tirsdag den 5. november 2013

Udnyt dine rester - kogte kartofler.

Kender I ikke det, at der altid er 3 - 4 kartofler til overs efter aftensmaden??? Og man kan jo ikke spise biksemad hver anden dag :O) Og en tur i fryseren synes jeg heller ikke de bliver sjove af.

Men brød med kartoffel i, smager fantastisk, så dertil, er de en fantastisk løsning. De holder brødet svampet og frisk i længere tid.

Kartoffelrugbrød.
2 stk.
50 g. Gær
3 dl. Vand (i blødsætning)
3 dl. Vand (til dejen)
1 liter Yoghurt naturel, sødmælk
250 - 300 g. Kartofler, kogte, kolde, mosede
100 g. Sesamfrø
100 g. Hørfrø
700 g. Hvedekerner, knækkede
200 g. Fuldkornshvedemel
750 g. Rugmel
150 g. Hvedemel
25 g. Salt
Kulør

Hvedekerner sættes i blød i 3 dl. vand, i minimum 2 timer, men gerne natten over.
Gæren opløses i resten af vandet. Temperaturen på vandet afhænger af, hvor længe du vil have at dejen skal hæve. Jo, varmere vand, jo hurtigere hæver dejen. Dog ikke varmere end 37o, så dør gærcellerne.

Når gæren er opløst tilsættes kernerne, de mosede kartofler, salt og yoghurt og røres grundigt sammen. Herefter tilsættes melet og dejen æltes grundigt sammen. Der kan evt. tilsættes lidt kulør , for at få den mørke rugbrødsfarve. Dejen stilles til efterhævning i ca. 1 time.
Dejen slås ned og fordeles i 2 smurte brødforme, overfladerne glattes med lidt vand og drysses med lidt kerner, gryn eller birkes. Stilles til efterhævning i ca. 30 minutter.

Bages ved 200o C i ca. 75 minutter. Eller en kernetemperatur på 95o C.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar