tirsdag den 16. juni 2015

Haven 2015

Sidste ÅR, fik du også en rundtur i min lille have. Og det synes jeg vi skal gøre til en tradition, lyder det ikke som en hyggeligt ide ??

Nå, men fordi vi har haft det usandnylige kolde forår og forsommer, så er mine planter meget langt bagefter i forhold til sidste år. Specielt de par tomatplanter jeg har fået af Mobber, havde jeg næsten opgivet. Indtil jeg opdagede forleden af der ER kommet små tomater på :-D


Men Lærke-Musen har osse en mindre tomatplantage klar til mig, jeg skal bare have dem hentet. Og der er MANGE sjove sorter, specielt en af dem, glæder jeg mig til at tilberede og vise dig. Mere om det senere på sommeren - forhåbentlig :-P



Blomster har jeg ikke mange af, men i år har der sneget sig en hortensia ind i haven. Jeg synes, de er usandsynligt smukke og blev glad, da jeg blev begavet med sådan en.


Her et billede af min lille tro have-medhjælper. 
Han nyder, når det er lunt i vejret og havedøren står åben, 
så han kan vade ind og ud som det passer ham. 


Vi fik mange jordbær sidste år. I år kan jeg se at vi får endnu flere. 
Det er så hyggeligt at kunne gå ud og plukke af egen avl.

Jeg forsøgte at lave stiklinger et par gange sidste år, men Watson drillede og hev dem op, lige så hurtigt som jeg fik dem plantet. Så det blev kun til et par enkelte stykker, som blev plantet rundt om æbletræet. 
Så jeg forsøger mig igen i år og håber på det bedste :-P


Der er SÅ mange bær :-)


Spinat og hvidløg.
Begge deler er første gang jeg prøver. 
Hvidløgene kunne dog godt have klaret at stå en måned mere.


Dette skulle gerne blive til forårsløg. 
Mit første forsøg, så er spændt på resultatet.


Vores Ingrid Marie æbletræ er fra 2013. 
Sidste år gav det 2 æbler :-P 
Men i år har jeg talt mindst 20 af sådanne små fine mini-æbler. 
Og det bor i en stor potte, så jeg er yderst tilfreds :-D


Solbærbuske er fra 2013. 
I år kommer er usandsynlig mange bær. 
Jeg har dog døjet med bladlus og myrer i topskudene. Men efter overbrusning med både vand og sæbevand, så er de smuttet igen.


Flere smukke solbær.


Drengen hygger sig på terrassen, 
mens mor nusser med at tage billeder af stikkelsbærrene :-)

Bagved stikkelsbærrene kan du måske ane at mine rabarber står. Jeg har stadig en jordbær- og en vinrabarber. De har det godt og har fået sat sig et fin rodnet. De er fra sidste sommer.


I forhold til den størrelse som busken har, 
så kommer der også mange stikkelsbær i år.



Hvis du læste med sidste år, ved du at Manden ikke er med på idéen,
 om at jeg udvider indholdet i vore lille have. 
Vi jo har planer om at flytte herfra og ved jo ikke hvor stor have vi får, 
så han mener at det er dumt at anskaffe sig en masse,
som vi måske ikke får plads til.

Men så til min fødselsdag i maj måned - hvor jeg fik gaver, blev Manden begavet med en vært(inde) dusk, som viste sig at være denne skønne ribs busk. Og man kan jo ikke sige nej som vært(inde) til en dusk vel :-P 


Og der er 2 ribs på busken :-D


Hæ jeg fik også en fødselsdagsgave-dusk :-D 

Jeg må bare nyde alle mine planter mens vi bor her. Viser det sig så, at i vores kommende bolig, at der ikke er plads til alle mine potter og planter, må Lærke-Musen eller Mobber bare tage dem i pleje :-P


En dag på en gåtur med drengene fandt jeg en hindbærbusk.
Den var stadig i potte og med mærkat på, 
så der må være en der har tabt den på vejen hjem. 

Jeg var spændt på om den ville overleve, for den var i temmelig dårlig forfatning, da jeg fandt den. Vissen og ingen grønne blade overhovedet. 
Men med lidt vand, gødning og kærlighed, så ser den nu vældig fin ud.


I år igen har vi også kartofler. 
Ikke mange - men nok til vi kan få et par gange.


Mine krydderurter er også blevet udvidet en smule. Persille har jeg i den store krukke bagerst til højre. Foran en lillepotte med ærteskud.
Derudover er der dild, en kæmpe estragon, timian og purløg.


Efter andet forsøg er dilden godt på vej.
Jeg har været lidt uheldig med mine forspiringer i år. Mit første forsøg på at spire dild, gik helt i vasken og ville ikke som jeg ville.

Men jeg har fået tilsendt nogle portugisiske frø fra en sød følger af bloggen. 
Men disse har jeg osse måtte opgive efter to forsøg. De er godnok spiret og vokset til de ca. var 10 cm høje og så skete der ikke mere, hvorefter de bare døde. Jeg må prøve igen næste år.


Timian og min kæmpe estragon


Sidste sensommer, vi var igen så heldige at søde Aase og hendes mand tilbød at vi måtte hente en kæmpe portion af deres hjemmedyrkede rødbeder. 

Her var jeg så heldig at de også trængte til at få delte deres løvstikke, så jeg fik en kæmpe rod med hjem. Og de er godtnok sejlivede. For ikke mindre end en 3 - 4 gange, når Watson var uden opsyn i haven, blev den gravet op og hevet ud på græsset. Den lever stadig, dog nu delt i to, hvor den ene står og venter på at flytte over til Lærke-Musen :-)



Jeg har stadig også ramsøgene som Lærke-Musen havde med sidste år til vores PÅSKE FROKOST. Nu er de afblomstret og står klar til jeg skal have lavet ramsløgkapers af dem.


Basilikum har jeg også. Jeg gjorde som sidste år. 
Købte en potte i Føtex til ikke-ret-mange-penge. 
Og efter lidt tid, blev den delt i to og plantet i større potter. 

Stænglerene skilte jeg forsigtig ad og fordelte i de større potter. 
Så skal de ellers bare have ro, vand og gødning. For de kan godt se lidt sølle ud et par uger, men så så pludselig så gror de helt vildt og bliver dejlige fyldige.


Som fast læser husker du måske min lille episode fra EFTERÅRET
hvor jeg prøvede at tørre nogle af alle mine basilikum blade i ovnen 
- det gik jo mildest talt ikke særlig godt. De mistede alt duft og smag og de blev sat i skammekrog i hjørnet af krydderiskabet. 

Derfor jublede jeg da Manden gav mig en dehydrator i fødselsdagsgave. 
Den kan indstilles på 5 forskellige temperaturer, 
så mon ikke at den virker på basilikum osse :-P

tirsdag den 9. juni 2015

Aspargestærte med farsbund

Tænk sig, i går var det 2 år siden jeg oprettede mit første indlæg. Tiden er fløjet afsted og hvor er der dog sket meget. Jeg kunne ikke forestille mig, ikke at have bloggen, den er mit frirum - min ventil.

Måske jeg er lidt ekstra nostalgisk i øjeblikket, da jeg jo sidder og roder med alle de gamle indlæg "bagved". Det er lidt hyggeligt at kigge tilbage - at se jeg har flyttet mig, men osse krumme en smule tæer indimellem og finde ting der SKAL redigeres :-D

Men du skal vide at jeg er taknemmelig over at du har lyst til at kigge med - TAK :-)

Jeg synes at vi skal fejre fødselsdagen, med en lækker lille sag. De smukke asparges er stadig i sæson lidt endnu. Til skt. Hans er det slut, så skynd dig at nyde godt af dem, mens de er her.

Aspargestærte med farsbund.
4 - 5 per.
BUND:
500 g. Svinekød, hakket
1 stk. Løg (Stort)
2 stk. Æg (L)
8 g. Salt
50 g. Hvedemel (eller 1 spsk. FiberHUSK)
½ dl. Vand
Peber

FYLD:
2 bdt. Grønne asparges
100 g. Feta
5 stk. Æg (L)
1½ dl. Piskefløde
Salt
Peber

Løget pilles og hakket meget fint. Det røres sammen med kød og salt. Peber, krydderier og æg røres i, sammen med melet. Tilslut tilsættes vand og farsen røres godt igennem og smages til. Den skal have en god fast konsistens.

Farsen kommes i et smurt fad, gerne et aflangt fad. Den fordeles i et jævnt lag, også op af kanterne. Mit fad var 35 x 21 cm.

Forbages ved 200o i 10 minutter.

Imens klargøres aspargesene. De skylles godt. Specielt i hovederne kan der sidde meget sand. Enderne knækkes af (gemt dem på frost til ASPARGESSUPPE)
Bunden tages ud af ovnen og aspargesene fordeles ovenpå. De lægges tæt og skiftevis med hovederne hver sin vej.
Fetaen smuldres over, der drysses med salt og peber. Æg og fløde piskes sammen og fordeles over fyldet.

Bages ved 200o i ca. 25 - 30 minutter til æggemassen er stivnet.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egne opskrift
FRYSEEGNET: ??
SERVERES MED: Salat
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 6. juni 2015

Rabarbercrumble

Jeg har glædet mig til at skulle bruge af mine rabarber i år. Sidste år var de jo helt nye og Lærke-Musen fortalte mig, strengt op til flere gange, at jeg ikke måtte bruge dem før i år. 
Og i år kan jeg egentlig godt se fornuften i det, for de skal jo have tid til at udvikle et ordentligt rodnet :-P
Det er bare ikke altid nemt, når man som jeg, er en lidt utålmodig sjæl. Så jeg kom nok til et par gange at "glemme" hvad Musen havde sagt. Men det var KUN et par små og få stængler jeg snuppede :-D

Og nu er de blevet store, fine og fyldt med masser af lækre røde stængler. Og selvom jeg stadig har fuldt gang i mit RÅVARE-INDLÆG-PROJEKT, så skal hverken vi eller du snydes for lidt weekendlækkerier, så derfor får du opskriften på den lækreste crumble.


Rabarbercrumble.
4 per.
500 g. Rabarber
50 g. Farin (75 - 100 g. for en mere sød kage)

CRUMBLE:
100 g. Havregryn
100 g. Farin
100. Marcipan
100 g. Smør

Rabarberne renses og skæres i stykker på ca. ½ - 1 cm. De blandes med farin og lægges i bunden af et fad. Mit var 30 x 22 cm.

Marcipanen rives groft og smuldres sammen farin, smør og havregryn. Crumbledejen fordeles oven på rabarberne.


Bages ved 200o i ca. 25 – 30 minutter, til kagen er gylden og sprød.


Serveres lun med iskold flødeskum.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Flødeskum, cremefraiche eller vanilleis
TIPS & TRICKS: Bruger du frosne rabarber, så bland 1 spsk. Kartoffelmel i dem, så jævnes væskes og kagen bliver ikke våd.
ANDET: -