Det er fredag, weekenden står for døren og det betyder at det er kagetid her på bloggen :-). Denne gang bliver det til en cheesecake - en af dem der ikke skal bages, men en af dem med husblas i :-D Jeg har skiftet den almindelige DIGESTIVE KIKS til bunden ud med Bastongne, som er en af mine yndligs-købe-småkager.
På søndag har Manden fødselsdag, han plejer ikke at gide at holde noget af nogen art. Men da han denne gang runder et skarpt hjørne, har jeg presset lidt på og derfor står vores weekend i fødselsdagens tegn :-P Så lige om lidt kommer Mobber og familien på Svigermors side. Og imorgen bliver det familien fra Svigerfars side.
Vi har valgt at dele det op, da vi hverken har plads til at huse dem alle på en gang, men osse for mindske stress-niveauet i mit hoved. Derfor er menuen lagt ud fra at jeg skal i køkkenet mindst muligt og kan have mit focus på at hygge med og om alle :-)
Cheesecake med rabarbergele.
Ca. 6 per.
BUND:
200
g. Bastogne kiks
90
g. Smør
1
nip Salt
CREME:
4
bl. Husblas
200
g. Flødeost, neutral (IKKE LIGHT!)
250
g. Cremefraiche 18 %
2
stk. Æggeblommer (L)
2
spsk. Citron, saft fra
1
st. Vanille
50
g. Flormelis
2
stk. Æggehvider (L)
GELE:
200
g. Rabarber – renset vægt
75
g. Sukker
½
dl. Vand
2
bl. Husblas
Start med at gøre springformen klar.
Jeg kom bagepapir i bunden af min springform inden jeg lukkede den, så det kom til at sidde fast mellem bund og ring. Og klippede det derefter til.
Jeg havde (igen :-P ) ingen kageplast til at sætte langs kanten i springformen, så kanten på cremen bliver skarp. Istedet klippede jeg et par stykker bagepapir til så de passede rund i kanten, gav siderne et par pust sprayfedt så papiret blev holdt på plads.
Så er du klar til at lave bunden.
Smørret smeltes. Kiksene knuses, det er nemmest i en blender eller minihakker. Herefter blandes det smeltede smør, med kiks og salt. Det kommes i springformen (Min var 20 cm. i diameter) og trykkes godt sammen. Herefter stilles den på køl et par timer til smørret er fast igen.
Så
laves cremen.
Husblasen
lægges i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.
Vanillestangen
halveres og flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i en smule af
flormelissen for at skille dem ad.
Herefter
røres flødeost, cremefraiche, æggeblommer og citronsaft sammen til en ensartede
masse.
Æggehviderne
piskes stive, flormelis og vanillesukkeret tilsættes og der piskes yderligere
et par minutter.
Så
er du klar til at fiske husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved –
altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme
under omrøring, til det bobler i bunden.
Herefter
tages gryden af varmen og lidt af ostemassen kommes i husblassen, under
omrøring, for at udligne temperaturforskellene. Herefter hældes husblassen i
osteblandingen under konstant omrøring. Og tilslut vendes de stiftpiskede
æggehvider i ostecremen og massen hældes over kiksebunden.
Formen
stilles i køleskab minimum 3 – 4 timer til cremen har sat sig.
Når
creme har sat sig er det tid til at lave geleen.
Husblasen
lægges i koldt vand i ca. 10 minutter.
Rabarberne
skæres i stykker på ca. 1 cm. De kommes i en gryde sammen med sukker og vand.
Dette bringes i kog og småsimre under låg til rabarberne er møre.
Saften
sigtes fra, der skal være ca. 1 dl. Husblasen knuges fri for vand og kommes i
saften. Der røres til den er opløst. Herefter afkøles den til den er tyknet lidt og gerne koldere end lillefinger lun. Så hældes den over ostecremen og kagen stilles på køl
igen minimum en times tid til geléen er stivnet.
Servering:
Inden servering fjernes springform ringen. Når du skal fjerne kageplasten eller som i mit tilfælde bagepapir, skal du nok lige hjælp med at løsne geleen med spidsen af en kniv så den ikke går i stykker.
INFO
OM RETTEN:
INSPIRATION:
http://kagesmeden.com & www.altfordamerne.dk
FRYSEEGNET:
JA
SERVERES
MED: -
TIPS
& TRICKS: -
ANDET:
-