mandag den 31. oktober 2016

Blomkålsuppe med persillepesto

Så skal jeg da lige love for at det for alvor er blevet mørk og efteråragtig. Også selvom at temperaturerne altså stadig er os nådige i forhold til normalen. Selvom det "kun" er halv-koldt, er det nu alligevel skønt med en dejlig varm suppe. 

Det er mange år siden jeg sidst har smagt og lavet en blomkålsuppe, måske fordi jeg i min læretid lavede ufattelig mange og derved kom til at synes at det var verdens kedeligste grønsagssuppe. 

For et par uger siden befandt der sig et kæmpe, som i kæmpestort, blomkålshoved i køleskabet og da hverken evner eller hoved ikke magtede det helt store kulinariske, så blev det aftalt med Manden at det var på tide at afprøve en blomkålssuppe igen. 

Jeg gik på rov i fryseren for at se om der var noget spænderne, der kunne pifte suppen op. Jeg har altid et par forskellige slags pestoer frosset ned i passende portioner og derfor faldt valget på PERSILLEPESTO. Men du kan sagtens bruge en anden slags pesto.

Og jeg må krybe til korset og indrømme at blomkålssuppe overhovedet ikke er kedelig - den smagte simpelthen så godt og den kommer meget gerne på menuen igen.

Blomkålsuppe med persillepesto.
4 - 5 per.
1300 g. Blomkål - 1 stort eller 2 små
2 fed Hvidløg
1 l. Vand
2 tern Hønsebouillon – eller grønsags
½ l. Madlavnings fløde
Citronsaft
Salt
Peber

PYNT:
1 ½ dl. PERSILLEPESTO
1 - 2 spsk. Rapsolie

Kålen deles i buketter – brug også gerne stokken og det hvide på dækbladene. Herefter tager du 300 gram af de små og fineste buketter fra – de skal bruges til fyld i suppen.

Hvidløg pilles og sammen med blomkål, kommes det i en gryde. Vand og bouillonterningerne tilsættes og det hele bringes i kog. Suppen skal nu småsimre til kålen er mør, det tager ca. 20 – 30 minutter.

Når kålen er godt mør, tages gryden af varmen og suppen blendes til den har en jævn og glat konsistens. Jeg brugte min stavblender, men en almindelig blender kan sagtens bruges.

Fløden hældes i suppen og den bringes i kog igen. Suppen smages til med citronsaft, salt og peber. Og de 300 gram ”pyntekål” tilsættes. Suppen skal småsimre i 5 – 7 minutter, til de er møre.

Imens tager du din færdige pesto og røre den op med olie, så den bliver mere flydende.

Suppen serveres i skåle eller dybe tallerkener og der dryppes 1 – 2 spsk. af den fortyndende pesto over hver portion. Server gerne et lækkert brød til.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 30. oktober 2016

Hyldeblomstfromage

Selvom det er ved at være slut på weekenden, så er det aldrig for sent at servere en lille lækker dessert. Idag får du opskriften på en nem og lækker fromage. 

Den er lavet med hyldeblomstsaft, måske du har en hjemmelavet UDGAVE, men ellers fungere en købt ganske fint. Jeg bruge DENNE med et godt resultat, men brug den du synes bedst om, om den er hjemmelavet eller færdigkøbt burde ikke have det store at sige.

Det kan godt være at du er en af dem der står og river dig selv i håret, når jeg skriver at en dessert med husblas er nem - men det er den altså, hvis bare du tager dig god tid, læser og følger opskriften, samt sørger for, at når du blander husblassen i flødeblandingen, at de har nogenlunde samme temperatur. 

Tør du give dig i kast med en dessert med husblas ???


Hyldeblomstfromage.
4 port.
2 stk. Æggeblommer
40 g. Sukker
3 bl. Husblas
1 dl. Hyldeblomstsaft, koncentreret
1 ¼ dl. Piskefløde
2 stk. Æggehvider

PYNT:
Flødeskum
Frugt – jeg brugte nektariner
Evt. Chokolade

Husblassen lægges i blød i koldt vand i mindst 10 minutter.

