mandag den 22. februar 2016

Birkes

Jeg elsker birkes, både frøene men osse (mest) morgenbrødet af samme navn. Sidstenævnte skal gerne serveres lune og så med iskoldt smør på - så er min dag reddet :-D

Og da vi for en månedstid siden lavede WIENERDEJEN til de der skøøønne FASTELAVNSBOLLER, lavede vi en stor portion, så der også var til CREMEBOLLER, som jeg jo ikke kendte på forhånd. Men også en portion af disse små lækre birkes-hapsere.Her kan du rigtigt se alle de fine lag.

Birkes.
Ca. 20 stk.
½ PORT. WIENERDEJ:
35 g. Gær
1 ¼ dl. Vand, iskoldt
½ stk. Æg
½ tsk. Salt
30 g. Sukker
Ca. 250 g. Hvedemel

250 g. Bage margarine – stuetemperatur

PENSLING:
Vand

PYNT:
Birkes

Start med at lave din wienerdej:
Gæren røres ud i det iskolde vand. Ægget tilsættes, sammen med salt, sukker og lidt af melet. Alle ingredienserne røres sammen og der tilsættes mere mel indtil dejen er sej - den må ikke være klistret. Den æltes godt igennem.

Dejen tages ud på et meldrysset bord og rulles ud til en kvadrat (en firkant hvor alle sider er lige store) til det har en tykkelse på ca. 2 cm.

Margarinen bankes ud i en mindre kvadrat, som lægges oven på dejen – se billedet:
 


Dejen skal nu lukkes om margarinen. Først foldes siderne af dejen ind over margarinen så de når hinanden. I kanten af margarinen, hvor den skal bøje, banker du siden af din hånd ned, så du får en naturlig fold der. Det sikre at der vil være fedtstof helt ud i hjørnerne af dejen. Se billede nedenunder:
 


Det samme gøres med enderne, og nu skal margarinen være dækket helt af dej. Se billede:
 


Foldning af dejen:
Når du nu skal til at rulle din dej ud, så den kan foldes, er det yderst vigtigt at du ikke ruller for hårdt. Da du så vil ødelægge lagene og dejen vil derfor ikke bage op. Lad din kagerulle arbejde for dig ;-)

Start med at drysse lidt mel på både bord og dej. Og gør det jævnligt under hele udrulnings-processen.
Dejen rulles til en rektangel (en aflang firkant) til den har en tykkelse på ca. 1 cm.
 


Dejen skal foldes 3 x 3 gange, så du ender ud med 27 lag margarine.

Det gør du ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre, ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 1 x 3. Se billedet nedenunder:
 


Så står du med en rektangel igen. Den drejer du, så har den lange side mod din mave.

Igen ruller du dejen ud til en rektangel til den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm. Og så folder du den som før:
Ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 2 x 3.
                      
Og så til sidste foldning:
Igen vender du dejen en ½ omgang, så du står med den lange siden af firkanten mod din mave.
Du ruller igen dejen ud til en rektangel til den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm. Og så folder du den som før:
Ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 3 x 3 gange og har nu 27 lag margarine i din dej.
 

Dejen lægges på køl i ca. 30 minutter.

Så til formning af birksene:
Dejen deles i to lige store stykker.

De rulles enkeltvis ud (stadig på et meldrysset bord) til dejen har en bredde på ca. 20 cm. Og bagefter rulles de så lang som muligt, til dejen har en tykkelse på ca. 5 mm. Se billedet:


Så deles dejen i to på langs, inden kanterne hele vejen rundt pensles med vand. Herefter tager du den øverste 1/3 af dejbredden og folder ind over den midterste del. Se øverst i billedet:
Og se bare bort fra den snaskede del på stangen,
billedet er lånt fra en ANDEN opskrift :-P


Bagefter lægger du den nederste 1/3 af dejen henover midten – altså ovenpå den øverste 1/3 som du foldede før. Se billede:
 


Stangen vendes forsigtigt om, så lukningen vender ned ad. Kør forsigtigt med din kagerulle hen over stangen, for at jævne den ud, inden du pensler hele stangen godt – jeg brugte fingrene, det var nemmest.

Drys med rigelig birkes og del stangen i stykker på ca. 4 – 5 cm i bredden. De lægges på en papirbeklædt bageplade, dækkes til og stilles til hævning et lunt sted i 75 – 90 minutter. Alt efter varmen i både rummet og udenfor.
 

Bages ved 220o i ca. 15 – 18 minutter.
INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Manden
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Ingen kommentarer:

Send en kommentar