kanterne. Mit fad var 35 x 21 cm.

Forbages ved 200o i 10 minutter.

Imens renses grønsagerne. Tomaterne skylles og halveres. Peberfrugten halveres, frøstolene og blomsten i tommen fjernes. Herefter skæres den i små tern.
Æg og hytteost piskes sammen i en skål.

Bunden tages ud af ovnen. Peberfrugt og spinat fordelen herpå, sammen med tomaterne der lægges med skærefladen opad. Der drysses med salt og peber – jeg brugte min BASILIKUMSALT.
Tilslut fordeles æggemassen over fyldet.

Bages ved 200o i ca. 20 - 25 minutter.

Serveres med salat.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: ???
SERVERES MED: Salat
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 7. april 2015

Granatæble sirup

Har du som jeg, et par granatæbler liggende og ikke har den ringeste anelse om hvad de skal bruges til, ud over i salaten, så kig med her.

Du skal nemlig lave dem til sirup, det kan nemlig bruges til mange ting. F.eks. som på morgen-yoghurten, pandekagerne, isen eller som sødestof i salatdressingen. 


Granatæble sirup.

2 stk. Granatæbler
50 g. Rørsukker

Kernerne tages ud af granatæblerne. Herefter blendes de og saften hældes igennem en sigte. Pres gerne med en ske så du får det hele med. Saften kommes i en gryde, sammen med sukkeret, hvor det koges op og småsimre til det får en dejlig tyk konsistens. Det tager ca. 20 - 30 minutter, men pas på at det ikke brænder på. 
Herefter hældes det på glas og opbevares på køl.


TIPS:




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION:  Min egen opskrift
FRYSEEGNET: ???
SERVERES MED: Is, pandekager m.m.
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 6. april 2015

Gratineret rødbeder

Måske du har serveret rødbeder på de første 15 måder denne vinter, måske hænger rodfrugter dig bare langt ud af halsen og måske er du løbet tør for nye spændende måder at tilberede de grove sager på. Fortvivl da ej, for idag får du altså lige en opskrift på et lækkert tilbehør og som ekstra plus er det super nemt at lave osse.

Imens kan du jo bare glæde dig over at vi nu har nået foråret og om ikke særlig længe kan vi igen se frem til asparges, rabarber, jordbær, nye kartofler.....ja alt det vi forstå ved dansk sommer :-)

Men nyd nu lige denne lidt anderledes rødbede opskrift indtil da, ikk :-D

Gratineret rødbeder.
4 per.
800 g. Rødbeder
250 g. Løg
250 g. Flødeost
Peber
100 g. Ost, revet

Rødbederne skrælles og rives groft. Løgene pilles og hakkes fint. Bagefter blandes de sammen med flødeosten og smages til med salt og peber.
Det kommes i et smurt fad.

Bages ved 200o i ca. 30 minutter.

Herefter drysses osten over og retten gratineres i ca. 10 minutter.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.webopskrifter.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: OVNFRITTER og grillet kyllingebryst
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 4. april 2015

Bolognese-tarteletter

Vores allesammens kære Malou aka KLIDMOSTER har sat gang i en bølge af sjove versioner af tarteletter. Jeg har specielt været forelsket i hendes version af TEX-MEX-TARTELETTER.
Og da vi en dag stod med en rest bolognese, var det oplagt at prøve at lave en bolognese-tartelet. Og det var en kæmpe succes, bestemt ikke sidste gang vi har lavet bonusmad (restemad) på denne måde.

Tarteletter med bolognese.

Tarteletter - alt efter hvor mange I spiser
Bolognese - din favorit opskrift ellers brug min 5:2 VERSION
Ost, revet - den du bedst kan lide

Bolognesen varmes i en gryde, hvor efter den fordels i tarteletterne. Disse toppes med lidt revet ost.


Bages ved 200o i ca. 10 minutter til osten er gylden.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egne opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 3. april 2015

Ymerfromage med rabarber sauce

Påskens weekendguf bliver en lækker dessert. Du kan sagtens servere den som afslutningen på en dejlig påskefrokost. Og så kan den laves i god tid :-)

Og rabarberne begynder at kigge frem fra jorden nu, så selvfølgelig skulle saucen være med dem, en rigtig forårsbebuder. Er du ikke så heldig at have nogle i hverken haven eller fryseren, så fortvivl ej. Jeg har set at de kan købes i butikkerne nu :-D


Ymerfromage med rabarbersauce.
6 – 8 port.
FROMAGE:
500 g. Ymer
75 g. Rørsukker
1 st. Vanille
2 ½ dl. Piskefløde
5 bl. Husblas

SAUCE:
500 g. Rabarber - gerne fra frost
125 g. Rørsukker
½ dl. Vand
½ st. Vanille
½ dl. Vand (til jævning)
1 ½ spsk. Kartoffelmel

Start med fromagen. Husblassen lægges i koldt vand i ca. 10 minutter. Vanillestangen halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De moses ud i lidt af sukkeret for at skille dem ad.

Ymer, sukker og vanillesukker røres sammen og smages til. Fløden piskes til en blød skum.

Nu er det vigtigt at alt er klart inden du giver dig i kast med husblassen. Altså sprøjtepose, serverings-skåle, dejskraber osv. ligger fremme på bordet.

Så er du klar til at fiske husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved – altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme under omrøring, til det bobler i bunden.

Herefter tages gryden af varmen og lidt af ymeren kommes i husblassen for at udligne temperaturforskellene. Herefter hældes husblassen i ymerblandingen under konstant omrøring - her kan det være rart med et par ekstra hænder til hjælp. 
Bagefter vendes piskefløden i. Når fromagen er rørt godt sammen, kommes den i en sprøjtepose og fordeles i portionsglassene. Mine havde en størrelse på 2 dl. Jeg kom ca. 100 gram i hver af mine og fik 8 portioner. 

Herefter stilles fromagen på køl til den er stivnet, det tager minimum et par timer.

Til saucen skylles rabarberne og skæres i stykker på ca. 1 cm. De kommes i en gryde sammen med rørsukker og vand. Låg lægges på og det bringes i kog. Varmen sænkes og frugtblandeingen koges til rabarberne er møre. Mine tog ca. 5 minutter.

Rabarberne hældes til afdrypning i en sigte henover en skål. Tryk gerne saften ud af rabarberne med en ske.

Saften måles af – du skal have 3 dl. Disse kommes tilbage i gryden, kornene skrabes ud af vanillestangen og kommes i saften. Den bringes i kog og smages til.

Vand og kartoffelmel røres sammen i en lille skål. Gryden tages af varmen og jævningen røres i. Herefter må saucen ikke koge, så bliver saucen ”lang”. Saucen stilles på køl til den kold.

Når fromagen er stivnet og sauce er helt kold, fordeles den over fromagerne. Jeg kom ca. ½ dl. i hver af mine glas.


TIPS: At der skal husblas i, skal du ikke lade dig afskrække af. HVIS du skulle være så uheldig at få lavet "vingummibamser" deri, så sigt blot fromagen.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.arla.dk
FRYSEEGNET: JA begge dele er, blot hver for sig
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 2. april 2015

En hapser til påskefrokost bordet

En lille oplagt hapser til påskefrokost bordet kunne være små fine croissanter, fyldt med hjemmelavet hønsesalat.

Sidste år til PÅSKE medbragte Lærke-Musen hendes fantastiske udgave af hønsesalat og jeg lovede dig allerede den gang at du nok skulle få opskriften. Bedre sent end aldrig ikk :-D

Nå, men Lærke-Musen gav mig lov til at løfte sløret for hendes hemmelige fif, som er IKKE at koge, men stege kyllingen. Og når jeg så kombinerede det med mit hemmelige fif - flødeost, som jeg osse bruger til RØGET HAMBURGERRYGSALAT, kan jeg love dig at denne hønsesalat bliver den bedste du har smagt ;-)


Du skal starte med at lave hønsesalaten, for der er en masse der skal steges og afkøles en del.

Hønsesalat.
 Ca. 12 små croissanter
375 g. Kyllingefilet, rå
150 g. Bacon, i skiver
300 g. Champignon
150 g. Asparges, snitter
200 g. Flødeost, naturel
250 g. Græsk yoghurt 10 %
3 – 5 spsk. Saft fra aspargesene
Salt
Peber

YDERLIGERE:
2 ds. Croissant dej
Cherrytomater, til pynt
Karse, til pynt

Til hønsesalaten duppes kyllingen tør, krydres med salt og peber og grilles eller alternativt steges på en pande i ca. 8 minutter på hver side. Herefter afkøles den.

Baconen steges sprød på en varm pande og afkøles. Champignonerne renses for jord og skæres i tynde skiver. De steges i fedtet fra baconen til de er gyldne. Og afkøles.

Asparges snitterne drænes for væske – husk at gemme væsken. Er stykkerne meget store, kan de med fordel deles.

Så rører du en dressing af flødeost og græsk yoghurt. Tilsæt vandet fra aspargesene lidt ad gangen, så den ikke bliver for tynd.

Kyllingen skæres i små tern, ca. 1 x 1 cm. Baconen skæres i mindre stykker og disse to blandes i dressingen, sammen med champignon og asparges snitterne. Dressingen smages til med salt og peber.

Er dressingen stadig meget tyk, kan du røres lidt ekstra aspargesvand i.




Så er det croissanternes tur:
Du skal starte med at købe sådan et par dåser af disse, som du ser på billedet. Med mindre du er super sej og kaster dig ud i at lave dem helt fra bunden. Så overskudsagtig er jeg ikke i øjeblikket. 
Et lille tip er at lige huske at holde øje med holdbarheden i bunden af dåsen, for overskrides den, KAN det ende med at der pludselig vælter dej ud af dåsen :-D Og her taler jeg af erfaring :-D

Der står fremgangsmåde bag på, men du får osse en af mig her:
Dejen tages ud af dåsen, det er forholdsvis nemt, da der er en lille snip i toppen a la en lynlås. Den trækker du i og dåsen åbnes. 
Så tager du dejen ud og den ser så ud som på billedet her under:



Du skal nu dele dem ved at følge de forskåne linjer, hvorefter skal rulles sammen fra den brede ende ned mod spidsen.



Så skal de lægges på en papirbeklædt bageplade, pensles med sammenpisket æg. 

Bages ved 200o i ca. 12 - 15 minutter. Herefter afkøles de.


Når det er tid at sætte dig til bords med dine gæster, skal du lige samle de små fine hapser.

Start med at klippe et ca. 5 cm. hul midt i croissanten på langs. Så kommer du et par skefulde hønsesalat i, sætter dem på et fad og pynter med tomat og karse. Velbekomme




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Musen og mig :-)
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Gem gerne resten af asparges vandet på frost