tirsdag den 14. maj 2019

Hvedeknopper

Det er en gammel tradition at vi spiser hveder. I gamle dage måtte man ikke arbejde, inden Store Bededags gudstjenesten var afholdt og derfor kunne bageren ikke levere friskbagt hvedebrød den dag. 

I stedet blev hvedeknopperne bagt dagen før og så kunne folk riste dem selve bededag. Men idag har skikken ændret sig, så vi spiser dem lune aftnen før.

Da jeg er begyndt at bage en del, har jeg investeret i bageenzymer. De hjælper med at gøre dit bagværk mere luftigt, saftigt og en længere holdbarhed. Men de kan sagstens undværes og opskriften fungere også fint uden dem i.Hvedeknopper.
Ca. 20 stk.
3 ½ dl. Mælk
2 stk. Æg (M/L)
75 g. Smør
2 tsk. Kardemomme – stødt
2 tsk. Sukker
1 ½ tsk. Salt
1 pk. Gær
Ca. 875 g. Hvedemel
10 g. Bageenzymer – kan undlades
Æg – til pensling

Mælken lunes i en gryde, smøret komme i og smeltes sammen med. 

Herefter kommes det i røreskålen, sammen med æggene. Sukker, kardemomme og salt tilsættes og det røres sammen. 

Væsken tjekkes, at det ikke er mere end fingervarmt, inden at halvdelen af melet og alle enzymerne kommes i. Det røres ud og gæren tilsættes.

Det sidste mel tilsættes af et par gange, hold gerne en smule af det sidste igen, det er ikke sikkert at dejen kan optage det hele. Dejen må gerne klistre en smule. Den æltes i ca. 10 minutter.

Røreskålen dækkes med en plastpose og stilles til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

Dejen slås ned og vejes af i portioner á 75 gram. De virkes op i stramme boller, som stilles i en bradepande, med papir i bundet og smurte kanter. Min bradepande var 39 x 37 cm., og bollerne kunne ikke helt udfylde den. Men jeg samlede dem, så det kun var i den ene ende at de ikke nåede kanten efter hævning.

Bruger du bageezymer stilles de med 1½ - 2 cm. afstand og bruger du ikke enzymer skal der kun være 1 cm. mellem bollerne.

De dækkes til med et rent viskestykke og pakkes ind i en stor klar affaldssæk, inden at de stilles til hævning ca. 1 time.

De pensles med sammenpisket æg.

Bages ved 200o i ca. 18 – 20 minutter.

Og de kan sagtens bages dagen før, da traditionen foreskriver at de skal ristes på begge sider og serveres med smør.


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: SMØR
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Ingen kommentarer:

Send en kommentar