lørdag den 30. april 2016

Sæson - Maj

Imorgen skriver vi 1. maj. Sidste måned skrev jeg at vi var på vej mod lunere tider - ja det var så ikke lige i APRIL at vi oplevede meget af det. Men jeg har lure på vejrudsigten for den næste uges tid og det ser ikke mindre end fremragende ud. Yay :-D 

Maj måned betyder at der kommer flere solskintimer, dejligt for både os, men også for de skønne ting vi dyrker i haven. I år har vi igen kartofler. 17 spande er det blevet til. Tomatplanterne er sået herhjemme af specielt udvalgte sorter. Dem glæder jeg mig til at både følge og ikke mindst smage. Jeg vidste ikke hvor stort tabet ville blive, når man sår selv, så pt ser det ud til at der bliver 22 planter, fordelt på 5 sorter :-P

Derudover har vi stadig bærbuske, et æbletræ og massere af krydderurter. Når det hele bliver lidt mere grønt, får du en rundt tur som du plejer. Her kan du se haven fra 2014 og 2015.

Råvarerne der står med grå skrift er links. Via dem kan du trykke dig videre til en side med alle mine samlede opskrifter med pågældende råvare ;-)

Cheesecake med rabarbergele


GRØNT:


URTER:


FRUGT:


FISK: (højsæson)
Blåmusling
Fjordreje
Havkat
Hornfisk



INFO:
KILDE: www.raavareguiden.dk, www.aarstiderne.com, www.vom.dk, http://sanker.dk, www.groenttorvet.dk, www.2gangeomugen.dk, http://m.fisketegn.dk/ http://hafiska.dk

ANDET: De fleste fisk er tilgængelige hele året rundt, dog med nogle undtagelser, hvor de er fredet og gyder. Jeg vil her skrevet når spise-kvaliteten på de forskellige arter er bedst.

torsdag den 14. april 2016

Spaghetti i broccolisauce

Jeg suger ny inspiration til mig over alt. For tiden elsker jeg at slappe af til madprogrammer i fjernsynet. Ved et tilfælde opdagede jeg Masterchef Australien, som jeg hurtigt blev fanget af. Wow, nogle dygtige og kreative amatørkokke der deltog.

Dagens opskrift er inspiration derfra. Google var (igen) min ven og jeg fandt ud af at Tv-produktionen offentliggør de fleste af opskrifterne fra programmet. Du kan se original-opskriften HER, samt finde meget mere inspiration og se gamle afsnit.

Udover at jeg synes det lød som en spændende og vild lækker måde at bruge broccoli på, skulle idéen også lige sælges til Manden. Nogle gange synes han at jeg er gakgak og lettere sindsyg med de ting jeg foreslår vi skal prøve :-P
Men heldigvis er tilbagemeldingerne de fleste gange fra ham dog positivt. Denne pastaret er ingen undtagelse. Vi var begge faktisk temmelig begejstret og det er bestemt ikke sidste gang den er lavet. 

Næste gang vil jeg faktisk servere pastaretten uden bacon, for den var slet ikke nødvendig. Retten i sig selv er rigeligt - der er massere af umami og fylde i saucen.



Spaghetti i broccolisauce.
3 – 4 per.
4 fed Hvidløg
3 stk. små Løg
2 spsk. Olie
750 g. Broccoli
½ l. Hønsefond
100 g. Parmesan
2 spsk. Citron saft
3 g. Citron skal
2 dl. Piskefløde    
Ca. 3 dl. Kogevand fra spaghettien
15 g. Basilikum, friske blade
Salt
Peber

DESUDEN:
400 g. Spaghetti
300 g. Bacon
Parmesan – til pynt

Start med saucen:
Løg og hvidløg pilles og hakkes groft. Broccolien deles i mindre stykker, brug også stokken.

Olien varmes op i en gryde, hvor løg og hvidløg svitses i. Det skal ikke tage farve, blot, ristes til de er gennemsigtige. Broccolien kommes i gryden, sammen med hønsefonden. De bringes i kog og småsimre til broccolien er mør, ca. 10 – 15 minutter.

Imens:
Koges spaghettien i saltet vand, efter anvisningen på emballagen.

Og baconen skæres i tern på ca. 1 x 1 cm. og steges gyldne på en varm pande uden fedtstof.

Tilbage til saucen:
Når broccolien er mør tages gryden af varmen. Fløde, parmesan, citron saft og –skal tilsættes. Saucen omrøres og blendes til den har en jævn konsistens. Tilsæt kogevand fra spaghettien til saucen har en passende tykkelse – jeg brugte 3 dl.
Basilikumbladene vendes i sammen med spaghettien og retten smages til med salt, peber og evt. mere citronsaft.

Servering:
Pastaretten servers med bacon og er drys parmesan på toppen.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Masterchef Australien
FRYSEEGNET: Saucen er
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 11. april 2016

Lidt anderledes waldorfsalat

Da vi spiste den der vildt lækre LANGTIDSIMRET NAKKEFILET, som du fik opskriften på igår, serverede jeg denne lidt anderledes waldorfsalat til.

Og anderledes fordi jeg har brugt knoldselleri istedet for bladselleri som traditionen ellers foreskriver. Men min mund kan simpelthen ikke lide smages af den friske bladselleri - Yaiks :-D Så der er aldrig at finde i mit køleskab. Men brug den gerne, hvis din mund kan lide den :-D

Jeg har osse brugt pekannødder istedet for den sædvanlige valnød. Men alle mine valnødder havde simpelthen glemt sig i fryseren - jeg kunne ikke finde dem overhovedet, så derfor blev det pekanerne :-P


Waldorfsalat.
4 - 5 per.
150 g. Knoldselleri
1 spsk. Olie, til stegning
Timian, tørret

200 g. Græsk yoghurt, 10 %
150 g. Æble – jeg brugte Granny Smith
100 g. Vindruer, blå
50 g. Pekannødder
2 spsk, Citron saft
Akacie honning
Salt
Peber

Knoldsellerien skrælles og skæres i små tern på ca. ½ x ½ cm. Olien kommes i en pande og når den er var ristes sellerien heri til de er møre, men har bid. De krydres med salt, peber og et drys timian. Bagefter afkøles de.

Imens røres en dressing af yoghurten, som smages til med citron, honning, salt og peber.

Æblet skylles, deles og kernehuset kasseres. Æblet skæres i små tern på ca. ½ x ½ cm. Druerne skylles og halveres. Nødderne hakkes groft.

Grønsager og nødder vendes i dressingen. Salaten må gerne stå og trække et par timer inden den smages til og serveres.



INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: LANGTIDSIMRET NAKKEFILET, gammeldags oksesteg, vildretter
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 10. april 2016

Langtidsimret nakkefilet i Crock pot

For nogen tid siden så jeg at Christina fra THE BIG MEOWSKI havde lavet en skøn RØDVINSBRAISERET NAKKEFILET, der så simpelthen så lækkert ud at jeg lod mig inspirere deraf.  

I fryseren lå der nemlig en stor lækker nakkefilet, som jeg havde købt på tilbud uden at have planer for den. Derudover vidste jeg at der lå et par flasker rødvin på hylden (som vi alligevel ikke ville få drukket) og samtidig var det alt for længe siden at Crock potten havde været i brug. 

Har du ikke sådan Crock pot, kan en Rømertopf eller stegegryde med låg sagtens bruges istedet. 


Langtidssimret nakkefilet med råstegte selleri.
6 – 8 per.
STEG & SAUCE:
2 kg. Nakkefilet
250 g. Bacon
2 stk. Løg
6 fed. Hvidløg
4 dl. Rødvin
3 dl. Vand
1 tsk. Salt
Peber

2 ½ dl. Madlavningsfløde
Majsstivelse - til jævning
Ribsgele

TILBEHØR:
800 g. Knoldselleri
400 g. Bacon
1 spsk. Timian, tørret
Salt
Peber

Start med stegen:
Baconen skæres i små tern. Imens varmes en pande op og baconen steges heri, til den er gylden. Den tages af panden og kommes i bunden af Crock potten, lad baconfedtet blive i panden. 

Nakkefileten bindes sammen med lidt kødsnor, så den bliver mere ensartede i formen. Den krydres godt med salt og peber og brunes godt af på alle sider i det gemte baconfedt.

Imens steges bruner, pilles løgene og skæres i grove både. Hvidløgsfeddene pilles og deles i to. Dette kommes ned til baconen og stegen lægges ovenpå.

Panden koges af i rødvin, som hældes over stegen, sammen med vandet og låget lægges på.

Braiseres på LOW i 8 timer. Vend evt. stegen halvvejs hvis du har mulighed for det.

Så skal der laves sauce:
Når tiden er gået, slukkes der for Crock potten. Stegen tages op og væsken hældes gennem en sigte så løgblandingen sorteres fra. Stegen lægges tilbage i Crock potten og låget lægges på, så stegen holdes varm.

Væsken kommes i en gryde og koges ind i 10 - 15  minutter. 
Løgfyldet og en ½ dl. af væsken blendes til den er helt glat i konsistensen og hældes bagefter tilbage i saucen, sammen med fløden og Maizena udrørt i lidt koldt vand.

Saucen koges igennem nogle minutter for at fjerne melsmagen og smages derefter til med salt, peber og ribsgele. Hvis den er for lys i farven, kan den gives et skvæt kulør.

Imens saucen koges ind, laves tilbehøret:
Knoldsellerien skrælles og skæres i små tern på ca. ½ x ½ cm. Baconen skæres i små tern på ca. 1 x 1 cm.

En pande varmes op og baconen steges heri, til den er gylden og sprød. Den tages op af panden – lad fedtet blive i panden.

Sellerien steges i baconfedtet, de skal være møre med have bid. De krydres med salt, peber og et drys timian. Og baconen vendes sammen med selleriene.

Servering:
Kødsnoren fjernes på stegen, den skæres i skiver på ca. 1 cm i tykkelsen og serveres sammen med sauce og selleri/bacon-tilbehøret.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Stegen: http://thebigmeowski.blogspot.dk - Tilbehør: min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: WALDROF SALAT og kartofler
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 9. april 2016

Rosenkålsalat med korn & bacon


Der har været lidt stille på bloggen her i ugens løb, men vi døjer (igen) med sygdom i Casa Fangel + at jeg osse er inde i en lidt træls periode. 

Well, mad skal vi jo have og i disse dage bliver det bare ekstra nemt - idag specielt, for vi havde nemlig nogle ting der SKULLE ordnet, kunne simpelthen ikke udskydes mere. Så igår fiskede jeg en medister op fra frost og resten var så op til fantasien idag. 

Det kom der faktisk et helt hæderligt måltid ud af. Vi fik nemlig denne skønne salat, som helt sikkert er med forårets sidste rosenkål. Men det smagte virkelig godt.

Vi havde egentlig planlagt at lave medisteren på grillen (jaja den er skam fundet frem :-P) Men da manden opdagende panden med baconfedt i, blev det den der vandt.


Rosenkålsalat med korn & bacon.
3 – 4 per.
100 g. Perlebyg
350 g. Rosenkål
1 stk. Æble – jeg brugte Granny Smith
30 g. Persille
125 g. Bacon, i skiver
Parmesan
Salt
Peber

DRESSING:
1 spsk. Dijonsennep
2 spsk. Akacie honning
1 spsk. Æblecider eddike
3 spsk. Olie – jeg brugte raps

Perlebyggen koges i saltet vand efter anvisningen på emballagen. Herefter afkøles de.

Baconskiverne steges gyldne på en varm pande uden fedtstof. Herefter afkøles de på fedtsugende papir.

Rosenkålene renses, de grimme yderste blade og det nederste af stokken fjernes. Herefter skæres de i tynde skiver. Æblet skrælles, deles i 4 og kernehuset fjernes og æblet skæres i små tern. Persillen skylles godt, duppes tør og hakkes.

Perlebyg, rosenkål, æble og persille vendes sammen. Baconen knuses og vendes i salaten, sammen med salt og peber.

Alle ingredienserne til dressingen piskes sammen, vendes i salaten som smages til. Den serveres med et drys parmesan på toppen.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: -
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 5. april 2016

Stjerneskud

Et total retro måltid der muligvis ikke kræver en opskrift, men bare en lille reminder om at det stadig er en utrolig lækker klassiker :-)

Da jeg stod i Lærke-Musens køkken forrige weekend og stegte fiskefiletter til vores PÅSKEFROKOST, fik jeg cravings efter et stjerneskud. 

Jeg ELSKER et godt stjerneskud. Det er ikke noget jeg ofte spiser, da det ikke er en af Mandens yndlings retter. Derfor er valget også altid nemt for mig, når vi spiser ude og det findes på stedets menukortet, oftest er det stjerneskuddet jeg vælger :-D 

Nå, men nu til hvordan du lavet det selv, det er faktisk ikke så svært.

Stjerneskud.
1 stk.
1 sk. Franskbrød

2 – 4 stk. Fiskefileter – alt efter størrelsen
1 stk. Æg
1 spsk. Hvedemel
1 dl. Rasp
Salt
Peber
Smør, til stegning

DRESSING:
50 g. Cremefraiche, 18 %
1 spsk. MAYONNAISE
1 spsk Ketchup
Paprika
Salt
Peber

PYNT:
50 g. Røget laks
100 g. Rejer
Grønne asparges, friske
Salat
Citron
Agurk
Tomat
Dild
Evt. kaviar

Start med dressingen:
Cremefraiche røres sammen med mayonnaise og ketchup. Det gives et drys paprika, salt og peber og smages til. Stil den på køl, imens resten klargøres.

Og så til aspargesene:
De vaskes godt og enderne knækkes af, der hvor den aspargesene naturligt knækker. De lægges i en gryde med en smule vand tilsat salt, som bringes i kog. Lad det koge et minut, vandet hældes fra aspargesene afkøles med isvand.

Så til fiskene:
Halvdelen af fisken krydres med salt og peber og rulles med skindsiden indad. De kommes i en gryde med en smule vand og evt. lidt hvidvin, hvis du har det på lager, og dampes 4 - 5 minutter alt efter deres størrelse.

Den anden portion fisk duppes tørre i køkkenrulle, hvorefter de først vendes i mel, herefter i sammenpiskes æg og tilslut i rasp, tilsat salt og peber. De steges gyldne i smør på en varm pande ca. 2 minutter på hver side.

Imens:
Franskbrødet ristes på begge sider på brødristeren og afkøles.

Samling af stjerneskuddet:
Brødet lægget på en tallerken, smøres med lidt smør og dækkes med salat. Den panerede og dampede fisk anrettes herpå. Og asparges, rejer, laks og en smule dressing fordeles på fisken.

Tilslut pyntes der af med et par citron- og agurkespringer, tomatbåde og en stor kvist dild. Og kaviar, hvis du er til det.

Resten af dressingen serveres ”on the side”, evt. sammen med lidt mere citron.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 4. april 2016

Blomkålskarbonader

Jeg elsker kød, men indimellem fået jeg simpelthen cravings efter grønsager. Så forleden da denne craving dukkede op, sammen med at jeg havde fundet et rigtig godt tilbud på blomkål, var det meget nærliggende at lave en omgang vegetarkarbonader. 

Spis dem til en lækker kartoffelsalat, som tilbehør til en god måltidsalat eller bare på rugbrød, for det er de nemlig også gode til.



Blomkålskarbonader.
5 stk.
550 g. Blomkål
100 g. Porre
1 stk. Æg (M)
50 g. Hvedemel
50 g. Parmesan, revet
1 spsk. Timian, tørret
5 g. Salt
Peber
Rasp, til panering
Olie, til stegning
Smør, til stegning

Dækbladene fjernes på kålen og den deles i små buketter – også stokken. Det kommes i en gryde med vand, låget lægges på og det koges mørt. Herefter hældes vandet fra, kålen afdryppes godt og afkøles let.

Porren snittes fint og skylles godt. Det kommes i en skål sammen med kål og æg og røres sammen – jeg brugte Kenny min Kenwwod røremaskine. Herefter tilsættes mel, parmesan, timian, salt og peber og farsen røres jævn. Smag gerne på den om den er nok krydret.

Farsen vejes af i 130 grams portioner. De formes til runde bøffer, der trykkes flade så de har en ensartede tykkelse hele vejen rundt. De vendes i rasp og imens varmes en pande op med smør og olie på. Karbonaderne steges gyldne heri 5 – 7 minutter på hver side.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 3. april 2016

Påskefrokost på Holmegaarden

Sidste søndag var vi samlet 7 dejlige mennesker til den traditionelle Påskefrokost. Denne gang blev det holdt på Holmegaarden nær Kalundborg, hos Lærke-musen og hendes søde søde kæreste.

Sidste gang Lærke og jeg sås sådan rigtigt var faktisk til vores PÅSKEFROKOST for 2 år siden. Ikke at vi ikke har villet mødes før nu, men hver gang vi har lavet aftaler, er der kommet noget i vejen. Derfor glædede jeg mig som en vild til vi skulle ses. 

Vi skulle møde hendes kæreste og se hvordan de bor. Et helt fantastisk sted med massere af plads til Musens nyeste hobby, som er høns. Hun har godtnok mange :-P Dem nåede jeg desværre ikke at tage billeder af, for de 7 timer vi var der fløj afsted, der var så meget der skulle snakkes om :-D

Lærke har heller aldrig mødt vores drenge så de skulle med. Vi har jo haft problemer med at Ejnar tisser og pøller i bilen indimellem. Så jeg holdt nøje øje under vejs, for det var jo en lang tur Men han var så dygtig, han stod nærmest og sov begge veje :-D

Det var helt igennem en dejlig dag, vi fik spist noget god mad - Sarah havde lavet æblekage til dessert, vi fik sludret og hygget en masse. Jeg glæder mig allerede til vi skal ses igen. Du får lige et billede-udpluk så du kan lurer stemningen :-D

Det veldækkede bord, inden vi gik om bord.

På billedet ses smukke friske æg fra Holmegaardens høns, rejer, RØGET HAMBURGERRYGSALAT, æggesalat og hønsesalat af Holmegaardens haner.

Friske fiskefiletter fra Kalundborg havn, 
VERDENS BEDSTE FRIKADELLER og rødkål.

Hjemmerørt remoulade, LANGTIDSSTEGT FLÆSKESTEGRØGET HAMBURGERRYGSALAT, æggesalat og hønsesalat af Holmegaardens haner.

Lærke-Musens smukke Effie.
Hun er blevet lidt gråsnudet siden jeg så hendes sidst.
Men hun bliver også 8 til sommer <3

Vidunderlige Betty Boop - en spasmager uden lige :-D

Min lille Ejnar, der charmede hele selskabet.

Lærke var hurtig og snuppede et par billeder 
mens jeg hyggede mig på gulvet med bullerne <3

Tante Låvise skal altid have en møsser af Boop - hun plejer at være så ivrig at vi klasker tænderne sammen og jeg har et par gange slået en lille flig af. Så jeg forsøger at holde munden lukket når hun er i nærheden :-P

Ejnar elsker at lege med tov og det var lykken, 
da han fandt sådan et mellem Dullernes legetøj.



Watson tror ikke han er særlig stor og sniger sig gerne op på skødet af folk. Her er det Tante Lærke der skal have en møsser :-D

Boop er overhovedet ikke tilfreds med at Watson sidder hos hendes mor, 
så hun skal osse på skødet.

Watson var rigtig teenage-drille-agtig hele dagen 
og rendte gladeligt rundt og snusede Dullerne i måsen. 
Det ses tydeligt på dette billede at Boop er yderst utilfreds. Så Sarah er så ved at vise Lærke, hvordan hun kan mærke at Boop knurrer og dirrer i hele kroppen :-D

Watson har også sneget sig op til Sjalåtte. 
Han er temmelig uforstående overfor 
at hun ikke vil dele savl med ham :-D  

Meeen hun opdager det nok slet ikke,
 hvis jeg bare liige sniger mig til det :-D

Og han godtager ikke et nej :-D

Sjalåtte synes vist at der kan være en del savl i en Kampvogn :-D

Men når man kommer over til Moar,
så kan man da godt sidde pænt OG stille :-D

Tusind tak til de skønne mennesker for en dejlig dag.