Imens deles æggene i blommer og hvider. Blommerne piskes sammen med sukkeret til det bliver en lys og skummende masse.

Fløden piskes til en blød skum og vendes i blomme/sukker-blandingen.

Æggehviderne kommes i en ren skål, med et rent piskeris og disse piskes stive. 

Samtidig med tager du husblassen op af vandet, med det vand der hænger ved – altså det skal IKKE vrides :-) Det kommes i en gryde og smeltes ved svag varme under omrøring, til det bobler i bunden. Herefter tilsættes hyldeblomstsaften.

Gryden tages af varmen og lidt af flødeblandingen kommes i husblassen, under omrøring, for at udligne temperaturforskellene
Herefter hældes husblassen i flødeblandingen under konstant omrøring. Og tilslut vendes de stiftpiskede æggehvider i. Desserten anrettes nu i portionsglas eller en stor skål. Den stilles på køl minimum 3 – 4 timer til den har sat sig.

Inden servering pyntes fromages med flødeskum, skiver af frugt og evt. revet chokolade.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 29. oktober 2016

Pasta & spidskål i estragon-oste sauce.

En nem og lækker pastaret - du kan vælge at spise den som en selvstændig ret, måske lige med lidt lækkert brød til, eller bruge den som tilbehør - det gjorde vi - vi fik skønne røgede kålpølser til.

Faktisk så er denne en af de opskrifter jeg har liggende i arkivet. For tiden får nemlig kun lavet til årets JULEKALENDER. Men det er så pinligt for jeg fik aldrig skrevet andet end ingredienserne ind i dokumentet og jeg er ret sikkert på at jeg fik inspiration fra en anden madblog-kollega og ville så gerne sende lidt link-love, men jeg husker simpelthen ikke hvorfra inspirationen kom - så pinligt og undskyld til min med-mad-kollega.


Pasta & spidskål i estragon-oste sauce.
3 – 4 per.
150 g. Pasta, tørret – jeg brugte suppehorn
2 spsk. Olie
500 g. Spidskål – renset vægt
100 g. Løg
10 g. Hvidløg
200 g. Flødeost, naturel
½ dl. Kogevand fra pastaen
1 spsk. Bearnaise essens
½ spsk. Eddike - jeg brugte ESTRAGON EDDIKE
2 – 3 tsk. Estragon, tørret
1 dryp Akacie honning
Salt
Peber

Spidskålen halveres og stokken fjernes. Herefter strimles kålen fint. Løget pilles og hakkes fint. Hvidløget pilles og hakkes fint.

Pastaen koges efter anvisningen på emballagen i rigeligt vand. Når den er kogt al dente hældes vandet fra – husk at gemme lidt til ”saucen”.

Imens svitses løg og hvidløg i en stor gryde i olien, de skal ikke blive brune bare klare. Herefter tilsættes kålen og svitses med til den falder sammen. Flødeosten kommes ved, sammen med kogevand fra pastaen, dette smeletes inden pastaen vendes i, sammen med bearnaise essens, eddike og estragon. Retten varmes igennem og smages til.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: Vi fik kålpølser
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 23. oktober 2016

Saftige gulerodsboller

Til Mandens og Ejnars fødselsdag, som vi hold sidst i august måned, var familien inviteret til boller og lagkage. Men da det var ved aftensmad tid, blev bollerne serveret med forskelligt pålæg til, så det blev lidt mere "mad-agtig". 

Udover disse boller, hvori der er lidt kerner og groft mel, bagte jeg også de almindelige FØDSELSDAGSBOLLER.

Og som altid når jeg bager, benyttede jeg mig af min elskede køkkenhjælper Kenny Kenwood (køkkenmaskine). Det kan jeg så ikke mere, da han valgte af afgå ved døden i sidste uge. Manden har før repareret ham - givet ham en ny motor - men denne gang stod han ikke til at redde. Så nu skal jeg have fundet mig en ny medhjælper. 


Saftige gulerodsboller.
Ca. 25 stk.
125 g. Smør
3 dl. Mælk
1 pk. Gær
1 tsk. Sukker
2 stk. Æg (M/L)
2 tsk. Salt
375 g. Gulerod
100 g. Solsikke kerner
150 g. Sigtemel
Ca. 1 kg. Hvedemel
Æg – til pensling

PYNT:
Solsikke kerner

Gulerødderne skrælles og rives groft.

Æg og sukker piskes skummende.

Smørret smeltes og afkøles, så det er under lillefingervarmt – dette kan sagtens gøres i microovnen.

Mælken lunes i en gryde, til den er lillefingervarm, gæren opløses heri. Dette kommes i røreskålen, sammen med gulerod, solsikke kerner, sigtemel, salt og smør røres sammen. Æggemassen vendes i. Og tilslut tilsættes melet af 2 – 3 gange. Der skal mel i til dejen, "kun" klister en smule. Dejen æltes godt sammen, ca. 10 minutter, til den er glat og smidig.

Herefter stilles den tildækket til hævning, et lunt sted, til den har den dobbelte størrelse – det tager ca. 1 time. 

Herefter slås dejen ned og formes til boller. Jeg vejede mine af på 80 gram. De stilles til efterhævning i ca. 30 minutter, hvorefter de pensles med sammenpisket æg og drysses med solsikke kerner.

Bages ved 200o C i ca. 15 - 20 minutter.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 17. oktober 2016

Langtidsimret farseret hvidkål

Efter en uges stilhed, er jeg her igen. Jeg har, som så mange andre, været ramt at sygdom - feber, hovedpine og ondt i hele kroppen. Faktisk måtte jeg blive hjemme fra job to dage i sidste uge, ikke noget jeg var særlig begejstret for, men jeg ville simpelthen ikke have være i stand til at komme op på hesten. Men NU har jeg det heldigvis bedre - er klar til job igen imorgen og glæder mig til at komme ned til Mulerne, yearh :-D 

Dagens opskrift er en der kræver lidt tid, så måske kan det være et hygge projekt for dig, hvis du er en af de heldige der har ferie. Ellers ville det også gøre sig fremragende som et hygge-søndags-projekt. 

Jeg valgte at servere gulerødder og persillerødder til, da det lige hvad der var tilbage i grønsags-skuffen, men i princippet kan du servere lige hvad du lyster til. Men vælg evt. gerne noget der kan tilberedes sammen med kålen i bradepanden. Ellers kunne du istedet vælge at lave en råkost af hvidkåls-indmaden - det kunne være DENNE.



Langtidsimret farseret hvidkål.
4 per.
1 stk. Hvidkål - mit vejede 1300 g.

FARS:
500 g. Hakket svinekød
200 g. Løg
125 g. Bacon
2 stk. Æg (L)
50 g. Hvedemel
10 g. Salt
40 omg. på peberkværnen
1 spsk. Timian, tørret
1 dl. Vand

YDERLIGERE:
4 - 6 stk. Gulerødder
4 - 6 stk. Persillerødder
50 g. Smør
Timian, tørret
Salt
Peber
Vand

SAUCEN:
Meljævning - Hvedemel og vand rystet sammen
Fløde
Salt
Ribsgele
Evt. kulør

Start med farsen:
Løgene pilles og hakkes fint. Og baconen skæres i små tern.

Svinekødet røres med løg, bacon, salt og æg. Peber, timian og mel tilsættes og farsen røres godt, inden vandet tilsættes. Farsen stilles på køl.

Og så til kålen:
Bunden af kålhovedet, ved stokken, skæres af og gemmes – den skal bruges til låg. Måske du skal skære en lille flade af toppen, så kålen kan stå lige uden at vælte.

Nu skal al indmaden i kålhovedet graves ud. Det kræver en smule tålmodighed, en kniv og en ske. Du skal grave indmad ud, indtil du har tykkelse på hvidkåls-væggen på ca. 1½ - 2 cm. 

Gem indmaden til råkost, stuvet hvidkål eller din yndlings ret med hvidkål. Du kan finde inspiration her til andre ting med HVIDKÅL.


Herefter fyldes farsen i det udhulede kålhoved, låget lægges på og så kan du binde kødsnor omkring hovedet, så det bliver liggende under tilberedning.


Tilberedningen:
Kålhovedet kommes i en bradepande. Gulerødder og persillerødder skrælles og skæres i stave. De fordeles i fadet omkring kålen, drysses med salt, peber og timian, inden smørret fordeles i små klatter omkring på kålhovedet. Til slut hældes der ca. 2 – 3 cm vand i fadet.

Du får sikkert lidt fars tilovers, det kan du bare stege som FRIKADELLER.

Bages ved 140o i ca. 2 ½ - 3 timer. Tjek temperaturen med et stegetermometer, den skal være 75o i midten af farsen.

Kig løbende til kålen – om der er væske nok i bunden og når du alligevel har ovnen åben, må gerne hælde lidt af væsken over kålhovedet.

Når farsen er færdigstegt, tages bradepanden ud af ovnen, væsken hældes over i en gryde og resten holdes varmt under lidt folie.

Saucen koges op med lidt fløde, jævnes med en meljævning og smages til med salt og evt. lidt ribsgele.

Kålhovedet deles i 4 stykker og serveres med rodfrugterne og sauce.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift, men skævede til DENNE opskrift fra MEYERS
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

mandag den 10. oktober 2016

Dildpesto med citron

En dag i sommers, da min hjemmedyrkede dild virkelig trængte til at blive plukket, måtte jeg simpelthen prøve om min yndlings krydderurt ville fungere i en pesto - jeg elsker alt med dild. Men da det "kun" var et forsøg, blev portionens størrelse også derefter.

Jeg valgte at spise pestoen ovenpå en laksemad, men kunne forstille mig den vendt i pasta og sammen med noget fisk af en art, også ville være ret lækkert.

Jeg havde ingen parmesan eller Grana padano, og i køleskabet lå kun en Gouda-ost, som til modsætning af Parmesanen er en blød ost. Men det fungerede rigtig fint og det blev en god og vellykket pesto, ikke sidste gang den er lavet - brug den ost du har og synes bedst om.



Dildpesto med citron.
Ca. 1 dl.
30 g. Dild – brug også stænglerne
20 g. Mandler
2 g. Hvidløg
20 g. Gouda
½ dl. Olie
Citron saft
Salt
Peber

Start med at skylle dilden grundigt og bagefter sørge for at tørre den godt. Hvidløgsfedet pilles.

Del den evt. i mindre stykker, inden den kommes i minihakkeren (eller blenderen) sammen med mandler, hvidløg og ost. Olien tilsættes og det hele blendes til det får en jævn, men gerne lidt grov konsistens. 
Måske du skal tilsætte mere olie end der står i ingredienslisten.

Pestoen smages til med salt og peber, samt masser af citronsaft, så den får en lækker dild-citron smag.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 9. oktober 2016

Coleslaw med æble & sennep

Coleslaw kan spises til (næsten) alt og varieres i det uendelige. Idag får du min variation med æble og sennep. 

Det var faktisk slet ikke meningen at den skulle på bloggen, men nogle gange så bliver resultatet altså bare så godt at det er værd at huske på i fremtiden, så derfor får du denne idag.



Coleslaw med æble & sennep.
2 per.
¼ stk. Spidskål
2 stk. Gulerødder
1 stk. Æble – syrligt

DRESSING:
2 – 3 spsk. Græsk yoghurt
1 spsk. MAYONNAISE
1 - 2 tsk. Grovkornet sennep
½ håndfuld Persille
Akacie honning
Salt
Peber

Stokken og de yderste grimme blade fjernes på spidskålen. Det snittes meget fint. Gulerødderne skrælles, top og bund fjernes og de rives groft. Æblet skylles og rives groft.

Persillen skylles, tørres og hakkes fint. Den røres sammen med yoghurt og mayonnaise, som smages til med sennep, salt, peber og honning.

Dressingen vendes rundt i grønsagerne, lad gerne salaten trække lidt inden servering.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 8. oktober 2016

Citron panna cotta & lidt nostalagi

Jeg synes, det er så hyggeligt med de "minder", der dukker op på ens personlige Facebook væg. Hvorfor nævner jeg lige det idag, spørger du måske ??

Jo ser du, der dukkede et par ting op på min tidslinie idag, der er værd at huske: 
Den 8. oktober i 2013, var dagen hvor jeg blev udskrevet efter en uges indlæggelse for HUL I MAVESÆKKEN - jeg var så glad for endelig at komme hjem - husker tydeligt at jeg udtalte til Manden et par dage før, at jeg ville så gerne hjem, at jeg savnede duften af CHARLIS prutter :-D

Et andet minde der dukkede op var fra sidste år, nemlig fra 8. oktober 2015. Jeg havde været til møde hos det Tværfaglige team, der visiteret mig til FLEXJOB.


Og nu sidder jeg så her, et år efter og tænkter tilbage. Der er sket rigtig meget på det år - jeg har udviklet og "flyttet" mig helt enormt på den tid der er gået.

Først tog det mig ca. 3 måneder at "komme" mig over arbejdsprøvningerne, samt forstå hvad der virkelig var sket. Derefter fulgte et rigtig svært forår med masser af problemer, hvor jeg var godt på vej ned i et sort hul og min jobkonsulent var meget tæt at sygemelde mig. Men det ville jeg simpelthen ikke være med til.

På en af de dårligste dage, "tvang" Manden mig til at tage ned til Mulerne og få lidt luft i hovedet. Og den dag begyndte en lille idé at gro i mit hoved og wupti en månedstid senere, havde det udviklet sig til at jeg startede i Praktik dernede. 

Og så sidder jeg her idag og har været så heldig at være blevet ansat dernede, som jeg skrev for lidt tid siden. 
Jeg skrev også kort at jeg ville få nye arbejdsopgaver, som jeg lige skulle ind i. Jeg nævnte bare aldrig hvilke arbejsområder det var, for jeg ville være sikker på at det ville fungere for mig først. Og det gør det ! Udover diverse staldarbejde. udmugning og lettere rengøring, så er jeg blevet rideguide.

Måske du spørger hvordan det fungere med min angst og socialforbi ?  Men det fungere bare rigtig godt. Jeg har ikke haft et angstanfald og jeg er "på", når jeg er på job. 
Jeg er kommet et sted hen, hvor jeg er TRYG. Det gælder både på selve stedet, men ikke mindst Chefen og hans søde hustru, samt også hestene. 
Derudover så er det ugens faste hold jeg er blevet guide for og det giver også en vis tryghed, for oftest de samme personer, der kommer og ride hver uge. 

På nuværende tidspunkt har jeg guidet i 4 uger og kan nu 3 af ruterne uden ad. Hvilket jeg er godt tilfreds med, for jeg er en skovl til at finde vej - kan fare vild i en telefonboks. Men disse ruter er en god basis og derudfra har jeg mulighed for at udvide med andre stier og veje.

Så egentlig ville jeg bare fortælle dig at jeg er på et sted i mit liv, hvor jeg er taknemmelig, lykkelig og har verdens bedste job <3


Og så til dagens opskrift ;-)

Citron panna cotta.
4 port.
CREME:
1 st. Vanille
½ l. Piskefløde
40 g. Sukker
3 bl. Husblas
5 g. Citronskal, fint revet – svarer til ca. 1 spsk.

SIRUP:
50 g. Vand
50 g. Sukker
3 spsk. Citron saft

Start med at lave cremen:
Husblassen lægges i koldt vand i ca. 5 minutter.

Vanillestangen halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De moses ud i lidt af sukkeret for at skille kornene ad.
Fløde, vanillesukker og den tomme vanillestang bringes i langsomt i kog. Sukkeret tilsættes og blandingen skal nu småsimre i ca. 5 minutter.

Vanillestangen tages op af flødeblandingen.

Husblassen tages op af iblødsætningsvandet, knuges fri for væske og kommes i den varme fløde, hvor den smeltes under omrøring. Herefter fordeles cremen i 4 glas og sættes på køl i ca. 4 – 5 timer til den er helt kold. Den kan også sagtens laves dagen før servering.

Imens laves siruppen:
Vand og sukkeret koges op og småsimre til sukkeret er opløst. Citronsaften tilsættes og siruppen skal nu koge i 3 – 5 minutter til den bliver lidt tykkere i konsistensen. Herefter afkøles den i køleskab.

Servering:
Inden servering fordeles siruppen ovenpå panna cottaerne. Jeg kommer min sirup i en sprøjtepose og vejer hver enkelt portion af (Hilsen OCD-Maren :-D ) – det synes jeg er nemmest og også den bedste måde at få fordelt siruppen ligeligt mellem glassene


TIPS: Hvis du synes at desserten er for ”nøgen” at servere som den er, kan du pynte med lidt flødeskum, citronskal og evt. lidt hakkede ristede nødder.





INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.femina.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 4. oktober 2016

Sæson - Oktober

Så er vi for alvor gået ind i den mørke tid, kalenderen skriver oktober og vejret har denne uge osse vist sig fra sin bedste efterårs-agtige side med masser af regn og rusk.

Det er for alvor de grove grønsager vi nu finder på hylderne i supermarkederne og på frugt siden har vi de skønneste danske æble, pærer og blommer i sæson. 

Råvarerne der står med grå skrift er links. Via dem kan du trykke dig videre til en side med alle mine samlede opskrifter med pågældende råvare ;-)


Mine sidste tomater ligger nu til eftermodning.
Se mit TIP til hvordan.


GRØNT:

Agurk
Asie
Bladselleri
Champignon
Fennikel
Hokkaido
Jordskok
Kartofler
Kinakål
Knudekål (også kaldet glaskål / glaskålrabi)
Kålrabi (også kaldet kålroe)
Løg
Majroe
Majs
Pak choy
Pastinak
Radise
Rosenkål
Ræddike
Skorzonerrod


FRUGT:



FISK: (højsæson)

Blåmusling
Fjordreje
Havtaske
Ising
Kuller
Lange
Lyssej (Lubbe)
Makrel
Mørksej
Pighvar
Rødspætte
Rødtunge
Slethvar
Torsk


BÆR:

Havtorn
Hindbær
Rønnebær
Tranebær


NØDDER:






INFO:
KILDE: www.raavareguiden.dk, www.aarstiderne.com, www.vom.dk, http://sanker.dk, www.groenttorvet.dk, www.2gangeomugen.dk, http://m.fisketegn.dk/ http://hafiska.dk

ANDET: De fleste fisk er tilgængelige hele året rundt, dog med nogle undtagelser, hvor de er fredet og gyder. Jeg vil her skrevet når spise-kvaliteten på de forskellige arter er bedst.

mandag den 3. oktober 2016

Stuvet blomkål fuld af blomkålsmag

Uhhmmm, der er ikke noget bedre end "mormormad".

Vi er ret begejstret for de gode gamle danske retter her i Casa Fangel og Manden elsker mig (endnu) højere, når vi får kogte kartofler med sovs :-D

Så idag har menuen stået på lækker stuvet blomkål med medister til. Ofte synes jeg det kan være svært at få selve saucen til at smage godt igennem af blomkål. Men det er der blevet lavet om på idag, jeg har nemlig kogt ekstra kål med og brugt det til både jævning, ekstra smagsgiver og som et ekstra plus: Flere (skjulte) grønsager.


Stuvet blomkål.
4 per.
1 kg. Blomkål – renset vægt
2 dl. Vand
3 + 3 dl. Mælk
Salt
Muskat

Start med at dele halvdelen af kålen i små mundrette buketter og stil dem til side.

Resten af kålen – brug også gerne stokken og det inderste hvide på dækbladene - kommes i en gryde sammen med vand og 3 dl. mælk. Låget lægges på og lad det koge i ca. 15 minutter eller til kålen er komplet mør.

Saucen gives en tur med stavblenderen til den får en jævn og glat konsistens. Herefter bringes det igen i kog og du kan nu spæde op med den øvrige mælk, til det får en tilpas konsistens.

Stuvningen smages til med muskat og salt, hvorefter de små fine blomkålsbuketter tilsættes og småsimre i stuvningen ved svag varme til de er møre.


TIPS: Hvis din stuvning bliver for tynd, kan du sagtens tilsætte lidt meljævning, men helst inden du tilsætter ”pyntekålen”, da de ellers nemt kan blive smadret. Du kan i stedet tage dem op, imens du jævner stuvningen.


INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 2. oktober 2016

Nemme sprøde asier

For en månedstid siden kiggede Sandra, min eks-kollega nede fra Mulerne, spontant forbi en dag. Hun havde et par lækre asier med til mig. 

Jeg har allerede en opskrift på SYLTEDE ASIER her på bloggen, men jeg synes at den var alt for omfattende og besværlig til denne lille portion :-P 
Så efter lidt søgen rundt omkring, fandt jeg vejen forbi SIGNES MAD, hvor hun havde lavet syltede asier uden at de skulle i en saltlage først, så det måtte jeg da også kunne gøre. 

Jeg var også bevidst om at de heller ikke skulle koges eller at lagen skulle overhældes mens den var varm eller lun, for er det noget jeg ikke gider at spise, så er det slaskede og bløde asier. 

Det blev til en vellykket portion syltede asier og det bliver på denne måde at jeg sylter dem i fremtiden - Den er nem, ikke spor besværlig og virkelig sprøde.



Super sprøde asier.
3 glas
3 kg. Asier
50 g. Havsalt

LAGE:
4 dl. Lager eddike
4 dl. Sukker
1 håndfuld Dild skærme
1 spsk. Peberkorn
1 spsk. Sennepsfrø
Atamon

Start med at:
Asierne skrælles, halveres og kernerne skrabes ud. Herefter smager du på hver enkelte asie, for er du uheldig, kan den være bitter og så egner den sig ikke til at sylte – den bliver aldrig lækker og vil ødelægge hele det færdige resultat.

De halve asier lægges i et fad, med høj kant, drysses med salt og dækkes til. De stilles på køl i 12 timer.

Imens laves lagen:
Eddike, sukker og krydderier kommes i en gryde og koges op. Lad det småkoge til sukkeret er opløst, herefter tilsættes Atamon. Lagen kommes i køleskab og afkøles helt.

Efter 12 timer:
Saltet skylles af og asierne tørres i en ret viskestykke. De skæres i skiver på ca. 1 cm. i tykkelsen og kommes i skoldede og Atamon skyllede glas.

Lagen hældes over asierne, helt op til kanten, lågen lukkes og glassene stilles mørkt og køling, gerne to uger inden de tages i brug.




OBS: 
Der er stor diskussion om brug af Atamon, som konservering. Jeg vælger at lade det være op til dig selv om du vil benytte det. Men jeg har valgt at bruge det i denne opskrift da asierne ikke bliver varmebehandlet og lagen også bliver nedkølet inden den hældes over dem.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -