Igår morges vågnede vi tidligt og blev enige om at der skulle bages. så vi fik hurtigt handlet og gik derefter i køkkenet. Der blev lavet en del forskelligt. Blandt andet WIENERDEJEN fra bunden, som blev brugt til disse lækre fastelavnsboller. Da vi var færdige blev drengene læsset i bilen og så kørte vi hjem til "farmor & farfar" og fik eftermiddagskaffe.
Der var nogle der blev glade kan du tro :-D
Jeg har fyldt mine boller med hindbærmarmelade, solbærsylt og choko-skum, men du kan jo vælge at bruge det du bedst kan lide.
Fastelavnsboller af wienerdej.
9
stk.
½
PORT WIENERDEJ:
35 g.
Gær
1
¼ dl. Vand, iskoldt
½ stk.
Æg
½ tsk.
Salt
30 g.
Sukker
Ca.
250 g. Hvedemel
250 g.
Bage margarine – stuetemperatur
PENSLING:
1
stk. Æg
LYS
REMONCE:
75
g. Smør
50
g. Sukker
25
g. Marcipan, ren rå
10
g. Hvedemel
YDERLIGERE:
7 ½ dl. Piskefløde
3 spsk. HINDBÆRMARMELADE (til 3 stk.)
3 spsk. SOLBRÆSYLT (til 3 stk.)
50 g. Mørk chokolade (til 3 stk.)
PYNT:
100 - 150 g. Flormelis
1 - 2 spsk. Kakao
Vand
Start med at lave din
wienerdej:
Gæren
røres ud i det iskolde vand. Ægget tilsættes, sammen med salt, sukker og lidt
af melet. Alle ingredienserne røres sammen og der tilsættes mere mel indtil
dejen er sej - den må ikke være klistret. Den æltes godt igennem.
Dejen
tages ud på et meldrysset bord og rulles ud til en kvadrat (en firkant hvor
alle sider er lige store) til det har en tykkelse på ca. 2 cm.
Margarinen
bankes ud i en mindre kvadrat, som lægges oven på dejen – se billedet:
Dejen
skal nu lukkes om margarinen. Først foldes siderne af dejen ind over margarinen
så de når hinanden. I kanten af margarinen, hvor den skal bøje, banker du siden
af din hånd ned, så du får en naturlig fold der. Det sikre at der vil være
fedtstof helt ud i hjørnerne af dejen. Se billede nedenunder:
Det
samme gøres med enderne, og nu skal margarinen være dækket helt af dej. Se
billede:
Foldning af dejen:
Når
du nu skal til at rulle din dej ud, så den kan foldes, er det yderst vigtigt at
du ikke ruller for hårdt. Da du så vil ødelægge lagene og dejen vil derfor ikke
bage op. Lad din kagerulle arbejde for dig ;-)
Start
med at drysse lidt mel på både bord og dej. Og gør det jævnligt under hele
udrulnings-processen.
Dejen
rulles til en rektangel (en aflang firkant) til den har en tykkelse på ca. 1 cm.
Dejen
skal foldes 3 x 3 gange, så du ender ud med 27 lag margarine.
Det
gør du ved at folde 1/3 af dejen der ligger til højre, ind over midten. Og
ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du
har nu foldet 1 x 3. Se billedet nedenunder:
Så
står du med en rektangel igen. Den drejer du, så har den lange side mod din
mave.
Igen
ruller du dejen ud til en rektangel til den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm.
Og så folder du den som før:
Ved
at folde 1/3 af dejen der ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af
dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du
har nu foldet 2 x 3.
Og
så til sidste foldning:
Igen
vender du dejen en ½ omgang, så du står med den lange siden af firkanten mod
din mave.
Du
ruller igen dejen ud til en rektangel til den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm.
Og så folder du den som før:
Ved
at folde 1/3 af dejen der ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af
dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du
har nu foldet 3 x 3 gange og har nu 27 lag margarine i din dej.
Dejen
lægges på køl i ca. 30 minutter.
TIPS: Hvis din dej bliver ved med at trække sig sammen når du ruller den ud, kan du lade den hvile ca. 1 - 2 minutter mellem hver foldning. Det gør den nemmere at arbejde med.
Imens laves remoncen:
Alle
ingredienserne røres godt sammen til en ensartede masse og kommes i en
sprøjtepose.
Så til
fastelavnsbollerne:
Herefter
rulles din dej ud (stadig på et meldrysset bord) til en kvadrat med en tykkelse på ca.
7 – 8 mm.
Dejen
deles i 9 lige store stykker. Min dej målte 33 x 33 cm.,hvor hver stykke dej så blev 11 x 11 cm.
Der lægges en klat remonce på midten af hver firkant.
Der lægges en klat remonce på midten af hver firkant.
Alle
spidserne lukkes ind over hinanden på midten og kagerne lægges på en
papirbeklædt bageplade med lukningen nedad. Beregn 9 pr. plade, da de hæver op.
Bollerne
stilles tildækket til hævning et lunt sted i 75 – 90 minutter. Alt efter varmen
i både rummet og udenfor.
Ægget
til pensling, piskes sammen med lidt vand og et nip salt. Bollerne pensles inden
de bages.
Bages
ved 220o i ca. 18 – 20 til de er mørk gyldne.
Herefter
afkøles de til de er helt kolde på en bagerist.
Imens klargøres
fyld & pynt:
Fløden
piskes til en stiv skum. 150 gram tages fra i en skål og resten kommes i en
sprøjtepose med en stor stjernetyl i.
Chokoladen
hakkes fint og blandes med de 150 gram pisket fløde. Så har du choko-skummet:
Jeg brugte derudover hjemmelavet HINDBÆRMARMELADE og SOLBRÆSYLT til de to andre varianter.
Og nu til pynten: Du kan vælge om den skal være ens på alle eller forskellige alt efter hvilket fyld der er i - det er nemmest at kende forskel på fyldet hvis de er forskellige ;-) Jeg brugte:
Til dem med choko-skum rørte jeg en tyk brun glasur. Kakao og vand røres sammen INDEN flormelisen tilsættes. Dette gøres da det ellers er svær at få en fin
brun farve uden at bruge al for meget kakao.
Til dem med hindbærmarmelade brugte jeg en tyk hvid glasur af flormelis og vand.
Og
et drys flormelis til dem med solbæsylt i.
Samling af
fastelavnsbollerne:
Når
bollerne er kolde, kommes den ønskede glasur på, lad den tørre et øjeblik,
inden du forsigtigt skære toppen af. Ønsker du kun et drys af flormelis, sigtes
dette først på, efter de er fyldt og låget lagt på igen !!!
Og
nu til fyldet: En ring af flødeskum sprøjtes rund langs kanten på bunden, så
der bliver et hul i midten. Oven på denne flødeskums-ring sprøjtes endnu et lag.
I
hullet kommes det ønskede fyld. Til dem med marmelade kommes der ca. 1 spsk i hver. Choko-skummet fordeles i de 3 boller.
Hullet ovenpå fyldet fyldes normalt (hos bageren) med flødecreme, men det havde vi glemt alt om at få lavet, så der blev bare toppet med lidt ekstra flødeskum.
Men ønsker du en flødecreme deri, laves det af kold KAGECREME og flødeskum i forholdet ca. 1:1.
Hullet ovenpå fyldet fyldes normalt (hos bageren) med flødecreme, men det havde vi glemt alt om at få lavet, så der blev bare toppet med lidt ekstra flødeskum.
Men ønsker du en flødecreme deri, laves det af kold KAGECREME og flødeskum i forholdet ca. 1:1.
Låget lægges på og de er nu klar til servering.
INFO
OM RETTEN:
INSPIRATION:
Min opskrift
FRYSEEGNET:
NEJ
SERVERES
MED: -
TIPS
& TRICKS: -
ANDET:
-
Hold da fast, de er flotte! Ser virkelig prof ud :) Superflot arbejde!
SvarSlet:-D Tusind tak søde
SletHej søde
SvarSletNettet flyder med fastelavnsboller i øjeblikket. Hvorfor mon?? :-D *blink, blink* dog må jeg sige, dine er de sejeste.
Jeg tager hatten af for det arbejde du har lagt i dem... og jeg er fuldstændig overbevidst om, at bedre fastelavnsboller findes ikke.
Rank ryggen, stik næsen i sky og modtag mit stående applaus.
Knus Pia
Arrhhh hvor er du sød - tusind tusind tak
SletOg ja de smagte fantastisk
Knus <3
jeg skal til at lave dem nu håber de bliver ligeså flotte som dine for de er bare flotte :-)
SvarSletTusind tak og selvfølgelig bliver dine endnu flottere :-D
Slet