torsdag den 24. september 2015

Rugbrød uden surdej

Det er ved at være længe siden jeg bagte disse brød. Jeg havde faktisk glemt alt om dem, indtil Lærke-musen forleden spurte om det ikke var noget med at jeg havde en ny lækker rugbrøds opskrift, som hun skulle afprøve. Så jeg måtte lige en tur igennem gemmerne 😊

Jeg har jo tidligere bagt rigtig meget rugbrød, men gennem længere tid, havde jeg problemer med mine gamle forme. Skorpen på det færdigbagte rugbrød hang altid fast og ødelagde brødene. Og det var lige meget hvordan og hvor meget jeg smurte dem.


Derfor har jeg fået nye forme - eller jeg fik dem sidste jul 😛 Der er silikone indeni formen og det skulle gøre at de slipper brødet hver gang. 

Jeg havde kigget på dem længe - meget længe, men synes de var en smule dyre. Så derfor bestemte jeg mig for, at det var et godt julegave ønske 😃


Til inspiration til dette rugbrød har jeg været forbi SUNDEMADPAKKER.DK


Rugbrød uden surdej.
2 store stk.
12 TIMER FØR:
100 g. Rugflager
150 g. Hvedekerner - knækkede
250 g. Rugkerner - skårne
4 ½ dl. Vand

PÅ BAGEDAGEN:
50 g. Gær
9 dl. Lunt vand
35 g. Salt - fint
30 g. Akacie honning
800 g. Rugmel
200 g. Grahamsmel
200 g. Hvedemel

PYNT:
Solsikkekerner

12 timer før.
Kerner og rugflager kommes i en skål, overhældes med vand, hvor efter de dækkes til og stilles ved stuetemperatur.

På bagedagen.
Gæren opløses i det lune vand, kernerne tilsættes og de øvrige ingredienser vejes af og tilsættes. Dejen æltes godt igennem, hvorefter det stilles til efterhævning et lunt sted i ca. 2 timer.

Jeg kommer lidt solsikkekerner i bunden af 2 store rugbrødsforme (3,3 l.), inden dejen fordeles heri. Vej gerne dejen af, så der kommer samme mængde i hver, dette gør at bagetiden er ens for begge brød.

Overflades glattes med lidt koldt vand, den prikkes med en gaffel og drysses igen med lidt solsikkekerner. Herefter dækkes de til og stilles til efterhævning et lunt sted 1 – 2 timer, til dejen er ca. 1 cm. fra kanten.

Bages ved 175o i ca. 90 minutter.

Er du usikker på om det er bage, så mål det med dit stegetermometer, det skal vise 96o og brødet er færdigt.

Brødene vendes ud på en bagerist til afkøling.


HUSK: Bruger du bageforme uden silikone skal de smøres godt.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: http://sundemadpakker.dk
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -
OPDATERET: Februar 2018

6 kommentarer:

  1. De ser lækre ud :) Gør ikke så meget i rugbrød, men burde måske. Det smager jo godt med hjemmebagt rugbrød.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak søde.

      Det synes jeg du skulle, for det er bare så lækkert med hjemmebagt rugbrød og så er det fantisk rimelig nemt at gå til også synes jeg

      Slet
  2. Super opskrift, jeg bager 2 rugbrød hver uge, og har gjort det i et år. Bruger de samme Eva professionelle rugbrød forme, de eneste rigtige til rugbrød.
    Jeg har skiftet vand ud med kærnemælk, det giver et forrygende resultat, lidt mere surdejseffekt og bagestabilitet.
    Efter en halv time i ovnen stikker jeg et stegetermometer i, de er færdige ved 96 grader, kernetemperatur.
    Det er et godt mix du bruger, hørfrø, 200 gram er også en god variant.
    Tak for opskriften.

    SvarSlet
  3. Jørgen, marts 202131. marts 2021 kl. 07.11

    Super opskrift, jeg bager 2 rugbrød hver uge, og har gjort det i et år. Bruger de samme Eva professionelle rugbrød forme, de eneste rigtige til rugbrød.
    Jeg har skiftet vand ud med kærnemælk, det giver et forrygende resultat, lidt mere surdejseffekt og bagestabilitet.
    Efter en halv time i ovnen stikker jeg et stegetermometer i, de er færdige ved 96 grader, kernetemperatur.
    Det er et godt mix du bruger, hørfrø, 200 gram er også en god variant.
    Tak for opskriften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jørgen dejligt du synes om opskriften. Det giver god mening med kærnemælken, det må jeg prøve og ja de forme er virkelig de bedste

      God dag og tak for at du læser med

      Knus Låvise

      Slet