søndag den 24. november 2013

Karbonader med grønærter.

Det er en ret, der i min verden hører sammen. Man kan simpelthen ikke spise andet end grønærter til karbonader :O) 
Det har i mange år været min livret. Jeg har endda fået Manden til at kunne lide karbonader, for da jeg mødte ham, var det en absolut haderet fra hans side. Men jeg har lært små tricks i mit barndomshjem til ikke at få dem tørre, som de meget nemt bliver.

Dampende varme grønærter med karbonader & kogte kartofler.

Karbonader med grønærter.
4 per.
500 g. Svinekød, hakket, ikke for magert
1 stk. æg,
½ dl. Mælk
50 g. Rasp
Salt
Peber
50 g. Smør, til stegning
STUVNINGEN:
400 g. Gulerødder, i små tern

400 g. Ærter

40 g. Smør
60 g. Hvedemel
3 - 4 dl. Mælk
1 dl. Piskefløde
1 bdt Persille, hakket
Salt
Peber

Kødet deles i 4 og hver enkelt portion æltes let. De formes til runde bøffer og må gerne "slås" hårdt fra hånd til hånd, et par gange, så hænger kødet bedre sammen. Herefter trykkes de flade, så de har en ensartede tykkelse hele vejen rundt.
Ægget slås ud i en dyb tallerknen og piskes sammen med mælken. Raspen, salt og peber kommes også i en dyb tallerken og blandes.
Smørret smeltes på en pande og når det har bruset af, vendes karbonaderne enkeltvis først i æggemassen og derefter i raspen og så på panden.
Når de er brunet godt af på den ene side vendes de, og så er det nu mit trick kommer ind i billedet: Med en spiseske dryppes karbonaderne med smørret fra panden, gerne så tit som muligt, der skal måske tilsættes mere smør under stegningen.
De steges ca. 5 - 7 minutter på begge sider.

Til stuvningen smeltes smørret i en gryde og melet piskes ud heri. Mælk og flød tilsættes under stadig piskning, ad flere omgange, indtil at saucen har den ønskede konsistens. Når det er til en stuvning, må den gerne være lidt tyk inden, at grønsagerne tilsættes, da de altid har lidt vand ved sig.

Saucen skal koge igennem i ca. 5 minutter, for at fjerne melsmagen. Herefter smages den til med salt og peber og de dampede gulerødder, ærter og persille tilsættes.


TIPS & TRICKS:
Karbonader der ikke bliver tørre:
Før det første skal det hakkede kød ikke være alt for magert, men når de steges er det vigtigt, at paneringen ikke brydes - den holder på saften. En anden  vigtig ting, er som jeg skrev længere oppe, at når de er stegt på den ene side, dryppes de med smeltet smør, så ofte som muligt til de er færdig stegt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar