torsdag den 24. december 2015

Julekalenderens låge nummer 24 - Toffee med mandler.

Glædelig 24 december 


Så nåede vi juleaften og julekalenderen sidste opskrift. Jeg forstår simpelthen ikke hvor tiden er blevet af. Jeg synes lige vi har startet december måned og kan slet ikke forstå at det faktisk er jul nu...ligesom idag :-P 

Nå, men som Christina der har THE BIG MEOWSKI skriver, så kommer julen om vi er klar eller ej. Men klar det er vi, julehumøret har bare ikke indfundet sig, men mon ikke det sker senere på dagen, så vi mødes med dejlige mennesker <3

Jeg håber du har nydt at åbne lågerne her i min lille nedtælling til juleaften. Og selvfølgelig at du har fået lidt inspiration også. Mon ikke at jeg gentager successen næste år - jeg er ihvertfald allerede begyndt at indsamle inspiration :-D



Rigtig glædelig jul til dig og dine fra os i Casa Fangel
- jeg håber du får en fantastisk dag med alt hvad dertil hører.

Manden tog frivilligt foto-tjansen <3
Hvis du undre dig over Watson sjove udtryk, så vil jeg bare lige oplyse dig om hvor svært det er at få en Kampvogn til at sidde stille :-D
Han ville meget hellere have fat i den nissehue, som jeg havde bag mig :-)


Og så til årets sidste låge :-) Søde Kat, som var i løntilskud-job i kantinen samtidig med jeg var i arbejdsprøvning, sendte mig i efteråret et vildt lækkert billede af nogle toffee hun havde kreeret. Og jeg måtte gerne få opskriften, hvis jeg var interesseret i den til julekalenderen. 

Om jeg var ??? Det blev allerede bestemt der at den skulle på jule aften. Og så for nogle dage siden gik jeg i køkkenet for at prøve selv at lave dem. Fjerde gang er lykkens gang.......eller nowet :-D

Første dag startede jeg med at smide første portionud, anden portion blev nogenlunde, jeg var lettere hidsig. Jeg lod der gå et par dage, så prøvede jeg igen, men samme resultat som mit først forsøg. 

Havde du lyttet ved døren kunne du sikkert høre en masse grimme ord. Jeg ville simpelthen ikke finde mig i at det ikke ville lykkes. Så jeg splittede opskriften ad og forsøgte mig med min udgave...og taaaaddaaaaa. Herunder ser du resultatet og får min udgave af Kat's toffee med mandler :-)



Toffee med mandler.

50 g. Mandler
100 g. Smør
80 g. Sukker
20 g. Glukosesirup
1 tsk. Vanillesukker
40 g. Mørk chokolade, 70 %
Evt. spiseligt guld til pynt

Mandlerne ristes gyldne i en gryde uden fedtstof. Bagefter kommes de i et lille fad beklædt med bagepapir.

Smørret deles i 5 – 6 mindre klumper. Chokoladen hakkes fint.

Sukker og glukosesirup smeltes i en gryde ved svag varme, undgå at røre for meget deri indtil det er smeltet. Herefter koges sukkeret let gyldent og så tilsættes smørret, en klump af gangen, det smeltes og røres ud i sukkeret. Det er meget vigtigt at det gøres i små klumper da karamellen ellers kan risikere at skille.

Lad karamellen koge under omrøring til den har en fin gylden farve. Herefter hældes den over mandlerne og fordeles med en dejskraber i et ikke-alt for tykt lagt, da det ellers er svær at brække i stykker.

Chokoladen fordeles over karamellen, lad det smelte et øjeblik og så kan du fordele det ud over karamellen i et jævnt lagt. Pynt evt. med flager af spiseligt guld.

Fadet sættes på køl et par timer og så kan toffeen deles i mindre stykker og serveres eller bruges til en find spiselig gave.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Søde Kat <3
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

onsdag den 23. december 2015

Julekalenderens låge nummer 23 - risalamandekage med brunkagebund

Glædelig 23. december


Bag dagens låge finder du inspiration til en juledessert. Måske ikke til juleaften da lige den aften er ensbetydende med faste traditioner i mange familier. Men den kunne gøre sig fint til et julearrangement eller -frokost. 

