tirsdag den 27. december 2016

Grundopskrift - mørdej småkager

Op til flere gange i løbet at ÅRETS JULEKALENDER har jeg skrevet om at jeg har taget udgang i en grundopskrift og den skal du selvfølgelig også have fingerene i, så du har mulighed for selv at eksperimentere.

Jeg har brugt grundopskriften i: 
Lakrids småkager 
Småkager med kanel & appelsin 
Småkager med kaffe & hasselnødder 
Småkager med julekrydderier 
Småkager med citron & birkes
Småkager med peanuts & mælkechokolade 
Småkager med chokolade & ingefær 
Småkager med kokos & lime
Småkager med nougat & hasselnødder 
Orangesmåkager med chokolade 
Småkager med valnød, muscovado & kanel 
Småkager med kokos & mælkechokolade

Grundopskrift - mørdej småkager.
Ca. 40 stk.
100 g. Hvedemel
50 g. Flormelis
100 g. Smør - koldt
1 – 2 tsk. Vand, sammenpisket æg, eller anden væske med smag

Mel og sukker blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og smuldres ud i melblandingen. Dejen samles med væsken.

Bruger du dejen til eksepermentering skal du tilsætte tørre ingredienser sammen med mel.  Hvorimod hakkede nødder og chokolade tilsættes efter smørret er smuldret ud i dejen, inden den samles med væske.

Dejen rulles til en 15 cm. lang pølse, med en ca. diameter på 3 – 4 cm. Den pakkes ind i husholdningfilm og kommes i en plastpose, hvorefter den lægges i køleskab til den skal bruges. Skal du bage samme dag, skal dejen ligge i køleskab minimum 1 times tid, til dejen bliver fast.

VED BAGNING:
Rullerne skæres i tynde ensartede skiver, ca. 2 - 3 mm i tykkelsen. Lægges på papirbeklædte bageplader.

Bages ved 200o i ca. 8 - 10 minutter. De skal være gyldne i kanten

Herefter afkøles de på en rist og opbevares i kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.arla.dk
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

lørdag den 24. december 2016

Julekalenderens låge nummer 24 - 2 x chokoladesnitter

Glædelig jul - idag er det den 24. december 🎅🎄⛄

1300 styk småkager er bagt, næste 4 kilo smør er brugt, sammen med en masse sukker, mel, chokolade, nødder og mandler. Og idag kan vi åbne julekalenderes sidste låge. 

Dagens småkage er en klassisker. Jeg har lånt inspirationen fra ARLA, men selvfølgelig kunne jeg ikke lade være med at pille lidt ved opskriften. Derfor får du to opskrifter idag. De originale svenske chokoladesnitter og så den med mit twist, som du finder nederst i indlægget. 

Jeg håber, du har nydt at åbne lågerne her i min lille nedtælling til juleaften. Og selvfølgelig at du har fået lidt indpiration også. Jeg har hygget mig igen i år og jeg gentager helt sikkert successen næste år, formodentlig med småkage-tema igen.

Rigtig glædelig jul til dig og dine - jeg håber du får en fantastisk dag med alt hvad dertil hører.


De originale ses til højre med perlesukker
og dem med et lille twist ses til venstre.

Originale svenske chokoladesnitter.
Ca. 100 stk.
300 g. Hvedemel
1 tsk. Bagepulver
200 g. Sukker
2 tsk. Vanillesukker
2 spsk. Kakao
200 g. Smør - koldt
1 stk. Æg (L)

PENSLING:
1 stk. Æggehvide

PYNT:
Perlesukker

Mel, bagepulver, sukker, vanillesukker og kakao blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og røres i de tørre ingredienser. Herefter samles dejen med ægget. Det skal være en lidt blød dej og derfor stilles den på køl i minimum 30 minutter.

Herefter deles dejen i 6 lige store portioner, som hver trilles til 30 cm. lange stængler. De lægges på papirbeklædte bageplader og trygges let flade. De pensles med æggehviden og drysses med perlesukker.

Bages øverst i ovnen ved 175o i ca. 13 – 15 minutter. De skal være bløde, når de er færdigbagte.

Når de tages ud af ovnen, skæres de straks i skiver på skrå på ca. 2 cm. De afkøles på en bagerist og opbevares i kagedåser.




Svenske chokoladesnitter med chokolade.
Ca. 100 stk.
300 g. Hvedemel
1 tsk. Bagepulver
200 g. Sukker
2 tsk. Vanillesukker
2 spsk. Kakao
200 g. Smør – Koldt
100 g. Mørk chokolade
1 stk. Æg (L)

PENSLING:
1 stk. Æggehvide

PYNT:
50 g. Mandler

Chokoladen hakkes fint. Og mandlerne hakkes fint.

Mel, bagepulver, sukker, vanillesukker og kakao blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og røres i de tørre ingredienser, sammen med chokoladen. Herefter samles dejen med ægget. Det skal være en lidt blød dej og derfor stilles den på køl i minimum 30 minutter.

Herefter deles dejen i 6 lige store portioner, som hver trilles til 30 cm. lange stængler. De lægges på papirbeklædte bageplader og trygges let flade. De pensles med æggehviden og drysses med de hakkede mandler.

Bages øverst i ovnen ved 175o i ca. 13 - 15 minutter. De skal være bløde, når de er færdigbagte.

Når de tages ud af ovnen, skæres de straks i skiver på skrå på ca. 2 cm. De afkøles på en bagerist og opbevares i kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: ORIGINALE er fra www.arla.dk, DEM MED ET TWIST er min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 23. december 2016

Julekalenderens låge nummer 23 - Greta Garbo kager

Glædelig 23. december 🎅🎄⛄

Der var panik i Casa Fangel igår. Min computer valgte nemlig at "æde" mappen, hvor jeg opbevarede alle opskrifterne til årets julekalender i. 

Og den er væk, jeg kan simpelthen ikke hverken finde eller gendanne den. Men heldigvis så var det faktisk kun dagens opskrift som jeg skulle genskabe. Alle de andre ligger nemlig allerede på bloggen, også den til imorgen. Tænk hvis det havde været først i december 😠 GYYYS.

Nå, men til dagens småkage, som gør mig en smule nostalgisk. 
Den er nemlig helt tilbage fra min læretid, hvor patienterne fik den serveret som "kæmpe" småkager. Og de var altid vældig populære. Så da Manden og jeg brainstomede til årets kalender, var denne et must. 


Greta Garbo kager.
Ca. 45 stk.
3 st. Vanille
325 g. Sukker
300 g. Smør - Koldt
2 stk. Æggeblommer
875 g. Hvedemel
6 – 8 spsk. vand

YDERLIGERE:
1 stk. Æggehvide
125 g. Mandler
Ca. 250 g. Hindbærmarmelade  

Vanillestænglerne halveres, flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i lidt af sukkeret for at skille dem ad.

Vanillesukker, sukker og smør røres sammen. Æggeblommerne tilsættes, sammen med melet og dejen æltes sammen. Herefter samles den med vand - tilsæt kun en skefuld ad gangen.

Dejen vejes af i to lige store portioner, som formes til ruller med en diameter på ca. 5 – 6 cm. Herefter lægges de på køl ca. 30 minutter.

Imens hakkes mandlerne fint.

Dejrullerne pensles med æggehvide og rulles i mandlerne – tryk dem gerne lidt fast. Herefter lægges de tilbage på køl en times tid.

Hvorefter de skæres ud i skiver på 1 cm. og lægges på en papirbeklædt bageplade. I midten på hver skive laves der en fordybning, hvori der kommes ca. ½ teskefuld hindbærmarmelade.

Bages ved 200o i ca. 14 – 16 minutter, til de er gyldne i kanten.

Bagefter afkøles de på en bagerist og opbevares i lufttætte kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

torsdag den 22. december 2016

Julekalenderens låge nummer 22 - Karamelfyldte chokoladesmåkager

Glædelig 22. december 🎅🎄⛄

HAPS for en lækker sag du får serveret idag - det er ren magi!! Forestil dig sprøde chokoladesmåkager sammen med sød klistret karamel. De er gode, som i rigtig gode 😊

Så skynd dig i køkkenet og bag gerne en ekstra portion, de vil gøre sig så fint i et julepyntet glas og bruges som værtindegave i juledagene. For du kan sagtens bage småkagerne nu og koge karamellen, men du skal vente med at samle dem, til de skal spises ellers vil de blive bløde.



