søndag den 29. september 2013

Morgenmads MUMS.

At lave en grundopskrift på en omgang koldhævede boller har længe stået på min TO-DO-liste og nu fik jeg endelig taget mig sammen til at få dem lavet......Eller tvunget er vist det rette ord, for fryseren var tom for brød.

Det er egentlig ikke særlig tit jeg har begivet mig ud i en omgang koldhævet dej, men de er helt sikkert ventetiden værd, for brødet får altså mere smag.
Manden synes bare, at det var hyggeligt at han lige kunne hoppe i bad, her til morgen og så var der lækre nybagte, stadig lune, boller bagefter.

I bollerne på billedet er der brugt 5-kornsblanding og grahamsmel.


Koldhævede boller - Grunddej.
12 stk.
15 g. Gær
5 dl. Vand
1 tsk. Sukker
2 tsk. Salt
1 spsk. Olie
100 g. Kerner
150 g. Groft mel
500 g. Hvedemel
Evt. 150 g. Frugt/grønt, groft revet
Æg til pensling

Gæren opløses i vandet. Når dette er opløst tilsættes kernerne, det grove mel og evt. frugt/grønsagerne. Dette røres grundigt sammen, og olie, sukker og salt tilsættes, sammen med hvedemelet. Hvedemelet tilsættes lidt ad gangen, dejen skal være klistret, med en konsistens som en tyk grød.
Den røres grundigt sammen, så den bliver lækker og smidig - dækkes til og stilles på køl i 8 - 12 timer - gerne natten over.

Efter hævning skal der ikke røres i dejen, den sættes blot på en papirbeklædt bageplade med en ske dyppet i vand. Bollerne hæver i den tid det taget for ovnen at blive varm. Penslet med sammenpisket æg og evt. drysses med ønsket pynt.

Bages ved 200o C i ca. 25 - 30 minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar