mandag den 2. september 2013

Efterårs boller.

Kalenderen har jo sagt efterår og går vi ud i vores haver, begynder æblerne at gøre sig klar til at blive brugt.
Som jeg skrev tidligere i sidste uge, var Mobber og jeg forbi en pluk-selv-plantage og fik ca.6  kg æbler med hjem. Der er ikke mange tilbage. Vi har spist mange, men også brugt mange, til forskellige formål i køkkenet. Blandt andet marmelade, chutney som kommer på bloggen imorgen forhåbentlig, men også disse skønne æbleboller.

De er saftige, luftige og de små æbletern gør det  ekstra hyggeligt at spise dem. De smager skønt bare med smør eller med et stykke pålæg, med ikke alt for prangende smag. Men prøv dig frem og vurder selv.

Hvis man har lyst til en dessert agtig bolle, kan der tilsættes 2 - 3 spsk. kanel.

Æbleboller med smør og ÆBLEMARMELADE.

Æbleboller.
30 stk.
7 dl. Vand, lunt
1 pk. Gær
400 g. Æbler, i små tern - ½ x ½ cm
3 spsk. Honning
100 g. Durumkerner
2 tsk, Salt
250 g. Fuldkorns speltmel
Ca. 1300 g Hvedemel
Æg til pensling

Gæren opløses i vandet. Temperaturen på vandet afhænger af, hvor længe du vil have at dejen skal hæve. Jo, varmere vand, jo hurtigere hæver dejen. Dog ikke varmere end 370, så dør gærcellerne.
Når gæren er opløst tilsættes æbler, durum kerner og speltmelet. Dette røres grundigt sammen, og  honning og salt tilsættes. Herefter skal hvedemelet i. Husk at hold lidt af melet tilbage, da det er ikke sikkert dejen kan absorbere hele mængden.
Dejen æltes grundigt, så den bliver glat og smidig. Skal herefter efterhæve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
Dejen slås ned og æltes godt igennem. Dejen vejes af i 100 grams boller og sættes på en bageplade til efterhævning i ca. 30 minutter. Hvorefter de pensles med sammenpisket æg.

Bages ved 200o C i ca. 25 minutter.


4 kommentarer:

 1. hej synes denne artikel er rigtig tiltrækkenede jeg får en meget stor trang til efterårsboller - som lige fanger mig som både kan lide det faste men også har en sød tand, - men mit store spørgsmål er om du ikke kunne lave et eksklusivt interview med "Mobber" - for det virker rigtig spændene det her

  - På forhånd tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulf
   Jeg kan sagtens lave et eksklusivt interview med Mobber. Vil dog lige fortætte at Mobber er min mor :O)
   Hva kunne du tænke dig at jeg skulle spørge om

   Knus Låvise

   Slet
 2. Hejsa :)
  Rigtig dejlig opskrift. Jeg kunne lige forestille mig, at bollerne smagte rigtig godt med et par spsk. kanel i, som du skriver.
  Men jeg prøvede opskriften (uden kanel), men tilsatte også lidt revet gulerod, da jeg altid har syntes, at gulerod og æble passer så godt sammen. Og bollerne blev rigtig gode og svampede.
  Mvh. Malene

  SvarSlet
 3. Hej Malene :O)

  Tak for at du kigger med :O)
  Jeg kan kun give dig ret, æble og gulerod fungerer rigtig godt sammen og jeg ville selv kunne ha´ fundet på at bruge denne kombination. Men dejligt du kommer med forslaget, så andre kan bruge idéen.

  Ha en dejlig dag
  Knus Låvise

  SvarSlet