tirsdag den 31. januar 2017

Grønkålsalat med ristede kikærter

*sponsoret indlæg*

Vi kender alle til det at have en travl dag og aftensmaden gerne må være lidt nemmere end normalt. 

Det hjælper EARTH CONTROL dig nu med - ihvertfald hvad angår sprød og lækker topping til salaten. Jeg har været så heldig at få tilsendt prøver fra deres nye salat-topping-sortiment (puuhhh sikke et langt ord 😝)

Og idag har jeg taget hul på posen med ristede kikærter - de er sprøde, lækre og salte. Udover som topping på salat, gør de sig også rigtig godt som snack (måske til ungernes ulvetime) eller som det sprøde element ovenpå f.eks. BOLLER i KARRY.

Jeg har tidligere lavet BLOMKÅLSSUPPE, hvor jeg afprøvede det selv at lavede ristede kikærter. Det er ikke så svært, men kræver enten planlægning, tid eller en dåse kikærter på lager. 
Opfylder du ingen af de krav, så har du nu alligevel ingen undskyldninger for ikke at spise de små sprøde proteinfyldte ærter. Så hiver du nemlig bare en pose med hjem fra supermarkedet. Det kunne muligvis selv jeg finde på, hvis lysten til sunde saltede snack skulle komme over mig 💗



Grønkålsalat med ristede kikærter.
2 – 3 per.
100 g. Grønkål – renset vægt
175 g. Knoldselleri
1 stk. Rød peberfrugt

DRESSING:
2 spsk. Olie – til Sensekost 18 gram
1 spsk. Akacie honning
1 spsk. Citronsaft
1 spsk. Dijonsennep
Salt
Peber

TOPPING:
1 ps. Ristede & saltede kikærter

Grønkålen skylles godt, gerne i flere hold koldt vand, så alle urenheder fjernes. Herefter tørres kålen godt – jeg bruger min salatslynge. Kålen hakkes.

Sellerien skrælles, skylles og rives groft.

Peberfrugten halveres, frøstol og blomsten fjernes og den snittes ultra tyndt – jeg brugte mit mandolinjern.

Alle ingredienserne til dressingen røres sammen og smages til, inden den hældes over grønsager og vendes rundt. Salaten anrettes og lige inde servering drysses der med kikærter.


SENSE pr. portion:
HF1+2: Grønkål, selleri, peberfrugt
HF3: Kikærter
HF4: -
FEDT: Olie
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: Honning, citron, sennep


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

*Indlægget er sponsoreret men meningerne er mine egne*

mandag den 30. januar 2017

Sensekost - dagbog 11




MORGEN:
Knækbrød med hamburgerryg & ost. Gnavegrønt og tykmælk med NØDDECRUNCH.

HF 1 – 2: Bønner, gulerod
HF 3: Hamburgerryg
HF 4: Knækbrød
FEDT: 2x nøddecrunch, ost
DRESSING: -
MÆLK: 1½ dl. tykmælk 
SMAG: -





FROKOST:
Wrap-toast med ost & hamburgerryg hertil medister og BØNNESALAT MED SESAM & HVIDLØG.

HF 1 – 2: Bønner, løg
HF 3: Hamburgerryg, medister
HF 4: Fuldkorn wrap
FEDT: 1½x ost, 1½x i dressingen
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: -




AFTEN:
Klar suppe med kødboller & urter. Hertil BUDDING med NØDDECRUNCH.

HF 1 – 2: Suppeurter
HF 3: Kødboller
HF 4: Brød, Maizena i budding
FEDT: 1 ¼x i budding, 1½x nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK: 1 ¼ dl. mælk  
SMAG: Vanille, sukker



Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

fredag den 27. januar 2017

Vanille budding

Under min læretid lærte jeg mange nye retter at kende. En af dem var budding - en ret vi aldrig har fået i mit barndomshjem.

Jeg husker tydeligt at når vi havde udportioneret ca. 500 portioner og gryden var tom, var det lidt hyggeligt og ret lækkert at prøvesmage den stadig lune budding 💗 Men var der en dessert tilovers efter at patienterne havde fået, smagte det nu osse ret godt med kirsebærsauce på toppen.

Vanille budding.
6 pers. á 150 g.
1 st. Vanille
7 ½ dl. Sødmælk
1 dl. Piskefløde
3 stk. Æggeblommer
6 spsk. Majsstivelse
3 spsk. Sukker

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. De kommes i en gryde sammen med den tomme vanillestang og mælken. Dette varmes op under svag varme til det koger.

I en stor skål piskes fløde, æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen. Når mælken koger, hældes den over i flødeblandingen, mens der piskes.

Blandingen hældes herefter tilbage i gryde. Her varmes den op til den tykner og bliver jævn, under konstant piskning.

Vanillestangen fjernes og buddingen kan nu enten portionsanrettes eller fordeles i en stor skål. Buddingen stilles på køl 3 – 4 timer for at afkøle.

Buddingen kan serveres med flødeskum & hakket mørk chokolade, KIRSEBÆRSAUCE, anden frugtsauce eller lige hvad du har lyst til.


TIPS: Har du fået mange ”fnuller” fra vanillestangen i din blanding, kan du hælde den gennem en sigte, når du alligevel skal hælde den tilbage i gryden efter du har blandet flødemassen og den kogende mælk.


SENSE pr. portion:
HF1+2: -
HF3: -
HF4: 1 spsk. Majsstivelse
FEDT: ¾x fløde, ½x æggeblomme = 1 ¼ spsk. fedt
DRESSING: -
MÆLK: 1 ¼ dl.
SMAG: Vanille, sukker


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.familiejournal.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: NØDDECRUNCH, KIRSEBÆRSAUCE eller anden frugtsauce
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Sensekost - dagbog 10

Jeg har været syg i næsten 14. dage, og derfor har der været meget stille herinde. I den tid jeg har været syg har jeg ikke haft lyst til ret meget mad, så der har jeg fokuseret på at blive rask og derfor ikke fulgt Sense-principperne slavisk. 

Men jeg har stadig nogle kostdagbøger liggende fra før jeg blev syg, så dem starter vi op med igen. Her er det fra dag 10:




MORGEN:
Knækbrød med røget filet, gulerodstave og ymer med NØDDECRUNCH.

HF 1 – 2: Gulerod
HF 3: Røget filet
HF 4: Knækbrød
FEDT: Nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK: 2 dl. Ymer
SMAG: -




FROKOST:
Dyrlægens natmad med BØNNESALAT MED SESAM & HVIDLØG. Samt et stykke chokolade (ej på billede)

HF 1 – 2: Bønner, løg
HF 3: Leverpostej, saltkød
HF 4: Rugbrød
FEDT: ½x olie + ½x sesam + ½x solsikkekerner i salat, chokolade 
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: Ristede løg



AFTEN:
Medister med rugbrød, samt ROSENKÅL-ÆBLE SALAT.

HF 1 – 2: Rosenkål
HF 3: Medister
HF 4: ½x æble, ½x rugbrød
FEDT: Olie til stegning, ½x smør, 1½x peanuts
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: -




Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

onsdag den 25. januar 2017

Bønnesalat med sesam & hvidløg

Jeg elsker grønne bønner og har altid en pose eller to liggende på frost. 

En af favoritterne herhjemme med de grønne lækkerier er BØNNEFRITTER, men helt almindelige plain dampede bønner er nu heller ikke af vejen og har du en rest til overs kan du nemt trylle dem om til den lækreste salat. 

Men du skal huske at du aldrig må spise dem rå, da de ligesom andre bønne sorter, f.eks. hvide bønner, indeholder lektiner der i rå tilstand kan give mavepine.


Bønnesalat med sesam & hvidløg.
2 per.
400 g. Grønne bønner
50 g. Rødløg
1 spsk. Solsikkekerner – til Sensekost 14 gram
1 spsk. Sesamfrø – til Sensekost 13 gram

DRESSING:
1 spsk. Rapsolie – til Sensekost 9 gram
1 fed Hvidløg
Citronsaft
Sukrin
Salt
Peber

Bønnerne dampes i ca. 4 – 5 minutter i godt saltet vand. De skal stadig have bid, så hold øje undervejs. Herefter afkøles de helt og duppes tørre.

Rødløget pilles og hakkes fint. Hvidløget pilles og hakkes fint.

Solsikke- og sesamfrø ristes gyldne på en varm pande uden fedtstof og afkøles herefter.

Til dressingen piskes hvidløg og olie sammen. Der tilsættes citronsaft – den må gerne være syrlig. Og smages til med Sukrin, salt og peber.

De kolde bønner vendes sammen med solsikke- og sesamfrø, rødløg og dressingen. Den smages til med ekstra sal tog peber inden servering.


SENSE pr. portion:
HF1+2: Bønner, rødløg
HF3: -
HF4: -
FEDT: ½x Solsikkekerner, ½x sesam, ½x olie = 1½ spsk.
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: Hvidløg, Sukrin, citron, salt og peber


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: 

onsdag den 18. januar 2017

Sensekost - dagbog 9




MORGEN:
Knækbrød med hamburgerryg, tomat & broccoli. Samt ymer med NØDDECRUNCH.

HF 1 – 2: Tomat, broccoli
HF 3: Hamburgerryg
HF 4: Knækbrød
FEDT: 3x nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK: 1½ dl. Ymer
SMAG: -



FROKOST:
Wrap med kylling, grønt & pestodressing. Samt et stykke chokolade.

HF 1 – 2: Broccoli, tomat, gulerod
HF 3: Kylling
HF 4: Tortilla
FEDT: GULERODSPESTO, chokolade
DRESSING: -
MÆLK: 1 dl. Græsk yoghurt
SMAG: -




AFTEN:
Medister med rugbrød, samt ROSENKÅL-ÆBLE SALAT.

HF 1 – 2: Rosenkål
HF 3: Medister
HF 4: ½x æble, ½x rugbrød
FEDT: Olie til stegning, 1½x peanuts, ½x smør
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: -




Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

Sensekost - dagbog 8




MORGEN:
Knækbrød med hamburgerryg, samt bønner & hytteost. Ymer med NØDDECRUNCH (ej på billedet)

HF 1 – 2: Bønner
HF 3: Hamburgerryg, hytteost
HF 4: Knækbrød
FEDT: 3x Nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK: 1½ dl. ymer
SMAG: -



FROKOST:                        INTET FOTO!
Rugbrød med frikadeller & coleslaw med kål & æble.

HF 1 – 2: hvidkål, grønkål
HF 3: Frikadeller
HF 4: ½x rugbrød, ½x æble
FEDT: Smør, chokolade
DRESSING: -
MÆLK: 1 dl. Græsk yoghurt
SMAG: sennep, citron, salt, peber og sukrin



AFTEN:
Wrap med skinke, grønt og pestodressing

HF 1 – 2: Hvidkål, grønkål, broccoli
HF 3: Skinke
HF 4: Tortilla
FEDT: GULERODSPESTO, avokado
DRESSING: -
MÆLK: ½ dl. Græsk yoghurt 
SMAG: -




Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

Sensekost - dagbog 7





MORGEN:
PROTEINKLATKAGER med NØDDECRUNCH, samt gnavegrønt.

HF 1 – 2: Gulerod, agurk (spiste ikke)
HF 3: Hytteost, æg
HF 4: Grødris
FEDT: Kokosolie til stegning, 2x nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK:  Ca. 1½ dl. i RISENGRØDEN
SMAG: -




FROKOST:
Knækbrød med ost, FYLDT PEBERFRUGT, samt coleslaw med kål & æble.

HF 1 – 2: Hvidkål, grønkål
HF 3: Svinekød, æg
HF 4: Knækbrød, æble
FEDT: Revet ost, ost i skiver
DRESSING: -
MÆLK: 1 dl. Græsk yoghurt 2%
SMAG: Citron, Sukrin, sennep, salt og peber



AFTEN:
Wrap med kylling, grønt og pestodressing

HF 1 – 2: Hvidkål, grønkål, gulerod, agurk, tomat
HF 3: Kylling
HF 4: Tortilla
FEDT: 1x GULERODSPESTO, 1x ost
DRESSING: -
MÆLK: ¾ dl. Græsk yoghurt 2%
SMAG: -




 Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

lørdag den 14. januar 2017

Sensekost - dagbog 6





MORGEN:
PROTEINKLATKAGER med NØDDECRUNCH og gnavegrønt til.

HF 1 – 2: Gulerod
HF 3: Hytteost, æg
HF 4: Grødris
FEDT: Kokosolie til stegning, 2x nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK: Ca. 1½ dl. i RISENGRØDEN
SMAG: -




FROKOST:
Dyrlægens natmad, ½ FYLDT PEBERFRUGT samt kålsalat med avokado.

HF 1 – 2: Hvidkål, grønkål, rødløg
HF 3: Leverpostej, saltkød, hakket svinekød
HF 4: Rugbrød
FEDT: ½x ost, 2xavokado, ½x peanuts
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: SKY, citron




AFTEN:
FORLOREN HARE, kartofler med skysauce, samt bagte rødbeder.

HF 1 – 2: Rødbeder
HF 3: Svinekød, bacon
HF 4: Kartofler, mel i sauce
FEDT: Olie ved rødbeder
DRESSING: -
MÆLK:
SMAG: Sky til saucen, balsamico, honning, timian




Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

fredag den 13. januar 2017

Sensekost-dagbog 5





MORGEN:

HF 1 – 2: Rabarber
HF 3: Hytteost, æg
HF 4: Grødris
FEDT: Kokosolie til stegning, 2x nøddecrunch
DRESSING: -
MÆLK: Ca. 1½ dl. i RISENGRØDEN
SMAG: -



FROKOST:
Frokosten får du ingen billede af, men det blev (kun) til en wienerpølse og ca. 200 gram gulerødder. Jeg havde "syndet" og spist kanelgifler - en af mine svagheder 💗 PYT - tilbage på sporet.


AFTEN:
FORLOREN HARE, kartofler med skysauce, samt bagte rødbeder og dampet broccoli

HF 1 – 2: Rødbeder, broccoli
HF 3: Svinekød, bacon
HF 4: Kartofler, mel til saucejævning
FEDT: Olie ved rødbeder, 2x chokolade
DRESSING: -
MÆLK:
SMAG: Sky til saucen, balsamico, honning, timian



Du kan se mit ind HER, hvor jeg kort fortæller om hvad sensekost er.

torsdag den 12. januar 2017

Nøddecrunch

eller chokolademysli om du vil er min yndlings-morgenmads-spise i øjeblikket. Og faktisk osse Mandens. I sidste uge lavede jeg denne portion og idag måtte jeg lave endnu en 😝 Det smager bare godt.

I Sensekost-sammenhæng skal du have mellem 1 og 3 spiseskefulde fedt til hvert måltid. En spiseskemed top af denne tæller for 1. Måske du tænker at det lyder af meget fedt, ja måske, men fedtet er med til at gøre at du ikke går sukkerkold efter et par timer og har lyst til at plyndre slikskålen. Plus at din krop har brug for fedt, osse selvom du skal tabe dig.

Jeg har fundet indpirationen HER.


Nøddecrunch.
1 stort glas
1 dl. Solsikkekerner
1 dl. Græskarkerner
1 dl. Hørfrø
½ dl. Chiafrø
1 dl. Pekannødder
1 dl. Hasselnødder
1 dl. Speltflager
2 spsk. Sukrin – eller anden sødning

75 g. Mørk chokolade

Nødderne hakkes groft og blandes sammen med de øvrige kerner og sukrinen. Dette fordeles på en papirbeklædt bageplade.

Ristes ved 175o i ca. 15 minutter.

Herefter afkøles det helt, inden at chokoladen hakkes og blandes i. Opbevares i lufttætte glas.


TIPS: Du kan bruge de nødder og kerner du lige har på lager. Det samme med grynene – det er var lige hvad jeg havde i mine skabe.


SENSE pr. portion:
HF1+2: -
HF3: -
HF4: Det er så lidt gryn i, at de i det enkelte måltid ikke tæller
FEDT: 1 spsk. med top = 1 spsk. fedt
DRESSING: -
MÆLK: -
SMAG: Sukrin


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Gruppen på ¨Facebook”: Sense – slank med fornuft
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

onsdag den 11. januar 2017

Proteinklatkager

Idag får du en undskyldning for snart at lave risengrød til din familie igen - hvis altså du behøves sådan en 😇 

Lav endelig rigeligt for grøden kan sagens fryses ned. Så har du nem tilgang til en omgang grød når du pludselig får en blændende lyst til disse klatkager igen og den kommer det lover jeg dig. De smager FANTASTISK og mætter helt ubeskriveligt osse. Jeg spiste dem med rabarberkompot og NØDDECRUNCH til.

Kort før jul så jeg at denne opskrift var blevet slået på "Sense - slank med fornuft"s Facebook SIDE. Jeg var ikke i tvivl - de MÅTTE simpelthen prøves i januar måned, når kostomlægningen skulle igang. Så "tilfældigvis" blev der lavet for meget RISENGRØD til årets RISALAMANDE og det overskydende blev frosset ned i 600 grams poser - så er der til nem morgenmad nogle gange.

Proteinklatkager.
Ca. 16 stk. = 4 per.
600 g. RISENGRØD
4 spsk. Sukrin – eller andet sødemiddel
1 tsk. Kardemomme
1 st. Vanille
4 spsk. Kartoffelmel
4 stk. Æg (M/L)
300 g. Hytteost 4.5 %
Olie til stegning - jeg brugte kokosolie

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i Sukrinen for at skille dem ad.

Risengrøden røres sammen med ”vanillesukrin”, kardemomme, kartoffelmel, æg og hytteost til det får en ensartede konsistens.

En pande varmes op, lidt olie kommes på og der kommes ca. ¾ dl. dej på til hver klat. De steges 3 – 4 minutter på hver side - de skal vendes forsigtigt så de ikke går i stykker.


SENSE pr. portion:
HF1+2: -
HF3: Æg, hytteost
HF4: Grødris, kartoffelmel
FEDT: olie til stegning
DRESSING: -
MÆLK: I grøden
SMAG: Kardemomme, vanille, sukrin


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.facebook.com/senseslankmedfornuft
FRYSEEGNET: ??
SERVERES MED: NØDDECRUNCH, RABARBERKOMPOT
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -