lørdag den 31. oktober 2015

Mini-update & en lækker kage - toscatærte

Hvor har dette været et svært indlæg at komme igang med at skrive - der er sket rigtig mange ting siden du sidst har hørt fra mig. Både godt & skidt. Men du får altså kun de gode :-P

Først så har jeg fået nyt kamera - et spejlrefleks. Jeg har klaret mig indtil nu, med mit gamle digitale, men det er mildest talt ikke særlig godt. Derfor har jeg ret længe ønsket mig et spejlrefleks. En dag synes Manden så at jeg trængte til lidt (mere) forkælelse :-D

Nu skal jeg så lige lære at betjene og indstille det det nye kamera, jeg var måske ikke helt klar over HVOR mange ting sådan en ting kunne :-P Jeg har op til flere gange været ved at ned-smelte i arrigskab over ikke at kunne finde ud af det. Men øvelse gør mester og jeg er blevet en lille smule bedre :-D

Nå, men til den anden gode ting ;-) Du husker måske at jeg flere gange gennem det sidste år har nævnt at jeg har været i praktik, bl.a. i en Kantine. At min arbejdsevne skulle afprøves, for at se hvor mange timer og hvilke skånehensyn jeg har brug for.

I juni afsluttede jeg min sidste praktik, som foregik i et værksted, med forskellige montageopgaver. Herefter var jeg tilbage i Kantinen i ca. 4 måneder i "vedligeholdelses-praktik", indtil at min sag skulle afgøres. 
Det var simpelthen et valg jeg tog for at blive "holdt igang".

Først i oktober var jeg til den afgørende samtale hos det Tværfaglige Team i min kommune. Godt Manden var ved min side, for hele 7 mand sad og var klar til at møde og udspørge mig. 
Normalt består Teamet "kun" af 5 personer med forskellige uddannelser - jeg trak det heldige lod at der var 2 med på oplæring. 

Det var en meget angstfremkalende oplevelse. Jeg er en person der har det bedst med kontrol og det var jo helt uden for min comfortzone. Plus at man hører jo så ufattelig mange skræk historier og det havde jeg osse gjort forinden dette møde - men alle blev gjort til skamme. De var så søde. Rigtig søde og forstående. 

Teamet behøvede ingen betænkningstid til at diskutere hvad de ville anbefale - alle 7 var enige om at indstille mig til flexjob. Og meget gerne i et køkken.

Jeg kunne dog ikke helt juble endnu, for min sag skulle lige forbi sidste instans, som bestod af nogle jurister. De ville se på det lovmæssige i min sag og træffe den endelige afgørelse udfra de papirer Teamet havde sammenfattet. 
Teamet beroligede mig, for det er yderst sjældent at juristerne ikke er enige i deres afgørelse, så jeg skulle ikke være urolig før jeg fik at vide at der var grund til bekymring. 

Efter 14 dage, nærmere bestemt sidste fredag eftermiddag fik jeg den glædelige nyhed at jeg nu er visiteret til flexjob - JUBIII :-D

Der er nu gået en uge og nyheden er ved at være sunket ind. Det er dog også lidt skræmmende, for igen er jeg helt ude af min comfortzone, et helt nyt "system" jeg skal lære at kende. Der er en del ting jeg skal have styr på, nogle har jeg allerede sat flueben ved, men allerede nu kan jeg mærke at der er kommet en helt anden ro på mig - nu ved jeg hvordan min økonomi som minimum ser ud - jeg skal bare ha' fundet mig et job :-D


Og nu til den lækre tærte:




Toscatærte.
Ca. 10 port.
BUND:
150 g. Smør
150 g. Hvedemel
25 g. Flormelis
2 tsk. Vanillesukker

MARCIPANREMONCE:
100 g. Smør
50 g. Sukker
200 g. Marcipan
3 stk. Æg
1 spsk. Hvedemel

TOSCAMASSE:
110 g. Sukker
80 g. Honning
4 ½ spsk. Piskefløde
110 g. Smør
110 g. Mandler eller hasselnødder

Start med at lave bunden. 
Alle ingredienserne vejes af og æltes godt sammen. Herefter kommes den på køl i ca. 30 - 45 minutter, så dejen kan blive kold.

