lørdag den 18. februar 2017

Semlor - svenske fastelavnsboller

Næste søndag er det fastelavn. 

Måske du er ved at planlægge stor udklædnings fest og tønde-slåning for nabolaget, venner og deres børn. Måske står du om mangler K.A.G.E.N. dertil, eller fastelavnsbollen 😝 

Den får du så af mig idag. Det bliver den svenske udgave som hedder semlor. Det er en gærbolle med marcipanmasse og flødeskum i.....Jeg lover dig de er gode 💗

Har du brug for anden inspiration til fastelavnsboller, så lavede jeg sidste år en udgave af WIENERDEJ MED FLØDESKUM og tidligere en GAMMELDAGS MED CREME.


Semlor – svenske fastelavnsboller.
10 stk.
DEJ:
25 g. Gær
2½ dl. Mælk
80 g. Smør
75 g. Sukker
1 tsk. Kardemomme – stødt
1 nip Salt - fint
Ca. 450 g. Hvedemel
Æg – til pensling

FYLD:
125 g. Marcipan – jeg bruger Ren rå
100 g. Fyld fra bollerne
50 g. Mandler
1½ dl. Mælk

4 dl. Piskefløde
1 st. Vanille
Flormelis – til pynt

Start med at lave dejen:
Smørret smeltes og afkøles.

Mælken lunes til den er lillefinger-varm og gæren opløses heri. Sukker, salt, kardemomme og smør røres i, hvorefter hvedemelet tilsættes af flere gange – den må gerne klistre en lille smule.

Dejen æltes smidig i ca. 10 minutter, hvorefter den dækkes til og stilles et lunt sted til hævning. Den skal nå dobbelt størrelse, det kan tage alt mellem 30 til 60 minutter, alt efter hvor varmt du har det.

Herefter slås dejen ned og deles i ti lige store portioner. Disse formes til boller, dækkes til og skal igen hæve til dobbelt størrelse.

Bollerne pensles med sammepisket æg.

Bages ved 225o i ca. 10 – 12 minutter.

Herefter afkøles de på en bagerist.

Fyldet klargøres:
Vanillestangen halveres og kornene skrabes ud, de piskes sammen med fløden til en stiv skum og kommes i en sprøjtepose med stjernetyl i.

Marcipanen rives groft. Mandler hakkes fint. Indmaden i bollerne skrabes ud. Det er nemmest med en gaffel. Lad der ca. være 1 cm. fyld tilbage ud til kanten af bollen.

Marcipan, mandler og indmad røres sammen med mælken til en cremet konsistens, lad den stå 5 – 10 minutter, så brødet kan suge mælken.

Samling:
Lige inden servering sprøjtes der en ring af flødeskum rundt bunden på den kant af indmad du har ladet siddet. Ovenpå sprøjtes endnu en flødeskumsring.

Marcipanfyldet fordeles inden i hullerne, toppen lægges på og de drysses flormelis – dette gøres gennem en sigte.
INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: Bollerne er uden fyld
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

4 kommentarer: