Så er vi halvvejs til juleaften og måske du allerede har været til en hel del julefrokoster, Måske så mange at du er kørt træt i den traditionelle menu. Og du mangler stadig at afholde din egen, men hvad skal du dog servere ???
Fortvivl ej for her får du et bud på en nyfortolkning af flæskestegen. og istedet for rødkål, har jeg serveret...ja nok verdens bedste grønkålsalat. Den er jeg blevet afhængig af :-D
Af antal har jeg både både skrevet 4 og 8 personer. Det skal forstås sådan at som hovedret til et almindelig måltid mad, hvor du servere kartofler og sauce til, så er der ca. til 4 personer. Og hvis du bruger retten i en julefrokost buffet er der ca. til 8 personer, alt efter hvor meget andet du selvfølgelig servere.
Farseret flæskesteg & grønkålsalat med ingefærdressing.
4
per. /8 per
1300
g. Svinekam (uden ben)
Salt
FARS:
500
g Svinekød, hakket
50
g. Løg
125 g. Æble – syrligt
2
stk. Æg
2
tsk. Timian, tørret
8
g. Fint salt
40
omgange på Peberkværnen
50
g. Hvedemel
SALAT:
100 g. Grønkål (renset vægt)
3 stk. Appelsiner
100 g. Feta
75 g. Hasselnødder
Salt
Peber
DRESSING:
4 spsk. Appelsin saft
2 spsk. Olie – jeg brugte raps
1 spsk. Akacie honning
1 tsk. Ingefær, fint revet
Start med at røre en
fars.
Kødet
røres sejt med salt. De øvrige ingredienser tilsættes og farsen røres godt
sammen, den må gerne være fast i konsistensen.
Bagefter klargøres stegen:
Svinekammen ridses med ca. ½ cm. mellemrum. Der skæres helt ned til kødet - dog uden
at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset steget for dig, så gå den efter
alligevel. De fleste gange er ridsningen ikke dyb nok, specielt i siderne.
Herefter
tager du en spids kniv og i midten af kødet, laver en lomme igennem stegen. Med
kniven inden i lommen skæres du ud mod kanten for at gøre hullet større. Men
stop så der er som minimum er 1 cm. kød ud til kanten. Sådan gør du også i den anden
side.
Min lomme kunne godt have været større, som du kan se på billedet.
Min lomme kunne godt have været større, som du kan se på billedet.
Farsen
kommes ind i lommen, stop gerne farsen deri ad et par gange for at undgå
lufthuller, men det må heller ikke stoppes for hårdt da farsen udvider sig ved
tilberedningen.
Det
er ikke sikkert du kan have al farsen i stegen, men så steger du bare resten
til frikadeller.
Sværen
gnides med salt, men vær særlig omhyggelig med at få salt ned mellem alle
sværene. Stegen lægges i et fad med lidt vand i bunden. Her er det vigtigt at
alle sværene er vandrette – det vil sige at de ligger i nogenlunde samme højde.
Så hvis den ene af siderne på stegen dykker ned mod bunden af bradepanden,
tager du lidt stanniol, krøller sammen og bruger til at få stegen niveauleret
ud. Måske der skal flere stykker til ;-D
Den
sættes i en kold ovn. Temperatur sættes på 125o, og beregn ca. 2
½ - 3 timer, inden stegen er færdigstegt.
Brug
gerne et stegetermometer: Spyddet stikkes ind midt i kødet og steges til stegen
har en kernetemperatur på 60o. Herefter skrues ovnen op på 250o,
indtil centrumtemperaturen i farsen når 70o. Hold øje med at sværen
ikke bliver for mørk.
Imens stegen er i ovnen laves salaten:
Grønkålen skylles godt, de groveste stængler
fjernes og kålen hakkes. Nødderne ristes gyldne på en varm pande uden fedtstof,
afkøles herefter og hakkes groft. Fetaen skæres i tern.
Bund og top skæres af appelsinerne, de
stilles på den nu flade bund og skrællen skæres af siderne fra top mod bund, så
de hvide hinder osse fjernes. Vend dem evt. og se om du har fået alt det hvide
med i første omgang, ellers fjerner du det bagefter. Herefter lægger du
appelsinen i din venstre hånd og kniven i højre (hvis du altså er højrehåndet
ellers er det omvendt ;-) ) og så skære du ned langs de hvide hinder på begge
sider af appelsinbåden og sådan fortsætter du hele vejen rundt og vupti, du har
nu lavet appelsin-filetter. Når du skærer filetterne holder du hånden hen over
en tallerken eller skål, så kan du lade filetterne falde herned i og samtidig
samle saften osse. Inden du kasserer resten af appelsinen, presser du det
sidste saft ud i skålen osse, det skal du bruge til dressingen.
Alle ingredienserne til dressingen piskes
sammen og vendes sammen med grønkål, appelsin, nødder og feta. Den smages til
med salt og peber.
Når
stegen er færdigstegt tages den ud af ovnen og må nu gerne hvile i 20 minutter,
inden at den skæres i skiver og serveres sammen med den lækre grønkålsalat.
TIPS:
Skyen kan du fryse og så har du til næsten gang du skal lave en god brun sauce
til svinekød.
INFO
OM RETTEN:
INSPIRATION:
Min opskrift
FRYSEEGNET:
JA, men bliver tør
SERVERES
MED: -
TIPS
& TRICKS: -
ANDET:
-
Ingen kommentarer:
Send en kommentar