tirsdag den 16. juni 2015

Haven 2015

Sidste ÅR, fik du også en rundtur i min lille have. Og det synes jeg vi skal gøre til en tradition, lyder det ikke som en hyggeligt ide ??

Nå, men fordi vi har haft det usandnylige kolde forår og forsommer, så er mine planter meget langt bagefter i forhold til sidste år. Specielt de par tomatplanter jeg har fået af Mobber, havde jeg næsten opgivet. Indtil jeg opdagede forleden af der ER kommet små tomater på :-D


Men Lærke-Musen har osse en mindre tomatplantage klar til mig, jeg skal bare have dem hentet. Og der er MANGE sjove sorter, specielt en af dem, glæder jeg mig til at tilberede og vise dig. Mere om det senere på sommeren - forhåbentlig :-PBlomster har jeg ikke mange af, men i år har der sneget sig en hortensia ind i haven. Jeg synes, de er usandsynligt smukke og blev glad, da jeg blev begavet med sådan en.


Her et billede af min lille tro have-medhjælper. 
Han nyder, når det er lunt i vejret og havedøren står åben, 
så han kan vade ind og ud som det passer ham. 


Vi fik mange jordbær sidste år. I år kan jeg se at vi får endnu flere. 
Det er så hyggeligt at kunne gå ud og plukke af egen avl.

Jeg forsøgte at lave stiklinger et par gange sidste år, men Watson drillede og hev dem op, lige så hurtigt som jeg fik dem plantet. Så det blev kun til et par enkelte stykker, som blev plantet rundt om æbletræet. 
Så jeg forsøger mig igen i år og håber på det bedste :-P


Der er SÅ mange bær :-)


Spinat og hvidløg.
Begge deler er første gang jeg prøver. 
Hvidløgene kunne dog godt have klaret at stå en måned mere.


Dette skulle gerne blive til forårsløg. 
Mit første forsøg, så er spændt på resultatet.


Vores Ingrid Marie æbletræ er fra 2013. 
Sidste år gav det 2 æbler :-P 
Men i år har jeg talt mindst 20 af sådanne små fine mini-æbler. 
Og det bor i en stor potte, så jeg er yderst tilfreds :-D


Solbærbuske er fra 2013. 
I år kommer er usandsynlig mange bær. 
Jeg har dog døjet med bladlus og myrer i topskudene. Men efter overbrusning med både vand og sæbevand, så er de smuttet igen.


Flere smukke solbær.


Drengen hygger sig på terrassen, 
mens mor nusser med at tage billeder af stikkelsbærrene :-)

Bagved stikkelsbærrene kan du måske ane at mine rabarber står. Jeg har stadig en jordbær- og en vinrabarber. De har det godt og har fået sat sig et fin rodnet. De er fra sidste sommer.


I forhold til den størrelse som busken har, 
så kommer der også mange stikkelsbær i år.Hvis du læste med sidste år, ved du at Manden ikke er med på idéen,
 om at jeg udvider indholdet i vore lille have. 
Vi jo har planer om at flytte herfra og ved jo ikke hvor stor have vi får, 
så han mener at det er dumt at anskaffe sig en masse,
som vi måske ikke får plads til.

Men så til min fødselsdag i maj måned - hvor jeg fik gaver, blev Manden begavet med en vært(inde) dusk, som viste sig at være denne skønne ribs busk. Og man kan jo ikke sige nej som vært(inde) til en dusk vel :-P 


Og der er 2 ribs på busken :-D


Hæ jeg fik også en fødselsdagsgave-dusk :-D 

Jeg må bare nyde alle mine planter mens vi bor her. Viser det sig så, at i vores kommende bolig, at der ikke er plads til alle mine potter og planter, må Lærke-Musen eller Mobber bare tage dem i pleje :-P


En dag på en gåtur med drengene fandt jeg en hindbærbusk.
Den var stadig i potte og med mærkat på, 
så der må være en der har tabt den på vejen hjem. 

Jeg var spændt på om den ville overleve, for den var i temmelig dårlig forfatning, da jeg fandt den. Vissen og ingen grønne blade overhovedet. 
Men med lidt vand, gødning og kærlighed, så ser den nu vældig fin ud.


I år igen har vi også kartofler. 
Ikke mange - men nok til vi kan få et par gange.


Mine krydderurter er også blevet udvidet en smule. Persille har jeg i den store krukke bagerst til højre. Foran en lillepotte med ærteskud.
Derudover er der dild, en kæmpe estragon, timian og purløg.


Efter andet forsøg er dilden godt på vej.
Jeg har været lidt uheldig med mine forspiringer i år. Mit første forsøg på at spire dild, gik helt i vasken og ville ikke som jeg ville.

Men jeg har fået tilsendt nogle portugisiske frø fra en sød følger af bloggen. 
Men disse har jeg osse måtte opgive efter to forsøg. De er godnok spiret og vokset til de ca. var 10 cm høje og så skete der ikke mere, hvorefter de bare døde. Jeg må prøve igen næste år.


Timian og min kæmpe estragon


Sidste sensommer, vi var igen så heldige at søde Aase og hendes mand tilbød at vi måtte hente en kæmpe portion af deres hjemmedyrkede rødbeder. 

Her var jeg så heldig at de også trængte til at få delte deres løvstikke, så jeg fik en kæmpe rod med hjem. Og de er godtnok sejlivede. For ikke mindre end en 3 - 4 gange, når Watson var uden opsyn i haven, blev den gravet op og hevet ud på græsset. Den lever stadig, dog nu delt i to, hvor den ene står og venter på at flytte over til Lærke-Musen :-)Jeg har stadig også ramsøgene som Lærke-Musen havde med sidste år til vores PÅSKE FROKOST. Nu er de afblomstret og står klar til jeg skal have lavet ramsløgkapers af dem.


Basilikum har jeg også. Jeg gjorde som sidste år. 
Købte en potte i Føtex til ikke-ret-mange-penge. 
Og efter lidt tid, blev den delt i to og plantet i større potter. 

Stænglerene skilte jeg forsigtig ad og fordelte i de større potter. 
Så skal de ellers bare have ro, vand og gødning. For de kan godt se lidt sølle ud et par uger, men så så pludselig så gror de helt vildt og bliver dejlige fyldige.


Som fast læser husker du måske min lille episode fra EFTERÅRET
hvor jeg prøvede at tørre nogle af alle mine basilikum blade i ovnen 
- det gik jo mildest talt ikke særlig godt. De mistede alt duft og smag og de blev sat i skammekrog i hjørnet af krydderiskabet. 

Derfor jublede jeg da Manden gav mig en dehydrator i fødselsdagsgave. 
Den kan indstilles på 5 forskellige temperaturer, 
så mon ikke at den virker på basilikum osse :-P

6 kommentarer:

 1. Sikke en masse dejlige planter du har i den have. Der er mange sjove ting at gå i gang med at lave af overskuddet derfra :) Jeg har været i gang med krydderurtekrukkerne i weekenden, hvor jeg har fået sat lidt basilikum, der jo desværre ikke overvintrer, samt lidt mere purløg. Går og venter på, at hylden springer helt ud, så jeg kan komme i gang med at lave saft. Har lige været ude på tur nr. 2 for at kigge i den her uge, men den er endnu ikke så langt fremme, som jeg gerne vil have, så jeg håber, der stadig er masser af udsprungne, friske blomster om en uge, for før kan jeg ikke komme i gang med at lave saft. I weekenden skal vi nemlig holde Christians 40 års fødselsdag med et grillarrangement i haven, hvilket kræver al pladsen i køleskabet (og alle mine kræfter og lidt til).

  Glæder mig til at se, hvad du får ud af alle dine fine haveplanter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde <3

   Hylden er sprunget ud her hos os, så det kan da ikke vare længe inden at du kan få dem som du helt vil have dem :-P

   Det lyder da hyggeligt med fødselsdagsgrillfest, håber du har overskud til at lave et indlæg om det på et tidspunkt

   Har du din basilikum stående ude??

   Slet
  2. Jeg håber, jeg når det. Har ikke tid eller plads før efter weekenden i hvert fald.

   Ja, det gør det. Jeg skal nok vende det efter festen. Håber at nå at få taget lidt billeder, så der kommer et par opskrifter, men der er meget, der skal nås, så vi må se. Pt. håber jeg ikke at knække midt over pga. alt arbejdet i det. Stressen har i hvert fald meldt sig på banen :| Men glæder mig også til at komme i gang med at lave lidt mere af maden.

   Ja, den står ude. Den er plantet i en af krukkerne med krydderurter, jeg har på terrassen. Den har heldigvis overlevet det voldsomme regnvejr, vi har haft her i dag. Den overvintrer ikke, men kan fint holde sommeren over, såfremt man husker at give dem så meget vand, som den ønsker.

   Slet
  3. Håber du har overskud til at få ordnet alt, pas på dig selv søde <3

   Jeg tør ikke have mine ude, heller ikke om sommeren. Synes det er temmelig kuldskære. Men istedet står de i køkkenvinduet - så husker jeg osse at vande dem....hver dag :-D

   Slet
  4. Min, som jeg plantede i weekenden, står rigtig flot på trods af regn og skiftende temperaturer. Jeg har haft basilikum ude i potter i flere år. Har lige købt en lille potte ekstra til at nippe af til at pynte maden med, for jeg nænner ikke at nippe af have-basilikummen endnu :-3 Den må gerne lige blive lidt større. Jeg kan se krukkerne fra sofaen, så jeg opdager helt sikkert, hvis den begynder at se tørstig ud :)

   Slet
  5. Haha ja for de skal godtnok have meget vand :-P

   Slet