søndag den 31. januar 2016

Fastelavnsboller med flødeskum

De ligner nogle jeg har hentet ved bageren, men det har jeg altså ikke. De er helt hjemmelavede :-D

Igår morges vågnede vi tidligt og blev enige om at der skulle bages. så vi fik hurtigt handlet og gik derefter i køkkenet. Der blev lavet en del forskelligt. Blandt andet WIENERDEJEN fra bunden, som blev brugt til disse lækre fastelavnsboller. Da vi var færdige blev drengene læsset i bilen og så kørte vi hjem til "farmor & farfar" og fik eftermiddagskaffe.

Der var nogle der blev glade kan du tro :-D

Jeg har fyldt mine boller med hindbærmarmelade, solbærsylt og choko-skum, men du kan jo vælge at bruge det du bedst kan lide.





Fastelavnsboller af wienerdej.
9 stk.
½ PORT WIENERDEJ:
35 g. Gær
1 ¼ dl. Vand, iskoldt
½ stk. Æg
½ tsk. Salt
30 g. Sukker
Ca. 250 g. Hvedemel

250 g. Bage margarine – stuetemperatur

PENSLING:
1 stk. Æg

LYS REMONCE:
75 g. Smør
50 g. Sukker
25 g. Marcipan, ren rå
10 g. Hvedemel

YDERLIGERE:
7 ½ dl. Piskefløde
3 spsk. HINDBÆRMARMELADE (til 3 stk.)
3 spsk. SOLBRÆSYLT (til 3 stk.)
50 g. Mørk chokolade (til 3 stk.)

PYNT:
100 - 150 g. Flormelis
1 - 2 spsk. Kakao
Vand

Start med at lave din wienerdej:
Gæren røres ud i det iskolde vand. Ægget tilsættes, sammen med salt, sukker og lidt af melet. Alle ingredienserne røres sammen og der tilsættes mere mel indtil dejen er sej - den må ikke være klistret. Den æltes godt igennem.

Dejen tages ud på et meldrysset bord og rulles ud til en kvadrat (en firkant hvor alle sider er lige store) til det har en tykkelse på ca. 2 cm.

Margarinen bankes ud i en mindre kvadrat, som lægges oven på dejen – se billedet:
 


Dejen skal nu lukkes om margarinen. Først foldes siderne af dejen ind over margarinen så de når hinanden. I kanten af margarinen, hvor den skal bøje, banker du siden af din hånd ned, så du får en naturlig fold der. Det sikre at der vil være fedtstof helt ud i hjørnerne af dejen. Se billede nedenunder:
 


Det samme gøres med enderne, og nu skal margarinen være dækket helt af dej. Se billede:
 


Foldning af dejen:
Når du nu skal til at rulle din dej ud, så den kan foldes, er det yderst vigtigt at du ikke ruller for hårdt. Da du så vil ødelægge lagene og dejen vil derfor ikke bage op. Lad din kagerulle arbejde for dig ;-)

Start med at drysse lidt mel på både bord og dej. Og gør det jævnligt under hele udrulnings-processen.
Dejen rulles til en rektangel (en aflang firkant) til den har en tykkelse på ca. 1 cm.
 


Dejen skal foldes 3 x 3 gange, så du ender ud med 27 lag margarine.

Det gør du ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre, ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 1 x 3. Se billedet nedenunder:
 


Så står du med en rektangel igen. Den drejer du, så har den lange side mod din mave.

Igen ruller du dejen ud til en rektangel til den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm. Og så folder du den som før:
Ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 2 x 3.
                      
Og så til sidste foldning:
Igen vender du dejen en ½ omgang, så du står med den lange siden af firkanten mod din mave.

Du ruller igen dejen ud til en rektangel til den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm. Og så folder du den som før:
Ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 3 x 3 gange og har nu 27 lag margarine i din dej.

 

Dejen lægges på køl i ca. 30 minutter.


TIPS: Hvis din dej bliver ved med at trække sig sammen når du ruller den ud, kan du lade den hvile ca. 1 - 2 minutter mellem hver foldning. Det gør den nemmere at arbejde med.


Imens laves remoncen:
Alle ingredienserne røres godt sammen til en ensartede masse og kommes i en sprøjtepose.


Så til fastelavnsbollerne:
Herefter rulles din dej ud (stadig på et meldrysset bord) til en kvadrat med en tykkelse på ca. 7 – 8 mm.

Dejen deles i 9 lige store stykker. Min dej målte 33 x 33 cm.,hvor hver stykke dej så blev 11 x 11 cm.

Der lægges en klat remonce på midten af hver firkant.

Alle spidserne lukkes ind over hinanden på midten og kagerne lægges på en papirbeklædt bageplade med lukningen nedad. Beregn 9 pr. plade, da de hæver op.


Bollerne stilles tildækket til hævning et lunt sted i 75 – 90 minutter. Alt efter varmen i både rummet og udenfor.

Ægget til pensling, piskes sammen med lidt vand og et nip salt. Bollerne pensles inden de bages.

Bages ved 220o i ca. 18 – 20 til de er mørk gyldne.

Herefter afkøles de til de er helt kolde på en bagerist.

Imens klargøres fyld & pynt:
Fløden piskes til en stiv skum. 150 gram tages fra i en skål og resten kommes i en sprøjtepose med en stor stjernetyl i.

Chokoladen hakkes fint og blandes med de 150 gram pisket fløde. Så har du choko-skummet:

Jeg brugte derudover hjemmelavet HINDBÆRMARMELADE og SOLBRÆSYLT til de to andre varianter.

Og nu til pynten: Du kan vælge om den skal være ens på alle eller forskellige alt efter hvilket fyld der er i - det er nemmest at kende forskel på fyldet hvis de er forskellige ;-) Jeg brugte:

Til dem med choko-skum rørte jeg en tyk brun glasur. Kakao og vand røres sammen INDEN flormelisen tilsættes. Dette gøres da det ellers er svær at få en fin brun farve uden at bruge al for meget kakao.

Til dem med hindbærmarmelade brugte jeg en tyk hvid glasur af flormelis og vand.

Og et drys flormelis til dem med solbæsylt i. 

Samling af fastelavnsbollerne:
Når bollerne er kolde, kommes den ønskede glasur på, lad den tørre et øjeblik, inden du forsigtigt skære toppen af. Ønsker du kun et drys af flormelis, sigtes dette først på, efter de er fyldt og låget lagt på igen !!!

Og nu til fyldet: En ring af flødeskum sprøjtes rund langs kanten på bunden, så der bliver et hul i midten. Oven på denne flødeskums-ring sprøjtes endnu et lag.

I hullet kommes det ønskede fyld. Til dem med marmelade kommes der ca. 1 spsk i hver. Choko-skummet fordeles i de 3 boller.

Hullet ovenpå fyldet fyldes normalt (hos bageren) med flødecreme, men det havde vi glemt alt om at få lavet, så der blev bare toppet med lidt ekstra flødeskum.

Men ønsker du en flødecreme deri, laves det af kold KAGECREME og flødeskum i forholdet ca. 1:1. 


Låget lægges på og de er nu klar til servering.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET:  NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

6 kommentarer:

  1. Hold da fast, de er flotte! Ser virkelig prof ud :) Superflot arbejde!

    SvarSlet
  2. Hej søde

    Nettet flyder med fastelavnsboller i øjeblikket. Hvorfor mon?? :-D *blink, blink* dog må jeg sige, dine er de sejeste.

    Jeg tager hatten af for det arbejde du har lagt i dem... og jeg er fuldstændig overbevidst om, at bedre fastelavnsboller findes ikke.

    Rank ryggen, stik næsen i sky og modtag mit stående applaus.


    Knus Pia

    SvarSlet
    Svar
    1. Arrhhh hvor er du sød - tusind tusind tak

      Og ja de smagte fantastisk

      Knus <3

      Slet
  3. jeg skal til at lave dem nu håber de bliver ligeså flotte som dine for de er bare flotte :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak og selvfølgelig bliver dine endnu flottere :-D

      Slet