Allerede sidste jul sås der mange varianter af risalamandekagen på de sociale medier. Der var udgaver både med og uden flødeost. 
Jeg har valgt at lave den uden. Jeg synes at cremen skal være så tæt på MIN risalamande som mulig, derfor er der også både mandler i cremen og den er smagt til med citron. 

Til geléen har jeg brugt min hjemmelavede KIRSEBÆRSAUCE, men brug den du plejer og bedst kan lide.  

Jeg ELSKER brunkager, de er indbegrebet af jul for mig, så derfor skulle de også repræsenteres i min udgave og er brugt i bunden :-D 

Og som en lille bonusinfo: Står du med en rest risengrød eller risalamande som du ikke aner hvad du skal stille op med, kan du sagtens i bedste STOP-MADSPILD-stil trylle begge dele om til denne lækre kage :-D
Til denne portion vil jeg tro du skal bruge ca. 700 g. risengrød og af risalamande ca. 1 kg.

Som inspiration til cremen, har jeg lænet mig op ad Lene's OPSKRIFT. Har du ikke været forbi hendes blog SPISESTUEN, skulle du unde dig selv et besøg, for hun laver altså mange, som i rigtig mange lækkerier :-D



Risalamandekage med brunkagebund.
10 – 12 per
BUND:
200 g. BRUNKAGER
125 g. Smør

GRØD:
100 g. Grødris
1 dl. Vand
5 ½ dl. Sødmælk
3 st. Vanille
1 nip Salt
 spsk. Rørsukker

CREME:
3 dl. Piskefløde
50 g. Mandler
1 stk. Citron, skal fra (øko)
3 spsk. Citron saft
3 – 5 bl. Husblas

PYNT:
3 - 4 dl. KIRSEBÆRSAUCE
3 bl. Husblas
50 g. Mandler

Start med at koge risengrøden:
Vanillestængerne halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De moses ud i en smule af sukkeret for at skille kornene ad.

Vandet koges op, grødrisene drysses i og koges i 2 minutter. Mælken, vanillekorn og de tomme vanillestænger tilsættes og bringes i kog under omrøring. Varmen sænkes og låg lægges på. Grøden koges i ca. 30 minutter under jævnlig omrøring. Når grynene er møre, smages grøden til med et nip salt - grøden samler sig nu og bliver tykkere i konsistensen.
Grøden hældes i en skål, resten af rørsukkeret drysses over og grøden dækkes med film helt nede ved grøden, for at forhindre at den trækker skind. Herefter stilles den til afkøling i køleskabet. Jeg lod min stå natten over.

Imens smuttes mandlerne:
Kogende vand hældes over mandlerne, både dem til cremen og pynt. Lad dem stå i 5 minutter, hvorefter vandet hældes fra og nyt kogende kommes på. Nu løsner skallen sig og du kan nemt smutte mandlerne.
Bagefter ristes de på en varm pande uden fedtstof til de er gyldne. De afkøles og hakkes fint. Husk at dele dem op til henholdsvis creme og pynt.

Så er det tid til bunden:
Brunkagerne hakkes fint – jeg brugte min minihakker. Smørret smeltes og brunkagerne vendes heri. De kommes i bunden af en springform – min var 24 cm. i diamenter. Jeg kom bagepapir i bunden, sat fast mellem bund og springform. Siderne blev beklædt med kageplast. 

Brunkagebunden fordeles i et jævnt lag, presses godt sammen og stilles på køl til den er fast.

Og så til cremen:
Når risengrøden er helt kold, lægges husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Hvis din grød er meget lind, skal du bruge 5 blade husblas, min var meget fast i konsistensen, derfor kunne jeg nøjes med 3 blade.
Grøden røres igennem for at løsne den og gøre den mere luftig. Husk at fjerne vanillestængerne. Fløden piskes til blød skum.

Grøden røres sammen med citronskal, -saft, hakkede mandler og flødeskummet til det har en ensartede konsistens. Cremen smages til.

Så er du klar til at fiske husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved – altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme under omrøring, til det bobler i bunden.

Herefter tages gryden af varmen og lidt af risalamandecremen kommes i husblassen, under omrøring. Dette gøres for at udligne temperaturforskellene. Herefter hældes husblassen tilbage i risalamandecremen under konstant omrøring. Cremen røres jævn og hældes over kiksebunden.

Formen stilles i køleskab minimum 3 – 4 timer til cremen har sat sig.

Når creme har sat sig, er det tid til geleen:
Husblasen lægges i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.

Metode 1:
Hvis du er til hele kirsebær, sigtes de fra væsken og fordeles oven på kagen. Der skal være 3 – 3½ dl. saft tilbage.

Metode 2:
Hvis du som mig, ikke er til hele bær, blender du kirsebærsaucen til en jævn puré.

For begge metoder er det nu at du varme saucen op, og kommer husblassen i, den skal lige vrides for det vand der hænger ved inden den kommer i gryden.

Når husblassen er smeltet, kommes det i en skål og sættes på køl til det begynder at tykne. Hold øje med det jævnligt, så du ikke ender med en stor vingummibamse, der sidder fast i skålen :-P
Når geleen er tyknet og er under lillefingervarm fordeles den over risalamande-cremen, som stilles på køl til den er stivnet.

Ved servering fjernes springformen og kageplasten. At du har kommet bagepapir i bunden gør at du nemmere kan få kagen over på et serveringsfad. Kagen pyntes med de hakkede mandler




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Cremen: http://spisestuen.dk - resten er min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 22. december 2015

Julekalenderens låge nummer 22 - moccatrøfler

Glædelig 22. december


Trøfler...uhhhhmmm siger jeg bare. Det var først sidste år at jeg fik øjnene op for hjemmelavede TRØFLER og nu kan jeg simpelthen ikke holde en jul uden, tror jeg nok :-P

Nå, men i år bliver de med kaffesmag. Det er først for nylig, altså indefor de sidste 5 år at jeg er begyndt at drikke kaffe, men først indefor de sidste 2 - 3 år jeg er begyndt at nyde en kop kaffe. Og nu er jeg pludselig vild med kaffesmagen i alt, så derfor faldt valget på moccatrøfler i år. 

Lækre, bløde chokoladebomber der smelter i munden...og så med kaffesmag :-D




Trøflerene kan sagtens bruges til en skøn spiselig gave

Moccatrøfler.
Ca. 25 stk.
200 g. Mørk chokolade
1 dl. Piskefløde
1 spsk. Kaffe, Instant
30 g. Smør

PYNT:
40 g. Mandler, smuttede
Kakao usødet

Chokoladen hakkes fint.

Fløde og smør bringes til lige under kogepunktet og hældes over chokolade og kaffe. Der røres til det har en glat konsistens og film lægges på – helt nede ved overfladen og chokoladeblandingen stilles i køleskab natten over.

Imens ristes de smuttede mandler på en varm pande uden fedtstof og afkøles. Herefter hakkes de fint - jeg brugte min minihakker.

Når trøffelmassen er blevet fast, former du den til kugler – jeg synes det er nemmest at tage massen op med en teske og forme den med hænderne. Halvdelen trilles i de finthakkede mandler og resten i kakaopulveret. De lægges enten på en tallerken eller i mini muffinsforme og kommes på køl et par timer, til de er helt faste. Herefter kan de serveres.

De kan osse opbevares i køleskab i en lufttæt dåse med bagepapir mellem hvert lag. Her holder de sig fint et par uger.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 21. december 2015

Julekalenderens låge nummer 21 - kirsebærsauce

Glædelig 21. december


Hvor har jeg egentlig lavet kirsebærsauce mange gange, men det har altid været i en størrelsesorden på mellem 30 og 80 liter. Ja, det var altså da jeg arbejdede i storkøkkenet :-P

Men hvorfor jeg aldrig har fået det lavet herhjemme, aner jeg virkelig ikke, måske fordi vi ikke er så vilde med det ?? 
I mit barndomshjem fik vi den altid serveret varm, men efter at vi har holdt jul her i Casa Fangel nogle år, er den altså blevet serveret kold. Og så synes vi bedre om den.

I sommers udstenede og frøs jeg en portion kirsebær med henblik på kirsebærsauce her til julekalenderen. Har du ikke været så forudseende, så jeg har altså for nyligt set at du kan købe frosne kirsebær i nogle dagligvarebutikker. 

Husk at tage højde for om det er sure eller søde kirsebær du laver saucen på. Mine var søde, så derfor brugte jeg ikke så meget sukker. Men er det de sure, er der en tommelfingerregel der siger 250 gram sukker til 500 gram bær. Men smag dig frem.



Jeg har valgt at blende kirsebærrene i vores sauce,
da vi ikke er særlig vilde med de hele bær.

Kirsebærsauce.
4 – 6 per.
250 – 300 g. Kirsebær – udstenede
3 dl. Vand
1 st. Vanille, korn fra
75 g. Sukker
2 – 3 spsk. Citron saft
1 – 1½ spsk. Maizena
2 spsk. Vand – til jævning

Kirsebær, vand, vanillekorn og –stængler, samt halvdelen af sukkeret bringes i kog og småkoger i et par minutter.
Saucen smages til med sukker og citronsaft.

Maizena og vand røres til en jævning, som hældes i væsken under omrøring – lidt ad gangen, det er ikke sikker at du skal bruge hele jævningen.

Lad saucen koge et par minutter så den bliver fin og blank.

Huske at fjerne den tomme vanillestang inden servering.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: RISALAMANDE, budding
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 20. december 2015

Julekalenderens låge nummer 20 - Nougatmousse med appelsinkrokant

Glædelig 20. december


Og glædelig 4. søndag i advent osse, så er det altså jul lige om et øjeblik :-) Er du klar......eller har du julestress ???

Vi er klar herhjemme, skal lige have pakket gaverne ind og afleveret de sidste par stykker. Men det bliver gjort imorgen. Vi har længe været færdige med at købe gaver til familien, men idag har jeg fået købt en lille ting til Manden fra drengene. Manden og jeg HAR givet hinanden julegave, den hedder EJNAR <3

Og det går stadig bare så godt med ham, bortset fra  at han tror han er en kat !!!!! Kattene har en LILLE stof-hule stående på 1. salen og en aften i sidste uge nægtede han at sove, i hvertfald sammen med os, så han skred ud i kattehulen. 
Jeg forbarmede mig over ham og tog både ham og hulen med i soveværelset så at han kunne være i nærheden af os. 
Men hulen, den er så lille at han næsten ikke kan være deri, men han fik den møvet rundt, mens han indeni, så han sad på "taget" og hullet vendte op mod himlen, det eneste der kunne ses var hans lille hoved og stritøre der stak ud........nøj det så sjovt ud.

Efter en tissetur og lidt overtalelse fik jeg ham overbevist om at det var hyggeligere at sove i sengen sammen med os. Han luskede sig imellem Manden og jeg, hvor han fandt ud af at han ville putte sit lille dukkefjæs ovenpå mit - så kunne han falde i søvn :-D Han er så underholdende.

Nå men til dagens opskrift. Er du vild med nougat, så lover jeg dig at du vil elske denne dessert. Blød nougatmousse med appelsinsmag....nomme nom. 




Nougatmousse med appelsinkrokant.
6 per.
MOUSSE:
2 bl. Husblas
1 dl. Sødmælk
200 g. Nougat
2 ½ dl. Piskefløde
1 spsk. Appelsin saft
1 stk. Appelsin, skal fra

KROKANT:
100 g. Sukker
100 g. Hasselnødder
1 stk. Appelsin, skal fra
3 spsk. Appelsin saft

Start med moussen:
Husblasen lægges i koldt vand i ca. 10 minutter.

Nougaten skæres i små tern, appelsinskallen rives fint og –saften presses.

Mælken bringes i kog, tages af varmen og nougaten tilsættes. Det røres ud i den varme mælk. Når det er jævn og glat, tilsættes appelsinskal, -saft og den udblødte husblas. Der røres til det er smeltet.

Lad nu moussen afkøle til den har en cremet konsistens. I ventetiden piskes fløden til en blød skum, herefter vendes nougatblandingen og den piskede fløde sammen, kommes i en sprøjtepose og anrettes i små portionsglas – jeg kom ca. 80 gram i hver af mine. De stilles på køl, til husblassen har sat sig, gerne minimum et par timer.

Og så til krokanten:
Nødderne ristet gyldne på en varm pande uden fedtstof, herefter hældes de i et viskestykke og skallerne nuldres af.

I samme pande kommes sukkeret på og smeltes til det er gyldent. Nødderne tilsættes sammen med appelsinskallen og røres ud i karamellen – det er nemmest med en træske. Herefter tilsættes appelsinsaften under omrøring, når det er fordampet hældes karamelnødderne til afkøling på et stykke bagepapir.

Inden servering, hakkes krokanten groft og fordeles henover mousserne.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Mousse: www.odense-marcipan.dk  Krokant: min opskrift
FRYSEEGNET: Moussen er tror jeg
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 19. december 2015

Julekalenderens låge nummer 19 - kanelstjerner

Glædelig 19. december


Bag dagens låge får du dette års julekalenders sidste omgang småkager, syv forskellige opskrifter tror jeg det er blevet til :-) Men jeg elsker osse småkager, faktisk så meget at jeg overvejer en HEL julekalender kun med forskellige småkager, synes du at det ville være en god idé ???


Kanelstjerner.
Ca. 40 - 50 stk.
200 g. Smør, blødt
175 g. Flormelis
250 g. Hvedemel
50 g. Mandler
2 ½ spsk. Kanel
1 knsp. Salt

Mandlerne blendes fint. Dette røres sammen med smør og flormelis. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes sammen til en ensartede masse. Hvis den ikke vil samle sig og er meget tør, så tilsæt lidt vand. 1 spiseske ad gangen – min dej skulle have 3 spiseskeer for at samle sig.

Dejen pakkes ind og lægges på køl i minimum 45 minutter.

Herefter rulles den ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 5 mm. Dejen udstikkes i den figur du ønsker med en omkreds på 6 – 7 cm. i diameter.

Bages ved 180o i ca. 13 – 15 minutter til de er gyldne.


Afkøles på en rist og opbevares i lufttætte beholdere.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.alt.dk
FRYSEEGNET: JA – dejen er i rå tilstand
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 18. december 2015

Julekalenderens låge nummer 18 - Remoulade med STOP-MAD-SPILD pickles

Glædelig 18. december


Bag dagens låge finder du opskriften på en lækker hjemmerørt remoulade. Som primært er lavet på grønsager du måske bare alligevel ville have kasseret, så som agurke- og peberfrugt-ender, en blød gulerod og ligende.


Det er en opskrift fra Kantinen, hvor jeg var i arbejdsprøvning sidste vinter. Jeg deler opskriften med dig fordi jeg simpelthen synes at det er en genial måde at få brugt nogle råvarer der ikke kan anvendes på andre måder. Og så smager det samtidig skønt - I love it :-D 

Står du og vil lave hjemmerørt remoulade lige nu og ingen hjemmelavet pickles har, så kan det købes i de fleste velassorterede supermarkeder. 



Remoulade med STOP-MAD-SPILD pickles.

100 g. Pickles – vredet fri for væske
65 g. MAYONNAISE
20 g. Sukker
¾ tsk. Grov sennep
½ tsk. Karry
½ tsk. Gurkemeje
Salt
Peber

Hver gang du har en rest f.eks. gulerod, enden af agurken, stokken på hvidkålen og ligende kommer du det i en ren, skoldet og Atamon- eller alkoholskyllet bøtte eller glas med tilhørende låg. Disse grønsager må selvfølgelig ikke være mugne eller dårlige på andre måder, at de er bløde og runkne betyder intet.

Beholderen skal fyldes med lagereddike, så alle grønsagerne er dækket af eddiken. Hvis de vil flyde ovenpå, kan det være en god ide, at ”holde dem nede” med en tung tallerken.

Det er vigtigt at holde hygiejnen helt i top, så jeg vil anbefale ikke at bruge fingrene, men en pincet når der skal rodes rundt nede i eddiken :-)

Grønsagerne må gerne ligge i eddiken, mindst en uges tid inden du laver remoulade af dem.


Når du vil lave remouladen, så hælder du eddiken fra og blender grønsagerne groft. Herefter tager du et rent klæde og vrider al væsken ud. Så kommes de i en skål og det er først nu at du vejer dem ;-)

Picklesen røres sammen med de øvrige ingredienser og smages til. Det opbevares i en lufttæt bøtte og så holder den sig fint en uges tid på køl.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Cafè WG
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Smørebrød, hotdogs og andre steder hvor der bruges remoulade
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -