lørdag den 12. december 2015

Julekalenderens låge nummer 12 - Farseret flæskesteg & grønkålsalat med ingefærdressing

Glædelig 12. december


Så er vi halvvejs til juleaften og måske du allerede har været til en hel del julefrokoster, Måske så mange at du er kørt træt i den traditionelle menu. Og du mangler stadig at afholde din egen, men hvad skal du dog servere ???

Fortvivl ej for her får du et bud på en nyfortolkning af flæskestegen. og istedet for rødkål, har jeg serveret...ja nok verdens bedste grønkålsalat. Den er jeg blevet afhængig af :-D

Af antal har jeg både både skrevet 4 og 8 personer. Det skal forstås sådan at som hovedret til et almindelig måltid mad, hvor du servere kartofler og sauce til, så er der ca. til 4 personer. Og hvis du bruger retten i en julefrokost buffet er der ca. til 8 personer, alt efter hvor meget andet du selvfølgelig servere.


Farseret flæskesteg & grønkålsalat med ingefærdressing.
4 per. /8 per
1300 g. Svinekam (uden ben)
Salt

FARS:
500 g Svinekød, hakket
50 g. Løg
125 g. Æble – syrligt
2 stk. Æg
2 tsk. Timian, tørret
8 g. Fint salt
40 omgange på Peberkværnen
50 g. Hvedemel

SALAT:
100 g. Grønkål (renset vægt)
3 stk. Appelsiner
100 g. Feta
75 g. Hasselnødder
Salt
Peber

DRESSING:
4 spsk. Appelsin saft
2 spsk. Olie – jeg brugte raps
1 spsk. Akacie honning
1 tsk. Ingefær, fint revet

Start med at røre en fars.
Kødet røres sejt med salt. De øvrige ingredienser tilsættes og farsen røres godt sammen, den må gerne være fast i konsistensen.

Bagefter klargøres stegen:
Svinekammen ridses med ca. ½ cm. mellemrum. Der skæres helt ned til kødet - dog uden at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset steget for dig, så gå den efter alligevel. De fleste gange er ridsningen ikke dyb nok, specielt i siderne.


Herefter tager du en spids kniv og i midten af kødet, laver en lomme igennem stegen. Med kniven inden i lommen skæres du ud mod kanten for at gøre hullet større. Men stop så der er som minimum er 1 cm. kød ud til kanten. Sådan gør du også i den anden side. 
Min lomme kunne godt have været større, som du kan se på billedet.


Farsen kommes ind i lommen, stop gerne farsen deri ad et par gange for at undgå lufthuller, men det må heller ikke stoppes for hårdt da farsen udvider sig ved tilberedningen.


Det er ikke sikkert du kan have al farsen i stegen, men så steger du bare resten til frikadeller.

Sværen gnides med salt, men vær særlig omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stegen lægges i et fad med lidt vand i bunden. Her er det vigtigt at alle sværene er vandrette – det vil sige at de ligger i nogenlunde samme højde. Så hvis den ene af siderne på stegen dykker ned mod bunden af bradepanden, tager du lidt stanniol, krøller sammen og bruger til at få stegen niveauleret ud. Måske der skal flere stykker til ;-D

Den sættes i en kold ovn. Temperatur sættes på 125o, og beregn ca. 2 ½ - 3 timer, inden stegen er færdigstegt.

Brug gerne et stegetermometer: Spyddet stikkes ind midt i kødet og steges til stegen har en kernetemperatur på 60o. Herefter skrues ovnen op på 250o, indtil centrumtemperaturen i farsen når 70o. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. 

Imens stegen er i ovnen laves salaten:
Grønkålen skylles godt, de groveste stængler fjernes og kålen hakkes. Nødderne ristes gyldne på en varm pande uden fedtstof, afkøles herefter og hakkes groft. Fetaen skæres i tern.

Bund og top skæres af appelsinerne, de stilles på den nu flade bund og skrællen skæres af siderne fra top mod bund, så de hvide hinder osse fjernes. Vend dem evt. og se om du har fået alt det hvide med i første omgang, ellers fjerner du det bagefter. Herefter lægger du appelsinen i din venstre hånd og kniven i højre (hvis du altså er højrehåndet ellers er det omvendt ;-) ) og så skære du ned langs de hvide hinder på begge sider af appelsinbåden og sådan fortsætter du hele vejen rundt og vupti, du har nu lavet appelsin-filetter. Når du skærer filetterne holder du hånden hen over en tallerken eller skål, så kan du lade filetterne falde herned i og samtidig samle saften osse. Inden du kasserer resten af appelsinen, presser du det sidste saft ud i skålen osse, det skal du bruge til dressingen.

Alle ingredienserne til dressingen piskes sammen og vendes sammen med grønkål, appelsin, nødder og feta. Den smages til med salt og peber.Når stegen er færdigstegt tages den ud af ovnen og må nu gerne hvile i 20 minutter, inden at den skæres i skiver og serveres sammen med den lækre grønkålsalat.


TIPS: Skyen kan du fryse og så har du til næsten gang du skal lave en god brun sauce til svinekød.
INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA, men bliver tør
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Ingen kommentarer:

Send en kommentar