torsdag den 15. januar 2015

Sprød hvidkålsfad

eller hvidkålsbudding, fars i fad, hvidkål i fad - det er en ret der går under mange navne. Om der er forskel på opskrifterne har jeg ingen idé om, men det smager fantastisk. 
Og så er det billig mad, som i rigtig billig mad. Jeg regnede ud at denne portion, i råvarer, ca. kostede os 25 - 30 kr. Og så er der mad til os i minimum 2 dage.


Sprød hvidkålsfad.
4 per.
FARSEN:
500 g. Svinekød, hakket
1 stk. Løg (stort)
2 stk. Æg (L)
50 g. Hvedemel
1 dl. Vand
12 g. Fin salt (1 ½ tsk.)
Peber

900 g. Hvidkål
2 dl. PANKO
Ca. 50 g. Smør

SAUCEN:
8 dl. Kogevand fra kålen (eller mere hvis din familie er store sauce-forbrugere)
2 dl. Mælk
Hvedemel (til jævning)
Vand (til jævning)
Salt
Sukker
Muskat, revet

Start med at røres farsen. Løget pilles og hakkes fint. Disse kommes i en skål, sammen med kød og salt og røres sejt. Peber og æg tilsættes og farsen røres godt sammen. Herefter tilsættes mel under omrøring og derefter væsken. Farsen stilles på køl og hviler imens du klargør kålen.

Kålen snittes fint og kommes i en gryde. El-kedlen fyldes med vand og når det har kogt, hældes dette hen over kålen, 1 tsk. salt drysses deri, låg lægges på og skal nu stå ca. 5 minutter. Herefter hældes det gennem en sigte – gem vandet, det skal bruges til saucen.

Farsen fordeles i et smurt fad – mit var 30 x 22 cm. Kålen kommes ovenpå i et jævnt lag, drysses med Panko (eller rasp) og små smørklatter fordeles ovenpå.

Bages ved 175o i ca. 45 minutter – men hold øje med det, toppen må ikke blive branket.

Imens farsen er i ovnen, laves saucen af kål-kogevandet. Vandet og mælken koges op. Du ryster en meljævning af mel og vand og kommer den i den kogende væske under piskning. Bring saucen i kog igen og er den stadig for tynd, laver du endnu en meljævning.
Når saucen har den konsistens du ønsker, skal den koge igennem i en 5 – 8 minutter for at fjerne melsmagen. Herefter smager du den til med et lille drys sukker, salt og friskrevet muskat.

Saucen og farsfadet serveres med kogte kartofler til.
INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Kogte kartofler. Eller uden sauce og blot med rugbrød til
TIPS & TRICKS:
ANDET: 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar