søndag den 12. december 2021

Glædelig 3. søndag i advent - sirupskage med abrikos, appelsin & smørcreme


Glædelig 3. søndag i advent 🎅🎄

Jeg har længe drømt om at lave en sirupskage med smørcreme selv og nu var der endelig både anledning, tid til at få den afprøvet og hjælp til at få den spist 😃

Jeg har valgte at lave min abrikos sylt selv, men du kan sagtens bruge en færdigkøbt. Enten appelsin eller abrikos - du skal bruge 200 gram.

Den her kage er en af dem, der bliver bedre af at blive lagt sammen dagen før den skal spises. Du kan vælge at opbevare den i køleskabet, men så husk lige at tage den ud lidt før den skal spises, så den bliver tempereret. Jeg har et køligt bryggers, hvor jeg opbevarede min.

Har du brug for mere juleinspiration så kig under kategorien JUL

Og så til opskriften.

Sirupskage med abrikos, appelsin & smørcreme.
Ca. 10 per.
BUND:
2 stk. Æg 
(M/L)
250 g. Farin
150 g. Smør
250 g. Sirup
375 g. Hvedemel
2 tsk. Kanel - stødt
1 tsk. Nellike – stødt
1 tsk. Kardemomme – stødt
½ tsk. Ingefær – stødt
1 tsk. Natron
1 nip Salt
1 dl. Tykmælk
 
SYLT:
100 g. Abrikoser – tørrede
2 dl. Appelsinjuice – til i iblødsætning
 
1 dl. Vand
1 dl. Appelsinjuice – jeg brugte en fra Rynkeby
1 tsk. Vanillesukker
10 g. Sukker
 
SMØRCREME:
200 g. Smør – blødt
200 g. Flormelis
1 st. Vanille
5 g. Appelsin skal – ca. svarende til fra en stor
 
PYNT:
50 g. Mørk chokolade
½ dl. Piskefløde
10 g. Glukosesirup
 
50 g. Hasselnødder
 
Start dage(n) før med sylten:
Abrikoserne klippes i små tern og kommes i en gryde, hvor iblødsætningsjuicen hældes på. Låg lægges på og grydes stilles til side i ca. 12 timer.
 
Når abrikoserne har stået i blød, hældes resten af juice og vand på. Det bringes i kog, og småsimre i ca. 20 minutter, til abrikoserne er helt møre. Herefter blendes det og smages til med vanille og sukker. Den må gerne være syrligt, for resten af kagen er ret sød. Sylten afkøles helt.
 
Kagebunden:
Start med at piske æg og farin til en luftig æggemasse. Imens smeltes smør og sirup sammen og afkøles let.
 
De tørre ingredienser sigtes i æggesnapsen og vendes rundt, sammen med smør/sirup-blandingen og tykmælken. Dejen røres ensartet.
 
Dejen fordeles i en smurt springform (ca. 24 cm. i diameter) med bagepapir i bunden.
 
Bages ved 170o i ca. 60 – 65 minutter. Når du prikker i den med en strikkepind, må der ikke hænge rå dej på – så er den færdig.
 
Herefter afkøles bunden.
 
Når bunden er kold, laves smørcremen:
Vanillestangen flækkes, kornene skrabes ud og gnides ud i en smule af flormelissen for at skille kornene af. Det kommes i en røreskål, sammen med appelsinskal, smør og resten af flormelissen.
 
Det piskes sammen, til det har en ensartet konsistens.
 
Samling:
Kagen deles i to lag, det er nemmest at bruge en brødkniv og save hele vejen rundt, for så til sidst at save det inderste over.
 
Den nederste bund lægges på serveringsfadet. 200 gram af abrikos-appesinsylten smørers ud over hele bunden. (Du står tilbage med en lille rest til din morgenmad)
 
Smørcremen skal nu fordeles ovenpå. Her kan du vælge at smøre det ud med en palet, eller som jeg, komme det i en sprøjtepose med en stor stjernetyl i og tylle det ud i små dutter, over hele bunden. Toppen lægges på og der gives et let tryk på, så den lige hæfter sig fast på smørcremen.
 
Og så til pynten:
Nødder hakkes groft.
 
Chokolade hakkes og kommes i en gryde, sammen med fløde og glukosesirup. Det varmes op og når det begynder at smelte, skal du røre i det, til det bliver en glat masse.
 
Det fordeles ovenpå kagetoppen og der drysses med hasselnødderne.
 



INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Tv2.dk
FRYSEEGNET: Bunden er
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: I stedet for tykmælk, kan du bruge kærnemælk, cremefraiche eller lignede surmælksprodukt.
I stedet for at lave sylten selv, kan du sagtens bruge en færdigkøbt abrikos eller appelsinmarmelade.

ANDET: Jeg har skåret ned for mængden af smørcreme i opskriften i forhold til hvad jeg afprøvede den med. Jeg synes simpelthen det var for voldsom. Men er du til meget smørcreme, så bruger du 300 g. smør og 300 g. flormelis. i stedet for de mængder der står ovenfor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar