Dagen opskrift er hjemmelavet pålæg. Måske den er at finde på nogle julefrokostborde - specielt i den hjemmelavede udgave. Eller måske i lamme- eller kalveudgaven. Mon du allerede har gættet, hvad det er jeg servere for dig idag ???
Jeg HAR faktisk før haft lavet et
Det er godtnok ikke i en særlig julet udgave, vi er mest til den almindelige. Men ønsker du en mere julet smag, kan du sagtens tilsætte lidt allehånde og nellike til krydderblandingen.
Har du mod på selv at gå i gang med sådan en omgang her????
Rullepølsen servers med HJEMMELAVET SKY & SYLTEDE RØDLØG |
2
½ kg. Svineslag, uden svær
SALTLAGE:
2
l. Vand
200
g. Salt, fint
25
g. Sukker
1
tsk. Peberkorn
KRYDDERIER:
350
g. Løg
2
spsk. Peberkorn
2
spsk. Salt, groft
Slaget
trimmes så det er nogenlunde rektangulært og hvis det har alt for meget fedt fjernes
dette. Det bankes ud, så det får nogenlunde samme tykkelse over det hele. Hvis
du ikke selv har lyst til at stå med dette, så få din slagter til at gøre det –
det gjorde jeg ;-)
Alle
ingredienserne til lagen koges op og afkøles. Når den er helt kold, kommes
slaget i en skål, gryde eller lignede og lagen hældes over – søg for at alt
kødet er dækket, hvis ikke skal du lave lidt mere lage.
Når
kødet er i lagen, lægger du en tallerken ned over kødet, så det bliver holde
under lagen. Her oven på sættet evt. en gryde eller noget andet tungt til at
hjælpe med tyngdekraften. Rullepølsen skal nu stå og trække i 3 dage.
PÅ
KOGEDAGEN:
Peberkornene
kommes i en morter og males så fint som muligt. Saltet tilsættes tilslut og
gives en omgang i morteren osse. Løgene hakkes meget meget fint.
Så
tages kødet op af lagen. Og lægges fladt ud på et spækbræt. Krydderierne
drysses over og løgene fordeles bagefter. Slaget rulles stramt sammen og snøres
med bomuldssnor. Og så er svinet klar til at blive kogt.
Pølsen
kommes i en gryde – jeg tilsatte de løg, der var faldet ud- og ved siden af
under rulningen. Samt et drys salt, lidt peber og evt. nogle urter. Og så
dækkes den med vand. Dette bringes i kog og skummes for æggehvidestoffer.
Jeg
kogte min i 3 timer (2 ½ havde været nok) og afkølede den i lagen. Lagen skal ikke være helt kold, men
lun, så du kan fiske svinet op.
Jeg
kom den så i en frysepose for at undgå at hele køleskabet (og alt andet) blev
smurt ind i kogelage.
Jeg
havde allerede luret inden, at jeg saltede min slag, at det ikke ville kunne
være i min rullepølsepresse. Men osse at jeg heller ikke havde et fad, der var
stort nok til saltningen. Så derfor delte jeg det i to.
Efter
endt kogning og afkøling røg det ene svin i pressen og så
what-to-do med det andet ?????
Husker fra mit barndomshjem noget med
spækbrætter og skruetvinger :-D Men det var IKKE en mulighed i Casa Fangel, så ud
af grydeskabet, hev jeg en 2 l. gryde, kom svinet deri, iført en frysepose
også.
Og
så satte en et nummer mindre gryde oven i og fyldte den med vand. I køleskabet
med både presse og gryde og så ventede jeg 2 dage.
Efter de 2 dage valgte jeg, at skære den ene rullepøse ud i skiver på pålægsmaskinen og
vacumerer dem. Den anden delte jeg i to mindre stykker, vacumerede osse dem,
inden det hele kom på frost.
TIPS: På mine billeder ser du at rullepølsen IKKE
har samme fine lyserøde farve som den du køber i butikkerne. Det har den ikke
af den simple grund, at jeg ikke har tilsat Nitrit i min kogelage.
Nitrit
er giftigt, men må bruges i industrien i små mængder. Det bruges som
konserveringsmiddel og for den fine lyserøde farve.
Det
kan være svært at få fat i, men spørg evt. din slager, for det er ikke ret
meget der skal til.
Læs
evt. mere HER.
Suppen
som svinet er kogt i kan evt. bruges til HJEMMELAVET SKY, eller afkøles og
fryses ned i mindre portioner, som kan bruges til fond.
INFO
OM RETTEN:
INSPIRATION: Min morfar & mor
FRYSEEGNET:
JA
SERVERES
MED: SMØREBRØD eller i sandwich.
TIPS
& TRICKS: -
ANDET:
-
Ingen kommentarer:
Send en kommentar