lørdag den 30. november 2019

Mange gode til julefrokosten

Så er det sørme snart december 😊 For mange er julefrokosterne måske allerede i fuld gang, men idag får du inspiration på, hvad jeg har liggende af lækkerier, der kunne bruges til den hjemmelavede udgave. Du finder både nogle af de traditionelle gamle klassiker, men også bud på nye måske kommende favoritter.
Jeg håber, du bliver fristet 💗



Vi starter ud som altid med sild. Jeg spiser gerne de marinerede, men må nok indrømme at de STEGTE SILD er favoritten. I min barndom var det bedste jeg vidste, når vi skulle besøge Moster i Hvidesande - hun lavede altid sine hjemmelavede stegte sild, til når vi kom. 

Derfor var det jo oplagt at det var hende jeg spurgte til råds, da jeg skulle lave disse. Men faktisk er de ikke særlig svære at lave selv. Det værste kunne nok være, at rengøre sildefiletterne, men har du en god fiskemand, gør han det sikkert gerne for dig. Så det skal ikke være grunden til ikke at prøve at lave dem selv. 

Husk at de bliver bedst når de laves et par dage før de skal spises  💗 


Åhhh en PANERET FISKEFILET, stegt i smør er nu heller ikke værst. 

Selvfølgelig kan du sagtens købe dem, der er forpaneret på frost. Men det er jo julefrokost, så giv den lige en smule ekstra gas, køb nogle ferske filetter og brug de få minutter ekstra, som det tager at panere dem selv - det smager altså bare bedre 💗


En hjemmelavet REJESALAT smager bare godt - mums 💗

Du får her min udgave, som er med dild & flødeost. Ønsker du en mere klassisk variation, kan du lave denne DRESSINGEN og vende rejerne deri.


GRAVAD MØRBRAD MED RÆVESAUCE er ret lækkert. 

Kan du lide gravad laks, vil du også elske denne udgave. Selvfølgelig er den anderledes, da kødet har en en anden konsistens end fisken. Men hvis du ikke spiser fisk, er dette helt sikkert en opskrift for dig 😏 

Det er ikke en tidskrævende opgave, godtnok tager det tre døgn at få den færdig, men da det er trækketid, har du masser af tid til forberedelse af de øvrige retter 😊


Denne HØNSESALAT er ikke en helt traditionel variation. Kyllingen er nemlig ikke kogt, som vanlig, men istedet stegt. Det giver altså liiiige den ekstra smag  


Derudover har jeg brugt min hemmelige ingrediens, som jeg ofte bruger i mine hjemmelavede pålæg-salater, nemlig flødeost. Det gør bare dressingen ekstra cremet. Måske denne udgave bliver den bedste hønsesalat du har smagt ??


Har du aldrig smagt hjemmelavet rullepølse, bør du virkelig unde dig selv at prøve det. Jeg har lavet to udgaver: DEN AF SLAG og 
DEN AF NAKKEFILET. Og tvinger du mig til at vælge min favorit, må det blive den af nakkefilet. Nakken er nemlig ofte mere fedtfattig, samt nemmere og billigere at få fat i end slaget. 

At lave rullepølse tager nogle dage, men som mange af de øvrige opskrifter du finder her i indlægget, så er det meste trække- og kogetid. Jeg synes at arbejdstiden i forhold til resultatet er minimal. Og da en rullepølse jo sagtens kan fryses ned efter tilberedning, kan den derfor laves i god tid til julefrokosten.

Og den HJEMMELAVET SKY er oplagt selv at lave, når du har kogt din rullepølse. Den laves nemlig af kogelagen. Smart ikk´😆


ÆBLEFLÆSK kendte jeg ikke før, at jeg startede i lære som køkkenassistent. Jeg synes, det var en sjov form for pålæg, men med tiden lærte jeg at holde af den - dog i små doser. Men specielt duften, den elsker jeg 💗


Mange synes måske, ligesom jeg gjorde, at det er en mærkelig spise. Men i en version, der ikke er sødet for voldsomt, hvor der er tilsat løg ved baconstegningen og serveret på et lækkert stykke rugbrød, så tror jeg det kan omvende mange. Derfor er den med i dette indlæg 😏


I gamle dage, var SYLTEN en af måderne at få brugt hele den hjemmeslagtet gris på, man brugte hovedet.

Min udgave er modificeret til de mere moderne munde - den er ikke så fed, da den er lavet på nakkefilet og skank. 

Det er et hyggeligt weekend projekt. Det tager nogen tid at lave, men det meste er koge- og køletid. Fortvivl ej, sylten kan nemlig godt fryses. Det kan så være, at den ved optøning ikke mere er skærefast, som en sylte jo skal være. Så kommer du den i en gryde, koger den op, tilsætter et par ekstra opblødte blade husblas, kommer den i form og på køl til den er kold og igen fast. Vupti.


Hjemmelavet LEVERPOSTEJ smager bare bedre 💗 

Den er en af de ting på julefrokostbordet der bare ikke MÅ mangle, både børn og voksne kan lide leverpostej.

Planlægningsmæssigt er det også en af de gode, da den kan den laves i god tid, fryses rå ned og så blot bages på serveringsdagen. 


Du får her intet mindre en opskriften på verdens bedste FRIKADELLER 😍 De er kåret af flere personer i min omgangskreds, så det er altså ikke bare noget jeg siger 😂 

Hemmeligheden bag er at jeg kører dem på min røremaskine, den sørger for at farsen bliver rørt godt sammen og gøre den mere luftig, simpelt - men virksomt.


At langtidsstege en RIBBENSTEG, gør bare noget rigtig godt for dette kødstykke. Fedtet smelter af og kødet bliver bare mere mørt og saftigt. Så skal I have steg på bordet, så brug gerne ovnplads på denne skønne steg.

Hvis du serveres den varm, skal den altså laves på serveringsdagen. Men kommer du til at mangle ovnplads på selve dagen, kan den jo sagtens servers kold og steges dagen før.


En FARSERET FLÆSKESTEG er bestemt ikke en klassiker, men nogle gange skal der bare noget ny til, så hvorfor ikke prøve denne udgave. 


Den er lækker med salaten til, som du osse finder i indlægget. Men en eller anden form for surt sylt ville også passe til. 


JULEMEDISTER smager bare godt. 

Og så er det faktisk ret sjovt at lave den selv. Det er en smule tidskrævende, men igen er den en af tingene, der sangtes kan laves i god tid og så fryses ned. 

Et ekstra plus er, at det er en god til at være to, så det kan sagtens være et familie-hygge-projekt. Noget man ikke kan få for meget af i julen 💗


TARTELETTER MED HØNS I ASPARGES er der vist ikke så meget at sige om 💗 

Igen en klassiker, der bare hører sig til. Nem at lave i forvejen og som blot skal varmes op på serveringsdagen.


PORRETARTELETTER kan sagens blive en ny klassiker til julefrokostbordet. 


Egentlig er det bare en fortolkning af en porretærte. I miniudgave, som gør sig godt på et buffetbord eller til julefrokosten, hvor der serveres mange retter.

Lav dem gerne dagen før, så skal de blot lunes lige inden servering - nemt 💗


MØRBRADBØFFER MED CHAMPIGNON A LA CREME er en af de skønneste lune retter på julefrokostbordet. Godtnok i den tunge ende med den fede flødesovs, men så kan en lille portion til hver sagtens være nok. 


Det er en ret med smæk på umami-smagen med alle de dejlige svampe - mums.


Og så til alle de forskellige slags tilbehør til det store frokostbord, som du selv kan lave. 

Den hjemmelavede RØDKÅL er jo en klassiker. Efter jeg har lavet denne opskrift, er det blevet en juletradition at der hvert år nu, laves en portion hjemmelavet rødkål.

Det kan sagtens laves før, så det bare skal lunes når det skal bruges. Hermed sagt at du både kan lave til julefrokosten og juleaften, når du nu er igang 💗


En god MAYONNAISE kan du sagtens finde i supermarkederne, men når du nu alligevel gør lidt ekstra ud af det i julen, så gør dig selv den tjeneste at lave mayoen selv også. Du skal jo alligevel bruge en stor portion, til både remouladen og rejesalaten. 

Det ekstra plus ved at lave den selv, er at du kan smage den til med hvad du ønske, måske ekstra citron, dild eller andre urter. 

Bare at du husker, at bruger du blommer fra friske æg, er holdbarheden ikke særlig lang, max 3 - 4 dage, vil jeg tro.


Til filskefiletten skal vi da have hjemmerørt REMOULADE


Med denne udgave jeg her har valgt, skal du altså i gang i god tid, da det er en STOP-MADSPILD udgave af picklessen. Det er fordi at grønsagerne skal lægge i eddike, så lang tid som muligt.

Har du ikke den mulighed, kan du i de fleste større supermarkeder købe pickles færdig, som så bare skal blandes op med mayo og smages til.


Før jeg prøvede selv at lave SENNEP, havde det aldrig slået mig hvor nemt det kunne gøres. Det er en nem måde at personliggøre din sennep så den passer til dine smagsløg 


Lav gerne en ekstra portion. Den kan du bruge som en lille fin værtinde gave, hvis du skal ud i juledagene.


SYLTEDE RØDBEDER skal bruges ovenpå sylten. Og her smager de hjemmelavede altså bare bedst. Personligt vil jeg gerne have "bid" i mine rødbeder, og det fåes ikke i dem vi køber i Supermarket.

For en mere julet-udgave, kan du bruge f.eks. nellike, hel kanel og stjerneanis i lagen 🎄


Skal der roastbeef på bordet er FLØDEPEBERROD et must og den er faktisk ret nemt selv at lave. 

Du finder også vejledning i opskriften til at lave den grove udgave, hvis du er mere til den. 


Lad os da bare gå all in og bage vores rugbrød til julefrokosten selv. 

Dette er er et KOLDHÆVET RUGBRØD. Derfor kan du røres dejen sammen og stille dem på køl - minimum 12 timer og max 6 døgn. Og et hjemmebagt rugbrød har godt af at hvile et døgnstid, inden det skæres i. Så derfor kan det sagtens forbedres i god til og blot bages dagen før.


Noget til den søde tand, skal vi da også have 😝


Måske du er til den klassiske RISALAMANDE med KIRSEBÆRSAUCE. Jeg smager min risalamande til med appelsin- og citronskal, samt citronsaft. Det løfter smagen og gør den en smule friskere. 


RISALAMANDEKAGE MED BRUNKAGEBUND er en sjov og anderledes måde at få risalamande på. Den vil uden tvivl pynte på julefrokostbordet og du vil imponere dine gæster. 


Frygt ej husblassen, bare følg min vejledning, så går det ikke galt 😏


Åhhhh denne CHOKO-ORANGEMOUSSE PÅ MANDELBUND, lavede jeg for et par år siden til juleafslutning hos nogle søde rideveninder. Pigerne var ret begejstret.


Det er en tung dessertkage med smæk på choko-orange smagen, cremet og lækker med de brændte mandler på toppen. Behøver jeg at sige, at denne er en af de mest søgte opskrifter på bloggen.


RUGBRØDSLAGKAGE MED APPELSINCREME er min jule-fortolkning af den sønderjyske klassiker. 


Den smager sindsyg godt - med alle de rigtige julesmage i min verden. På forberedelse-siden kan kagebunde og creme laves i god tid og blot lægges sammen dagen før servering. Så mangler du kun at pynte den på serveringsdagen.


Nu er der simpelthen ingen undskyldning for ikke at lave en masse hjemmelavede lækkerier til julefrokostbordet. Synes du det er for voldsomt at stå med det hele selv, kan du jo sagtens uddelegere opgaver til de øvrige gæster. Det har jeg før gjort med stor succes.
Hvis ikke du er til den udgave, så er god planlægning og forberedelse kodeordet. Rigtig god julefrokost derude 🌲💗

Ingen kommentarer:

Send en kommentar