Imens laver du remoncen. 
Smør, sukker og marcipan piskes sammen, hvorefter æggene tilsættes et ad gangen. Og til sidst melet. Remoncen piskes godt sammen, til det bliver en rimelig ensartede.

En springform (ca. 24 cm. i diameter) smørres godt og pudres med mel. 2/3 dele af tærtedejen trykkes ud i bunden på springformen i et jævnt lag. Den sidste 1/3 bruges til kanter. Dette trykkes op af siden på springformen, så det når ca. 3 cm. op. 

Remoncen fordeles over tærtebunden. For et pænt slutresultat, kan du forsigtig skære kanten på tærten så den bliver lige. Remoncen hæver en smule under bagning, så lad gerne kanterne være ca. ½ - 1 cm. over den rå remonce.

Bages ved 200o i ca. 40 minutter, til den er flot gylden. Hold gerne øje med den undervejs og bliver den for mørk for hurtigt, så dæk den til med stanniol.

Imens laves toscamassen:
Sukker, honning, fløde, nødder og smør vejes af i en gryde og bringes i kog. Det småsimre i ca. 2 minutter. Massen må ikke være kogende når den hældes over kagen, men blot let afkølet.

Tærten bages igen ved 200o i 7 – 8 minutter til toscamassen bager sammen til en jævnmasse. Lad tærten køle af inden springformen fjernes.


TIPS: Tærten holder sig fint frisk et par nogle dage.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: ??
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 20. oktober 2015

Grov sellerimos med bacon

Vi har fået fyldt begge vores fryseren til kanten (igen :-P ) - der kan simpelthen ikke stoppes mere deri. Jaja, vi er 2 mennesker og har 2 fryseren - mindre kan ikke gøre det, men så har hundene osse deres helt egen skuffe :-P 
Nu er vi så gået igang med projekt-tøm-fryser, vi har aftalt at der må ikke købes flere nye madvarer før der er svundet gevaldigt i det vi allerede har.

Menuplaner virker ikke hos os, men istedet tager vi vores fryseliste og finder menuen derudfra. Og det er derfor denne mos opstod :-D 
Jeg kom pludselig i tanke om at der var en rest BACONSMØR på frost. Kan du huske den ??? Hvis ikke skulle du gøre dig selv den tjeneste lige at kigge forbi linket. For det er altså en lækkerbisken uden lige :-)

Grov sellerimos med bacon.
2 – 3 per.
500 g. Knoldselleri
50 g. BACONSMØR - eller almindeligt smør
½ dl. Mælk
Salt
Peber

Sellerien skrælles og skæres i små tern, de kommes i en gryde hvor de koges helt møre. Det tager ca. 20 minutter, selvfølgelig alt efter hvor store ternene er.

Vandet hældes fra og sellerien piskes let med en håndmixer, der må gerne være lidt klumper i. Smør og mælk tilsættes og mosen smages til med salt og peber.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 18. oktober 2015

En tur i Go' Morgen Danmark

I onsdags da jeg scrollede ned gennem mit newsfeed på Facebook, dukkede der et indlæg op fra Go' Morgen og Go' aften Danmarks side. Torsdag morgen ville de få besøg af en læge, som har skrevet et åbent brev til vores sundhedsminister om vores synkende sundhedsvæsen.

I denne sammenhæng ville de gerne høre om vores positive og negative oplevelser i sundheds-systemet. Jeg kunne ikke lade være med at skrive en kommentar om min lange ventetid på ca. 22 timer, inden lægerne fandt ud af at jeg have hul i mavesækken. Du kan læse mere om min oplevelse HER.


Torsdag over middag bliver jeg ringet op af den sødeste journalist fra Go' Morgen Danmark - De synes min historie var tankevækkende og ville derfor gerne invitere mig i studiet den efterfølgende dag til en snak herom. 

Først sagde jeg pænt nej tak. Men efter lidt overvejelser og snak med Manden, ringede jeg tilbage og sagde at jeg havde ændre mening.

Journalisten og jeg fik en lang og god snak, hvor vi gennemgik min historie og jeg fik at vide hvilke spørgsmål jeg ville blive stillet. Jeg blev forklaret hvordan det ville foregå og at jeg skulle interviewes sammen med en anden kvinde, der havde en positiv oplevelse. Sjovt nok havde hun været på samme hospital som jeg.

Nå, men vi fik arrangeret luftning af hundene for vi skulle tidligt afsted. Derfor gik vi også tidligt i seng. Da klokken var ca. 1.30 kunne ingen af os sove mere, så vi stod op, så lidt tv og hyggede, inden vi skulle køre klokken 4.30. Vi skulle seneste være i Tivoli klokken 7, da vi skulle "på" 7.35. 

Sjovt nok blev jeg først nervøs da vi kom ind i Tivoli, men alle var supersøde og forstående. Det viste sig at det var Morten Resen der skulle interviewe os, så han kom hen og hyggesnakkede lidt, hvorefter vi gennemgik de ting vi skulle tale om i studiet. 
Han gjorde rigtig meget ud af at berolige mig, synes at det var fantastisk at jeg hade mod på at stille op, når jeg nu lider af angst og social forbi - jeg er ret stolt af mig selv osse :-D

Under interviewet tabte jeg focus et øjeblik, jeg glemte simpelthen hvad jeg skulle sige, men kom nogenlunde hurtigt tilbage på sporet igen - men det blev til en række "Ehhhhmmmmm" :-P


FOTO: Didde Skjelmose

Her et screenshot af Lise, hendes søn Mattias og jeg. 

Mattias pruttede (læs: sked) så højt mens vi var igennem live, at jeg troede at det kunne høres på tv :-D Manden som stod bag kamera troede at det var kameramandens mave der knurrede af sult :-D

I bilen på vej over Sjælland snakkede Manden og jeg om at det kunne være så sjovt hvis der var nogle i køkkenet for at lave mad og specielt hvis det var en madblogger. 
Da vi har fået sat os med en kop kaffe, træder pludselig Thomas fra MADETMERE ind af døren. Han var inde for at vise hvad en rest hamburgerryg kan forvandles til i bedste STOP-MADSPILD-stil.
Det var så hyggeligt at sludre lidt, samt at få sat et ansigt på IRL :-D


Vi skulle da lige have et bevis på at vi havde været der :-P
Da vi var tidligt færdige i Go' Morgen Danmark studiet, kunne vi lige så godt hygge os lidt i storbyen bagefter. CHRISTINA havde aften forinden været en tur i Halloween Tivoli og sendte mig et tip om at igen i år havde "Det gamle apotek" de sødeste julekugler, formet som franske og engelske bulldogs.

Så efter en hyggelig tur gennem strøget, måtte vi lige en tur i Tivoli igen. Vi har aldrig været i Halloween Tivoli før, men hvor var det (u)hyggeligt og smuk udsmykket - virkelig et besøg værd. 

Her ser du mine julekugler. Jeg synes dog ikke at der er meget jul over dem, så de kommer til at bo i vores vitrineskab året rundt.




Vi var hjemme igen midt eftermiddag, fik luftet hundene og fodret dem af, inden vi selv ramte sofaen. Klokken 17 måtte jeg overgive mig - jeg lå og snorkede, så kunne ligeså godt gå i seng. Jeg sov 15 timer :-D

Men vi havde den skønneste dag i København. 

onsdag den 14. oktober 2015

Stikkelsbær syltetøj

Vi spiser egentlig ikke særlig meget syltetøj og marmelade her i Casa Fangel, men det vi spiser er altid hjemmelavet.

Og i denne omgang er vi så heldige at det også er lavet af hjemmeavlede bær. Min stikkelsbærbusk er ikke særlig stor, kun et par år gammel og bor i en stor spand. Så det er ikke det voldsomme udbytte vi får. Men i år nok til at jeg har kunnet lave SYLTEDE STIKKELSBÆR og så denne lækre syltetøj.

Jeg var lige en tur rundt i online-mad-land for at få lidt inspiration. Her faldt jeg over et LINK, som jeg synes var værd at vise dig. Deri står der lidt om hvor meget sukker der som tommelfingerregel skal bruges til henholdsvis modne og umodne bær. 

For du kan sagtens lave sylt af  begge slags bær. Men de i de umodne grønne bær, findes der mere pektin (naturlig stivelse), det gør at der muligvis ikke skal bruges Melatin overhovedet. 
Er du så vovet at kaste dig ud i en omgang sylt af umodne bær uden brug af Melatin og det viser sig at din sylt er blevet for tynd, så fortvivl ikke. Du koger den bare op igen og jævner med Rød Melatin. 

Sukker-vejledning:
1 kg. umodne bær skal du bruge ca. 1 kg. sukker
1 kg. modne bær skal du beregne ca. ½ kg. sukker.

Stikkelsbær syltetøj.
2 små glas
500 g. Stikkelsbær - modne
250 g. Sukker
½ st. Vanille
½ dl. Vand
1 tsk. Rød Melatin
1 tsk. Sukker (til jævning)

Stikkelsbærrene skylles og nippes for både stilk og blomst. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud, de gnides ud i en smule af sukkeret for at skille dem ad.

Stikkelsbær, vand, halvdelen af sukkeret, vanillekorn og -stang kommes i en gryde og bringes i kog. Bærerne koges ved svag varme til de er møre og begynder at briste. Ønsker du en marmelade uden hele bær i, tager du nu gryden af varmen og giver indholdet en omgang med stavblenderen. Det har jeg gjort ved mine.

Tilbage på varmen med gryden, puréen bringes i kog. Den smages til med sukker til den har den sødme du ønsker

Melatin og sukker blandes sammen i en lille skål og drysses i blandingen under omrøring. Syltetøjet koges igennem i ca. 2 minutter. Hvorefter det skummes og hældes på skoldede og rengjorte glas. Låg skrues på og glasset afkøles.


TIPS: 




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 12. oktober 2015

TIPS & TRICKS - modning af tomater

For et par uger siden fik jeg gjort haven vinterklar. 

Denne sommer har jeg som de øvrige haft et par tomatplanter på friland. Jeg når aldrig af få modnet dem alle på planterne, inden kulden sætter ind. 

Derfor vil jeg vise dig hvordan jeg får mine tomater modnet alligevel. Der findes helt sikkert mange måder at gøre det på, men denne har altid lykkes for mig ;-) 



Som du ser på billedet ligger de i min wok. Den er desværre rusten i bunden så den bliver kun brugt til opbevaring og pynt af frugt og grønt. Men når tomaterne er plukket af planterne, tømmes denne og de lægges heri. 

Jeg stiller wokken tæt på vinduet i mit køkken, så de får mest mulig sol og varme. Tomaterne behøver ikke at ligge i et enkelt lag, jeg lægger dem bare ovenpå hinanden. Istedet vender jeg dem jævnligt, så de bliver flyttet rundt på. Derudover får jeg osse set efter om nogle er begyndt at blive dårlige - de fjernes med det samme, så de øvrige ikke smittes. Hvis nogle skulle begyndt at rynke, fjernes de osse. 
Men ellers lader jeg dem ligge i wokken til de er røde, modne og klar til at spise.

I år har mit udbytte været særdeles dårligt. De har alle været utrolig melet, så derfor er ingen blevet spist rå. Alle er istedet lavet til HENKOGTE TOMATER

Måske du ender ud med at en lille del af dine tomater ikke vil modne, så kan du lave REMOULADE RELISH af dem.

lørdag den 10. oktober 2015

Æblekage med crumble

Så er jeg tilbage, forhåbentlig lidt mere stabilt end jeg har været gennem den sidste tid :-P Denne gang er det med en ny skøn udgave af en æblekage. 

Der findes i forvejen allerede et par kage-opskrifter indeholdende æble herinde. Men hvad pokker, de er i sæson, billige så en ny lækker udgave kan man altid bruge, ikk ???

Da min krop har været stresset og virkelig under pres det sidste meget lange stykke tid - ja faktisk det sidste års tid. Så har jeg i løbet af de sidste to dage sovet omkring 30 - 35 timer - lidt vildt.

Nå, men så er det jo godt at jeg for et par weekender siden lavede denne skønne æblekage, for du kan jo nok se at jeg de sidste par dage ikke har haft tid til at bage :-P


Æblekage med crumble.
10 per.
BUND:
125 g. Smør, blødt
100 g. Sukker
125 g. Marcipan
2 stk. Æg (L)
125 g. Hvedemel
2 tsk. Bagepulver
2 tsk. Vanillesukker

FYLD:
1 spsk. Kanel
4 stk. Æbler

CRUMBLE:
100 g. Smør, blødt
100 g. Sukker
100 g. Hvedemel
60 g. Havregryn
3 tsk. Kardemomme

Start med at lave bunden:
Marcipan rives groft, og røres sammen med smør og sukker. Æggene tilsættes, et ad gangen. Mel, bagepulver og vanillesukker kommes i og dejen røres til en ensartede masse. Den fordeles i bunden af en smurt springform. (Ca. 24 cm i diameter)

Så klargøres fyldet:
Æblerne skylles og deles i kvarte. Kernehuset fjernes og æblerne skæres i tynde både. De lægges ovenpå bunden med skrællen opad, så drysser du med kanel.

Tilslut laves crumblen:
Alle ingredienserne til crumbledejen røres sammen og smuldres i et jævnt lag henover æbler og kanel.

Bages ved 180o i ca. 45 minutter.

Tjek at kagen er færdig ved at stikke en strikkepind i midten af kagen, er den færdig hænger der ingen dej ved.

Kagen afkøles let og serveres lun.


TIPS: Er du ikke til alt for meget crumble, kan du nøjes med 1/3 af crumble fyldet.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.saeson-web.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Cremefraiche, flødeskum
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 6. oktober 2015

Skinkestang med champignon

En levn fra 80'erne, men pyt med det for det smager altså bare godt. Det er en af mine yndlings-sommer-gengangere, oftest lavet i SPINAT-udgaven.

Jeg har med stor succes lavet retten i små enkelt portioner - disse er attraktive til portionsanretninger.

Forskellen på dem og opskriften som hel stang, er at bunden skal stikkes ud i den ønskede form, derefter følges vejledningen i opskriften, altså fyldet kommes på, dejen lukkes godt, pensles og bages. Bagetiden forkortes dog.


Skinkestang med champignon.
4 per.
1 rl. Butter-, tærte- eller pizzadej
500 g. Champignon
175 g. Kogt skinke
200 g. Flødeost
15 g. Purløg
2 tsk. Dijon sennep
1 spsk. Oregano
Salt
Peber
Æg, til pensling

Champignonerne børstes fri for jord og skæres i tynde skiver. De svitses på en varm pande uden fedtstof til væsken er dampet væk. Afkøles herefter.

Skinken skæres i små tern eller strimler, røres sammen med de afkølede champignon, flødeost, purløg, sennep og oregano. Smages til med salt og peber.

Dejen pakkes ud (eller rulles ud til et stort rektangel). Fyldet fordeles på midten og siderne pensles med sammenpisket æg. De korte ender foldes ind over fyldet og bagefter foldes langsiderne ind over hinanden.

Stangen vendes rundt og lægges på et stykke bagepapir, med sammenfoldningen ned ad. Tilslut pensles den og prikkes med en gaffel, så damp kan komme ud under bagning.

Bages ved 200O C i ca. 25 - 30 minutter.  




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: Salat
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 5. oktober 2015

Lun pastasalat

Idag får du en lækker pastasalat. 

Lavet lavet på helt almindelig hvid og meget politisk ukorrekt pasta. Men vi behøver vel ikke at være så perfekt altid :-D Jeg har brug for at skeje ud og det bliver med denne hvide pasta. 

Jeg er nemlig kørt temmelig træt i den grove udgave. Ja, nu er det sagt højt og jeg skammer mig ikke :-P Men brug den pastaform du, din krop og samvittighed synes bedst om ;-)

Jeg har i opskriften brugt min skønne BACONSMØR, det kan sagtens skiftes ud med andet kryddersmør, eller måske bare lidt olie, hvis du vælger at spise salaten kold.



Lun pastasalat.
1 port.
100 g. Pasta, tørret
1 stk. Peberfrugt, rød
1 stk. Æble, syrligt
25 g. BACONSMØR
1 håndfuld Persille
Salt
Peber

Pastaen koges efter anvisningen på posen i godt saltet vand.

Peberfrugten deles, blomsten og frøstokkene fjernes. Peberen skylles og skæres i små tern på ca. 1 x 1 cm.
Æblet skal ikke skrælles, men deles og kernehuset fjernes. Æblebådene skylles og skæres i tern på ca. 1 x 1 cm.
Persillen skylles og hakkes fint.

Når pastaen er færdigkogt hældes koges vandet fra og den kommes tilbage i gryden sammen med smørret. Der røres rundt indtil det er smeltet. Herefter tilsættes peberfrugt, æble og persille og salaten smages til med salt og peber og serveres straks.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 4. oktober 2015

Løgmarmelade

Jeg har lavet løgmarmelade og jeg er FAN. 

Første gang jeg stødte på det, var faktisk her i sommer i Kantinen. Første indtryk var at det var da noget mærkeligt noget, MEN så fik jeg det smagt og senere afprøvet selv.

Denne marmelade kan være en fantastisk erstatning til rå løg. En råvare som jeg elsker, men tåler meget dårligt. Brug marmeladen til alt, som pynt på smørebrød, tilbehør til aftensmåltider - ja selv på hotdogs :-D

Pas på det kan være vanedannende ;-)


Løgmarmelade.
1 glas.
750 g. Løg
1 spsk. Olie
¾ dl. Æbleeddike
55 g. Sukker
1 spsk. Timian, frisk – svarer til ca. 5 kviste
Salt
Peber

Løgene skrælles, top og bund fjernes. Løgene halvers og skæres i tynde skiver. Timianen skylles og bladene tages af stænglerne.

Olien varmes op i en gryde og løgene svitses ved svag varme heri til de bliver gyldne, bløde og lækre.

Resten af ingredienserne tilsættes og marmelade skal nu koge ind, uden låg, til det ikke er mere væske og har en god tykflydende konsistens.
Herefter smages den til, måske du synes der skal mere eddike, sukker, salt og peber i.  Marmeladen kommes på rene skoldede glas. Låget skrues på og det kommes på køl


TIPS: 




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 3. oktober 2015

Henkogte tomater

Udbyttet i min lille køkkenhave har virkelig været trist i år. De få tomater jeg har fået, har været melet og triste at spise rå. 

Så derfor skulle de omdannes til noget andet brugbart. Jeg har ingen plads i fryseren, så derfor måtte jeg en tur forbi Google for at finde andre alternativer. Der fandt jeg inspiration til at lave hjemmelavede hakkede flåede tomater. 

Billedet du ser nedenunder er min første portion, men bestemt ikke den sidste. Jeg har altid troet det var meget besværligt at lave, men ork nej, det er vildt nemt :-D

Jeg har brugt genbrugsglas som jeg har samlet gennem tiden. Men jeg har læst mig til, at bruger du patentglas med gummipakning skal glassene lukkes helt - gummipakningen gør at dampen godt kan slippe ud under kogning. Når disse er færdigkogte slukkes ovnen blot, glassene er jo allerede lukket.

Ved kølig opbevaring har tomaterne en holdbarhed på ca. 1 års tid (Kilde: Camilla Plum)


Henkogte tomater.

1400 g. Tomater
Hvidløg i fed
Olivenolie
Salt

Start med at skæres et kryds i bunden af hver tomat, gerne kun i skindet, læg dem i en gryde og hæld kogende vand henover. De skal nu stå et par minutter, du kan se når skindet begynder at løsne sig. Så tages de op med en hulske og lægges i iskoldt vand.

Når de er så kolde at du kan holde på dem, fjernes skindet og de kommes i rene glas – meget store tomater halveres eller skæres i kvarte. Glassene fyldes godt, pres gerne tomaterne godt sammen. Tilslut kommes skrællede hvidløgsfed, en slat olie, (ca. 1 spsk. alt efter hvor store glas du laver). Og et drys salt i hvert glas.



Lågene skrues løst på, så dampen kan komme ud under kogning, da de ellers vil eksplodere. 


Glassene koges i ovnen ved 110o i et par timer eller til de bobler og ser tilberedte ud.

Herefter tages glassene ud af ovnen og lågene skrues helt fast – pas på de er meget varme og der kan godt sive lidt kogene tomatvæske ud. De skal nu afkøles langsomt, jeg stillede mine tilbage i ovnen.

Når de er afkølede vaskes glassene af udvendigt og opbevares køligt. 


TIPS: Friske urter kan sagtens tilsættes sammen med eller i stedet for hvidløg.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.dr.dk - www.fuglebjerggaard.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: