fredag den 3. april 2015

Ymerfromage med rabarber sauce

Påskens weekendguf bliver en lækker dessert. Du kan sagtens servere den som afslutningen på en dejlig påskefrokost. Og så kan den laves i god tid :-)

Og rabarberne begynder at kigge frem fra jorden nu, så selvfølgelig skulle saucen være med dem, en rigtig forårsbebuder. Er du ikke så heldig at have nogle i hverken haven eller fryseren, så fortvivl ej. Jeg har set at de kan købes i butikkerne nu :-D


Ymerfromage med rabarbersauce.
6 – 8 port.
FROMAGE:
500 g. Ymer
75 g. Rørsukker
1 st. Vanille
2 ½ dl. Piskefløde
5 bl. Husblas

SAUCE:
500 g. Rabarber - gerne fra frost
125 g. Rørsukker
½ dl. Vand
½ st. Vanille
½ dl. Vand (til jævning)
1 ½ spsk. Kartoffelmel

Start med fromagen. Husblassen lægges i koldt vand i ca. 10 minutter. Vanillestangen halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De moses ud i lidt af sukkeret for at skille dem ad.

Ymer, sukker og vanillesukker røres sammen og smages til. Fløden piskes til en blød skum.

Nu er det vigtigt at alt er klart inden du giver dig i kast med husblassen. Altså sprøjtepose, serverings-skåle, dejskraber osv. ligger fremme på bordet.

Så er du klar til at fiske husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved – altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme under omrøring, til det bobler i bunden.

Herefter tages gryden af varmen og lidt af ymeren kommes i husblassen for at udligne temperaturforskellene. Herefter hældes husblassen i ymerblandingen under konstant omrøring - her kan det være rart med et par ekstra hænder til hjælp. 
Bagefter vendes piskefløden i. Når fromagen er rørt godt sammen, kommes den i en sprøjtepose og fordeles i portionsglassene. Mine havde en størrelse på 2 dl. Jeg kom ca. 100 gram i hver af mine og fik 8 portioner. 

Herefter stilles fromagen på køl til den er stivnet, det tager minimum et par timer.

Til saucen skylles rabarberne og skæres i stykker på ca. 1 cm. De kommes i en gryde sammen med rørsukker og vand. Låg lægges på og det bringes i kog. Varmen sænkes og frugtblandeingen koges til rabarberne er møre. Mine tog ca. 5 minutter.

Rabarberne hældes til afdrypning i en sigte henover en skål. Tryk gerne saften ud af rabarberne med en ske.

Saften måles af – du skal have 3 dl. Disse kommes tilbage i gryden, kornene skrabes ud af vanillestangen og kommes i saften. Den bringes i kog og smages til.

Vand og kartoffelmel røres sammen i en lille skål. Gryden tages af varmen og jævningen røres i. Herefter må saucen ikke koge, så bliver saucen ”lang”. Saucen stilles på køl til den kold.

Når fromagen er stivnet og sauce er helt kold, fordeles den over fromagerne. Jeg kom ca. ½ dl. i hver af mine glas.


TIPS: At der skal husblas i, skal du ikke lade dig afskrække af. HVIS du skulle være så uheldig at få lavet "vingummibamser" deri, så sigt blot fromagen.
INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.arla.dk
FRYSEEGNET: JA begge dele er, blot hver for sig
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

1 kommentar:

  1. hvis det går helt galt med klumper i fromagen , kan man varme den langsomt op, til husblasen er smeltet, og ´fromagen jævn, hæld først flødeskummet i, når den er begyndt at stivne.

    SvarSlet