Karamelfyldte chokoladesmåkager.
Ca. 90 stk. = 45 port.
100 g. Flormelis
350 g. Hvedemel
1 nip Salt
20 g. Usødet kakao
2 tsk. Vanillesukker
250 g. Smør – Koldt
150 g. Mørk chokolade - ca. 60 %
1 stk. Æg (M/L)

YDERLIGERE:
1 ds. Kondenseret mælk

Dagen før bagning:
Etiketten fjernes på dåsen af den kondenseret mælk. Herefter kommes dåsen i en gryde, den dækkes med vand, låget lægges på og vandet bringes i kog.

Herefter skal dåsen simre i 3 timer – husk at tjekke løbende om den stadig er dækket af vand, det skal den være, da ellers den kan eksplodere! 

Når tiden er gået, tages gryden af varme og dåsen skal blive i vandet til det er lunkent og du kan tage den op med fingrene. Herefter skal dåsen stå til afkøling på køkkenbordet til den har stuetemperatur, evt. natten over.

På bagedagen:
Chokoladen hakkes fint.

Flormelis, mel, salt, kakao og vanillesukker blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og smuldres ud i melblandingen. Chokoladen og fordeles i melblandingen, inden at dejen samles med ægget.

Dejen vejes af i portioner på 10 gram, som trilles til kugler og trykkes flade med en gaffel. Mine var ca. 8 mm. i højden, så ønsker du en tyndere kage, skal du gøre dem fladere.

Kagerne lægges på en papirbeklædt bageplade med gaffetrykket nedad.

Bages ved 200o i ca. 15 minutter.

Herefter afkøles de på en bagerist og opbevares i en lufttæt kagedåse.

Ved servering:
Karamellen kommes i en sprøjtepose. Og bruges til at samle to småkager. Du skal kun samle det antal kager du spiser, da de ellers vil suge fugten fra karamellen og blive bløde.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

onsdag den 21. december 2016

Julekalenderens låge nummer 21 - Småkager med kokos & mælkechokolade

Glædelig 21. december 🎅🎄⛄

Da jeg i efteråret så, at Lene fra SPISESTUEN havde lavet en Bounty-ish cookie med kokos og mælkechokolade, røg den idé med det samme på julekalender-listen, for vi er stor fan af Bounty her i casa Fangel 😝

Min blev lavet som en småkage ud fra GRUNDOPSKRIFTEN. Det er en nem dej at lave og kan sagtens tåle at ligge på køl en uges tid inden bagning. Derudover er det et ekstra plus at den smager fantastisk, så er du fan at Bounty, vil du elske disse 💗
Småkager med kokos & mælkechokolade.
Ca. 40 stk.
100 g. Hvedemel
50 g. Flormelis
50 g. Kokosmel
100 g. Smør – koldt
50 g. Mælkechokolade
1 – 2 tsk. Vand

Chokoladen hakkes fint.

Mel, sukker og kokos. Smørret skæres i mindre stykker og smuldres ud i melblandingen. Chokolade tilsættes og dejen samles med vand.

Dejen rulles til 15 - 20 cm. lange pølse, med en ca. diameter på 3 – 4 cm. De pakkes ind i husholdningfilm og kommes i en plastpose, hvorefter den lægges i køleskab til de skal bruges. Skal du bage samme dag, skal dejen ligge i køleskab minimum 1 times tid, til dejen bliver fast.

VED BAGNING:
Rullerne skæres i tynde ensartede skiver, ca. 3 - 4 mm i tykkelsen. Lægges på papirbeklædte bageplader.

Bages ved 200o i ca. 9 - 11 minutter. De skal være gyldne i kanten

Herefter afkøles de på en rist og opbevares i kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen men inspireret af http://spisestuen.dk
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

tirsdag den 20. december 2016

Julekalenderens låge nummer 20 - Småkager med valnød, muscovado & kanel

Glædelig 20. december 🎅🎄⛄

Dagens småkage er en superlækker sag med en skøn smag af ristede valnødder, den dybe muscovado sukker og så et lille strejf af kanel til slut. 

Den er virkelig skøn. Men det er vigtigt at du sørger for at mose alle klumper ud inden du blander den med de øvrige ingredienser, da ellers sukkeret vil brænde og småkagerne vil blive bitre.



Småkager med valnød, muscovado & kanel.
Ca. 40 stk.
100 g. Valnødder
100 g. Hvedemel
75 g. Muscovado sukker
1 tsk. Kanel - stødt
100 g. Smør – koldt
1 – 2 tsk. Vand

Valnødderne ristes gyldne på en varm pande uden fedtstof. Herefter afkøles de. Når de er helt kolde kommes de i minihakkeren (eller blenderen) og hakkes til groft mel.

Nøddemel, hvedemel, sukker og kanel blandes. Smørret skæres i mindre stykker og smuldres ud i melblandingen. Dejen samles med vand.

Dejen formes til en rektangel på ca. 15 cm. Med en bredde på ca. 2 cm. og en højde på ca. 5 cm.
Den pakkes ind i husholdningfilm og kommes i en plastpose, hvorefter den kommes i køleskab til de skal bruges. Skal du bage samme dag, skal dejen ligge i køleskab minimum 1 times tid, til dejen bliver fast.

VED BAGNING:
Dejen skæres i tynde ensartede skiver, ca. 2 - 3 mm i tykkelsen. Lægges på papirbeklædte bageplader.

Bages ved 200o i ca. 8 - 10 minutter. De skal være gyldne i kanten.

Herefter afkøles de på en rist og opbevares i kagedåser.



INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min egen
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Da muscovado sukker nemt klumper, skal du, inden du blander det med de øvrige ingredienser, at alle klumperne er opløst, da de ellers vil gøre så småkagerne kommer til at smage brændt.

mandag den 19. december 2016

Julekalenderens låge nummer 19 - Daim cookies

Glædelig 19. december 🎅🎄⛄

Nu skrev jeg jo IGÅR om hvordan forskellen på en småkage og en cookie ser ud i min verden.

Læser du så dagen opskrift kan du måske undres over at navnet er en cookie, men at den er skåret ud af en fast dej, der har ligget på køl. 

Det er da lige til at blive forvirret af, men efter bagning flyder dejen ud, så det bliver en sprød kage med en skøn chewy midte. Og deraf navnet cookie.  


Daim cookies.
Ca. 60 stk.
150 g. Daim chokolade
300 g. Hvedemel
100 g. Farin
2 tsk. Vanillesukker
1 tsk. Natron
200 g. Smør - koldt
1 stk. Æg (S/M)
2 spsk. Vand

Daim chokoladen hakkes groft.

Mel, farin, vanillesukker og natron blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og smuldres ud i melblandingen. Æg og chokoladen tilsættes, dejen røres sammen og samles med vand, der tilsættes med en skefuld ad gangen.

Dejen deles i to lige store portioner, som trilles til pølser med en diameter på ca. 5 cm. De pakkes ind i husholdningfilm og kommes i en plastpose, hvorefter de lægges i køleskab til den skal bruges. Skal du bage samme dag, skal dejen ligge i køleskab minimum 1 times tid, til dejen bliver fast.

VED BAGNING:
Rullerne skæres i tynde ensartede skiver, ca. 3 - 4 mm i tykkelsen. Lægges på papirbeklædte bageplader.

Bages ved 200o i ca. 10 - 12 minutter. De skal være gyldne i kanten, men hold øje for karamellen i chokoladen må ikke brændes på

Herefter afkøles de helt på bagepladerne inden de flyttes og opbevares i kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: www.dk-kogebogen.dk
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

søndag den 18. december 2016

Julekalenderens låge nummer 18 - Kokosdrømme

Glædelig 18. december og 4. søndag i advent også 🎅🎄⛄ 💕

Jeg har ofte tænkt på, her gennem mit lille småkage-tema, om der er forskel på en småkage og en cookie. Altså i min verden er der, men om der officielt er, kan jeg simpelthen ikke finde nogle svar på. 

Men i min verden er en småkage en tyndt skåret eller udstukket kage, som er sprød efter bagning. Hvor en cookie er af en blød dej, der er sat i klatter eller kugler på bagepladen. Og efter bagning er de sprøde udenpå og seje indeni. 

Er der forskel i din verden ??


Kokosdrømme.
Ca. 30 stk.
375 g. Kokosmel
6 - 7 stk. Æggehvider (M/L)
300 g. Sukker
1 nip Salt

PYNT:
Ca. 200 g. Mørk chokolade
Ca. 150 g. Nougat

Kokos, sukker og salt blandes sammen og æggehviderne tilsættes ad flere gange. Massen røres godt mellem hver tilsætning. Dejen skal være så fugtig tilslut, at den kan holde sig selv, når den presse sammen til en kugle.

Dejen vejes af i 20 grams portioner, som trilles til en kugle og trykkes flade. De lægges på en papirbeklædt bageplade.

Bages ved 175o i ca. 12 - 15 minutter, de er færdige når de begynder at blive gyldne i toppen.

De afkøles på en bagerist.

Når de er helt kolde pensles de med smeltet (TEMPERERET) mørk chokolade i bunden. Nougaten smeltes over vandbad, kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud på toppen af kagerne. Herefter stilles de til tørring.

Opbevares i lufttætte kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Bogen: ”Frøken Jensens kogebog – Frk. Jensen 150 år”
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: - 

lørdag den 17. december 2016

Julekalenderens låge nummer 17 - Speculoos

Glædelig 17. december 🎅🎄⛄

Dagens småkage er en belgisk kryddersmåkage. Jeg har selv sammensat opskriften udfra en masse forskellige udgaver online, sammenlignet dem og taget udgangspunkt i hvad jeg synes lød bedst. 

Der er forholdsvis meget krydderi i. Men selvom du måske synes det lyder voldsomt, så fortvivl ej, de får en skøn afrundet smag efter bagning. 

Det er en nem småkage at lave, en som børnene sagtens kan være med til at stikke ud og evt. også pynte efter afkøling 💗 


Speculoos.
Ca. 80 stk.
250 g. Hvedemel
150 g. Farin
3 tsk. Kanel – stødt
1 tsk. Muskat – stødt
1 tsk. Ingefær – stødt
1 tsk. Nellike – stødt
1 tsk. Kardemomme – stødt
25 stk. Sorte peberkorn
1 nip Salt
¼ tsk. Natron
¼ tsk. Bagepulver
225 g. Smør - Koldt

Peberkornene knuses helt fint i en morter.

Mel, farin, krydderier, peber, salt, natron og bagepulver blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og røres ud i melblandingen, til dejen får en ensartede konsistens.

Den lægges i køleskabet i en times tid, så den ikke er alt for blød at arbejde med.

Herefter rulles den ud til en tykkelse på ca. 3 mm. på et meldrysset bord og stikkes ud til kager. Jeg brugte en hjerteform med en størrelse på 3 cm. på det bredeste stykke

Dejen samles, rulles ud og udstikkes igen til al dejen er brugt.

Kagerne ligges på en papirbeklædt bageplade.

Bages ved 200o i ca. 12 minutter. De skal være gyldne i kanten.

Herefter afkøles de på en rist og opbevares i kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

fredag den 16. december 2016

Julekalenderens låge nummer 16 - Orangesmåkager med chokolade

Glædelig 16. december 🎅🎄⛄

Appelsin og chokolade en klassisk kombination. Den smager fantastisk og er en sammensætning man aldrig går fejl af. 

Jeg har brugt frisk appelsinskal og chokolade i denne version, men har du en favorit orangechokolade, kan du sagtens også bruge den.



Orangesmåkager med chokolade.
Ca. 40 stk.
100 g. Hvedemel
50 g. Flormelis
5 g. Appelsin skal – svarer ca. til 1 spsk.
50 g. Mørk chokolade
100 g. Smør - koldt
1 – 2 tsk. Appelsinsaft

Chokoladen hakkes fint.

Mel, flormelis og appelsin skal blandes sammen. Smørret skæres i mindre stykker og smuldres ud i melblandingen, hvorefter chokoladen tilsættes. Tilslut samles dejen med appelsinsaft.

Dejen rulles til en 15 cm. lang pølse, med en ca. diameter på 3 – 4 cm. Den pakkes ind i husholdningfilm og kommes i en plastpose, hvorefter den kommes i køleskab til den skal bruges. Skal du bage samme dag, skal dejen ligge i køleskab minimum 1 times tid, til dejen bliver fast.

VED BAGNING:
Rullerne skæres i tynde ensartede skiver, ca. 2 - 3 mm i tykkelsen. Lægges på papirbeklædte bageplader.

Bages ved 200o i ca. 8 - 10 minutter. De skal være gyldne i kanten.

Herefter afkøles de på en rist og opbevares i kagedåser.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA, dejen er i rå tilstand – op til 3 måneder
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -