tirsdag den 15. oktober 2013

Jeg er her stadig - kringle

Et lille pip fra mig, hvis nogle af Jer skulle undres over ikke at have høre fra mig længe.

Idag er det 14 dagen, siden at jeg blev akut opereret for et 2 cm. stor hul i min mavesæk. Og en uge siden jeg kom hjem efter indlæggelse. Det har været en grim, livstruende og traumatisk oplevelse og med min bagage af depressioner og ikke mindst angst har og er det stadig det været svært. Fysisk går det stille og roligt fremad, psykisk ved jeg ikke rigtigt, har stadig dagligt tude turer.
Jeg er igang med at skrive mit forløb ned, måske bliver det til et indlæg, måske bare til bearbejdning i eget regi.

Jeg kan nu forstå kvinder der siger de har amme-hjerne, for jeg har haft morfin-hjerne efter jeg kom hjem. Husker intet, total forvirret og så "mangler" jeg den uge i mit liv, hvor jeg var indlagt og ikke så andet end hospital. Dette bliver bestemt ikke det efterår jeg havde planlagt.


Mandag hvor Manden måtte køre mig på skadestuen, havde vi klargjort aftensmaden og han havde lavet en dej til en lækker gammledaws kringle. Ja, den måtte jo så smides i køleskabet, da vi kørte afsted. Da han så kom hjem 6 timer senerer, uden mig, vi vidste stadig ikke hva jeg fejlede, så han smed den i fryseren og vi måtte senere se om den ville overleve :O))

Og det ville den, en af dagene efter min udskrivelse lavede han den skønneste kringle. Jeg har ikke den store lyst til mad, så spiser "lige" hvad jeg lyster og overkommer. Har det lidt svært med det, da jeg jo normalt glæder mig ti mit næste måltid, men mon ikke at det kommer igen :O)Gammeldaws kringle.

3/4 pk. Gær
200 g. Smør
300 g. Hvedemel
2 spsk. Sukker
1 dl. Mælk
1 stk. Æg
Æg til pensling
Perlesukker til pynt

FYLD:
75 g. Chokolade, mørk, groft hakket
175 g. Marcipan
100 g. Nougat
1 dl. Sukker
Smør

Til dejen lunes mælken til den er fingervarm, Gæren opløses heri og de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen æltes til den er glat og smidig. Stilles til hævning i ca. 30 minutter.
Herefter slås den ned og rulles ud til en aflang firkant på et meldrysset bord. Fyldet fordeles oven på. Start med smøre et lag smør ud på dejen i en smal stribe på midten. Sukker drysses over og marcipan og nougat skæres i tynde skiver og lægges ovenpå. Afslut med at drysse chokoladen henover. Som alternativ kan man også røre fyldet sammen først og derefter fordele det på dejen.
Kanterne lægges ind over fyldet og lukkes sammen, så det ikke kan flyde ud under bagning. Herefter formes den til en kringle, alternativt til en cirkel, hvis den ikke er stor nok til en kringle.. Den stilles til efterhævning i ca. 15 - 20 minutter, pensles med sammenpisket æg og evt. drysses perlesukker.

Bages i 20 - 25 minutter.

Og så en lille afsluttende bemærkning, dette indlæg har taget mig det meste af dagen at skrive, med diverse pauser osv. vider. Men jeg lover at lave lidt indlæg den næste tid, har nemlig en masse på "lager", som kan bruges. 
Fortiden bliver det ikke de helt store kulinariske udfoldelser, altså ting lavet fra bunden, men lettere løsninger :O)

2 kommentarer:

 1. Kan det passe at der intet sukker skal i dejen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Har lige forhørt mig hos Manden og han meddeler at der skal 2 spsk. i.
   Det må være morfin-hjernen der har spillet mig et puds. Tak for at du gjorde mig OBS på det. Det er nu rettet i opskriften :O)

   Slet