onsdag den 30. november 2016

Æblesaft

Uhhhmmm jeg har været forbi æbletræerne hos Chefen & hans søde kone. Der har været ualmindelig mange æbler (synes jeg ihvertfald) i år. Og Mulerne HAR fået deres rationer 😝 Nå, men jeg har blandt andet få lavet et par omgange af denne skønne æblesaft. Måske du synes opskriften virker lidt omfattende og indviklet, men det er såmænd ikke så slemt når du først kommer igang.

Jeg synes, det er vigtigt at koge saften godt ind inden sukkeret tilsættes, for at få mest smag i saften, jeg har været rundt på Google (min ven 😝 ) og synes at der er rigtig mange der ikke gør det. Men det giver altså bare en meget mere smagfuld saft.


Æblesaft.
Ca. 3 l.
6 kg. Æbler – renset vægt
4 ½ l. Vand

YDERLIGERE:
Ca. 500 g. Sukker
3 tsk. Citronsyre
½ dl. Citronsaft – fra ca. 2 stk.

Æblerne vaskes og deles i kvarte, hvor kernehuset fjernes. Har de store områder der er dårlige, skal disse fjernes.
Æblerne kommes i en stor gryde, sammen med vandet og bringes i kog. Lad det småsimre i ca. 30 minutter – æblerne skal være godt møre.

Herefter hælder du saften gennem et klæde eller rent viskestykke, lad det stå til afdrypning minimum et par timer. Herefter trykkes det sidste væske ud af æblerne. Gem puplen den kan bruges til GAMMELDAGS ÆBLEKAGE eller i brød.

Saften kommes i en gryde og bringes i kog og saften skal nu koges ind uden låg. Som hovedregel siger jeg at når det er en stor portion på omkring 5 liter, så koges saften ind i minimum en time.
Saft på mellem 2 – 4 liter koges ind i ca. 30 minutter og saft under 1½ liter koges ind i ca. 15 – 20 minutter, men smag dig frem undervejs.

Når smagen er som du vil have den tilsætter du citronsyre, -saft og sukker. Sukkeret kommes i over et par gange, alt efter hvor sød saft du ønsker og hvor søde dine æbler er.

Saften bringes i kog så sukkeret opløses. Bruger du Atamon tilsættes det nu, brug vejledningen på flasken. Herefter hældes saften på skolede og desinficeret flasker og afkøles.

Saften fortyndes med vand, så det passer til dine smagsløg. Servers iskold og gerne med isterninger i.


OBS: 
Der er stor diskussion om brug af Atamon, som konservering. Jeg vælger at lade det være op til dig selv om du vil benytte det. Hvis ikke du bruger det i denne saft vil den ca. holde 14 dages tid i køleskabet, men kan sagtens fryses ned i mindre portioner.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 27. november 2016

Adventskage - Rugbrødslagkage med appelsincreme & brændte mandler

Glædelig 1. søndag i advent 💖🌲

Jeg håber, at du har haft en ligeså fantastisk dag som jeg har. Jeg startede dagen med lidt stille morgenhygge med familien, inden den stod på træning. Den bestod af halvanden times Advent Zumba, det var skønt.

Bagefter tilbragte jeg eftermiddagen i det hyggeligste selskab hos M, en rigtig sød veninde jeg har fået gennem jobbet. Hun har et par af hestene på ferie, så vi var en tur på heste ryg i skoven i det dejlige vejr. Det var skønt at se både M og Mulerne igen. 

Nå, men til dagens opskrift. Den er hyggelig og smækfuld at julesmag - nok den bedste kage jeg nogensiden har lavet!! 

Idéen til den er (som mange andre af mine opskrifter) opstået om natten, når jeg ligger og ikke kan sove. Tankerne mylder.......kunne det ikke være godt med bunden fra RUGBRØDSLAGKAGEN tilsat lidt kanel og så med en slags flødecreme med appelsinsmag og BRÆNDTE MANDLER - ja, de skal også være med på en eller anden måde. 

Tror den første tanke om denne kage opstod engang i september, hvorefter den så bare har ligget og ulmet i min bevidsthed indimellem og så skulle den at kreere i sidste uge.

Hold nu op en oplevelse. Selve opskriften var ikke problemet, men pludselig, midt i kage-bagningen, stod jeg uden strøm. Jeg var alene hjemme og var kun et øjeblik fra at gå i total panik. Kagen var i ovne og jeg havde lige tændt komfuret, hvorefter det sagde "knald" og al strøm forsvandt - hva' har jeg nu lavet, var min første og eneste tanke 😰

Tjekkede selvfølgelig sikringer, drejede "prøve-knappen", ringede forgæves til Manden, hvorefter det pludselig slog mig, måske jeg skulle prøve at ringe til vores el-forsyning. 

Ganske rigtig, så sagde de på deres telefonsvarer, at de beklagede at de havde strømproblemer. Pyyyhhhh, så kunne jeg slappe af igen, men var helt sikkert at jeg nok skulle lave en omgang nye kagebunde. 

Men i min panik havde jeg ladet kagen stå i ovnen, så kagen var bagt færdig ved eftervarmen, desværre var den faldet lidt sammen i midten. Og det er derfor du ser en lidt ujævn overflade. Men kagen er god 😝 som i fantastisk.



Rugbrødslagkage med appelsincreme & brændte mandler.
Ca. 10 per.
BUNDE:
6 stk. Æg (M/L)
150 g. Sukker
200 g. Rugbrød - gerne med kerner
1 spsk. kartoffelmel
2 tsk. Bagepulver
2 tsk. Usødet Kakao
3 tsk. Kanel
1 nip Salt

CREME:
3 bl. Husblas
1 ½ dl. Appelsin saft
3 stk. Æggeblommer (S/M)
50 g. Sukker
3 g. Appelsin skal – svarer ca. til 1 tsk.
3 dl. Piskefløde

MANDLER:
100 g. Mandler
100 g. Flormelis
½ dl. Vand

YDERLIGERE:
Usødet kakao

Star med bundene:
Æggene deles i blommer og hvider. Blommer og sukker piskes lyst og luftigt. Og i en anden skål piskes hviderne stive.  

Rugbrødet blendes fint og blandes sammen med kartoffelmel, bagepulver, kakao, kanel og salt. Dette vendes i æggeblomme-blandingen. Herefter foldes hviderne forsigtigt i dejen.

Den kommes i en springform (24 cm. i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir og kanterne smurt. 


Bages ved 180o i ca. 45 minutter, hvorefter den afkøles.

Imens Laves cremen:
Husblassen lægges i blød i koldt vand i minimum 10 minutter.

Skallen rives fint og saften presses ud af appelsinerne.

Æggeblommer og sukker piskes hvidt og skummende.

Så tager du husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved – altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme under omrøring, til det bobler i bunden.

Herefter tages gryden af varmen og lidt af appelsinsaftens røres i husblassen for at udligne temperaturforskellene. Husblassen hældes tilbage i den resterende appelsinsaft, hvorefter det tilsættes til æggeblandingen sammen med den revne skal. 

Dette røres til en det har en ensartede konsistens og dækkes til med husholdningsfilm. Den skal lægges helt ned på den varme overflade, dette gør at der ikke dannes kondens eller at den "trækker skind". 
Herefter stilles den køl i ca. 2 timer.

Imens laves mandlerne:
Mandlerne kommes i en tykbundet gryde, flormelissen drysses over og vandet hældes ved. Blanding varmes op ved svag varme, hvori der røres med små mellemrum.

Når vandet er fordampet, begynder sukkeret at krystallisere og sætte sig omkring mandlerne. Skru lidt ned for blusset og rør konstant, mandlerne må endeligt ikke blive sorte og brændte, men skal være mørkt gyldne og blanke.

Når sukkeret er smeltet, og mandlerne flot blanke, bredes de ud på et stykke bagepapir til afkøling.

Samling af kagen:
Start med at færdiggøre appelsincremen. Min appelsinmasse stod på køl natten over og var meget stiv da jeg skulle bruge den, men jeg piskede den godt igennem med et piskeris. Herefter piskes fløden til en stiv skum, som tilsættes til appelsinblandingen ad flere gange, hvor der piskes/røres godt mellem hver.

Bunden deles i to og den ene lægges på serveringsfadet. Tag ca. 1 ½ dl. af creme fra, den skal bruges til opsmøring af kanterne. Resten af cremen fordeles oven på bunden og toppen lægges på.

Toppen drysses med kakao, dette gøres nemmest ved hjælp af en sigte. Og kanterne smøres op med den resterende creme.

De brændte mandler hakkes halvfint og kommes på de opsmurte kanter. Resten fordeles enten på fadet ved siden af eller kan drysses på toppen.


TIPS: Hvis du vælger at samle kage dagen før servering, skal du vente med at pynte med mandler til den skal serveres, da de bliver klistret af stå i køleskab.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift – dog er cremen inspireret fra www.hendesverden.dk
FRYSEEGNET: Bunden er
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 26. november 2016

Rugknækbrød

Jeg knuselsker knækbrød og det er en af de ting der (næsten) altid er at finde i mit køkkenskab. Der er ikke noget bedre end en skive med SMØR og ost eller SMØR og hamburgerryg....nomme nom 😁

Har du prøvet selv at bage knækbrød ??? Det er ikke særlig svært eller tidskrævende. De kræver blot en smule tålmodighed og muskler, når dejen skal rulles ud.

Behøver jeg at sige at disse sagtens kan bruges som en slags kiks og selvfølgelig serveres sammen med osten på julefrokostbordet - ja jeg ved det godt, jeg har virkelig taget forskud på juleglæderne i år 😝 



Rugknækbrød.
Ca. 30 stk.
500 g. Rugmel
1 tsk. Sukker
½ tsk. Salt
½ tsk. Hjortetaksalt
50 g. Smør - koldt
2 ½ dl. Vand

PYNT:
Birkes
Græskar kerner

Rugmel, sukker, salt og hjortetaksalt blandes sammen. Smørret skæres i små tern og smuldres ud i melblandingen. Vandet tilsættes og dejen æltes glat.

Herefter deles den i to lige store stykker. Hvert stykke rulles ud mellem to stykker bagepapir til den har en tykkelse på ca. 2 – 3 mm.

Bagepapiret med dejen flyttes over på bagepladen, hvorefter den skæres i passende stykker. Dejen prikkes med en gaffel, inden den pensles med vand og drysses med birkes og græskar kerner.

Bages ved 200o i ca. 15 – 20 minutter, de skal være gyldne.

De afkøles på en rist og opbevares i lufttætte dåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 25. november 2016

Rullepølse af nakkefilet

Der er simpelthen ikke noget bedre end hjemmelavet pålæg 😍

Jeg har før begivet mig ud i at lave RULLEPØLSE fra bunden. Da lavede jeg det af et svineslag, som oftest er det man bruger. Men en dag, da jeg kiggede min fryseliste igennem og der lå en ensom nakkefilet, tænkte jeg at den måtte man da også kunne bruge til rullepølse. 

Nakkefileterne er ofte mere magre end et slag, men også prismæssigt er der virkelig noget at hente. For det er jo blevet noget så populært at lave f.eks. PULLED PORK og derfor får vi dem ofte nærmest kastet i nakken til meget få penge.

Jeg er meget begejstret over resultatet og kan kun anbefale dig at prøve med nakkefileten. Jeg har igen valgt at krydre min som vi her i Casa Fangel synes bedst om, nemlig med løg og peber. Men du kan sagtens komme lidt allehånde og/eller nellike i for en mere krydret og julet smag. Og så pludselig blev det oplagt at servere den på julefrokost bordet 😄

Husk at lagen du har kogt din rullepølse i er "Bonusmad". Du kan vælge at lave den lækreste hjemmelavede SKY og/eller fryse suppen ned i mindre portioner og bruge den som fond.


Rullepølse af nakkefilet.

2 ½ kg. Nakkefilet

SALTLAGE:
2 l. Vand
200 g. Salt, fint
25 g. Sukker
1 tsk. Peberkorn

KRYDDERIER:
6 bl. Husblas
250 g. Løg
1 spsk. Peberkorn
2 spsk. Salt, groft

Alle ingredienserne til saltlagen kommes i en gryde og koges op så salt og sukker opløses. Herefter afkøles lagen.

Hvis der på nakkefileten er steder, hvor der er meget fedt, trimmes disse områder. Herefter skal den skæres op, så den ligesom kan ”åbnes” og krydderier kommes i.

Dette gør du ved brug af en meget skarp kniv. Ca. 1/3 fra bunden skærer du en lomme ind i siden på langs i fileten, men stop ca. 2 cm., før du skære den igennem.


Herefter lægges den opskåret 1/3 ned på skærebrættet til højre for dig (hvis du er højrehåndet) og du står nu med de resterende 2/3 af fileten til venstre. For at kunne ”åbne” den resterende side skal du nu skære ind i den, så den deles i to. Det gør du ved at dele den i to og husk igen at du skal stoppe, så der er 2 cm. der holder fileten sammen.

Nu skulle du gerne kunne ”åbne” nakkefileten, så det bliver en stor firkant. Er der steder på fladen, der er tykkere end andre, bankes disse steder med hånden, så den får en nogenlunde jævn overflade.


Fileten rulles sammen og når lagen er helt kold, kommes kødet i en skål, gryde eller lignede og lagen hældes over – søg for at alt kødet er dækket, hvis ikke, skal du lave lidt mere lage.

Når kødet er i lagen, lægger du en tallerken ned over kødet, så det bliver holde under lagen. Her oven på sættet evt. en gryde eller noget andet tungt til at hjælpe med tyngdekraften. Rullepølsen skal nu stå på køl og trække i 3 dage.


PÅ KOGEDAGEN:
Peberkornene kommes i en morter og males så fint som muligt. Saltet tilsættes tilslut og gives en omgang i morteren osse. Løgene hakkes meget meget fint - jeg blendede mine, det kan jeg ikke anbefale, for jeg synes at de ”gled” alt for nemt ud.

Så tages kødet op af lagen. Her valgte jeg at dele mit, så jeg ville ende ud med to stykker rullepølse.


Kødet lægges fladt ud på et spækbræt. Krydderierne drysses over, løgene fordeles bagefter og tilslut lagde jeg husblassen på. Kødstykkerne rulles stramt sammen og snøres med bomulds-snor. Og så er svinet klar til at blive kogt 😊

 

De kommes i en gryde – jeg tilsatte de løg, der var faldet ud - og ved siden af under rulningen. Og så dækkes det med vand. Dette bringes i kog og skummes for æggehvidestoffer.

Den skal nu koge i 2 - 2 ½ time, tjek kernetemperaturen efter de første par timer. Den skal være over 75o, hvis den ikke er det skal den koge lidt mere.

Herefter tages gryden af varmen og kødet afkøles i lagen. Lagen skal ikke være helt kold, men lun, så du kan fiske kødet op. Jeg vælger at komme mine kødstykker i hver deres frysepose for at undgå at hele køleskabet (og alt andet) bliver smurt ind i kogelage.

Jeg har kun en rullepølsepresser, men sidst brugte jeg med stor succes at lægge den anden pølse i pres i en rugbrøds-form, hvor jeg stillede en anden rugbrøds-form i samme størrelse ovenpå, som jeg lod tynge ned af en gryde fyldt med vand.
 

Lad nu pølserne stå i pres et døgns tid, hvor efter du kan begynde at smovse af den.


TIPS: På mine billeder ser du at rullepølsen IKKE har samme fine lyserøde farve som den du køber i butikkerne. Det har den ikke af den simple grund, at jeg ikke har tilsat Nitrit i min kogelage.
Nitrit er giftigt, men må bruges i industrien i små mængder. Det bruges som konserveringsmiddel og for den fine lyserøde farve.
Det kan være svært at få fat i, men spørg evt. din slager, for det er ikke ret meget der skal til.
Læs evt. mere HER.
  



INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 24. november 2016

Champignon a la creme med mørbradbøffer

Vi begynder så småt på julehyggen allerede nu, jeg har nemlig igen været i tænkeboks for at finde lækkerier til julefrokost-bordet. Og idag får du en lækker klassiker, der ikke er for de fedtforskrækkede 😄 men nøj, hvor det altså smager dejligt, det bude du virkelig unde dig selv at lave - bare en enkelt gang 😍

Servere du retten som hovedret vil det klæde den med kartofler og lidt salat. Og på buffetbordet ville jeg byde brød til og sørge for lidt lækker salat også.
Denne portion som hovedret beregner jeg til 3 - 4 portioner og det dobbelte antal på buffetten.


Champignon a la creme med mørbradbøffer.
3 – 4 per.
SAUCEN:
500 g. Champignon
250 g. Løg
1 spsk. Olie – til stegning
½ l. Piskefløde
2 spsk. Citronsaft
Salt
Peber

BØFFERNE:
1 stk. Svine mørbrad
20 g. Smør – til stegning
2 spsk. Olie – til stegning
2 spsk. Hvedemel
Salt
Peber

FØRST SAUCEN:
Svampene børstes fri for jord. Er svampene meget store halveres de, inden de skæres i tynde skiver.

Løget pillet og hakkes.

Olien varmes op i en gryde. Løgene svitses let heri – jo mere farve løgene får, jo mørkere bliver det færdige resultat.
Herefter tilsættes svampene og steges til væsken er fordampet. Herefter hældes fløden på og saucen bringes i kog. Den skal nu simre til fløden er kogt ind og blevet tyk og cremet. Saucen smages til med citronsaft, salt og peber

IMENS KLARGØRES BØFFERNE:
Mørbraden afpudses for fedt og sener. Den skæres i bøffer på ca. 3 cm. i tykkelsen og disse gives et let tryk, så de bliver flade. Herefter vendes i melet, der er blandet med salt og peber.

Olie og smør varmes på en pande og bøfferne brunes godt af på begge sider, hvor efter de steges i ca. 3 – 5 minutter på hver side – giv dem endelig ikke for meget så bliver de tørre.


TIPS: Du kan også vælge at lade bøfferne simre færdige i saucen, (evt. i ovnen hvis de skal bruges til buffetbordet) i stedet for at stege dem færdige på panden.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: Ja, men tror bøfferne bliver tørre
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Til julebuffet kan denne portion beregnes til 6 – 8 per.

søndag den 20. november 2016

Rejesalat

Vi nærmer os med lynets hast december måned. Det betyder for mange også julefrokost-tid. Jeg hørte faktisk i radioen forleden at denne weekend, har været den helt store julefrokost-weekend, hvor julefrokost-halløjet ligesom blev skudt igang.

Nå, men hvorfor ævler hun sådan om julefrokost hele tiden, spørger du måske. 

Jo ser du, dagens opskrift er en af dem du måske vil kunne finde på et af de mange julefrokostborde rundt om i landet. Og måske du mangler en god, nem og virkelig lækker opskrift - den har du så her. 

Og igen spørger du: Men Dame, hvorfor bruger så du ikke årets JULEKALENDER til en opskrift som denne - det ville jo være oplagt !!!!

Så er det nu at jeg må, kan og meget gerne vil løfte sløret for at årets julekalender kun indeholder en enkelt kategori. Og at de øvrige år har der været op til 7 - 8 forskellige. Spændt ?? 😆

Og så til dagens lækkeri:


Rejesalat.
2 – 3 port.
100 g. Flødeost, naturel
50 g. Cremefraiche 18%
1 lille bdt. Dild
2 g. Citron skal – svarer ca. til ½ citron
125 g. Rejer – fra frost
Citronsaft
Salt
Peber

DAGEN FØR SERVERING:
Rejerne tages op fra frost. Lægges i en sigte og stilles på køl til optøning.

PÅ SERVERINGS DAGEN:
Dilden hakkes fint og citronskallen rives fint. Begge røres sammen med flødeost og cremefraiche, som smages til med salt, peber og en smule citronsaft.

Rejerne duppes tørre i lidt køkkenrulle, inden de vendes i dressingen, som smages til en ekstra gang inden salaten servers.


TIPS: Salaten er bedst samme dag som den er rørt sammen, da ellers dressingen bliver tynd og vandet.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 19. november 2016

Grønkålsalat med selleri & æble

Det er en meget glad madblogger der skriver indlæg til dig idag, for denne salat-råkost ting er noget af det bedste jeg nogensinde har lavet. Og ja, jeg ved godt at jeg i en grønkålsrus før har sagt at jeg har opfundet verdens bedste GRØNKÅLSALAT - den var altså osse god, men denne er altså lige en tand bedre. Med mindre man godt må have tre verdens bedste grønkålsalater - må man det ???? 😝😝




Grønkålsalat med selleri & æble.
Ca. 4 per.
85 g. Grønkål – renset vægt
400 g. Knoldselleri
3 – 4 stk. Æbler – syrlige

DRESSING:
200 g. Cremefraiche 18 %
1 spsk. Citron saft
½ tsk. Akacie honning
Salt
Peber

Grønkålen skylles godt, gerne i flere hold koldt vand. Herefter tørres den – jeg brugte først min salatslynge og bagefter duppede jeg den tørt i et rent viskestykke – den skal være helt tør, da dressingen ellers vil blive vandet.

 

De grove ribbe fjernes på kålen, inden den hakkes fint.

Knoldsellerien skrælles og rives groft.

Æblerne skylles, deles i kvarte og kernehusene fjernes. Æblerne skæres i små tern på ca. ½ x 1 cm.

Cremefraichen vendes forsigtigt sammen med kål, selleri og æble. Den smages til med honning, citron, salt og peber.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 17. november 2016

Lagkage med kiwi, banan & flødecreme

Denne lagkageudgave har altid været min yndlings version, efter jeg er flyttet hjemmefra er det stadig gerne den jeg laver til min fødselsdag. Denne gang blev den dog serveret da vi holdt Mandens & Ejnars FØDSELSDAG.

Lagkage får man som regel kun når man skal fejre noget. Og idag skal vi fejre mig! Måske du synes det er et lidt mærkelig emne jeg tager op, men jeg er simpelthen så stolt af mig selv og som fast læser husker du måske, at jeg før at været omkring emnet vægt, uden den vilde succes.

Men vi skal simpelthen fejre at jeg har tabt mig 9 kg. siden at jeg startede hos Mulerne i sommers. Det er ikke fordi jeg har spist meget anderledes end normalt, men jeg har jo rørt mig meget meget mere. Pludselig kunne jeg ikke forstå at mine nyindkøbte ridebukser var alt for store - jeg troede egentlig bare at de havde givet sig :-P Så op på vægtens med mig og der opdagende jeg jo så at der var røget en del kilo. 

Det har nok været noget af de nemmeste kilo nemmeste gennem hele mit liv at smide - nok fordi det er sket gennem noget jeg elsker at lave. Men det er altså osse lidt mærkelig for hovedet kan ikke rigtig forstå det endnu, men nye ridebukser bliver jeg altså nød til at anskaffe mig inden start næste år :-D

Men fordi det er gået så godt (og nemt) har jeg faktisk også sat mig for, at her i vinterperioden, hvor jeg jo går vinterfyret, vil jeg holde mig igang. Derfor har jeg meldt mig i et fitness center og er startet på at danse Zumba igen. Planen er  at jeg skal afsted mindst tre gange om ugen. Efter jul regner jeg med at fokusere på kosten og måske på den måde smide et par kilo mere.


Lagkage med kiwi, banan & flødecreme.
Ca. 10 per.
3 stk. Lagkage bunde - se HER eller køb dem færdige

CREME:
2 stk. Æg (L)
30 g. Sukker
10 g. Maizena
2 ½ dl. Mælk
1 St. Vanille

2 ½ dl. Piskefløde
3 stk. Kiwi
3 stk. Banan

PYNT:
½ l. Piskefløde
1 stk. Kiwi
Mørk chokolade

Hvis du bager dine egne LAGKAGEBUNDE kan de sagtens bages to dage før serveringen, de skal bare pakkes godt ind, så de ikke bliver tørre. 
Vælger du at bage dem dagen før servering, hvor kagen også skal samles, skal du starte med at lave dejen til dem og imens de er i oven, koges cremen.

DAGEN FØR SERVERING:
Starter du med at koge kagecremen. Vanillestangen halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i lidt af sukkeret for at skille kornene ad.

Æg, sukker, vanillesukker og den tomme vanillestang kommes i en gryde og piskes sammen. Mælk og maizena tilsættes og piskes ud i æggeblandingen. 

Blandingen bringes langsomt i kog under konstant piskning. Når den når kogepunktet skal den koges igennem til den bliver tyk – stadig under piskning – det tager 2 – 3 minutter.

Herefter hældes cremen over i en beholder med stor overflade, dette gør at cremen nedkøles hurtigere. 
Herudover skal cremen dækkes med husholdningsfilm. Den skal lægges helt ned på den varme overflade, dette gør at der ikke dannes kondens eller at den "trækker skind". 

Herefter stilles cremen på køl til den er helt kold, det tager et par timer - husk at fjerne den tomme vanillestang inden brug.

NÅR CREMEN ER KOLD:
Piskes de 2 ½ dl. fløde, til en stiv skum og vendes sammen med cremen.

På et serveringsfad lægges en lagkagebund og halvdelen af flødecremen fordeles her på. Bananerne skrælles og skæres i ensartede skiver på ca. 1 cm i tykkelsen. De fordeles ovenpå flødecremen.

Ovenpå lægges lagkagebund nummer to. Resten af flødecremen kommes på og smøres ud. Kiwierne skrælles og skæres i ensartede skiver på ca. ½ cm. De fordeles ovenpå cremen og den sidste bund lægges på som top. Kagen pakkes ind i husholdningsfilm og stilles på køl til næste dag.

PÅ SERVERINGS DAGEN:
Fløden til pynt piskes til en stiv skum. På låget og siderne af kagen smøres et tyndt lag af flødeskummet jævnt ud – brug en palet, det er nemmest. Dette gøres for at pynte-fløde-kanten bedre ”limes” fast på kagen.

Resten af flødeskummet kommes i en sprøjtepose med en stjernetyl. Så starter du fra bunden og fortsætter mod toppen med at tylle flødeskum på.

Når du når toppen skal du sørge for at komme en smule ind over låget, ca. ½ - 1 cm., dette gøres for at fløde-pynte-kanten ”hænger” bedre ved kagen, så kører du ned mod bunden igen. Og sådan fortsætter du hele vejen rundt.

Kagen pyntes med revet mørk chokolade og halve skiver af kiwi.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 15. november 2016

Labskovs

Jeg har haft gang i Crockpotten igen. Denne gang var det en lækker labskovs, der fik lov at hygge sig deri i mange timer. 

Da jeg først havde sat den igang, kom jeg i tanke om at det måske godt kunne blive et problem at få kartoflerne til at koge ud. For netop det en Crockpot kan, er at gøre så grønsager og kartofler ikke koger ud og bliver smattede, selvom de de tilberedes i mange timer. 

Imens kødet simrede gik jeg i tænkeboks - jeg funderede over hvordan jeg kunne løse udfordringen. Det blev til at jeg skar mine kartofler i bittesmå stykker og gav dem et par omgange med et piskeris løbende og resultatet blev lige om jeg havde forestillet mig det. En lækker blød kartoffelmos med stykker af hele kartofler i. Mums siger jeg bare 😊 (yaerh bloggen kan nu lave Emojies)

Har du ikke en Crockpot, kan du sagtens lave retten, som en almindelig simreret i en gryde på komfuret. I så fald skal du sikker tilsætte lidt mere væske end der står i ingredienslisten, da der ved tilberedning i Crockpot ikke fordamper væske. Men hold øje undervejs og tilsætte løbende.
Jeg vil tro at kogetiden i en gryde vil være ca. 1 ½ times tid for kødet og ca. 1 times tid efter kartofler er tilsat. 
Kartoflerne behøves ikke at blive skåret i så små tern, som ved tilberedning i Crockpotten. Evt. kan du skæres halvdelen i små tern og de resterende i grovere, så det giver lidt struktur i den færdige ret.

Labskovs.
Ca. 4 per.
600 g. Oksekød – F.eks. klump, bov, tykkam
2 spsk. Olie – til stegning
450 g. Løg
20 g. Smør – til stegning
5 dl. Vand
2 tern Hønsebouillon
10 stk. Peberkorn
3 stk. Laurbær blade
1500 g. Kartofler – Gerne en melet sort, f.eks. bagekartofler
1 – 1 ½ spsk. Grov sennep
Salt
75 g. Koldt smør

TILBEHØR:

Kødet trimmes for sener og store områder med fedt. Herefter skæres det i mundrette tern på ca. 1 ½ x 1 ½ cm.

Løgene pilles og hakkes groft.

Smørret smeltes på en pande og løgene sauteres heri til de er klare og når de er færdige kommes de i Crockpotten.

Olien kommes på panden og kødet brunes godt af heri – gerne af et par gange, så det bruner og ikke koger.

Kødet kommes op til løgene, sammen med peberkorn, laurbærblade, bouillon og vand.

Crockpotten sættes på HIGH i 3 ½ time.

Imens skrælles kartoflerne og dækkes med vand – vent med at skære dem i tern til de skal bruges. Dette gøres for at undgå at ”skylle” stivelsen ud, det skal bruges til at jævne retten med.

Når tiden er gået, skæres kartoflerne i små tern på ca. ½ x ½ cm. og tilsættes i Crockpotten.

Den stilles på HIGH i 3 timer.

Herefter tjekker du kartoflerne om de er møre, er de ikke, gives de mere tid.

Er kartoflerne ikke kogt ud kan du enten mase nogle af dem ud med en ske eller piske retten igennem – det er meningen at konsistensen skal være som en tynd kartoffelmos, gerne med lidt kartoffelklumper i, så retten får lidt struktur.

Retten smages til med sennep, salt og måske lidt friskkværnet peber. Det kolde smør skæres i mindre tern og monteres i stuvningen.

Retten serveres med SYLTEDE RØDBEDER, SENNEP & rugbrød.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: SYLTEDE RØDBEDER, SENNEP & rugbrød
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 13. november 2016

Grønkålsalat med æble & nødder

I torsdags havde jeg sidste arbejdsdag hos Mulerne i denne sæson. Det har været lidt vemodigt i de sidste par uger, men samtidig så bliver det også hyggeligt at skulle gå hjemme lidt. Og så ved jeg jo at jeg skal starte igen til foråret, så har heldigvis det at se frem til.



Solnedgang på Trebjerg på ryggen af Fluga

Fredag aften var vi nogle stykker fra de faste ridehold, der mødte til vinterafslutning. Det var en rigtig hyggelig aften, dejligt at lære alle at kende lidt bedre. Vi medbragte alle noget mad og endte ud med en skøn stor buffet. Der var blandt andet 2 slags tærter, mørbradbøffer, frikadeller, gravad laks, kartoffelsalat og forskellige oste. Mit bidrag var denne skønne grønkålsalat, som du får opskriften på idag.

Derudover var der gaver til alle fra Chefen og hans søde Hustru. Skøn chokolade fra Konnerup og en lækker gavepose til mig med chokolade, vin og ingefærdrik - Tusind tak for den <3


Grønkålsalat med æble & nødder.
Ca. 3 - 4 per.
150 g. Grønkål – renset vægt
100 g. Rødløg
250 g. Æble
½ stk. Granatæble
75 g. Mandler
Salt
Peber

DRESSING:
3 spsk. Olie – jeg bruger raps
3 tsk. Dijon sennep
3 spsk. Citron saft
4 tsk. Akacie honning

Mandlerne ristes gyldne på en varm pande uden fedtstof, herefter afkøles de og hakkes groft.

Grønkålen skylles grundigt, gerne i flere hold koldt vand, herefter fjernes de grove stilke og kålen tørres – jeg brugte min salatslynge. Bagefter hakkes kålen fint.

Løget pilles og hakkes fint.

Æblerne skæres i kvarte og kernehuset fjernes. Æblerne skæres i stykker på ca. ½ x 1 cm.

Kernerne tages ud af granatæblet.

Alle ingredienserne til dressingen piskes sammen og smages til.

Og så skal salaten samles. Alle grønsager, mandler og dressing kommes i en skål, der drysses med salt og peber og salaten vendes rundt.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -