onsdag den 31. juli 2013

Pitabrød med skinkesalat.

En rest skinkesalat, et pitabrød og lidt fantasi, blev til denne skønne frokost :O)


Pitabrød med Låvises skinkesalat.
1 per.
1 stk. Pitabrød
1 håndfuld Iceberg, snittet
5 sk. Agurk
Purløg til pynt
Rødløg til pynt
Pitabrødet lunes og flækkes næsten hele vejen rundt, det er nemmest med en saks. Icebergen og agurk blandes og fordeles på bunden. Skinkesalaten fordeles over og der pyntes af med purløg og rødløg.

Skinkesalat


Låvises skinkesalat.

2 dl. Græsk yoghurt
½ pk. Flødeost
200 g. Skinkestimler
1 stk. Rødløg, finthakket
1 bdt. Purløg, finthakket
Salt
Peber

Yoghurten røres sammen med osten. Løg og purløg tilsættes sammen med krydderierne. Skinkestrimlerne vendes i tilslut og salaten smages til.


Bemærkninger: Jeg bruger forskellige flødeoste, naturel eller Pikant - lige hvad køleskabet indeholder.

Marineret svampesalat.



Låvises marineret svampesalat.
2 per.
1/3 bk. Rucola
250 g. Champignon, i kvarte
2 tsk. Pesto, grøn
10 stk. Langtidsbagte tomater, afkølede
½ bøtte Feta
Salt
Peber

Salaten skylles og tørres.  De rensede champignoner svitses i en smule olie, smages til med salt og peber og stilles til afkøling. Herefter røres de med pestoen - må gerne stå og trække koldt en times tid.
Så skal salaten anrettes, gerne på et fad, så kan man se hvad den indeholder. Rucolaen lægges i bunden og de øvrige grønsager og ost fordeles over. Tilslut drysses der med salt og friskkværnet peber.


Bemærkninger: Feta kan sagtens skiftes ud med frisk mozzarella eller parmesan i flager.

Her serveret med STOP-MAD-SPILD-frikadeller, se opskriften her
Og muffins med feta & basilikum, se opskriften her.
 

Kartoffelsalat med feta & rucola.

Endnu en af de salater, der "bare" lige kommer til mig. En god måde at få bugt med en rest kogte kartofler.

Låvises kartoffelsalat med feta og rucola.
2 per.
8 stk. Kolde kartofler, kogte, i tern eller skiver
1/3 bk. Rucola
½ stk. Rødløg, i tynde skiver
½ bøtte Feta
16 stk. Oliven, sorte
Salt
Peber
Italien light dressing

Salaten skylles og tørres. Og de resterende ingredienser tilsættes. Og der drysses med salt og friskkværnet peber. Dressingen tilsættes lige inden servering.

Cookies og te.

Elsker disse småkager. Jeg altid laver dem altid større, så de svarer til et stykke kage. De er nemme, hurtige og kan varieres i uendeligheder.

Og så er der ikke noget mere hyggeligt på en regnvåd sommerdag, end at få en kop te sammen med et par cookies :O)


Låvises cookies med chokolade & nødder.
27 stk.
100 g. Chokolade, mørk, groft hakket
180 g. Hvedemel 
130 g. Farin 
1 tsk. Bagepulver 
1 tsk. Vanillesukker 
1 stk. Æg 
150 g. Smør 
100 g. Hasselnødder, groft hakket
1 knsp. Salt

Alle ingredienserne, undtagen chokoladen røres godt sammen, når det er blevet en ens-artede masse, vendes chokoladen i. Sættes i små toppe på bagepapir med to teskeer. Beregn god plads mellem kagerne, da de flyder lidt ud under bagningen. Ca. 9 stk. pr. bageplade.

Bages ved 180o C. ca. 15 minutter. 


Bemærkninger: Der kan bruges alle slags nødder.

Der kan sagtens tilsættes en most banan, eller 1 lille tsk. Instant kaffe.

Skift den mørke chokolade ud med 150 g. After Eight. Eller brug chokolade med appelsin krokant.

tirsdag den 30. juli 2013

Aubergine kebab.

Som jeg tidligere har skrevet, så elsker jeg aubergine. Da vi var i Tyrkiet for et nogle år siden, måtte jeg jo prøve retten med navnet "aubergine kebab" :O)) Jeg fik det i et par forskellige udgaver og det var virkelig godt. Så godt, at jeg måtte udvikle mig en opskrift der bare mindede om, da vi kom hjem.

Billedet gør ikke meget for retten, men smagen er fantastisk.

Låvises aubergine kebab.
4 per.
500 g. Oksekød, hakket
2 stk. Løg
Hvidløg
Kebab krydderi
Paprika
Oregano
Spidskommen, stødt
Salt
Peber
2 stk. Auberginer
1 ds. Tomat, hakket flået
Citron, saft fra
Kanel
Den ene løg hakkes fint, tilsættes kødet sammen med hvidløg, kebab krydderi, paprika, oregano og spidskommen og røres grundigt sammen. Farsen formes til små bøffer, som brunes på en pande i lidt olie.
Auberginerne skæres i tern. De brunes på en pande i olie og lægges på fedtsugende papir, herefter skæres det sidste løg i tynde både. Tomaterne koges af på panden og smages til med salt, peber, kanel og citronsaft
Det hele kommes i et ildfast fad, med bøffer nederst, så løg og auberginer og til sidst tomatsauce.

Bages ved 2000 C i ca. 45 minutter.


BEMÆRKNINGER: Der kan evt. tilsættes et æg for at binde farsen bedre sammen.


Hund med humor

En fransk bulldog er en sjov race, en hund med humor :O) Det vil andre bullerejere helt sikkert give mig ret i. De finder på mange sjove ting og her et af eksemplerne. Igår mens hundene og jeg var alene hjemme, tog jeg pludselig Cæso i, at ligge sådan her:


Der er faktisk mange bullerbasser, der ligger sådan, men for pokker hvordan kan det være behageligt????


Men hyggeligt ser det ud. Cæso er det største fjollehoved og får han ikke den opmærksomhed han mener han fortjener, skal han nok lave en scene, så alting kommer til at dreje sig om ham :O))

Det var et lille sidespring, men de hunde er jo mine børn og fylder meget i mit liv, så dem kommer jeg helt sikkert til at skrive en del om.


I dag har vi fået spontant besøg af Mandens bror. Der er dømt drenge hygge i sofahjørnet nu, så jeg har frivilligt trukket mig tilbage til pc-hjørnet :O)

Men vi spiste da sammen alle 3 tidligere. Det blev til nye danske kartofler vendt i smør, frikadeller og en let sommersalat:

 
Salat med grillet squash.
4 per.
½ - 1/4 stk. Salat, strimlet
4 stk. Baby squash
500 g Tomat, cocktail, skåret i 1/4
½ stk. Blomkål, i små buketter
2 stk. Rødløg, i tynde ringe
3 håndfulde Peanuts
Salt
Peber

Squashene halveres og grilles på begge sider. Afkøles og skæres i mindre stykker.
Salaten anrettes på et fad, drysses med salt og peber.


mandag den 29. juli 2013

Tacotærte

Denne opskrift har jeg fået på HUNDEGALLERI.DK Den har simpelthen gudestatus derinde og nærmest alle har prøvet den.

Jeg har prøvet at skifte oksekødet ud med kyllingfilet, skåret i meget små tern (½ x ½ cm.) (Er du til hakket kylling kan du bare bruge det - jeg bryder mig ikke om det)
Tacokrydderi-blandingen blev udskiftet med Fajitas. Det smager godt, men jeg må indrømme at jeg er mest til originalopskriften med oksekød og taco. Men giv dem begge et forsøg og se hvilke du synes bedst om.

Og jeg må altså komme med en indrømmelse: At jeg gerne tyer til den nemme løsning at købe en færdig tærtedej......jaja jeg er ikke frelst, selvom jeg er madblogger  :-D


Gør som jeg og brug den færdigkøbte, brug evt. opskriften på DENNE eller bare den du plejer at benytte. 
Næste gang jeg laver tærte blive den hjemmegjort, så jeg kan få en opskrift herind.

Tacotærte.
4 per.
1 port. Tærtedej
500 g. Oksekød, hakket
1 stk. Løg
1 stk. Peberfrugt, rød
1 stk. Peberfrugt, grøn
1 ps Tacokrydderi
1 dl. Vand

4 dl. Cremefraiche 9%
200 g. Ost, revet
4 stk. Tomater
1 spsk. Oregano, tørret

Tærtedejen rulles ud og kommes i en smurt tærteform (ca. 25 cm. i diameter)

Løget skrælles og hakkes fint. På peberfrugterne fjernes frøstolene og blomsten og de skæres i små tern. Tomaterne skæres i skiver.

Kødet svitses på en varm pande, sammen med løgene. Krydderiblandingen tilsættes sammen med peberfrugt og vand og koges op. Det skal nu småsimre i ca. 10 minutter, hvorefter fyldet lægges i tærtebunden.

Cremefraichen fordeles på fyldet, de skivede tomater lægges ovenpå og der drysses med oregano og ost.


Bages ved 200o i ca. 25 – 30 minutter.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.hundegalleri.dk
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: Salat, råkost og evt. madbrød
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Min egen udgave af fynsk kartoffelsalat.

Min egen fynske udgave af en kartoffelsalat. Det er egentlig næsten den samme, som jeg bruger til rygeostsalat og så bare tilsætter kartofler.

Men giv det et forsøg, kan du lide rygeost, lover jeg dig at den er et hit :O)


På billedet har jeg serveret den til lidt salat & radisser, samt FRIKADELLER


Låvises fynske kartoffelsalat.
4 per.
1 kg. Kartofler, kogte, kolde
½ stk. Rygeost, sødmælk
3 - 4 dl. Cremefraiche
1 bdt. Radiser, i strimler
1 bdt. Purløg, klippet i små stk.
Salt
Peber
Sukker
Evt. Vand

Rygeosten og cremefraiche røres sammen. Hvis dressingen er for tyk, kan der med fordel tilsættes lidt vand. Dressingen smages til med salt og peber og må herefter meget gerne stilles køligt i ca. 30 minutter.

Herefter tilsættes kartoflerne, som enten er skåret i tern eller skiver, samt purløg og radiser. Smag salaten til igen og server.

Verdens bedste frikadeller - opdateret version

Nå, når Lærke-musen nu har udnævnt mine frikadeller til verdens bedste, kræver det jo at jeg lige får opdateret opskriften ;-)

For en dag, da vi måtte aflyse et besøg hvor vi skulle have lave deller af ca. 8 kg. svinekød til hendes fryser, krævede hun en udførlig opskrift, med nøjagtige mål.....også på peber :-D

 det fik hun selvfølgelig og nu kan hun helt selv lave verdens bedstefrikadeller. Og det kan du også, for opskriften får du lige her
Frikadeller med salat & fynsk kartoffelsalat.


Frikadeller.
Ca. 13 – 15 stk.
500 g. Hakket svinekød
200 g. Løg
2 stk. Æg (M/L)
8 g. Fint salt
50 vrid på Peberkværnen
50 g. Hvedemel
¾ - 1 dl. Vand
Smør - til stegning

Farsen røres:
Løgene pilles og hakkes fint. Disse kommes i en skål sammen med kødet og røres sammen – jeg bruger Kenny min Kenwood røremaskine.

Æg, salt, peber og hvedemel tilsættes og røres godt sammen, hvorefter vandet tilsættes, ad et par gange, til farsen har en passende konsistens, ikke for fast og ikke for blød.

Farsen må gerne hvile inden stegning, men er ikke et must.

Så skal dellerne steges:
En pande varmes op og en god klat smør smeltes heri. Når det er bruset færdig, dyppes en spiseske heri og du tager en passende klump fars. 

Den formes til en kugle ved hjælp af din hånd og skeen. Farskuglen lægges på panden og du fortsætter på sammen måde med resten af farsen til skålen er tom.

Frikadellerne steges 4 – 5 minutter på hver side, alt efter størrelsen.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -
OPDATERET: Marts 2016

Romkugler.

Da jeg arbejdede i kantine, gemte vi kagerester på frost. Og indimellem, når vi havde en passende mængde, kørte vi en omgang romkugler. Til stor begejstring hos gæsterne.

Har man nu ingen kagerester, men brændende ønsker at lave romkugler, kan en færdigkøbt mazarinkage og hindbærroulade sagtens bruges.


Romkugler.

Kagerester
Hindbær marmelade
Kakaopulver
Romessens
Sukkerkrymmel eller kokos til pynt

Kageresterne køres sammen i en røremaskine. Når det er blevet en ensartet masse kommers marmeladen i. Den gør at dejen bliver lidt klisteret og samler sig.
Herefter tilsættes kakaoen og essensen.

Der er ikke sat mængder på, da det afhænger meget af kageresterne, hvor meget af de øvrige ting der skal i. Men smag dig frem.

Så skal de rulles til kugler og rulles i pynten.


FRYSEEGNET JA. Inden at de rulles til kugler.

BEMÆRKNINGER: Er dejen ikke blevet fedtet nok til at pynten kan hænge fast, skal der enten mere marmelade i dejen ellers kan hænderne smøres i en smule smeltet chokolade.


Bålaften med gode venner, snobrød og grill-desserter.

Fredag havde vi en aftale med et sæt gode venner, om en tur til vandet for at slappe af, hygge og lave bål.
Bål for mig hører de lune sommeraftner til og så skal der selvfølgelig også være snobrød.

Manden og jeg stod for at lave snobrødsdejen. Og da fredag var en af de lune dage, valgte vi at køre dejen på køleskabskold vand, da vi vidste, at der ville gå nogle timer inden vi skulle bruge den. På vejen ind til Taniula & Zolwig, slog vi et hurtigt smut forbi Silvan. Der købte vi bambus-pinde, briketter og en flamingokasse.
Kassen blev fyldt med isterninger, så kunne dejen, pølser og drikkevarer opbevares køligt.

Et styks klargjort bål - flintestene blev fjernet, da de jo springer ved høj varme.


Her ses Manden, der har medbragt sin elskede ukrudtsbrænder til at få gang i bålet



Majskolberne er lagt på stenene, så der ikke går ild i de tørre blade.
De blev vendt indimellem og fik ca. 2 timer, inden de var færdige.



Dejen blev taget ud af kølekassen en times tid, inden vi skulle bruge den.
Vi havde medbragt pølser, ketchup og sennep.


Snobrødshygge.

Snobrød.
6 per.
7 dl. Vand
20 g. Gær
4 tsk. Salt
2 tsk. Sukker

4 Spsk. Oliven olie

400 g. Sigtemel

Ca. 1000 g. Hvedemel



Gæres opløses i vandet, sigtemel, olie, salt og sukker tilsættes og røres sammen. Hvede-melet tilsættes - Husk at hold lidt af melet tilbage, det er ikke sikkert dejen kan absorbere hele mængden. Dejen æltes glat og smidig. Stilles til hævning 1 time, herefter slås den ned og er klar til brug.

Når den skal på pinden, er det nemmest at rulle dejen til en lang pølse. Den ene af pølseenden sættes på pindens top og resten af dejen trilles ned langs pinden.

Bages over gløder, til brødet er gyldent og lyder hult, når der bankes på det. Et andet tip til at se om brødet er færdigbagt er, at det nemt slipper pinden.


Snobrød, majskolber og desserten hygger sig i og over gløderne.

Lækkert færdigt snobrød. 
Ud over at brødet er gyldent og lyder hult når det er færdigt,
er en anden god huskeregel, at det nemt "slipper" pinden, når man prøver at trække det af.
Færdig snobrød med ketchup og en pølse i = hjemmelavet fransk hotdog med røgsmag :O))
Pølsen var kold, da jeg kom den i det varme brød, wupti så var der et afkølet brød og lun pølse.

  Tanulia havde desserter med.
Varme skumfiduser mellem chokoladekiks. MUUUUMS.


Smores.

4 per.
8 stk. Kiks der er dyppet i chokolade på den ene side
4 stk. Marshmallows
Marshmallowsene ristes lune og bløde over gløderne på bålet. Herefter kommes de mellem kiksene på chokoladesiden - lad skumfiduserne give chokoladen lidt varme, så den smelter en smule.
Den anden dessert Tanuilla havde lavet, var grillede æbler med fyld.
Den første ses med låg og den andet er låget fjernet og der er drysset med kanelsukker.


 Grillet æbler med fyld.
4 per.
4 stk. Æbler
4 spsk. Marcipan
4 tern Chokolade, mælkechokolade
4 tern Chokolade, hvid
Kanelsukker
Toppen af æblerne skæres af - husk at gem dem. Kerne husene fjernes, men lad blomsten i bunden blive siddende.
Chokoladen puttes i bunden af æblerne og marcipanen kommes ovenpå (det holder chokoladen inde, når det smelter. Æbletoppene lægges på, så det ligner et helt æble. De pakkes enkeltvis ind i folie.
Bages i gløderne til de er bløde. 
 Vi hyggede vider da mørket faldt på.
Ristede lidt flere skumfiduser, inden vi begynder at pakke sammen.
Det har været en hyggelig aften og begynder da allerede at planlægge en ny. Hvor vi skal have en grillrist med, så vi kan lave andet end snobrød.
Og for god ordens skyld, vil jeg da lige gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at huske at slukke bålet, inden man forlader det. Ellers er der gløder i, mange timer efter, at det er forladt.
Vi havde isterninger fra flamingokassen, der endnu ikke var smeltet, så de kom på. Men vi havde også medbragt en spand, som vi kunne hente havvand i.
Og så selvfølgelig skal man også huske at rydde op efter sig.
Go' fornøjelse og go' bålhygge :O)








lørdag den 27. juli 2013

Citron parfait.

Først på ugen, da varmen for alvor satte ind, lavede vi jo lidt forskelligt is. Jeg har allerede skrevet om Verdens bedste lakrids parfait og pistacie parfait.

Manden elsker kokos is, så det skulle vi selvfølgelig osse lave. MEN desværre blev den ikke særlig vellykket.  Den smagte ikke nok af kokos og krystalliserede også for os. Derfor kommer der ingen opskrift på kokos is i denne omgang. Men jeg skal se om jeg ikke kan finde en anden.

Jeg elsker citron. Og denne opskrift jeg har fundet frem minder utrolig meget om en frosset citronfromage i smagen, blød, fed og syrlig-sød på den helt rigtige måde.


Citron parfait.
4 per.
2 stk. Citron, skal og saft fra
5 stk. Æggeblommer
100 g Sukker
3 dl Piskefløde

Æggeblommer og sukker piskes hvidt og skummende. Fløden piskes til en blød skum og vendes sammen med æggeblandingen. Citronsaften og skallen tilsættes og isen smages til.

Parfaiten skal nu på frost. Enten i en ismaskine, men kan også sagtens indfryses i en form direkte i fryseren. I så fald skal der røres, i isen hver halve time, for at undgå den krystalliserer.

fredag den 26. juli 2013

Lærkes KylleRylle-ruller.

Jeg har verden skønneste veninde. Lærke-musen er ligeså glad for mad som mig, så vi udveksler gerne opskrifter, tip og råd. Og for et par uger siden fik jeg denne af hende.

Jeg tilsatte en grøn peber i fyldet, for at være sikker på at der var nok. Da Mobber lige fik lyst til kigge forbi til lidt hygge. Og så brugte jeg min hjemmelavede rucola pesto.

Mums, de var rigtig lækre de ruller, bestemt ikke sidste gang vi har lavet dem. Jeg har allerede hovedet fuld af tanker, til andre slags fyld.


Lærkes KylleRylle-ruller.
2 per.
2 stk. Kyllinge bryster, store
2 pk. Bacon, i skiver
250 g. Champignon
1 stk. Rødløg, stort
2-3 spsk. Basilikum pesto
2-3 spsk. Parmesan, revet
Salt
Peber.

Rens løg og champignoner. Snit løget fint og finhak champignonerne, - de skal være meget finthakkede, for at få et fint og letfordeleligt fyld. Svits løg og champignon sammen på en pande ved høj varme indtil massen er tyktflydende uden væske og smag til med peber. Kom fyldet i en skål af passende størrelse, og lad det køle af.  Rør pesto og ost i fyldet og smag til med salt og peber.

Tag kyllingefileterne og trim dem for evt. fedt og sener, skær dem næsten igennem på langs fra siden således at du får en stor flade af kylling.
Jeg opdagede at jeg ingen film havde, da de skulle rulles.
Men det kan godt lade sig gøre ude, de bliver dog knap så faste.
Tag 2 store stykker husholdningsfilm og læg 1 pakke bacon ud på hvert stykke. Hvert baconstykke skal overlappe hinanden på langs. Placer derefter kyllingefileterne på baconen og fordel fyldet godt ud på begge 2. Rul kyllingen forsigtigt sammen og wrap baconen stramt omkring den ved hjælp af husholdningsfilmen. Put de 2 ruller i køleskabet en halv times tid så de kan sætte sig.

 Steges ved 200o C i ca. 30 - 35 minutter. Baconen skal være er gylden og halvsprød.


Vi fik sommerlig kartoffelsalat med sennep - se opskriften her

torsdag den 25. juli 2013

Sommerlig kartoffelsalat med sennep, oliven & mozzarella

Jeg havde bestemt mig for, at vi skulle have kartoffelsalat i en eller anden form, så kogte med vilje ekstra i går, da vi lavede svensk pølseret.

Selvom jeg havde i tvivl om, hvordan kartoffelsalaten skulle ende ud, blev resultatet faktisk rigtig godt. Dressingen blev lavet med lime, der sammen med senneppen og honningen blev helt fantastisk og grønsagerne....ja de er jo bare indbegreb af dansk sommer :O)

Tomaterne er de første fra egen have sommeren 2013.
Sommerlig kartoffelsalat med sennep, oliven & mozzarella.
4 per.
600 g. Kartofler, kogte, i små tern
4 stk. Tomater, i tern
100 g. Ærter
1 stk. Rødløg, i fine tern
150 g. Mozzarella, i kugler - halveres
125 g. Oliven, sorte, halveres

1 port. Sennepsvinaigrette - se opskriften her

Grønsagerne kommes i en skål. Dressingen hældes over og det blandes sammen. Stilles køligt, gerne et par timer inden servering.

onsdag den 24. juli 2013

Svensk pøsleret

Mens jeg har stået i køkkenet her i sidst på eftermiddagen, fik jeg pludselig besøg af vores nye naboer. Marken er lige op til vores køkken- og stuevindue.



De gik der også sidste sommer og det havde vi meget sjov ud af. Når de har vænnet sig til os, kan de sagtens finde på, at stille sig op og kigge ind ad vinduerne, for at se hvad vi har gang i :O))

Men godt overvåget, fik jeg da lavet vores svenske pølseret:


Svensk pølseret.
4 per.
500 g.  Pølser, i små stykker
1 - 2 stk. Løg, hakkede
200 g. Ærter
700 g. Kartofler, kogte, i tern
2 spsk. Olie
½ l. Mælk    
140 g. Tomatpuré, koncentreret
Salt
1 stk. Hønsebouillon, tern

Løg og pølser svitses i olie. Tomatpuréen tilsættes sammen med mælken og retten bring-es i kog. De kogte kartofler tilsættes og retten kan evt. jævnes med en meljævning. Den smages til med bouillon og salt. Tilslut tilsættes ærterne og varmes.


Denne opskrift er en af dem, jeg har taget med mig, fra min læretid i Hovedkøkkenet på Odense Universitetshospital.