mandag den 2. september 2013

Hyben-æble marmelade.

Jeg abonnerer på madbladet "Spis bedre" og får det i postkassen hver måned. Det bliver det nærstuderet og i august måned var der et stort indlæg om hyben.

Jeg ved tilfældigt at der er en lille vild række hyben her i landsbyen, hvor jeg bor, så en dag Mobber var forbi og vi skulle ud på aftenstur med hundene, gik vi derop forbi. Det havde helt sikkert været andre før os, men vi fik en lille pæn portion på cirka 400 gram urenset. Jegt smed dem i fryseren, stadig urenset, for vidste ikke lige hvornår jeg havde tid og overskud til at ordne dem og lave marmeladen.

I mit blad står der, at de sagtens kan fryse og sagtens kan renses i frossen tilstand, jeg tror dog, at det er nemmest at rense dem friske. Og skal jeg lave denne marmelade igen, blive de ordnet før frysning.
Ved rensning fjernes stilk og blomsterstand. Frugten deles på midten og kerner og hinder skrabes ud, evt. med en lille kniv eller teske.


Hyben-æble marmelade.

250 g. Hyben, rengjorte
250 g. Æbler, skrællet, i grove tern
500 l. Vand
1 brev MELATIN GRØN

Æbler, hyben og vand koges op og når æblerne er møre drysses Melatinen i, under omrøring. Marmeladen koges herefter igennem i 2 minutter og skummes hvis det er nødvendigt. Marmelades smages til med citronsaft og kan evt. justeres med en ekstra smule vand, hvis den er for fast.

Kommes på Atamonskyllede glad og stilles på køl.


Marmelade med sukker:
Ønskes en marmelade med sukker, tilsættes der istedet for Grøn Melatinen ca. 325 g. sukker. Tilsæt evt. mindre til at starte med og smag til efter kogning. 
Hvis der er nødvendigt jævnes den med kartoffelmel eller Maizena rørt op i lidt vand. Grøden bringes på kogepunktet, tages af varmen og jævningen tilsættes hurtigt under omrøring. Herefter må marmeladen ikke opvarmes - ellers bliver den lang og tyggegummiagtig. Og kan heller ikke genopvarmes.
I stedet for kartoffelmel kan marmeladen også jævnes med TØRSLEFF MELATIN RØD følg anvisningen på posen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar