mandag den 1. juli 2013

Speltbrød.

Der har være lidt stille fra mig hen over weekenden.Jeg havde et lille uheld lørdag morgen, ikke noget alvorligt, men det resulterede i en øm krop hen over weekenden.


Det var tid til at få lidt brød i fryseren, så inden uheldet havde vi været i køkkenet og slået en dej op, så bages skulle det jo. Og så var der jo også anledning til at få afprøvet min nye hæve-kurv :O))


Låvises speltbrød.

2 stk.
1 l. Vand
1 pk. Gær
100 g. Gulerod revet
100 g. Squash, revet
200 g. 5-kornsblanding
200 g. Fuldkorns speltmel
1 spsk. Olie
3 tsk. Salt
2 tsk. Sukker
Ca. 2 kg. Sigtet speltmel
1 stk. Æg til pensling


Gæren opløses i vandet. Temperaturen på vandet afhænger af hvor længe du vil have at dejen skal hæve. Jo varmere vand jo hurtigere hæver dejen. Dog ikke varmere end 370, så dør gærcellerne.
Når gæren er opløst tilsættes gulerod og squash, kerner og fuldkorns speltmel. Dette røres grundigt sammen, inden at olie, sukker og salt kommes i. Herefter skal speltmelet i. Husk at hold lidt af melet tilbage, det er ikke sikkert dejen kan absorbere hele mængden. Dejen æltes grundigt, inden den stilles til hævning. Den skal hæve til den når dobbelt størrelse.
Den slås herefter ned og æltes godt igennem. Brødene vejes af på 1000 g. og formes til brød. Er der mere dej tilbage, kan denne formes til boller.
Dejen stilles til efterhævning et lunt sted i ca. 30 minutter. Herefter pensles det med sammen-pisket æg og kan evt. drysses med mel eller kerner.

Bages ved 2000 C i ca. 45 - 50 minutter. (Bollerne bages 20 - 25 minutter)
Det både smager og ser fantastisk ud.

FRYSEEGNET: JA
BEMÆRKNINGER: Skal brødet laves i hævekurv, skal denne beklædes godt med mel og ved hævning nummer 2, skal dejen trykkes HÅRDT ned i kurven, så den får de fine mærker. Inden bagning vendes brødet ud på en bageplade.

 
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar