som hos bageren, bare meget bedre - fordi det er hjemmelavet ;-)
Den færdige dej, hvori du kan se alle lagene :-) |
Wienerdej.
1 port.
65 g. Gær
2½ dl. Vand, iskoldt
1 stk. Æg
1 tsk. Salt
60 g. Sukker
Ca. 500 g. Hvedemel
500 g. Bage margarine - stuetemperatur
Gæren røres ud i det iskolde vand. Ægget
tilsættes, sammen med salt, sukker og lidt af melet. Alle ingredienserne røres
sammen og der tilsættes mere mel indtil dejen er sej - den må ikke være
klistret. Den æltes godt igennem.
Dejen tages ud på et meldrysset bord og
rulles ud til en kvadrat (en firkant hvor alle sider er lige store) til det har
en tykkelse på ca. 2 cm.
Margarinen bankes ud i en mindre kvadrat, som
lægges oven på dejen – se billededet:
Dejen skal nu lukkes om margarinen. Først
foldes siderne af dejen ind over margarinen så de når hinanden. I kanten af margarinen,
hvor den skal bøje, banker du siden af din hånd ned, så du får en naturlig fold
der. Det sikre at der vil være fedtstof helt ud i hjørnerne af dejen. Se
billede nedenunder:
Det samme gøres med enderne, og nu skal
margarinen være dækket helt af dej. Se billede:
Foldning
af dejen:
Når du nu skal til at rulle din dej ud, så
den kan foldes, er det yderst vigtigt at du ikke ruller for hårdt. Da du så vil
ødelægge lagene og dejen vil derfor ikke bage op. Lad din kagerulle arbejde
for dig ;-)
Start med at drysse lidt mel på både bord og
dej. Og gør det jævnligt under hele udrulnings-processen.
Dejen rulles til en rektangel (en aflang
firkant) til den har en tykkelse på ca. 1 cm.
Dejen skal foldes 3 x 3 gange, så du ender ud
med 27 lag margarine.
Det gør du ved at folde 1/3 af dejen der
ligger til højre, ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 1 x 3. Se billededet nedenunder:
Så står du med en rektangel igen. Den drejer
du, så har den lange side mod din mave.
Igen ruller du dejen ud til en rektangel til
den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm. Og så folder du den som før:
Ved at folde 1/3 af dejen der
ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 2 x 3.
Og så til sidste foldning:
Igen vender du dejen en ½ omgang, så du står
med den lange siden af firkanten mod din mave.
Du ruller igen dejen ud til en rektangel til
den har en tykkelse på ca. 8 – 10 mm. Og så folder du den som før:
Ved at folde 1/3 af dejen der
ligger til højre ind over midten. Og ligeledes 1/3 af dejen der ligger til venstre, foldes ind over midten.
Du har nu foldet 3 x 3 gange og har nu 27 lag
margarine i din dej.
Dejen lægges på køl i ca. 30 minutter.
Herefter er dejen klar til at lave de ønskede
emner.
Deler du den på midten vil du kunne se de enkelte lag som på billedet:
TIPS: Hvis din dej bliver ved med at trække
sig sammen når du ruller den ud, kan du lade den hvile ca. 5 minutter mellem
hver foldning. Det gør den nemmere at arbejde med.
INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk
FRYSEEGNET:
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -
Ingen kommentarer:
Send en kommentar