søndag den 29. november 2020

Pandekage-lagkage med appelsincreme


Glædelig 1. søndag i advent 🎅🎄⛄

Som altid når 1. søndag i advent ligger udenfor december måned, får du en hyggelig advent gave. Det kan være kager eller som idag en dessert, som du kan bruge til julefrokosten.



Pandekage-lagkage med appelsincreme.
10 - 12 per.
PANDEKAGER:
250 g. Hvedemel     
½ tsk. Salt             
2 ½ tsk. Kardemomme - stødt  
1 ½ tsk. Sukker      
6 dl. Mælk              
6 stk. Æg (M/L)       
100 g. Smør           
Smør – til stegning
 
CREME:
4 stk. Æg (M/L)
60 g. Sukker
50 g. Maizena
5 dl. Mælk
2 St. vanille            
18 g. Appelsinskal – svarer til fra ca. 4 – 6 stk.
3 ½ dl. Appelsinsaft
 
YDERLIGERE:
5 dl. Piskefløde
 
MANDLER:
100 g. Mandler
100 g. Flormelis
½ dl. Vand
 
Start med cremen:
Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud og gnides ud i en smule af sukkeret for at skille dem ad.
 
Appelsinskallen rives fint.
 
Æg, sukker, vanillesukker og den tomme vanillestang kommes i en gryde og piskes sammen. Mælk og maizena tilsættes og piskes ud i æggeblandingen.
 
Blandingen bringes langsomt i kog under konstant piskning. Når den når kogepunktet skal den koges igennem til den bliver tyk – stadig under piskning – det tager 2 – 3 minutter.
 
Herefter tages gryden af varmen og appelsinskal og -saft tilsættes. Cremen piskes ensartet og jævn.

Vanillestangen fjernes, inden cremen hældes over i en beholder med stor overflade, dette gør at cremen nedkøles hurtigere. Den dækkes med husholdningsfilm, det skal lægges helt ned på overfladen, dette gør at der ikke dannes kondens eller at den "trækker skind". Herefter afkøles cremen til den er helt kold.
 
Imens laves pandekagerne:
Smørret smeltes og afkøles.
 
Mel, salt, kardemomme, sukker og mælk piskes sammen til en glat og jævn blanding. Æg og smør tilsættes og dejen hele piskes grundigt sammen.
 
En pande varmes op og der tilsættes en smule smør. Når den er smeltet, tilsættes lidt under 1 dl. dej. Den drejes rundt på panden, så den fordeles jævnt. Når kanten af pandekagen begynder at tage farve, skal den vendes og bages gylden på den anden side. Sådan fortsættes der indtil du ikke har mere dej. Herefter afkøles de.
 
Min pande er stor – 28 cm. i diameter - så jeg får store pandekager. Jeg fik 17 ud af denne portion og brugte 15 til kagen.
 
Så til mandlerne:
Mandler, flormelis og vand kommes i en gryde. Det varmes op ved middel varme og der røres deri med små mellemrum.
 
Når vandet er fordampet, begynder sukkeret at krystallisere og sætte sig omkring mandlerne. Skru lidt ned for blusset og rør konstant. Sukkeret omkring mandlerne begynder at smelte igen - de må endeligt ikke blive sorte og brændte, men skal være mørkt gyldne og blanke.
 
Når sukkeret er smeltet, og mandlerne flot blanke, bredes de ud på et stykke bagepapir til afkøling.
 
Samling af kagen:
Cremen piskes igennem. Fløden piskes til skum og vendes sammen med cremen.
 
På serveringsfadet drysses en smule sukker. Det gør at den nederste pandekage ikke ”gror” fast. En pandekage lægges ovenpå sukkeret. Her kommes en skefuld creme på, den smøres ud til kanten, uden det løber udover.
 
En pandekage lægges ovenpå cremen. Der kommes en skefuld creme på, som igen smøres ud og sådan fortsætter du, indtil du ikke har flere pandekager.
 
På låget af kagen kommes en smule creme, ikke meget, men bare lige nok til at mandlerne kan klistre fast deri. Jeg lagde det på midten, som du kan se på billedet.
 
Mandlerne hakkes groft og fordeles ovenpå cremen.





INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Pandekager og cremen (uden fløden vendt i) kan sagtens laves dagen før servering

Ingen kommentarer:

Send en kommentar