mandag den 9. september 2019

Rabarberris

For et par uger siden, fik Watson rå ben af vores søde nabo. Han elsker dem, men denne gange endte det ud i den værste racermave jeg længe har set, så slemt at jeg måtte op med ham et par gange hver nat.
Og da ZOOLAC som ellers plejer at afhjælpe al dårlig mave hos dyrerne heller ikke fungerede, måtte jeg igang med at lave skånekost -  kogte kolde ris, blandet med torskerogn og yoghurt. 

Han spise det med velbehag, men hvad jeg så ikke lige have tænkt på, var at sådan en engelsk bulldog har nogle ufattelige store kinder, der kan indholde uanede mængder af ris 😂😂  Så vi havde glæder af ris på gulv OG mange andre steder dage efter 😂😂 

Heldigvis blev maven hurtig fin igen, så efter to dage på skånekost, stod jeg tilbage med en pæn stor rest ris (uden torskerogn og yoghurt). De skulle på ingen måder bruges til hundenes mad eftersom jeg lige var blevet færdig med rengøring af gulve, sofa, seng og hvor ellers vi fandt rester af ris 😂😂 
Så jeg måtte i tænke-mode og kom til i tanke om en dessert vi lavede i min læretid, den opfordrer til at få brugt en rest ris. 

Jeg hoppede først i haven, hvor de årets sidste rabarber blev trukket, derefter gik turen i køkkenet, hvor jeg fik bixet denne skønne lidt risalamande-ish dessert sammen  💗

Kompotten kan sagtens laves et par dag i forvejen. Og du kan bruge den lige den frugt du har og kan lide.

Rabarberris.
6 per
CREME:
500 g. Ris – kogte & afkølede
4 dl. Piskefløde
1 st. Vanille
50 g. Flormelis
60 g. Mandler – uden hinder
2 g. Citronskal – svarer fra ca. 1 stk.
3 spsk. Citronsaft

KOMPOT:
400 g. Rabarber
¼ dl. Vand
1 st. Vanille
125 g. Sukker

PYNT:
40 g. Mandler – uden hinder

Start med kompotten:
Rabarberne skærs i stykker på ca. 2 cm. De kommes i gryden sammen med vandet.

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud, de gnides ud i en smule af sukkeret for at skille dem ad. Vanillesukker og de tomme vanillestængler kommes i gryden til rabarberne.

Det bringes i kog og skal småsimre til rabarberne er møre og vandet er fordampet. Herefter tilsættes sukkeret – gerne af et par gange. Rabarber har meget forskellig syrlighed.

Den tomme vanillestang fiskes op og kompotten afkøles.

Og så til mandlerne:
Kogende vand hældes over mandlerne, både dem til cremen og dem til pynt. Lad dem stå i 5 minutter, hvorefter vandet hældes fra og nyt kogende kommes på. Nu løsner skallen sig og du kan nemt smutte hinderne af mandlerne.

Så er det cremens tur:
Mandlerne hakkes og dem til pynt tages fra.

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i en smule af flormelissen for at skille dem ad.
Citronskallen rives fint og fløden piskes til en fast skum.
Risene røres sammen med vanillesukker, flormelis, citronskal, -saft og mandler. Det vendes sammen med fløden og smages til.

Samling af desserten:
Kompotten fordeles i bunden af serveringsglasset. Cremen kommes i en sprøjtepose uden tyl. Der klippes et stort hul og cremen fordeles ovenpå kompotten.

Mandlerne til pynt, drysses ovenpå.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Hvis du ikke har færdigkogte ris, så skal du koge 200 g. rå ris i 2 ½ dl. vand tilsat en smule salt til denne portion.
Er risene kogt uden salt, tilsættes et nip salt i cremen.

2 kommentarer:

  1. Almindelige ris eller grødris

    SvarSlet
    Svar
    1. Almindelige ellers have jeg skrevet grødris ;-)

      Slet