søndag den 18. december 2022

Glædelig 4. søndag i advent - Chokolade m. brændt mandel praliné


Glædelig 4. søndag i advent 🎅🎄⛄


Idag får du opskriften på det nemmeste (og lækreste) fyld, men det kræver dog du har en god blender eller foodprocessor. 

Lav endelig en stor portion når du er igang. Kom den ekstra portion i et glas med et smukt bånd om og du har værtindegaven klar til besøgene i juledagene også.




Brændt mandel praliné.
Ca. 3 forme
BRÆNDTE MANDLER:
200 g. Mandler
200 g. Sukker
1 dl. Vand
 
YDERLIGERE:
40 g. Mælkechokolade
– jeg bruger Callebaut 823
 
Dagen før støbes chokoladeskallerne, jeg brugte Callebaut GOLD fra Callebaut.
 
Start med de brændte mandler:
Mandlerne kommes i en tykbundet gryde, sukker drysses over og vandet hældes ved. Denne blanding varmes op ved svag varme, hvori der røres med små mellemrum.
 
Når vandet er fordampet, begynder sukkeret at krystallisere og sætter sig omkring mandlerne. Skru lidt ned for blusset og rør konstant, mandlerne må endeligt ikke blive sorte og brændte, men skal være mørkt gyldne og blanke.
 
Når sukkeret er smeltet, og mandlerne flot blanke, bredes de ud på et stykke bagepapir og skilles hurtigt ad ved hjælp af to gafler. Og afkøles.
 
Og så til pralinéen:
Du skal bruge 250 gram af de brændte mandler i alt til denne portion. Så start med at veje dem af, resten må du snacke på, mens du laver pralinéen 😊
 
Mandlerne kommes i en foodprocessor eller blender. De køres til et helt fint smulder, så jo mere du blender jo finere konsistens. Måske du et par gange undervejs, skal stoppe processen og skrabe kanterne ned.
 
Chokoladen deles i mindre stykker og kommes i massen. Det blendes sammen til en cremet konsistens. Og kommes nu i en sprøjtepose.
 
Massen bliver varm undervejs ved blendning, så det er vigtigt at den afkøles inden du kommer den i skallerne. Den må ikke være for varm, så den smelter dem, men skal stadig have lidt temperatur så det kan komme ud af sprøjteposen.
 
Min var nået at blive omkring 27o grader og var svær at få ud i et pænt lag i skallerne. Så jeg ”hjalp” den ved at iføre et par gummihandsker og forsigtigt trykke toppene ned, med en finger dyppet i smagsneutral alkohol, Husk der skal være 2 – 3 mm. fri til lukning af bunden.
 
Umiddelbart når fyldet er fast igen, ca. efter en time eller to, så kan du lukke bundene.

 
 

 

INFO OM CHOKOLADEN:
CHOKOLADE SKAL: GOLD (Callebaut) (811 og 823 også forsøgt med succes)
CHOKOLADE BUND: GOLD (Callebaut) (811 og 823 også forsøgt med succes)
FYLD FRYSEEGNET: NEJ
SVÆRHEDSGRAD: NEM
FORM: CW1921, kan indeholde ca. 10 ½ gram
FARVE: Selvblandede, Pulver fra Roxy & Rich
 
INSPIRATION: Shokochok
MIN VURDERING: Smager fantastisk, nem og lave. Jeg bruger min foodprocessor fra Bosch. Men en blender kan også sagtens bruges. Mandlerne kan laves i forvejen eller du kan købe dem færdige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar